Special Orienteering avagy a FlexO kalandok III. Leventével, és-és indul a FlexO versenyzés ÉLESBEN.
2023. február 04. írta: Autizmus Live

Special Orienteering avagy a FlexO kalandok III. Leventével, és-és indul a FlexO versenyzés ÉLESBEN.

Level III. Special Orienteering avagy egy autista fiúcska versenyei a Tájékozódási futó sportban.

Eltelt egy újabb fél év amit Levente a tájfutó sportban töltött, úgyhogy éppen itt az ideje, hogy megint összefoglaljam, a háta mögött lévő versenyeket, illetve van egy nagyon jó hírem, INDUL ÉLESBEN A FlexO versenyzés kishazánkban, a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség HIVATALOS támogatásával, illetve hivatalos kategóriává vált a FlexO. A tájfutók nagy családja, a Szövetség támogatásával, teret enged inklúzívan, az SNI-s gyerekeknek, és felnőtteknek a tájfutó versenyzésben. Nagy Pilot ez úgy gondolom, jó iránymutatás lehet a jövőre nézve, az elfogadás terén mindenképpen.

2022 július elsején, Levi fogászati nagy-műtéten esett át, így egy pár hétig kihagytuk a versenyzést, illetve nyáron a tájfutásban holt szezon van, kevés a verseny, de azért próbáltuk a legtöbb lehetőséget kihasználni. A Silvanus jóvoltából szerdánként a nyár végéig volt egy pár kisverseny, így egy páron mi is elindultunk Leventével. Ezek általában lakótelepi versenyek voltak, jó nagy kánikulában. 

Rajt a Silvanus egyik kis versenyén, pont a lakókörzetünkben, Békásmegyeren.

flex_o_3.jpg

Pontfogás a a la Levente.

flexo_7.jpg

Levente pályája.(ezen a versenyen az asszisztens én voltam.)

flexo_6.jpg

2022 nyarának legnagyobb versenye a Hungária Kupa volt, ami egy 5 napos versenysorozat. Soltvadkert körzetében került megrendezésre, mi a 4. versenynapra vittük el a srácokat. Levi bátyja, Zalán ezen a versenyen indult életében először F16 B-ben, azaz bajnoki kategóriában. Leventével F12 D kategóriában indultunk. Nem kis kihívás volt Leventének a Hungária Kupa negyedik napja, mert közel 35 C fok volt a levegő hőmérséklete, és a terep lévén Alföld, a homok bokáig ért, ami Levi számára sokszor nagyon megnehezítette a haladást. De becsülettel, kocogta végig a pályáját, Szabi és jó magam kíséretében.

Pár fotó a Hungária Kupáról.

flexo_9.jpg

(fotó: Máthé István)

A homok volt a legnagyobb akadály.

flexo_10.jpg

Pontfogás a Hungária Kupán.

flexo_11.jpg

Egyébként Levi nagyon büszke volt, hogy a saját nevével ellátott rajtszámmal futhatott. Azóta is központi helyen őrzi a szobájában.

flexo_8.jpg

A Hungária Kupa után augusztus végén egy nagyon kedves veszprémi tájfutótársunk jóvoltából elvihettük a fiúkat, Bükkszékre, az első igazi két futamos Sprint versenyükre. Zalán a Sprint OB-ra készült, Leventénél így meg emeltük a tétet, mert a két futam azt jelenti, hogy délelőtt és délután is futni kell egy-egy pályát, szóval egy nap alatt két verseny, szóval, Levente számára, bőven volt terhelés, mind fizikailag, mind a szenzorosan. Ráadásul 30-32 C fok meleg volt pluszban. 

Mi is meglepődtünk rajta, hogy Levi nagyon jól bírta, az egész napot, a versenyközpont hangulatát, és a viszonylag hosszú utat a versenyre és haza. Sok gátat átlépett, nem zavarták a bogarak, se a nyári zápor, se a versenyközpont zajszintje. Igazán jól érezte magát. Sőt annyira nem is fáradt el, ami utóbb este itthon derült ki. 

