Tizenkettő
2018. március 27. írta: Autizmus Live

Tizenkettő

Tizenkettő lett,észre sem vettük,úgy elszaladt az idő...Neki...azaz Zalánnak..

Őszinte leszek,nekem ez a tizenkettő legalább huszonnégynek tűnt,no igen az autizmus nem fáklyás mentet.Igaz az utóbbi két évben vele kapcsolatban nem volt okom panaszra, az öccse Levente jóval sokkal több fejtörést okoz.

Tizenkettő lett,és most a mai fejemmel azt mondom,hogy a munka könnyebbik fele,a hátunk mögött van. Igen a könnyebbik fele és ez sem volt ám kis Miska. Nem kevés ősz hajszálat okozott az eltelt időszak,Zalánnal kapcsolatban és a jövője,még többet fog.

Még többet,mert az autista gyerekekkel kapcsolatban nagyon nincsen rendben úgy globálisan semmi sem. Akármennyire jól funkcionál,akármennyire tehetséges,akármennyire lehetne belőle értéktermelő felnőtt,ebben az országban a mostani helyzetben és a gyerekek mostani státuszában nincsen jövőkép.NINCS és ez sajnos tényként kijelenthető.Persze vannak jó civil példák,kezdeménycsírák a felnőtt autisták foglalkoztatására,de ami a jelen helyzetben elérhető,az nagyon kevés. De erről majd máskor.

Tizenkettő lett,és most egy kicsit visszatekintek,bár sokan mondják nem szabad,teszem mégis, mert mostanában Zalánnal kapcsolatban nagyon sok vád ért.Az utóbbi időben kaptam jó pár mocskolódó levelet,aminek nem éppen örültem,mert pont a gyerek státuszát kérdőjelezték meg,azt,hogy olyan hihetetlen és megfoghatatlan az fejlődési egész,ami Zalánt övezi.

Kaptam levelet,hogy azonnal osszam meg a diétáját a közzel,vagy olyat,hogy pontról pontra írjak le mindent,az összes lépcsőt ami előre vitte,sőt olyat is kaptam aki azt is kétségbe vonta,hogy egyáltalán autista e...?

Legyek őszinte??? Bár ne lenne az,legalább akkor miatta nem fájna a fejem a továbbtanulását,és az egész előtte álló jövőt illetően.illetően..

Pontról pontra már nagyon sokszor leírtam mindent,csak egy kicsit jobban bele kéne merülni a blogba.Leírtam mindent,hogy hogyan foglalkozunk vele, a saját eszköztárunkkal.

Nem,nem diétáztunk soha, egy szelektív evő gyerekkel nem is lehet.Egyébként meg ha nincsen gasztroenterológus által orvosilag igazolt táplálékallergia,akkor semmi nem indokolja a diétát egy autista gyereknél.Teljesen felesleges,inkább annak örüljünk,hogy jól eszik,mert az evés terén is lehet ám regresszió. Mondjuk úgy,hogy a nyolc féle ételt amit megevett addig,leredukálja négyre,és aztán leshet a jó ember fia..hogy hú a fenébe,mi lesz most a rostokkal,az emésztéssel,az immunrendszerrel.???? Ha nem allergiás mire a diéta??Felesleges..

Egyébként Zalán allergiás..a házi-porra...egyéb másra nem..Járunk gasztroenterológushoz is persze,de oda se az allergia miatt,hanem a GOR miatt..(reflux) A GOR születése óta meg van..Van ilyen..én is refluxos vagyok,anyám is az volt.

Rátérnék most arra az OPUS-ra, hogy nem is Autista...Hát..ja..Egy ideig nem is volt az..Mert benézték,holott visított róla..De akkor a korai diagnosztizálás valahogy még nem volt ennyire hangsúlyos mint mostanában.

Úgyhogy osztottam szoroztam magamban,és megosztom veletek egy kicsit Zalán múltját..Lesznek benne olyan fotók,( adatok) amivel ilyen formában még a régi blogban sem találkoztatok.

Hogy miért??

Azért,hogy lássátok honnan indultunk.. ( fotó minőségért elnézést..sajnos jelen nincs szkennerünk)

A kezdetek 2009-2010.....

