Fogászat MÁSképp - Hungarodental avagy SNI fogászat a magánellátásban.
2022. július 05. írta: Autizmus Live

Fogászat MÁSképp - Hungarodental avagy SNI fogászat a magánellátásban.

Először is nagyon szépen KÖSZÖNJÜK (Levente, Szabolcs meg én) Mindenkinek aki segített benne, hogy Levente altatásos fogászati műtétje a magán egészségügyi fogászati ellátásban létrejöhetett. Nélkületek, nem ment volna.

(A fotó június elején készült Leventéről.)

1657023459321.jpg

Óriási KÖSZÖNET a Hungarodental Kft Gyermekfogászati Csapatának, és a MOM Szent Ágota Magánkorház aneszteziológiai Team-jének, hogy a beavatkozás létrejött, illetve nem utolsó sorban KÖSZÖNJÜK Dr. Kucsera Annának és asszisztensének, illetve Dr. Koronczay László vezető fogorvosnak, aki valaha gyerekkoromban sporttársam volt a  tájfutó sportban.

Az altatásos fogászati műtét július elsején reggel 9:00-kor történt a Hungarodental Böszörményi úti rendelőjében. https://www.hungarodental.hu/

Reggel fél 9-re érkeztünk, ahogy az előzetes konzultáció és állapotfelmérés után megbeszéltük. Az előzményekhez hozzátartozik, hogy a június 14.-i vizsgálatra egy igen feszült, stresszelő Leventével érkeztünk, ami hála már a váróban oldódott, az óriási akvárium láttán. Tényleg óriási, rengeteg színes hallal. Olyan szem rátapasztó módon nyugtat, a látványa. Szerintem nem csak a gyerkőcöt, hanem a szülőt is. 

1657023771197.jpg

 ( Junior Dental recepció - akvárium.)

Levente a halak láttán és a váróban a kivetítőn futó kedvenc mese láttán -Mása és a Medve-, egy kissé oldódott, persze ehhez hozzá járulta a rendelő gyermekbarát kialakítása és a nem kórházi környezet ! Sikerült az előzetes állapotfelmérés sőt, a fogászati röntgen is, amit eddig soha nem sikerült kivitelezni. 

boszormenyi-ut-13-15_-fsz_2_-.jpg

(fotó forrása: Hungarodental - Gyermekfogászat / Junior Dental)  https://www.hungarodental.hu/

Visszakanyarodva: Július 1.-én 8:30-ra érkeztünk, szerintem a zabszem próbáról inkább ne beszéljünk, meg az előző éjszakáról se. Mind tudtuk, hogy nem kis beavatkozás lesz, Leventére nézve. Egy nagyon picit csúszott az előttünk lévő beavatkozás, így negyed órát Levi még nézte az akvárium halait, és a kivetítőn futó meséket. Majd ránk került a sor. Dr. Kucsera Annával, Anna doktor "nénivel", illetve Dr. Rácz Edit aneszteziológussal megbeszéltük az altatás és a fogászati kezelés részleteit, aláírtuk a nyilatkozatokat, és a rendelő fertőtlenítése után, következett Levente. 

9:00-kor Levi saját magától mászott a fogászati székbe, a hihetetlenül kedves Rácz doktornő segítségével, aki, végig mosolyogva, Leventét nyugtatva, megengedve, hogy nézze a telefonját és fogja az óráját, szúrt vénát és helyezte be a branült, Levi minimális nyikorgása mellett. Tulajdonképpen, mire a lurkónk feleszmélhetett volna igazán, a branül a kezében volt, és egy percen belül aludt is. 

