Kérlek Benneteket, támogassátok Leventét.
2022. április 11. írta: Autizmus Live

Kérlek Benneteket, támogassátok Leventét.

Sziasztok!

Tudom, hogy az emberek, csak azt hallják meg amit szeretnének ,de kérlek Benneteket, most tegyetek kivételt. Olvassátok végig kérésem. 

Keresek háromszáz jóérzésű segítőkész embert, aki ezer-kétezer forinttal, sok-kicsi sokra megy alapon támogatná Levente fiamat, itthoni oktatása eszközeinek, tankönyveinek, szelektív evése miatti táplálék-kiegészítőinek, mozgás és szociális fejlesztésének költségeiben.

Levente fiam a négy gyermekem közül a legkisebb, 12 éves, ép értelemmel, de középsúlyos autizmussal élő fiúcska. 

levi1_3.jpg

Levente jelenleg itthon tanul, hivatalosan 2021 szeptembere óta Egyéni Tanrendben, amit az Oktatási Hivatal rendelt el a számára. Leventét, magam tanítom. Levente az autizmusa és a gyógypedagógus szakmát jellemző súlyos szakemberhiány miatt, teljesen kiszorult a közoktatásból. A kötelező, neki előírt öt fejlesztési órából, csak egy órát tud biztosítani, az Egyéni Tanrendben kijelölt, Egymi iskolája. Leventét alsó-tagozatos korában, folyamatos abúzusok érték (verbális illetve fizikai) , gyermektársai, illetve néhány felnőtt részéről, ezért az osztályközösségétől, teljesen elszegregálódott. Levente a mai napig retteg iskolába menni, nem tudják bevinni pedagógusai az osztályterembe. Az Egymi iskolájában, fél évet pszichológus is foglalkozott vele, de nem tudták visszaépíteni a gyermekközösségbe. Bizalmatlan, nagyon fél a korosztálya gyermekeitől. Levente elszigetelődését, Egymi iskolája, nem túl elegáns módon oldotta meg - fél évet a folyosón tanult-, éppen ezért, 2019 évben az Ombudsmanhoz fordultam jogorvoslatért. Aki jelentésében megállapította, hogy Leventét súlyos jogsértés érte, az oktatásával kapcsolatban. A jogsértő helyzetet a mai napig nem sikerült megoldani.

levi_mix2.jpg

Leventét 2021 szeptembere óta, hivatalosan itthon tanítom illetve tanítottam, a hat órás részmunkám mellett, de sajnos a volt munkahelyemnél, a home office lehetőség visszább szorulásával, többet kellett volna fizikailag a cégemhez bejárnom, amit Levente otthon oktatása mellett, tovább vállalni nem tudtam. Gyakorlatilag elvesztettem a munkám. Otthongondozási segélyre kényszerültem, családunk egy-keresőssé vált. 

Fizetésem kiesése, családunkat, elkeserítő anyagi helyzetbe hozta, jelenleg nem tudjuk előteremteni, a legkisebb fiunk, autizmusának ellátási költségeit. Illetve, havi rezsifizetési gondokkal küzdünk, lakhatásunkat tekintve. Remélem ez csak átmeneti állapot lesz az életünkben, jómagam folyamatosan itthonról végezhető részmunkát keresek, de sajnos egyenlőre, még csak távlati ígéreteket kaptam, mert a jelen helyzetünk Leventével nem jó ajánlólevél. Autista fiam miatt problémás jelentkezőnek tekintenek. De nem adom fel.

A kialakult helyzet miatt, vissza kellett mondanunk a Leventével három éve itthon foglalkozó, fél baráti alapon, igen szerény havi összegért - a piaci árakhoz képest- gyógypedagógust, aki hetente kétszer tehermentesített engem Levi itthon oktatása alól. Leventével továbbá heti három órában, miután az államtól a kötelező fejlesztési óráit nem kapja meg, magán úton, kommunikációs és a szociális fejlődését támogató fejlesztésre jártunk, mert Levi a magyar nyelvi kommunikációban, közép-súlyosan akadályozott, illetve a szociális területeken szintén. Levente angol nyelven anyanyelvi szinten beszél, amit teljesen magától tanult meg, továbbá az informatika és a média területén, nagyon tehetséges, nagyon erősek ezen szigetképességei. Ezeket a tényeket a Budapest 1. számú Szakértői Bizottság Leventéről készült véleményeiben, többször le is írta. Levente jelenleg az 5.osztályfokot járja, itthon az egyéni tanrendben. Elvben normál tanterv szerint kellene haladnia, de miután alsó tagozatban az iskolája, jogsértő módon nem az előírtak szerint tanította, így a magyar, és a környezetismeret tárgyakból kettő illetve egy év lemaradásban van, amit nekem kell behoznom vele, jelen ehhez segítséget nem kapok. Levente ép értelmű autista, jól fejleszthető, vizuális támogatással és eszközökkel, alternatív tanulási módszerekkel, nagyon jól lehet vele haladni. 

