A Bizottsági vizsgálat - Zalán..
2017. május 18. írta: Autizmus Live

A Bizottsági vizsgálat - Zalán..

Ma eljött a nap amit tulajdonképpen szeptember óta vártunk,és a mai nap tükrében,nem is bánom,hogy ma történt meg az ami.

Zalánról fogok írni,és az ő kicsi útjáról ma,mert büszkén és méltán húzom ki magam.

Túl vagyunk a Bizottsági kontroll vizsgálaton,amitől nagyon tartottam vele kapcsolatban is,végig ott voltam vele,végig volt rálátásom,hogy hogyan mérik,sőt egyenesen az egyik vizsgálója az 1-es számú Bizottság vezetője Kis Gabriella volt,aminek mint szülő és mint mentorszülő is,nagyon örülök.

Zalánt ma az Adorjáni Andrea - Kis Gabriella páros vizsgálta,és nagyon,de nagyon megdicsérték.Olyannyira,hogy amitől tartottam,az ilyen olyan tantárgyi mentések sem lesznek,magyarul,Zalánt egyetlen tantárgyból sem kell,sem részben,sem teljesen felmenteni.Könnyítések nélkül fog tanulni a továbbiakban.Ez pokoli nagy szó..Tulajdonképpen még most sem hiszem el,holott Zé teljesítményét a saját szememmel láttam.

Rajzzal kezdett,házat,fát és embert kellett rajzolnia,amit csont nélkül megcsinált,kiszínezve,precízen.Azt hiszem Zalán és a rajzolás,mára nagyon jó barátok lettek,gondoljatok itt a Naplójára.

Az IQ teszttel folytatódott,RAVEN face to face..Az elején kicsit húztam a szám,hogy uhh remélem rájön mit is kell csinálnia,és nem hogy azonnal rájött,hanem teljesen végig is csinálta.Nem lengett ki,türelmes volt végig,igaz kicsit kizökkent a nagyszünet miatti az iskolaudvarról beszűrődő zsivajtól,de hamar átlendült ezen,és fél percnyi szünet után folytatta tovább.A junior-felnőtt tesztet (Standard) hozta a Bizottság,ami azért annyira nem könnyű,és persze a nagyon nehezeknél volt némi hibája,de az összesített eredménye semmivel nem tér el a neurotipikus kor-osztályától.Magyarul átlagos 11 éves. Átlagos IQ-val.(Raven Standard 96) Zalán evvel a teszttel még sohasem találkozott.Mondjuk nekem a Raven-Autizmus párosítással vannak gondjaim,de ez más lapra tartozik,szerintem számukra a teszt megértése elég nehéz. Szumma szummárum,pont ezért örülök az eredményének,és ha az elején rögvest lecsattant volna,és egy kicsit több támogatást kapott volna,akkor jobb lett volna az eredménye.Zalánt frontból vizsgálták,mindenféle akadálymentesítés nélkül.

legutobb_frissitve17.jpg

Az IQ teszt után ábrákat kellett másolnia,mindenfélét,és a pontosságra kellett törekednie,ez volt a Bender teszt.

Evvel a teszttel a vizuális téri képességeket mérik.A vizsgáló pedagógus meg is jegyezte,hogy Zalán pokolira precízen rajzol..Például az összes pöttyöt megszámolta,az elágazást kiszámolta..és sorolhatnám.

bender_teszt.jpg

Itt ért véget a vizsgálat első blokkja,és már akkor mondta a vizsgáló,hogy hú-hú,Zalán az előző vizsgálat óta,iszonyatosan sokat változott pozitív értelemben,és rengeteget fejlődött,tulajdonképpen nem is látszik,hogy autista.Mondjuk szerintem se első blikkre,de ha egy hetet vele tölt az ember,azért még a szenzoros problémáit észre lehet venni.

Kicsit stresszelt az első vizsgálati blokk alatt,ez azért látszott rajta,de a második blokk előtt Csilla néni az angol tanárja hozott neki szőlőcukrot,és ettől teljesen megnyugodott.

dsc01384.JPG

A második vizsgálati blokkot,ahol a tanulmányi teljesítményét mérték,Kis Gabriellával a Budapesti 1.számú Szakértői Bizottság vezetőjével csinálta végig.

A tesztje,hangos olvasásból,szövegértésből,tollbamondásból,fogalmazásból állt magyarból,matematikából a négy alapművelet biztos berögzült tudásának a méréséből,többjegyű szám többjegyű osztásával,szorzásával,összeadás kivonás 10 ezres számkörben,és szöveges feladat is.

Zalán kifejezően,folyamatosan tagoltan olvasott,pedig a szöveg nem volt könnyű,Hollókőről és a Tatárokról. A szövegértést,pikk-pakkra megoldotta hiba nélkül,a tollbamondásban csak egyet hibázott,a fogalmazását a mi történt veled a hétvégén témában,természetesen a Pilis hegységről írta. A füzetei miatt nagyon meg lett dicsérve és az írásképére is megkapta a Zalán ez gyönyörű elismerő mondatot.

A matematika nagyon jól ment,szeptemberben még teljes tárgyi mentést kért az iskola a számára,ehhez képest teljesen hibátlanul csinálta meg a mérést.Fejben és hangosan,pontosan számolt,egyszer kérdezett vissza,pedig háromjegyű számokat is adott össze,szépen vezetett le mindent,magától ellenőrizte vissza a feladatokat.A szöveges példánál az adatok-terv-számolás-ellenőrzés-válasz elvet alkalmazta,és evvel le is nyűgözte a vizsgáló intézményvezetőt.

Összegzés: Nagyon de nagyon meg lett dicsérve.Pontosan,precízen,dolgozott,nem volt szétszórt,és hitelesen mutatta meg a tárgyi tudását,matematikából és magyarból.

Nem lesz semmiből felmentve,rész,sem egész.

Komplexen lett a munkánk elismerve Zalánnal kapcsolatban.Mind az iskola,mind a miénk. Örömmel konstatálták,hogy mennyire nagyon látszik Zalánon az a rengeteg munka amit teszünk érte,és ezt szóban is közölték,ami számomra nagyon nagy elismerés.Elmondtam,hogy a forráshiányunk miatt,csak az iskolában kapja a kötelező fejlesztést,illetve mi magunk fejlesztjük a saját IKaT "módszerünkkel" az erdőben,minden téren. Amennyire lehet,mindent vizualizálunk,külön mindent megbeszélünk,és a kommunikációja fejlesztése miatt,napló ír és internetes blogot szerkeszt a környező hegyekről.Illetve azt is elmondtam,hogy erdésznek készül,ami a Bizottság szerint is nagyon jó ötlet,és szerintük a Technikusi vizsgája is kivitelezhető,támogató környezetben.Sőt az IKaT-ról készült záródolgozatot elkérte a Bizottság,mert szerintük is nagyon jó ötlet bevonni a természetet és az erdőt a fejlesztésébe.

Szóval,az előző szakvéleményéhez képest,ami második osztályfokban történt, ég és föld,a tudása,a viselkedése,a beszédje,a beszédértése.szókincse,a feladattudata,és maga Zalán,úgy ahogy van.Nagyon látványos a komplex fejlődése,ami nem átlagos,és nem is szokványos,hanem mondhatni ritka.

Ennyi történt ma......

Még el sem hiszem...RESPEKT ZALÁN!!!

Ez betyáros munka volt...remélem júniusban a Vadaskertben is megmutatja ezt a nagyon pozitív irányú fejlődést a doktornőnek..Igaz miért is ne tenné...

Ez volt mára a Live,köszönöm,hogy olvastatok...

süti beállítások módosítása