Dobó István Emlékverseny Bükkszék.

flexo_12.jpg

Átfutás a Bükkszéki fürdőn.

flexo_13.jpg

A két futam között pihenés a Versenyközpontban.

flexo_14.jpg

Útvonalválasztás a délutáni futamon.

flexo_15.jpg

Bükkszék térkép II. futam Mi Nyilt Kezdő kategóriában indultunk.

flexo_16.jpg

Szeptember első hétvégéjén Vizsla kupáztunk egyet a Vadaskertben. Hála már nem volt kánikula, így Levente is sokkal jobban élvezte a versenyzést. Sőt egész jól követte a térképet, magától.

Vizsla Rajt.

flexo_17.jpg

Checkpoint.

flexo_19.jpg

Vizsla pálya.

flexo_20.jpg

 Következett az Eötvös Emlékverseny Mátyásföldön, ahol Levente délelőtt nyílt rövidben futott, Zalán meg F16 B-ben, illetve délután élete első Váltó versenyén MIX rövidben debütált, ráadásul 6.helyen végeztek ami jó eredménynek számított. Igazi Park verseny volt és egy nagyon jó derby, meglepően sok résztvevővel. Levi jó ütemben kocogott végig, és nagyon jól követte az útvonalat. Sőt többször Ő választotta, ami új volt a számunkra is. Meg is lepődtünk rajta, hisz általában fotómemóriából dolgozik, az átmeneteket megnézi, de inkább nálunk van a térkép verseny közben. Az Eötvösön kicsit másképp volt. Több átmeneten keresztül vezetett minket, és jól. 

flexo_21.jpg

Pontfogás az Eötvösön.

flexo_22.jpg

Befutó fotó:

flexo_23.jpg

Zalán a váltórajt előtt a második sorban.

flexo_24.jpg

Eötvös térkép.

flexo_25.jpg

 A következő héten a Rövidtávú Országos Bajnokságra mentünk Esztergomba. A bajnokság az év egyik legnagyobb versenye, közel 1300 indulóval, a Bazilika alatti versenyközponttal, rajtkaranténnal, hála Levinek nem volt, csak a bátyjának. Zalán F 16 E kategóriában indult, a B döntőbe verekedte be magát, ahol a 22. helyen végzett. Ez igen szép eredmény tőle, hiszen a ROB előtt pont egy évvel kezdett tájfutni, és a korosztálya mezőnye, világviszonylatban is nagyon erős mezőnynek számít. Levivel nyíltban indultunk, betekeregtük a Bánom-i lakótelepet. Jól bírta a versenyt, bár a szeles idő kissé megviselte, viszont a rengeteg ember a versenyközpontban nem. Sőt a ROB végén a Tipo-s családja, és még jó pár sporttárs egy LEGO robottal meglepte, ösztönözve őt a fejlődésre, mert Levi imádja a robotikát. Millió köszönet érte Mindenkinek! Azóta is a kedvenc LEGO-ja, és időtöltése a a robotépítés. 

ROB Esztergom.

flexo_26.jpg

Tekergés a Bánomi lakótelepen.

flexo_27.jpg

Pontfogás.

flexo_28.jpg

Befutó.

flexo_29.jpg

Zalán befutója a ROB döntőn.

flexo_30.jpg

LEGÓ öröm..benne a csepp üröm, mert a verseny drónja, pont akkor és pont mellénk esett le. Levente arckifejezésén látszik, hogy már látja a drón katasztrófát. :)

flexo_32.jpg

A Bánomi tekergő térkép.

flexo_33.jpg

A ROB után emeltük a tétet, és elmentünk a srácok első Éjszakai versenyére. Szóval ez egy autista gyereknek, azaz Leventének nagyon nagy kihívás. Éjszaka minden érzékszerv másképp működik, az átlag embernél is, de egy autista gyereknél, fokozottan szenzitíven működnek a szenzoros dolgok. A látás, a hallás, az érzékelés, minden. Nem mondom, hogy nem volt para, amikor a molylepkék ellibegtek Levente orra elött, vagy amikor a tájfutó társak csörtetését hallotta, vagy rálépett egy kőre, faágra, de mindezek ellenére nagyon élvezte az Eötvös Éjszakai versenyt, a Hárshegyen. Egy biztos, tényleg nagy kihívás neki, büszkék is voltunk rá, hogy átlépte a saját gátjait, főleg úgy, hogy egy 200 lumenes lámpa volt a fején, szóval mondhatni gyertyafényben trappoltuk végig a versenyt. 

