Tájbringa (para) azaz hogy legyél innovatív.
2017. június 17. írta: Autizmus Live

Tájbringa (para) azaz hogy legyél innovatív.

Kicsit megint megpróbálok valami innovatív ötlettel előállni,a nyárral és az Irány Ki a Természetbe "módszerünkkel" kapcsolatban.

Fogadok jó sokan megint hülyének fognak nézni miatta,mint néztek akkor is amikor az autista gyermekeimet fejlesztő célzattal kalandparkba vittem pálya-mászni,ami azóta is megmaradt az életükben.Sokan bolondnak tartottak,hogy hú ha,és én hogy merem,én meg mindig azt mondtam,hogy pont úgy,meg azt,hogy aki mer az nyer..

A gyerekeimmel kapcsolatban,elég rég óta Skandináv minták alapján dolgozom,miután azokban az országokban,a fogyatékossággal élő embereket és gyerekeket,a legnagyobb természetességgel integrálják a társadalomba,amit én is célul tűztem ki.Igaz ez itt Magyarország,és nem Skandinávia,de én azért több avagy kevesebb sikerrel próbálkozom.Azt vastagon bebizonyítottam,hogy az autista gyerekeknek igenis van helyük a kalandparkokban,erről már az ESŐEMBER újság is írt Ferenczy Ágnes jóvoltából.Van helyük igen,még egy Levente kaliberű középsúlyosan érintett gyerkőcnek is,a magasan funkcionáló gyerekeknek,meg mindenképpen.

Mire is alapoztam..?? Tulajdonképpen a szabálykövető autista magatartásra..és kicsike lépésekben hozzászoktattam őket,a pálya-mászáshoz,és magam is megdöbbentem azon,hogy mennyire fejlesztő hatással van rájuk..

Erről már írtam nem is egy postot: http://tdori.blogger.hu/2015/05/16/terapia-a-romai-kalandparkban

Így most visszagondolva,a pálya-mászás vastagon segített abban,hogy megtanultak bringázni,hiszen a mászás fejleszti a vesztibuláris rendszert.

Miután a kicsik fejlesztését többnyire az ERDŐ-ben végezzük per IKaT,így miután megtanultak bringázni,nem is volt kérdés,hogy terepre visszük őket.Hisz...Na ne már,csak erdészeti aszfalton tekerjenek,az annyira nem izgalmas,és hamar rá is unnak.Persze a tájbringa megalapozásához,és az erdei környezetben való bringázás megalapozásához,elengedhetetlen a hozzászoktatás.

dsc00750.JPG

Alapdolog,hogy a sisak használatát az első pillanattól tegyük kötelezővé,hiszen a tájbringázáshoz is kell,na meg amúgy is.

Amikor már jól ment aszfalton,akkor egy kicsit beirányítottam a gyerekeket a "málnásba" és azt teszteltem,hogy menni fog e terepen az a bringázás..

dsc00688.JPG

dsc00760.JPG

A terepváltást,teljesen természetesen vették,semmi gondot nem okozott,hogy nem aszfalt van a kerekek alatt.

A következő alkalommal,már direkt kerestünk érdekes tereptárgyakat,amire fel lehet mászni például,és érdekessé teszi a terepen való bringázást.A tájbringát is úgy akarom felépíteni a kicsik számára,illetve ötletelve a fogyatékossággal élő gyerekeket nevelő szülők felé,hogy élményekkel teli legyen a megtanulása,hogy minél vidámabban és fejlesztő hatással teljen az idő a tájbringázás során.

dsc00763.JPG

CÉL,a fejlesztő mozgás, a pozitív élmény,az egészséges környezetben,levegőn lét,a koncentráció fejlesztése,az önbizalom,az összerendezettség fejlesztése,a változatossághoz szoktatás,a taktilis érzékelés fejlesztése,és persze a kommunikáció fejlesztése is.Szerintem ez így eléggé komplex..

A tájbringázás tanításánál megint csak a szabálykövető magatartásra fogok alapozni.

De mi is az a Tájékozódási kerékpározás??

" Egyrészt olyan, mintha egy hegyikerékpár versenyen nem jelölték volna ki a pályát, hanem csak egy térkép alapján kéne végigtalálni. Másrészről megközelíthető úgy is, mint egy tájfutó verseny, csak nem gyalogszerrel. A két véglet között azonban még sok finomság van, ami a tájékozódási kerékpárt élvezhető versenysporttá teszi." (Marosffi Dávid)

http://www.outdoorkid.hu/magazin/lapszamok/20163/tajekozodasi-kerekpar/

Tehát lefordítva egyszerűbben: Kell hozzá..Bringa,tájfutó-térkép,tájoló,ERDŐ vagy PARK,a bóják és némi zsírkréta amit meg kelt találni a térképpel-tájékozódva bringázva,igazoló karton hogy a bójánál járt a lurkó és maga a gyerek,no meg némi segítő,illetve versenyrendező,ha versenyt rendezünk.Ha nem,akkor csak a segítők.

Akkor képekben is..

Bringa terepre:

dsc00804.JPG

Tájfutó-térkép

tajbringa.jpg

(képforrás:mtbo.hu)

Tájoló

tajbringa4.jpg

A bója amit meg kell találni

tajbringa2.jpg

Az igazoló-karton

tajbringa6.jpg

(képforrás: tájbingO-blogger)

Az erdő vagy a park..

dsc00756.JPG

és maga a lurkó..egyedül avagy segítővel.

dsc00784.JPG

Tehát dióhéjban:

Rajt - bringa terepen,közben bóják megkeresése sorrendben,térképpel és tájolóval,a lurkó és a lurkó vagy a segítője által választott útvonalon -a bójáknál sorrendben igazoló jelzés a kartonra - Cél Célszerű időt is mérni az indulók között,ha már versenyt rendezünk,de ha csak a mozgás és a szabadidő hasznos eltöltése a cél,akkor az idő mellékes tény.

