FlexO útmutató. Avagy fussunk, kocogjunk, vagy sétáljunk Tájt. ( Tájfutó útmutató a FlexO-hoz..)
2023. február 15. írta: Autizmus Live

FlexO útmutató. Avagy fussunk, kocogjunk, vagy sétáljunk Tájt. ( Tájfutó útmutató a FlexO-hoz..)

Egy -két-háááá, FlexO-zunk egyet..most már Magyarországon is.

Kik találták ki?? A Skandinávok, jobban mondva a Svédek, ha már a tájfutás őshazája, Skandinávia. Teszem hozzá azt is, hogy az Északi országokban, sokkal, de sokkal befogadóbb a társadalom, a sérült gyerekekkel és felnőttekkel kapcsolatban, ergo náluk az ESÉLYEGYENLŐSÉG szó, nem csak egy légből kapott megfoghatatlan valami. Szóval Svédországban a Flex-O ((extra) kognitív támogatást igénylő emberek számára szervezett tájfutó versenyek, igényelt támogatással (kísérő) vagy a nélkül.) már jó pár éves múltra tekint vissza. Svédország legnagyobb tájfutó versenyén az O-Ringen-en évek óta megrendezik, nagy sikerrel a fogyatékossággal élő gyerekeknek és felnőtteknek a FlexO kategóriát.

Éppen ezért egy jó páran úgy gondoltuk: a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség, a Tipo TKE és a Tabáni Spartacus Egyesület, hogy elhozzuk Magyarországra Svéd példa alapján, és a magyar tájfutók nagy családja, teret enged, és szeretettel, és szívesen fogadja azokat az SNI-s gyerekeket és felnőtteket, akik szívesen sportolnának erdei környezetben. 

Honnan az ötlet? Tulajdonképpen én szorgalmaztam, hogy legyen itthon is FlexO kategória. Levente fiam az etalon, aki ép értelmű, de közép-súlyosnak minősülő autista. Kicsi kora óta rengeteget járunk a környező hegyekbe, erdőkbe túrázni, Levente nagyon szereti a zöld környezetet, nagyon pozitívan hat rá. Az erdőben minden valahogy más.  Nincs városi zaj, a zöld szín, és az erdő abszolút nyugtatóan hat, a sokszor túlcsordult szenzorainak.

kob.jpg

Levente bátyja Zalán, márciusban lesz (majd) másfél éve, hogy elkezdett tájfutni. Ki akarta próbálni a sportot, amit anno gyermek és ifjú koromban űztem, és aztán rá pár hétre, Levente is úgy gondolta, hogy ha a bátyja tájfutó lett, akkor Ő is kipróbálja.

Persze fülvédőben, a rajtig napszemüvegben, szerintem még láthatatlanná tévő köpeny is volt rajta gondolatban, mert hát ez a valami nagyon új, de a bátyám után, persze hogy én is, hát én ne próbálnám ki, gondolatokkal a fejében, amit angolul hozott a tudomásunkra.

lev2_1.jpg

Szóval kipróbálta, és lassan másfél éves tájfutó múlt van Levente háta mögött is. Leigazolta 2022 januárjában a Tipo TKE, van versenyengedélye hivatalosan, és szép lassan bekocogta, sétálta magát, az Open kategóriák által a tájfutó köztudatba. Rengetegen kérdezték, hogy tetszik neki, de ma is csak azt tudom mondani, hogy jelen pillanatban a legnagyobb motiváló erő Levente számára a tájfutás. Várja a versenyeket, a pályán végig motivált, ha szintet kell mászni akkor is, és ultra boldog a célban, amikor megkapja a versenycsokiját, vagy tőlünk, vagy a versenyek rendezőitől. Tudja, még ha nem mondja akkor is, hogy a tájfutó közegben elfogadják, olyannak amilyen. Nem probléma, hogy autista.

Tulajdonképpen az ötlet innen. Mert működik, és ha Levente fiamnál működik, akkor miért ne működne, még jó pár hasonló cipőben járó gyereknél, és az elfogadó emberek közé vágyó családjaiknál. Ebben a sportban jó páran elférünk, sokszínű és el/befogadó.

A FlexO gondolatával, jobban mondva avval, hogy itthon is meg lehetne valósítani, kicsit több mint egy éve foglalkozom. Nagyon  alaposan. Mérem Leventét folyamatosan, mert amióta tájfutó versenyekre és edzésre jár, nagyon sokat fejlődött rengeteg területen, erről a régebbi bejegyzéseimben olvashattok. Azt, hogy mennyit fejlődött, nem csak én látom, hanem sokan mások is, a sport berkein belül és azon kívül is, például az iskolájában. Mert ugye ennek az éremnek is két oldala van. Nem csak jól érzi magát a sportban Levente is, hanem igen intenzíven fejleszti is. 