Rajt a Lindberg Kázmilla - Eötvös Éjszakai versenyen. (fotó Máthé István)

flexo_37.jpg

Éjszakai portré. (fotó Máthé István)

flexo_38.jpg

Pontfogás.

flexo_34.jpg

Útvonalválasztás.

flexo_35.jpg

Éjszakai pálya.

flexo_36.jpg

Az éjszakai után Silvanus versenyen indultunk Káposztásmegyeren, majd elvittük a srácokat az Éjszakai OB-ra Pécsre. Leventének azóta Pécs a leg, a magyar városok vonatkozásában, pedig aztán csak a rajtig leheltük ki a lelkünket kétszer. A pályán a kövekkel és a molylepkékkel gyűlt meg néha a lurkónk baja, de pontos tájékozódással, jó ütemben tudtunk végig menni vele. A verseny végén akkora befutót vágott le, hogy szó szerint alig értük utol. Máthé Pista bácsi, hajrá Levente mondata, berepítette a célba. Egyébként a pályán úgy működött, mintha óriási rutinnal rendelkező éjszakai versenyző lenne, ezen Szabival jókat mosolyogtunk a pálya közben.

Befutó az Éjszakai OB-n. (fotó: Máthé István)

flexo_39.jpg

Befutó pont az Éjszakai Ob-n. (fotó: Máthé István)

flexo_40.jpg

Jakab-hegyi pálya.

flexo_41.jpg

Az ÉOB után, Budapest Középtávú Bajnokságán (MOM kupa) indultunk a Kövesbércen. Két futamos verseny volt, úgyhogy megint csak nagyobb versenyterhelés. Ráadásul a terep nagyon köves, és technikás volt, az első futamban kaptunk jócskán szintet is. Levi sokat követte az útvonalat a térképen is, a verseny 50%-ban nála volt a térkép, mi meg néha a fejünket kapartuk a technikásabb részeken, hogy elkeverünk e vagy nem. Egyszer sikerült, becsületesen bevallom. Egy biztos, Levente becsülettel helyt állt a MOM Kupán, és abszolválta az első versenyző évének a végét.

MOM kupa, útvonalválasztás.

flexo_42.jpg

 Pontfogás.

flexo_43.jpg

 Csuszka a köveken.

flexo_46.jpg

 MOM Kupa térkép.

flexo_47.jpg

A MoM Kupa után kis-versenyeztünk egyet a János-hegyen. Saraztunk egy jót, lévén az Ősz derekán jártunk már, és úgy döntöttünk, hogy a kisversenyeken C pályán kezdünk indulni Levivel, mert abban már több a tájékozódási feladat. Igy is lett. Elkezdtük hozzászoktatni, hogy nem csak utakon fog versenyezni a jövőben.

Kereszteztük a bátyó pályáját.

flexo_48.jpg

Útvonalválasztás.

flexo_49.jpg

 C pálya.

flexo_50.jpg

 A 2022 versenyszezont, a Hosszútávú OB-n zártuk a Vértesben. Zalán  F16 E kategóriában indult, mi meg Levivel az OB nyílt versenyén. A pálya nem volt nehéz, már a nyílt, úgyhogy jó tempóban, sok kocogással, és pontos tájékozódással, abszolváltuk a versenyt. Levi sokszor ment előre, látótáv a megengedett, ha meg távolabbról látszik az ellenőrzőpont akkor szabad utat kap, és élvezi az önállóságot. Egyre jobban mozog a terepen, tényleg látszik már a mozgásán, az egyensúlyán a tájfutás fejlesztő hatása. Sokszor dönthet önállóan, ha van szalagozott pályarész, akkor előre mehet a pontig teljesen egyedül. A ponton, betartja a szabályt, hogy megvár minket, ez alap. Mert ugye az autizmusban, a szabály, az szabály, és be is tartja.

Hosszútávú OB - Spartacus Kupa

flexo_51.jpg

Iránymenet

flexo_52.jpg

 Útvonalválasztás.

flexo_53.jpg

Pontfogás.

flexo_54.jpg

Fussunk, fussunk tájt.

 

flexo_55.jpg

Szépvízér - Szarvas-kút térkép.