Ha már paralimpiai sportról beszélünk,akkor nem baj ha vannak a sérültség foka és esetleg a kor szerint divíziók,hiszen a gyerekek nem egyforma képességekkel rendelkeznek,de a fő cél az,hogy jól érezzék magukat és egészséges környezetben mozogjanak,akár a családdal,akár a segítővel.

A divíziók között lenne egy nehezebb kategória ahol lehetne indulni segítő nélkül,egyéni tájékozódással bringázva,a pontokat begyűjtve,úgy mint a normál sportban. Egy középkategória ahol a tájékozódási feladat könnyebb és segítő is van a gyerek mellett,aki ösztönzi és segíti a pontok megtalálásában,illetve egy tájékozódási feladatot nem igénylő szalagozott útvonalon haladó könnyű kategória,ahol szintén a bóják sorrendben lévő megtalálása a cél,egyénileg vagy segítővel.A könnyű kategóriában,az is ösztönzően hathat esetleg,ha a pontokon,a gyerekek mondjuk a pontnak megfelelő sorszámú smiley-t gyűjtenek,amit a verseny végén megkaphatnak és haza is vihetnek.A könnyű kategóriát tervezhetjük úgy is,hogy kerekesszékkel is bejárható legyen,vagy akár babakocsival is.

A versenypálya teljesítése után,arra figyelni kell,hogy valami aprósággal,mindenki jutalmazva legyen,a pozitív megerősítés miatt,hogy máskor is legyen kedve jönni sportolni a gyerkőcnek.

smile.png

A nehéz és a közép kategóriában a pontok megtalálásának igazolására versenyzőkartont és zsírkrétát használjunk.

A terep..

Célszerű a versenyeket parkban avagy könnyebb utakkal bőségesen hálózott erdei terepen rendezni.Mindenképpen úgy kell a pályát kitűzni,hogy ne igényeljen nagyon nehéz tájékozódási feladatot,de azért kelljen egy kicsit gondolkozni ahhoz,hogy a bóját megtalálja a gyermek,a térképpel és a tájolóval.Legyen benne egy kis fejtörő,pont azért,hogy a lurkót koncentrációra,döntésre,a feladat megoldására ösztönözze.A gyereknek mindenképpen célja legyen a tájékozódási bója megtalálása,ami sikerélményt ad a számára.

A Magyar Tájékozódási-futó Szövetségnek köszönhetően sok park-térképpel és könnyebb tagoltabb erdei terepről készült térképpel rendelkeznek a tájékozódási sportok,amit a para tájbringánál is használni lehet/kell.

tajbringa3.jpg

Szumma,úgy gondolom,hogy ennek a sportnak van létjogosultsága a para-sportok között,egyébként para-tájkerékpárt nem találtam a sportágak között..

http://www.hparalimpia.hu/sportagak

Miért jó ez nekünk???

Az auti és egyéb fogyatékossággal élő gyermekeink cseperednek,és bizony vannak köztük elég sokan akik nagyon szeretnek kerékpározni.Akkor miért ne lehetne a bringát szerető gyerekeket kivinni az erdőbe,avagy egy parkba biciklizni?? Ha már ott vagyunk,akkor ne csak unalmas tekerés legyen,hanem legyen benne egy kis feladat is.A magasan funkcionáló autista gyerekek között nagyon sok olyan gyereket találhatunk,akik imádják a térképeket,tudják használni,magyarul igen jó térképolvasók.Ha még mellé szeretnek bringázni is,és esetleg nem idegen tőlük az erdei környezet,akkor a számukra telitalálat lehetne ez a sport..

Őszinte leszek,ma egész nap ezen ötleteltem,kerestem és utánaolvastam,írtam,rajzoltam,térképet töltöttem le,Zalánnal beszélgettem,hogy neki tetszene e??Neki nagyon..Remélem nem csak neki tetszene,hanem egy jó pár gyermektársának is..

A párommal mi mindenképpen bele fogjuk építeni az IKaT-ba a kalandparki mászás mellé a tájbringát is.Tulajdonképpen majd ugyanazon területeket fejleszti mint a mászás megspékelve a fizikum és az erőnlét jobbá tételével,ami a gyermekeink számára igen fontos.

Egy kicsit rágódom még az ötleten,remélem találok egy két profit az MTBO-ból aki segítene tanácsival beindítani a para verziót,illetve ha érdekelne Benneteket a lehetőség,kérlek keressetek,fogjunk össze és csináljuk meg,próbáljuk ki..Persze keresnék még gyógypedagógus szakembert is,aki segítene,minél jobban specifikussá tenni a para tájbringát..

No mit szóltok???

Ha tetszik az ötlet vigyétek hírét,ötleteljünk tovább és valósítsuk meg..

Tudjátok én mindig azt mondom,hogy Irány Ki a Természetbe!! A gyermekeim az élő példák rá,hogy igenis elérhető,hogy otthonosan,és örömmel mozogjanak erdei környezetben..

Ez volt mára a Live,köszönöm,hogy olvastatok....

dsc00948.JPG

süti beállítások módosítása