Erdőre váltva-(a látható IKaT)
2017. március 01. írta: Autizmus Live

Erdőre váltva-(a látható IKaT)

Már az elején itt és most leszögezném,hogy senkinek nem akarom elvenni a kenyerét,szerintem az IKaT,jól elfér a termi fejlesztések mellett,viszont nagy segítség azoknak akik a termi fejlesztéseket per maszek nem tudják megfizetni.Az IKaT tulajdonképpen a leleményesség és a szerény családi költségvetésünk szüleménye..amit kizárólag a jó levegőn,az erdőben alkalmazunk..

Direkt..

Direkt...hogy kiszakadjunk a városi környezetből,illetve azért,hogy a gyermekeink minél többet töltsenek mozgással,a jó levegőn,egészséges környezetben,a természetben..

Kihangsúlyozom,MOZGÁSSAL..és ha már mozgással,akkor egy kicsit irányított mozgással,a fejlesztésükre való tekintettel,méghozzá úgy,hogy játéknak,és kellemes időtöltésnek fogják fel azt.

autism5.png

"..Sokféle csatornán, sokféle inger éri egyszerre testünket, ezek felfogása és összerendezése sokszor nehéz feladatot jelent. Ha az egész rendszer jól működik, fel sem tűnik, milyen bonyolult dologról van szó. Mindenki tudja, hogy vannak hallás-, illetve látássérültek (ezekre vannak szavaink is: siketek, vakok), de lehet valakinek gyengébb a szaglása, érzéketlenebb (vagy túlérzékeny) a bőre -tapintása, bizonytalan az egyensúlyérzéke. Ahhoz, hogy biztosan helyezkedjünk el a térben, izmainkból, inainkból jelzéseket kell kapnunk végtagjaink helyzetéről és mozgásáról, koordinálnunk kell testünk két oldalát. Mind az egyes érzékek működésében, mind az érzékletek összerendezésében felléphetnek nehézségek, anélkül, hogy észrevennénk. Gondos feltáró munkával a látszólag teljesen más tünetek hátterében ilyen zavarokat fedezhetünk fel.

A szenzoros integrációs terápia elsősorban a legősibb érzékek, a tapintás- és az egyensúlyérzék ingerlésén keresztül juttatja el a gyereket egy magasabb idegrendszeri integrációs szintre. Ezek az érzékek már a korai magzati állapotban működni kezdenek, fontos szerepet játszanak a korai reflexek kialakulásában, majd a csecsemő mozgásfejlődésében. A terápia eszközei a mennyezetről lelógó különböző hálók, függőágyak, kötelek, hinták, mászókák, a földön guruló henger, gördeszka, stb. körülveszik a testet, ezáltal érintéses (taktilis) ingert nyújtanak, ugyanakkor ingerlik az egyensúlyozó (vesztibuláris) rendszert. A gyerek maga, öngyógyító módon megtalálja azt a játékot, amely a leginkább segíti a fejlődését, a terapeuta csak kíséri és segíti ezen az úton. Sokszor a verbálisan nehezen kommunikáló, zárkózott gyerekek ezekben a helyzetekben megnyílnak, esetleg régi tudattalan élmények idéződnek fel, és ezek megfogalmazása is lehetővé válik...."

(forrás: Varga I. – Szvatkó A.: (1993) Jean Ayes szenzoros integrációs terápiájának néhány alapelve.)

Tehát a szenzoros integrációs terápiát,az autista gyermekeknél is igen hatékonyan lehet alkalmazni,a mozgás fejlesztésre és egyéb szenzoros deffektusok enyhítésére..Hatékonyan igen,legalábbis mint érintett szülő,látom,és a fiaim fejlődése által igazolni is tudom..

Az IKaT tulajdonképpen szenzoros integrációs terápia,erdei környezetben,az erdő és a természet adta eszközöket,magyarul az erdő elemeit igénybe véve,általunk..Persze az IKaT során előszeretettel használjuk az erdei játszóterek azon eszközeit,amik abszolút alkalmasak a mozgásfejlesztésre.

Mik is azok a termi eszközök???

autism4.png

forrás: http://www.thelittleblackduck.com.au/

ayres.jpg

forrás:Nyúlcipő konduktív Alapítvány

Mit fejleszt a szenzoros integrációs terápia??

  • Fejleszti és pontosítja a nagy-mozgásokat, tudatosabbá teszi a tempó, a ritmus és az irányok kontrollját.
  • Fejleszti a finommotorikát.
  • Fejleszti a szem-kéz koordinációt.
  • Fejleszti a tér, az irány és a formaészlelést.
  • Erősíti a testsémát és a testtudatot.
  • Segíti hogy kialakuljon a szociális viselkedés, a szabálytudat, a figyelem és az önbizalom.
  • Segít a megkésett járás, a megkésett beszéd, a megkésett szobatisztaság esetén.

A sokféle eszköz, a hinták, labdák, csúszdák, kötelek, gyűrűk stb. fantáziadús használata arra szolgál, hogy vesztibuláris, tapintásos ingerléssel javítja az agyféltekék közötti kapcsolatot, és így jobban működik a tanulási-megismerési folyamat, így megelőzhető a későbbi tanulás és magatartási probléma.