 

flexo_56.jpg

A szezon vége óta, a Silvanus téli edzőversenyein veszünk részt, mondhatnám rendszeresen, mert néha amikor a nátha vendégeskedik nálunk, akkor egy-egy kimarad, szóval a  tél sem maradt tájfutás nélkül. Dagonyázunk jókat, tartjuk a C pálya fogadalmat, azóta is. Levi sokat fejlődött, a sportban is, a tájfutás abszolút motiválja a minden napjaiban, Várja a technikai edzéseket, versenyeket, olyannyira, hogy Szilveszterkor is versenyeztünk egyet a Gerecsében,

Szilveszteri futás GTC kisversenyén Tatabánya felett.

flexo_57.jpg

Pontfogás után.

flexo_58.jpg

Tatabánya felett.

flexo_59.jpg

Szilveszteri verseny térkép. (képforrás: tájfutás.hu / állandó pontos pályák)

flexo_60.jpg

Januári kisverseny Budakeszin. 

flexo_61.jpg

Nem csak utakon.

flexo_62.jpg

Pontkörzetben.

flexo_64.jpg

Cél fotó.

flexo_65.jpg

Szilfa-tisztás C pálya.

flexo_66.jpg

No szóval mostanság itt tartunk, és ez akárki akármit mond, nagyon nagy eredmény. Tekintettel arra, hogy Levente közép-súlyos állapotú autistának minősül. Rengeteg fóbiával, szenzoros területek zavaraival, a (magyar) kommunikáció jelentős sérültségével, és a szociális területek elmaradásával került a tájfutó sportba. A lassan másfél év tájfutó múlttal, a háta mögött, láthatóan jelentős fejlődésen ment keresztül.

  • Megtanult várni, türelmesen és hosszabb időn keresztül.
  • 200%-több ideig tartható feladathelyzetben, akár 3 - 3,5 órán keresztül is.
  • Jelentősen javult a szabálybetartása és az irányíthatósága.
  • Zokszó nélkül elviseli a változásokat, nem fél idegen helyzetben.
  • Nem zavarja a tömeg zaja.
  • Javult a mozgáskoordinációja, az egyensúlya.
  • Sokat javult, a magyar kommunikációja, adekvát, ki tudja fejezni magát, egyszerű összetett mondatokban is.
  • Sokat javult a szociális önkiszolgálása.
  • Bátrabb az emberekkel szemben, oda mer menni, kérdez, választ vár.
  • Jelentősen javult a szem-kéz koordinációja.
  • Bátrabb az önálló döntéshozatalban.
  • Ki tudja fejezni a kéréseit, magyarul. 
  • Javult az írásképe, illetve magához a tanuláshoz való hozzáállása.
  • A fóbiák általi frusztráció kopni kezdett, hamarabb átlépi a félelmeit, vagy alternatív megoldást elfogad.
  • Jelentősen csökkent a rugalmatlansága.
  • Versenyeken többnyire a tájfutó családjával a Tipo-val ül egy közösségben, a fiatal tájfutók befogadták, ez láthatóan örömmel tölti el, hogy köztük lehet.

Ősz óta a Magyar Tájfutó Szövetség képviselőivel ötleteltünk, és az idei versenyszezontól kezdve teljesen hivatalos, a Speciális nevelési igényű gyerekek és felnőttek számára létrehozott FlexO kategória. A kategóriát direkt úgy alakítja ki a Szövetség, hogy a pályák fizikailag ne legyenek megterhelőek, úton futhatóak, 2-4 km hosszúságúak, szalaggal vezetettek, és vizuális vezetőfüzettel könnyítettek legyenek. Jelen én Versenybírói tanfolyamra járok, és ha elvégzem, a FlexO versenyzésben szeretném speciálisan kamatoztatni a tanultakat, a mentorálás mellett. 