Az altatásos fogászati műtét két órán keresztül,11:00-ig tartott, "kimaxolva" amit csak lehetett. Sajnos sokkal többet kellett Levente fogaival kapcsolatban beavatkozni, mint az előzetes kontroll mutatta. Négy front foga ki lett húzva, plusz jobb oldalon felül hátulról is egy. Öt foga lett tömve, gyökér-kezelve. A fogkövektől is megszabadult. Hat öltés van a szájában. Szóval egyáltalán nem volt fáklyás menet, és amit meg lehetett tenni azt Kucsera doktornő meg is tette, amit csak köszönni tudunk. Levi műtétje alatt Koronczay doktor is vizitelt, hiszen nagy műtétről volt szó, amit innen is nagyon szépen köszönök Neked, Laci, hogy ránéztél te is, a kis Tipo-s tájfutó csemetére, hogy minden rendben halad. 

A beavatkozás után fél órát még szendergett a fiatalúr, a pihentetőben.

img_20220701_113028.jpg

Azután lassan de biztosan felébredt.

img_20220701_115620.jpg

Amikor már stabil volt, a branül is kikerült a kezéből, amit hang nélkül tűrt, majd még egy órát pihent a pihentetőben, jó fél órát fekve, majd ücsörögve.

1657016182977.jpg

Amikor már járóképes volt, kiültünk egy órára még vele, a recepció kanapéjára, és meséket nézve készültünk a hazaútra. Közben az utánunk következő kisfiú altatásos fogászati beavatkozása véget ért, úgyhogy Rácz Edit doktornővel megbeszéltük az altatás utáni teendőket, illetve Kucsera Anna doktornővel, az otthoni sebellátást, fájdalomcsillapítást, evést, ivást és száj higiénét, az esetleges antibiotikum szedést. Illetve, hogy szeptemberben kontroll, és a lehetséges fogpótlási lehetőségeket megbeszéljük, mert a front fogak elvesztése, nagyon nagy traumát tud okozni egy gyereknél. Sajnos igen, visszagondolva az elmúlt két napra, igen nagy trauma, Levente helyzete, meg speciális, az autizmusa miatt, így az fel is fog erősödni, úgyhogy a fogpótlása, mindenképpen sarkalatosan fontos.

13 óra után kicsivel indultunk haza a 39 C fokos hőségben. Hála Levente a hőséget és a hazautat is, az igen megterhelő fogászati műtét után jól bírta.

Itthon most egy ideig a sebgyógyulásé, illetve Levente felépüléséé, a főszerep. (Az itthoni rehabról, két napon belül írom a következő bejegyzést.)

img_20220702_162239.jpg

No szóval: Miért a Hungarodental? 

Ott kezdem, hogy nem sok választásom volt, Leventével kapcsolatban, ráadásul hirtelen voltam kénytelen MÁS megoldást, azaz alternatív megoldást keresni, az altatásos fogászati műtétjével kapcsolatban, mert egyszerűen nem tudtuk visszavinni a Heim Pál Kórház Madarász utcai telephelyére. Levente második állami SNI altatásos fogászati műtétje alkalmával, történt valami, nem tudjuk, hogy mi csak sejtjük, hogy vagy a branül behelyezés többszöri sikertelensége, vagy az altatás utáni nagyon rossz élmény (sugárhányás, zajos környezet a többágyas kórteremben) váltotta ki, hogy egyszerűen nem volt hajlandó többet a Kórház környékére menni. Április végén, csak nekimentünk a harmadik körnek, de a műtét előtti héten, a vérvétel előtt, a stressztől rosszul lett, a Kórház előtt. A vérvételt végül, másfél óra nyugtatás és jutalom ígéret halom után, hármunk asszisztálása mellett sikerült elvégezni. Utána a Gyöngyösi úti Metró megállóig menekült, remegett és sírt. Könyörgött, hogy ne menjünk a Madarászba. Nem csak Leventét, de engem is és a velünk segítségként lévő Betti lányomat is nagyon megviselte a szituáció. Tulajdonképpen az aneszteziológiai asszisztenssel történő telefonos konzultáció után, illetve a kért plusz procedúrák miatt, és Levente hathatós könyörgése, stresszelése és rettegése miatt döntöttünk úgy, hogy Levente érdekében sürgősen más megoldást kell találnunk. El kellett fogadnunk, hogy nem megy be abba a Kórházba. Autista, másképp működik. Szóval itt nincs olyan opció, hogy ne hisztizz, mert ez nem az. Egy autista gyerek, a rossz élményt örök életre megjegyzi és nincs az az isten, hogy még egyszer belesétáljon. Minden erejével harcolni fog ellene. Sok támadást kaptam, hogy az "internet népéhez" fordultam segítségért, de tessék végre már megérteni, hogy az autista gyerekek, tényleg egy másik univerzum. Szóval nem úgy működik, hogy én azt mondom, hogy A és akkor úgy lesz. Nem lesz úgy ! Főleg akkor amikor fél. Ahhoz, hogy normál mederben haladjon az élet, nagyon sokszor kell kompromisszumot kötnünk, hidat vernünk, A-tól Z-ig tervekkel rendelkeznünk, improvizálnunk, és állandóan alternatív lehetőségeket keressünk. 