Kik azok a gyerekek,akiknél hatékonyan alkalmazható??

  • Figyelem- és tanulási zavarokkal küzdők.
  • Nehezen beszélők.
  • Finom kézmozgásokban – például írásban – ügyetlenek.
  • Társas kapcsolataikban sikertelen gyerekek.
  • Koraszülöttek.
  • Autista, vagyis a környezete elől kórosan bezárkózó,
  • Hiperaktív vagy éppen túlságosan passzív gyermekek.

Szervezetünket folyamatosan érik ingerek, egyrészt a külvilágból, másrészt saját testünkből. Minden beérkező ingerre van motoros, mozgásos válasza az idegrendszernek. Pl.: látom a lépcsőt, fellépek. Érzem a forró vizet, elhúzom a kezem. Sokféle csatornán, sokféle inger éri egyszerre testünket, ezek felfogása és összerendezése sokszor nehéz feladatot jelent. Mind az egyes érzékek működésében, mind az érzékletek összerendezésében felléphetnek nehézségek. Az érzékletek összerendezésének – a szenzoros integrációnak – a zavara, képtelensége az idegrendszer éretlenségének a következménye.

forrás:www.okositotorna.hu

Sokat gondolkoztam amikor a gyermekeimre vártam a terápiás alkalmaikkor,és rájöttem arra,hogy hoppá hoppá,ezt mind,mind át tudom ültetni az erdei időzéseink tartamára,akár játékosan a túráinkba építve,de akár mint irányított (általunk) tevékenységet végezve..

Megpróbálom bemutatni....

Mit mivel helyettesítek??

Hinta..( zsákhinta- excentrikus mozgás)

hinta.jpg

Hinta a természetben..

dsc03057_1.JPG

 Egyensúlyozó pad (forrás: IKEA)

ikea-ps-egyensulyozopad_0467859_pe611051_s4.JPG

A természetben..

dsc05146_1.JPG

Persze lehet másképpen is..

dsc04029_2.JPG

Egy függőhíd is profi eszköz lehet..

dsc04060_1.JPG

..meg a fák gyökerei...

erdo34_2.jpg

..de akár egy erdei játszótéren található játék is..

erdo7_1.jpg

Bordásfal..

bordas.jpg

..helyett inkább vadlesre másznak...

dsc06616.JPG

..vagy kilátóba...

dsc08128_1.JPG

Gurulás termi környezetben..

levi-ovi3_2.jpg

..és a szabadban,nyáron persze használunk hason gördeszkát is,de hidegebb időben a roller a nyerő..szerintem ugyanolyan hatásos..

dsc07690.JPG

..stimulálásra ez is jó persze..

babzsak5.jpg

Az erdőben mi inkább így fejlesztünk..

erdo79.jpg

..meg így..

erdo48_1.jpg

Tehát mi a lényege a szenzoros integrációs terápiának?? Minél többet ingerelje a tapintást,és az egyensúlyt..Ehhez minden de minden eszköz megtalálható az erdőben..

Az erdőben a jó levegőn,a ZÖLD GYÓGYSZERTÁRBAN...

Hogy miért írtam e bejegyzést?? Mert nagyon sok megkeresést kaptam avval kapcsolatban,hogy nem értik a szenzoros integrációs terápia és az ERDŐ közötti összefüggéseket..

Remélem abból amit megmutattam,némiképp átlátható így..Tulajdonképpen csak leleményesség kell hozzá,meg nagy adag természet szeretet..és némi tudás,a szakmai (szenzoros integrációs terápia) háttérrel kapcsolatban..

Persze én azóta jócskán emeltem a fiúknál a tétet..A kalandparki mászással,az erdei,megismerő tanulással..Tulajdonképpen tapintani-látni tanítom az erdőt,és mindig kicsit magasabbra emelem a létrafokokat..lassan,lassan..mert az előrejutás kulcsa ez..

Úgy gondolom,aki nyomon követi a fiaim fejlődését,a blog által,az azért látja azt,hogy mennyire hatékonyan fejleszti Őket az ERDŐ az erdei környezetben való mozgás...

Mindenkinek sok szeretettel ajánlom eme elfoglaltságot,persze csak azoknak akik veszik a bátorságot,hogy rendszeresen kivigyék autista gyerekeiket az ERDŐ-be..Higgyétek el,lassan de biztosan,megnyílik előttük a világ...Egy egész más világ,kiküszöbölve nagyon sok otthon felszedett virtuális ingert..Mostanában,már Leventével is eljutottunk oda,hogy nem kapaszkodik állandóan a mobiltelefonba,hanem élvezi az erdőt,és hallgatja a madár-rádiót..

Kell ennél több?????

Aligha.....

Továbbra is rendületlenül remélem,hogy tapasztalataim egyszer megoszthatom autizmus szakmai körökben,és talán lesz valaki,egy a természetnek igazán elkötelezett szakember,aki az IKaT-ból módszertant ír...Erdei fejlesztő módszertant,autista és más fogyatékossággal élő gyermekeknek.....

Ez volt mára a LIVE..Köszönöm,hogy olvastatok..

dsc08502.JPG                 

süti beállítások módosítása