Sajnos a jelen kialakult váltságos helyzetünkben, nem tudjuk előteremteni, a taneszközeinek, vizuális eszközeinek, és a fejlesztéseinek ellenértékét. Fejlesztés nélkül meg nincs esélye a jövőjére. Én nem vagyok sem pedagógus, sem gyógypedagógus, bár az eltelt évek alatt, kicsit azzá kellett válnom, de becsületesen bevallom, az én tudásom nem elég, muszáj lenne Leventének szaksegítséget kapnia, hosszútávon.

levi_mix1.jpg

Levente az autizmus okozta szenzoros érzékenységei miatt, szaglás, ízlelés, látás (textúrák), hiper szelektív evő, ami nagyon sokszor fejtörést okoz a számunkra, hogy az általa elfogyasztott 5-6 féle ételt, hogyan tudjuk, minél változatosabban és egészségesebben tálalni neki, úgy hogy meg is egye azt.. Ezen állapot miatt, immunszupresszált, kiegészítő immunerősítőt illetve vitamin készítményeket kell szednie, szoros immunológiai kontroll mellett. Ezen készítményeket, az állam nem támogatja, évek óta gondot okoz számunkra, a havi költségkerete. Az elmúlt két év nagyon magas inflációja, duplájára emelte, havi szinten a vitaminok, immunerősítő és a táplálék-kiegészítők árait. Jelen pillanatban, ebben a hónapban például, sajnos fogalmam sincs, miből fogjuk megvásárolni a számára. Keserű és kellemetlen ez az egész helyzet. 

Leventével az utóbbi hónapokban teljesen el-szegregálódtunk. Teljesen magunkra maradtunk. Az egyetlen közösséget, jelen a magyar Tájékozódási futó társadalom egy szelete jelenti a számára. A tájfutással a lovasterápiát váltottuk ki, tudom, nem szokványos, de visszatekintve Levente hét hónapnyi tájfutó múltjára annál hatásosabb, és Leventén sok területen érezhető, észlelhető, hogy pozitív irányban fejlődik, magyarul rengeteg visszamaradott területen előbbre lépett általa, nagyon sokat javult a téri tájékozódása, az önálló döntéshozatal, a figyelem- koncentráció, a mozgása, a tapintás szenzoros érzékenysége, sőt az önálló adekvát beszéd is. A sport klasszisokkal olcsóbb mint a lovas-sport, bár a tájfutásban is adódnak költségek, ami inkább a versenyekre utazást érinti. Illetve a nevezési díjakat, Open kategóriában 1-2-3000 ft-ról beszélünk, versenyenként. Viszont a tájfutás Leventét az itthoni tanulásban olyannyira motiválja, hogy a versenyre megyünk mint jutalom, fél óra pluszt adott a tanulási időhöz, magyarul, napi négy tantárgyat is elbír. Ez pokoli nagy eredmény, és előrehaladás.

Levente a Tipo Tájfutó és Környezetvédő Egyesület, versenyengedéllyel rendelkező tájfutója. Az MTFSZ versenyzői nyilvántartásában szerepel.

A Tájfutó Egyesülete abszolút inklúzív, el és befogadták Leventét. Ahogy a tájfutók is.

levi_tajfutas4.jpg

A tájfutással az iskolai tevékenységek közül, a testnevelést váltjuk ki, mert hétköznap edzésre is megyünk.

levi_tajfutas2.jpg

Munkám elvesztése miatt, csak a legalapvetőbb "élet dolgokra" futja, (bár az is erős túlzás :( ) másra egyáltalán nem. Sőt...

Sajnos egy autista gyerek havi költségei, az utóbbi években megduplázódtak, gondolok itt, a fejlesztés, eszközök, taneszközök, vizuális megsegítés eszközei, és egyéb költségekre, azaz magára a Leventével az ÉLET anyagi vonzatára. 

Levente ép értelmű jól fejleszthető, visszahúzódó jellemű, igaz az autizmusa markánsabb jegyeket mutat. De megérdemli, hogy ugyanolyan gyerek lehessen mint bármely más átlagos gyerek. Vannak álmai, vannak vágyai. Szeretne jövőt is.

levi_mix3.jpg

Kérlek Benneteket, támogassátok Leventét, (minket) hogy biztosítani tudjuk neki, azt ami eddig is történt, nap mint nap, a magányos kis életében. Jelenleg sajnos nekünk a túlélésre kell koncentrálnunk. Rezsi-harcolunk, nincs ezen mit szépíteni.

Amennyiben tudtok támogatni: - Azt előre is nagyon szépen köszönjük! 

Számla szám: 11773030-10575035-00000000 Tóth Dóra OtpBank.  (közlemény: Levente fejlesztés)

Külföldről : IBAN HU50 11773030-10575035-00000000 Bic/SWIFT : OTPVHUHB

Mind Levente, mind a magunk nevében NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNJÜK! 

süti beállítások módosítása