Tavaly ősszel, némi háttéranyagot összeállítva, megkerestem a Tájfutó Szövetség Elnökét, illetve az Utánpótlással és a Versenyzéssel foglalkozó szakági vezetőket, hogy mi lenne ha a svéd példa alapján, itthon is megrendezésre kerülne, évi 5-6-7-8 versenyen a FlexO kategória. A válasz, amiért nem győzők hálás lenni, PRÓBÁLJUK KI, CSINÁLJUK. Aztán lett két Egyesület, az egyik a srácok egyesülete a TIPO TKE, a mások a Tabáni Spartacus, és az Egyesületek tavaszi rangsoroló versenyeire kiíródott a FlexO kategória.

Egy szó mint száz, Nagykovácsiban, a Budai-hegységben:

tipo_flexo_plakat.jpg

és Gánton a Vértes-hegységben:

spartacus_kupa_flexo_plakat.jpg

Lesz FlexO, persze, ha eljöttök..............

De mi is ez az egész, mi fán terem a FlexO??

Egy körülbelül 2 és 4 km közötti hosszúságú maximum 100 m szintemelkedést tartalmazó tájfutó pálya, ahová SNI-s gyerekeket és felnőtteket, illetve kísérőiket, (persze lehet egyedül is, csapatban is)  szeretettel vár a versenyek rendezősége.

A versenyek pályái, a RAJTTÓL A CÉLIG a pontokat sorban érintve, szalagozva vannak. A képen látható, a narancssárga szalag, a versenyen, a rajttól a célig lehet követni, szóval eltévedni, nem nagyon lehet.

flexo2_1.jpg

Hogy néz ki a RAJT?

A Versenyközpontból a Rajtba ugyanúgy szalagozás vezet mint a FLEXO pályán végig, csak más színű, a TIPO Kupán, ez kék-fehér lesz. Számítsatok rá, hogy egy kicsit gyalogolni kell a rajtig, ez általában 1-2 km közötti távolság, néha van benne egy kis szint is, de nem megerőltető. Levente is ugyanúgy kisétál a rajtba, mint bárki más.

További tudnivalók a Rajtolásról:

A FlexO kategória a Tipo Kupa mindkét versenynapján a normál rajtból, de külön
kordonból indul, nincs előre megadott rajtidő, az indulás idejét a Rajt-doboz adja. Például Rajtdobozt ezen a fotón, a Rajt molinó mellett látsz, az a kicsi piros, amire a rajt van írva.

Akkor vagytok a rajtban, ha a kék-fehér szalagozás végén, meglátjátok a RAJT molinót. Az ott lévő versenyrendezőktől, minden segítséget meg kaptok az induláshoz. A rajt kordon elején szoktak tevékenykedni, és kérlek szóljatok nekik, hogy FlexO versenyzők vagytok.
Jelentkezéskor a Versenyközpontban rögzítjük az adatokat, a FlexO kategóriáét,- én és a FlexO segítői fogjuk-, és minden napra egy-egy Rajt-bónt adunk, amely a rajt kordonba való belépésre jogosít. A FlexO kategória versenyzői a versenyidő 30. percétől indulhatnak.

dsc_7942_1.JPG

Mi kell e versenyzéshez?? Azaz a FlexO-hoz.??

A Versenyközpontban a FlexO sátornál kaptok egy DUGÓKÁT. (Sportident Card) Evvel igazoljátok hogy az ellenőrző ponton ott jártatatok.. Ezt a verseny végén vissza kell majd adni, vagy a Célban, az SI sátornál, vagy a FlexO rendezőknek.

A rajtban segítenek, mert a dugókát törölni, check-kelni, és a rajt pillanatában a rajtdobozból indítani kell. Ez méri az időtök, azt amennyit kint töltötök a pályán, és igazolja, hogy sorban, minden pontot érintettetek.

Igy néz ki:

orienteering_dibber-l.jpg

Így kell vele pontot érinteni: (a pont SI dobozába, a kör alakú nyílásba behelyezni a SI card végét, és megvárni amíg csipog. Ne ijedjetek meg, nem lesz hangos.)

homokhati8.jpg

Kaptok egy-egy térképet is a kísérőddel. (Ez nem az ahol FlexO-zni fogsz, csak prezentálom.) A térképen a FlexO pálya van, a Rajttól a Célig. A rajtot háromszöggel, a Célt kettős körrel ábrázolják a térképen, közötte vannak az ellenőrző pontok, amit a rajttól a célig, sorrendben érinteni kell. A pontok közötti szaggatott vonal, azt mutatja, merre megy a szalagozás ( narancssárga) amit követnetek kell.

flexo_8.jpg

Kapni fogtok még egy vezetőlapot is, ahol megpróbáljuk képekben megmutatni  az ellenőrző pontokat is. Azt, hogy mit kell keresni. (ez is prezentáció, nem ugyanilyen lesz!)