Azonnal kerestem én is másik lehetőségeket. Sajnos az állami ellátásban lehetetlenül messze lévő időpontokat kaptam, mind a SOTE mind a Bethesda SNI fogászatára. Az egyik helyre 2022 decemberre, a másik helyre 2023 februárra. Evvel ki is lőttem az állami lehetőségeket. Továbbá mind a kettő kórházi környezet, úgyhogy kérdéses, hogy Levente egyáltalán be megy e másik kórházi fogászatra. Egyszerűen nem tudtam mit tegyek. Egy kedves ismerősöm tolt el a magán ellátás felé minket, hogy segít a finanszírozásban, és ősztől kis részletekben visszatörlesztem majd, ahogy tudom. Végül ez a verzió maradt, illetve a fentmaradó rész miatt, Hozzátok, blog olvasókhoz fordultam. A lényeg, hogy közösségi finanszírozásból, Nektek köszönhetően, (külön köszönet a Kis Csillag Alapítványnak is! ) létrejöhetett Levente altatásos fogászati műtétje, magán egészségügyi fogászati ellátásban.

A magán platformon, körülbelül húsz fogászati rendelőt hívtam fel, ahol rendre kiderült, hogy csak felnőtteket altatnak, gyerekeket nem. Végül két rendelő maradt fent a rostán a Hungarodental és a Golden Dental. Először a Hungarodental honlapját olvastam, amikor rádöbbentem, hogy a rendelő vezető fogorvosa, gyermekkori tájfutó sporttársam. Az meg volt, hogy Laci fogorvos lett, de az nem, hogy az általa vezetett rendelőben, van gyerek altatásos fogászat. Egyébként ez HIÁNYPÓTLÓ! Ugyanis altatásos állami fogászatok száma, a neurotipikus, átlagos gyerekeknek, Magyarországon, egyenlő a nullával. Ez tényleg így van, utánajártam. A Bethesda szokott vállalni egy-egy gyereket, és slussz. Zalán okán muszáj voltam ennek is alaposan utána járni, de Zalán végül kiderült, hogy szájsebészeti eset, a SOTE el fogja látni. Szóval Lacinak írtam, leírva minden opciót, autizmust, Levente fóbiáját, mindent. Örök hála, egy jó órán belül válaszolt, hogy azonnal jelentkezzünk be a Junior Dental-ba. Amit azonnal meg is tettem, így június 14.-én, előzetes kontrollra mentünk.

Dr. Kucsera Anna, vállalta Levente műtétjét, illetve egy pár nap múlva az anesztes csapat is. Közben az is kiderült, hogy volt már nem egy autista páciensük, szóval otthon vannak az SNI fogászatban is, és nem nagyon ismernek lehetetlent. 

Tényleg így van, igazoljuk. Levente a negyedik napja lábadozik. 

Úgyhogy még egyszer NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNJÜK MINDENKINEK, aki hozzájárult ahhoz, hogy Levente, nem kórházi körülmények között, csupa vidám orvossal, asszisztenssel, körbe véve a Hungarodental - Junior Dental rendelőjében kezelődhetett. 

levike_1.jpg

süti beállítások módosítása