Amikor elkezdett kilógni a lóláb..Az anamnézis...

dsc_5140.JPG

dsc_5141.JPG

dsc_5142.JPG

A Neurológus..

dsc_5143.JPG

A Szakértői Bizottság a pszichiátriai vizsgálatot nem javasolta,mert korainak tartotta..De így is jött a Bizottság...Akkor még a Deák téren.

dsc_5150.JPG

dsc_5151.JPG

Majd két év Óvoda után beindult a verkli..Zalán tanköteles lett..és lassan a nyakunkba szakadt az AUTIZMUS..

A gyógypedagógiai vélemény...

dsc_5146.JPG

A Neurológus...

dsc_5145.JPG

A Nevelési Tanácsadó....

dsc_5147.JPG

..és a VADASKERT..Meg a jeges vödör víz...

dsc_5152.JPG

lelet_1.jpg

dsc_5155.JPG

A gyógypedagógus szerint,még nem mehetett volna iskolába,de sajnos az óvoda felvett már egy SNI-s három-évest a helyére.Így a Szakértői Bizottság iskolába küldte.

dsc_5156.JPG

dsc_5157.JPG

dsc_5158.JPG

Hivatalosan így kezdődött..Lassan hat éve, vagyis dehogy TIZENKETTŐ, csak az első hat év kicsit máshogy alakult,szoktam volt mondani.

Tizenkettő most és egy kicsit kihúzom magam,mert egy komoly "nagy"önálló legény.

Kicsit csokorba szedem a fejlődés létráját... Olvassátok szeretettel..

MOSTANSÁG

A szociális Önállóságról:(itt tart most)

http://autizmuslive.blog.hu/2018/03/12/a_szocialis_onallosagrol_zalan

A tavalyi Bizottsági vizsgálat

http://autizmuslive.blog.hu/2017/05/18/a_bizottsagi_vizsgalat_zalan

Így fejlesztünk MI: (igazoltan hatásos)

A gyógypedagógus véleménye az IKaT-ról

http://erdolelek.blog.hu/2017/04/11/nagy_kata_neni_tollabol_nektek

IKaT: (Irány Ki a Természetbe)

http://autizmuslive.blog.hu/2016/08/26/irany_ki_a_termeszetbe_ikat

http://autizmuslive.blog.hu/2017/03/01/erdore_valtva_a_lathato_ikat

http://autizmuslive.blog.hu/2017/06/17/tajbringa-para

http://autizmuslive.blog.hu/2018/02/25/ha_tel_akkor_szankozni_mentunk

Fejlődés-létra: Finom-motorika:

http://autizmuslive.blog.hu/2017/02/26/fejlodes-letra_finommotorika_zalan

Zalán Naplója, mint kommunikációt fejlesztő eszköz: (igazoltan hatásos)

http://autizmuslive.blog.hu/2017/02/19/zalan_naploja_mienk_a_var_visegrad_fellegvar-pilisi_parkerdo

Erdő Lélek Zalán blogja!

http://erdolelek.blog.hu/

Sajtó-szoba:

http://autizmuslive.blog.hu/2017/03/18/sajto_872

Abszolút INTEGRÁCIÓ: Egyedül TÁBORBAN: Obornak ( Zala megye)

http://erdolelek.blog.hu/2017/08/22/zalany_naploja_erdeszeti_taborban_jartam_obornakon

Tábor Visegrádon szintén egyedül..

http://erdolelek.blog.hu/2017/07/09/taborban_jartam_visegradon

Illetve Tatán..ráadásul sátorban.

http://erdolelek.blog.hu/2017/08/22/zalan_naploja_tatan_jartam_taborban

MÚLT

Kezdőpontok:

Anamnézis:

http://tdori.blogger.hu/2013/09/13/anamnezis-mert-ez-is-fontos-de-nagyon-zalan

Miért fontos a napirend?

http://tdori.blogger.hu/2013/08/13/a-napirend-zalan

Kommunikáció:

http://tdori.blogger.hu/2013/08/09/a-kommunikacio-zalan

Iskola anno.. ( Magyar nyelv..)

http://tdori.blogger.hu/2013/09/20/iskolas-kerdesek-a-magyar-es-zalan

Az érzékenységekről:

Az ízek:

http://tdori.blogger.hu/2013/08/31/hipererzekenyseg-az-autizmusban-az-izleles-zalan

A látás és a hallás:

http://tdori.blogger.hu/2013/08/21/hipererzekenyseg-az-autizmusban-a-latas-es-a-hallas-zalan

IKaT a kezdetekben:

http://tdori.blogger.hu/2013/10/26/boklaszo-nap-pilis-hegyseg-oszi-szinekben

Tesó post

http://tdori.blogger.hu/2013/12/20/teso-post-szerintem-mar-el-is-felejtettetek-hogy-kormoltem-ilyet-is

Összeszedtem Nektek egy jó pár bejegyzést a múltról és a jelenről...