flexo_67.jpg

Ha minden meg van a Rajtból elindultatok, akkor jó versenyzést nektek, az ellenőrző pontokat a szalagozás mentén ne feledjétek érinteni. A versenyen az idő most nem fontos, legalábbis az, hogy milyen gyorsak vagytok. Ha akartok, lehettek nagyon gyorsak és futhattok. DE LEHET SÉTÁLNI avagy KOCOGNI is. A lényeg, hogy a saját tempótokban menjetek a pályán végig, és érezzétek jól magatokat az ERDŐBEN és a FLEXO versenyen.

flexo_55.jpg

Az utolsó pont, a BEFUTÓ PONT, a Célba érés előtt. Általában 100-as a száma, de nem mindig. A befutó ponttól ugyanúgy szalagozás vezet a célba. A befutó ponttól általában azaz nagyon sok versenyen, már látni a CÉL-t.

flexo_19_1.jpg

 A Cél....

A FlexO verseny végpontja. Itt is lesz egy kis dolgotok. Először is a célban is használni kell az SI cardot, mert a célban is igazolni kell a befutást.

A célban is van SI doboz, ugyanúgy ahogy a rajtban, és a pontokon. Szóval SI card érint, csipog, és akkor vagytok a Célban.

flexo5_1.jpg

Mielőtt pihenni, inni mentek, mert fogtok kapni üdítőt is vagy vizet, van még egy feladatod. A Célban az SI sátornál, ki kell olvastatni, az SI card-ot. Ugyanolyan doboz van ott is, mint az ellenőrző pontokon.

Ezen a képen Zalán olvastatja ki az SI card-ját a Hungária Kupán. Nektek is így kell majd a Tipo és a Spartacus Kupán is. Az SI cardot a verseny után, vagy itt, vagy a FlexO sátornál kell leadni/visszaadni.

kiolvas.jpg

Versenyközpont:

A verseny szíve, lelke, mindene: Innen indultok ki a Rajtba, és általában a Cél a Versenyközpontban van, vagyis a Tipo Kupán ott lesz, szerintem a Spartacus Kupán is.

Ha odaértetek NAGYKOVÁCSIBA, az Amerikai Iskolához, akkor már a Versenyközpontnál jártok. A FlexO kategóriának, lesz egy külön sátra, ahol csinálunk nektek, ( legalábbis megpróbálunk) CSENDES ZÓNÁT, ahol pihenhettek, illetve a FlexO verseny helyszíni jelentkezése, illetve ha lecsúsztál az Online nevezésről, a nevezés zajlik. Ott ugyanazokat az információkat fogjuk elmondani, amit most leírtam, illetve, ha van még kérdésetek, megpróbáljuk azokat megválaszolni. Ha nem akarjátok a táskátok, hátizsákotok kivinni a pályára, szívesen megőrizzük, amíg vissza nem értek, a célba. A sátor mellett lesz FlexO zászló is, hogy könnyen megtaláljatok minket. Ilyen lesz a FlexO logo. (a zászlón is! )

flexo_logo_4_1.jpg

Díjazás: A FlexO kategória minden résztvevője, aki a pályát teljesíti, elismerésben, jelképes ajándékban részesül.

Szülőknek, Kísérőknek:

Ha autóval érkeztek, lesz parkoló. Kérlek kövessétek a parkoltatók utasításait!

Tömegközlekedéssel a Versenyközpont megközelíthető: A Hűvösvölgyből induló 63-as autóbusz Sebestyéndomb megállójánál kell leszállni és egy kicsit visszasétálni az Amerikai Iskola felé. Onnan lehet felsétálni a Versenyközpontba. 

GYERTEK VÁRUNK BENNETEKET FLEXO-zni a TIPO KUPÁN Nagykovácsiban, 2023.03.04.-05.-én. Szombaton és Vasárnap is lesz FlexO kategória.

03.04.-én 10:00-tól , 03.05.-én 09:00-tól, várunk Benneteket szeretettel!

A Tipo Kupa után két héttel Gánton a Spartacus Kupán ( 03.18.-19.) lesz ÚJRA FLEXO verseny. Amint kapok róla bővebb információkat, arról is fogok írni itt a blogban részletesen. Szerintem egy hét múlva várható, a Spartacus Kupa bővebb beharangozója.

A Tipo Kupára Online,itt nevezhettek: Hivatalosan vasárnapig 02.19. éjfélig

https://www.e-nevezes.hu/hu/esemeny/show/470

Vagy a helyszínen, vagy a tdori1020@gmail.com email címen, 2023.03.01.-ig. A NEVEZÉS INGYENES !

A Spartacus Kupára itt nevezhettek, Online:

https://www.e-nevezes.hu/hu/esemeny/show/476

Köszönöm, hogy OLVASTÁTOK, vigyétek HÍRÉT!

Vár Mindenkit aki eljön a Tipo TKE - FlexO rendezői csapata!

süti beállítások módosítása