De hogy is néz ki egy FlexO pálya és a vizuális megsegítés..

flexo_67.jpg

A rajttól a célig szalagok mentén követhető a pálya, tulajdonképpen nulla az eltévedési faktor. A pontokról fotó, vagy info-grafika készül, hogy a speciális igényű versenyző is követni tudja a pályát. A térkép könnyebben érthető és nagyobb felbontású lesz a kategóriában. A pálya mind egyénileg, ha képes rá a FlexO versenyző, mind kisérővel teljesíthető. Az időeredmény nem releváns, ebben a kategóriában az eredményes részvétel a cél, illetve a szabadidő minőségi eltöltése, mozgás a szabadban, inklúzív környezetben, a normál tájfutó sportban. A pálya teljesítése után, minden versenyző, oklevél, érem, vagy jelképes ajándék jutalomban részesül. A tájfutók nagy családja egy nagyon el és befogadó közösség. Leventét is feltételek nélkül befogadták, úgy ahogy van, olyannak amilyen. A cél az, hogy a speciális igényű emberek, befogadó közösségben sportolhassanak, igényeiknek megfelelően.  

Úttörő jelleggel a Tipo TKE szakedzője Tóth Eszter, hétfői napokon, testnevelés óra keretében az Óbudai Szellő Egymiben, elkezdte oktatni a tájfutást, ezért köszönet Eszternek és az iskola igazgatójának Sárkányné Máthéi Krisztinának aki beengedte a tájfutást az Egymibe. A gyerekek az Óbuda Belváros Észak térképen ismerkednek a tájfutással.

Az idei versenyszezonban két versenyen a Tipo Kupán ( Nagykovácsiban kerül megrendezésre. 03.04-05.) illetve a Spartacus Kupán (Gánt körzetben a Vértesben 03.18-19) hivatalosan, kiíródott a FlexO kategória. A nevezés ingyenes és a fenti kondíciók szerint lesz megrendezve. A versenyközpontok FlexO információs pulttal, asztallal, sátorral ellátottak lesznek, a versenyzők és kisérőik, minden segítséget megkapnak, a verseny folyamán, a rajtba és a célban is. 

Tipo Kupa kiírás: https://admin.mtfsz.hu/fajl/get/fajl_id/29175/tipus/render

Nevezés az E-nevezésben Online, vagy a megjelölt email címen : 

https://www.e-nevezes.hu/hu/esemeny/show/470

Spartacus Kupa kiírás: https://admin.mtfsz.hu/fajl/get/fajl_id/29217/tipus/render

Nevezés az E-nevezésben Online, vagy a megjelölt email címen : 

https://www.e-nevezes.hu/hu/esemeny/show/476

Gyertek nevezzetek, mindenkit szeretettel várnak a versenyek szervezői. Tudjátok, a tájfutás kortalan, 0-100 éves korig. Amit én tennék hozzá. Tudom, hogy egy speciális nevelésű gyereket vagy felnőttet gondozó család, nagyon nehezen mozdul ki. Főleg azok, akiket, sok bántás, sérelem ért, a társadalom részéről. Én jól tudom és azt is, hogy nagyon nehéz kimozdulni, de tessék elhinni, ki kell. Ki és ez a közeg egy olyan közeg, ahol nincs mutogatás, nincs sértő magatartás, hanem elfogadás van és PONT!!! Itt mindenki EGYENLŐ! MINDENKI SEGÍT abban, hogy jól érezze magát a FlexO versenyző. Mi lassan másfél éve ebben a közegben töltjük a hétvégéinket. Már nem vagyunk csodabogarak, jócskán kitapostuk az ösvényt. 

Valahol el kell indulni nem?? 

Kedves Gyógypedagógus, Pedagógus, Pszichológus, Szociálpedagógus, Pszicho-pedagógus ,Pszichiáter ismerőseim, Kedves Tájfutók, Kedves Blogolvasók ! Kérlek vigyétek hírét a lehetőségnek. Nagykovácsiban és Gánton FlexO lesz. 

Leventéről és a tájfutásról írt eddigi bejegyzéseim itt találjátok:

https://autizmuslive.blog.hu/2022/02/14/special_orienteering_avagy_flex-o_kalandok_leventevel

https://autizmuslive.blog.hu/2022/06/15/special_orienteering_avagy_a_flex-o_kalandok_folytatodnak_leventevel

Gyertek, próbáljátok ki a TÁJFUTÁST ! 

Ui: Nem kell futni, kocogni és sétálni is lehet, az a fontos, hogy jól ÉREZD MAGAD !

Mi ott leszünk Leventével.......

 

süti beállítások módosítása