Remélem mire a végére értek,már akik végig olvassátok a bejegyzés tartalmát,láthatjátok,hogy nagyon sok munkával,maximális támogatással szülőkként a gyermek felé,közben szorosan együttműködve a pedagógusokkal és a gyógypedagógusokkal,az egyéb a gyereket támogató környezettel,megállapítható,hogy azért nincsen minden veszve. Azért azt az egyet tartsátok szem előtt, hogy a példában bemutatott saját tizenkét évesem, magasan funkcionáló autista gyermek. Per egyébként egy aspergeres gyerek is képes minderre, ha nem többre..(értem ezt a tanulmányokra,munkára..lásd: Dániel fiam) Persze azt is azért hozzáteszem hogy az autizmusban súlyosabban érintett gyermekeknek,sokkal de sokkal több támogatás kell minden téren,és nem minden esetben várható el,az önállóság. (lásd: Levente fiam)

Szóval TIZENKETTŐ..és ugyanolyan gyerek mint a szomszéd neurotipikus Pistike..Semmivel sem kevesebb,és semmivel sem több..GYEREK..akinek ugyanolyan helye van ebben a világban és társadalomban, mint bármely másik tipikusan fejlődő gyermektársának..

Jó lehet,hogy egy kicsit több odafigyelés kell,és nem kevés munka,de szülők vagyunk és az a dolgunk,hogy mindent de mindent megtegyünk a gyermekünkért. Igen nekünk egy kicsit többet kell..De ha visszanézünk,hogy honnan indultunk,és hol tartunk most,akkor úgy hiszem méltán ordibálhatom a világba,hogy YESSSSSS...

TIZENKETTŐ és ezek még csak a kezdetek voltak..A nehéz dolgok még csak most jönnek..A következő 6 éves periódus TIZENNYOLC éves koráig,és utána az ÉLET maga, amit Önállóan kéne tudnia élnie..

TIZENKETTŐ,és úgy gondolom,hogy az alapokat az ÉLETHEZ gondolok itt a szociális önkiszolgálásra, lassanként az ő tempójához mérten megkapta,megtanulta és elsajátította..Tudja mind azt amit a saját korosztályának tudnia kell. Szeretném ugyanezt,majd hat év múlva is elmondani...

TIZENKETTŐ..Kiskamasz..Zalán..

Megyünk tovább igaz??? Megyünk persze...Úgy ahogy eddig is...

Nálunk nem voltak csodák sosem..Csak a kétkezi munkánk,a gyerekekbe vetett hitünk,és az hogy maximálisan bíztunk abban,hogy a saját tempójukban mindent meg fognak tudni csinálni,megküzdeni az akadályokkal,a félelmekkel,szép csendben, lassan lépésenként fejlődve.

Zalán akivel az utóbbi hat -kilenc évben (az SNI-je tükrében) kapcsolatban állt, mindenki tett hozzá,a fejlődéséhez. Ki többet ki kevesebbet..Egy biztos most TIZENKETTŐ és azt mondom annyira kész és egész, mint amennyire egy tipikus tizenkét-évesnek lennie kell.

NAGYON Köszönöm mindazoknak akik az elmúlt kilenc (hat) évben tettek érte, a fejlődését előremozdítva vagy minket bármilyen formában segítve,azért a Zalánért aki MOST az a talpraesett jó-fej kiskamasz..

Egy biztos..A kemény évek még csak most kezdődnek..Szóval nagy levegő és fejest ugrunk a következő hat éves ETAP-ba..

Remélem továbbra is mellettünk lesztek...

Ez volt mára a Live..Köszönöm,hogy elolvastátok a bejegyzésem..

Ez a mi munkánk,a mi utunk,vigyétek a szélbe!

( Remélem,hogy hat év múlva majd azt írom az összegzőbe,hogy lassan itt az érettségi,és ERDÉSZ lesz..Jó lenne..de addig nehéz évek még és sok munka....)

dsc_2835.JPG

 

süti beállítások módosítása