Ha tél,akkor szánkózni mentünk.
2018. február 25. írta: Autizmus Live

Ha tél,akkor szánkózni mentünk.

Avagy a  2017/2018 év téli időszakáról,néhány gondolat.

Akik rendszeresen olvastok,ismertek,hogy a tavasz-nyár-ősz -i munkát a fiúkkal,télen sem szoktuk feladni,a természetben. Mondhatni télen is kihasználom,100%-ig, az erdő, a hegyek és a natura összes lehetőségét, arra hogy a fiúk egészséges környezetben a jó levegőn fejlődjenek. A tavasz a nyár és az ősz, egy éve a terepbringáé, ha szabadidős sportról beszélünk, a tél úgy fest a szánkózásé már.

Őszinte leszek sokan lesajnálnak miatta,hogy hú meg ha,ezek csak fogyatékossággal élő gyerekek,minek fektetek beléjük ekkora energiát,úgysem fogják sokra vinni..Én meg ilyenkor mindig azt mondom,hogy tényleg?? Nézd meg a nagy fiam..Aspergeres, oszt problem?? Önállóan él és, munkahelye van,magasan kvalifikált szakember..Tényleg nem éri meg?? De a kicsik autisták..Az más..Meg lehet, de én úgy állok hozzá, hogy szülőként kötelességem, a legtöbbet kihozni az autizmus pozitív értékeiből, mert igen is vannak..és ha azokat ki tudom hozni belőle, képes leszek még a legkisebbnek is piacképes szakmát adni a kezébe,még akkor is, ha közép-súlyosan érintett autista.

De a fejlesztés és az otthoni gondozás nagyon nagy munka.. Igen az, de egy szülőnek ne legyen már teher a saját gyereke!!!

Nagy munka igen,ezt nem tagadom, és azt sem,hogy lassan jönnek az eredmények..De jönnek,vannak,és megmaradnak..Amit nagyon meg kell becsülni és folytatni tovább az utat,amin haladunk,de mindig és mindig egy kicsikét emelni a tétet..

Valahogy úgy vagyok magammal, a munkámmal és a fiúk autizmusával,kicsit átírva a mondást: A munka és a türelem,RÓZSÁT terem..Mondom: RÓZSÁT!!..

dsc_4326.JPG

Tehát tél..

Idáig minden télen a havat inkább a taktilis érzékenység fejlesztésére használtam. Hideg,ha olvad vizes,tapogatható,formálható,magyarul megfogható..Ha találkozunk/tunk extrém sok hóval,50-60 cm,akkor a vesztibuláris rendszer (egyensúly) is pazar módon fejleszthető,a hóból alkotott akadályok,buckák, mélyedések által.

Nagy hócsatákat vívtunk,hemperegtek a hóban,hóembert építettünk,kesztyűt levéve tapicskoltak a hóban,formálták azt. Gyártottunk hó sütit és egyebeket..A hó által kommunikációt is fejlesztettük,fogalmaztunk meg szociális történeteket,sőt számoltunk Zalánnal és olvastunk is. Írni.meg egyenesen jó a hóba..A tél nagy barátunk lett az évek alatt, a fiúknak természetes,hogy mínusz tízben sem gond a kint lét.

A szánkót inkább csak szállítóeszköznek,nem sport-eszköznek használtuk.

Egy pár kép,hogy értsétek: (tavaly azaz 2017 január..)

Hótaposás..

ho1.jpg

Készül a hóember..

ho3.jpg

No meg a hóalagút..

ho4.jpg

Havas kutyaterápia..

ho2.jpg

A szánkó mint szállítóeszköz..

ho.jpg

Most sokan mondhatnák,hogy hát ez nem nagy cucc..Tél boldogság gyerekek....Nem a frászt nem nagy cucc,nekünk az..Végy egy hideget és a havat nem jól toleráló Zalánt,és egy taktilisan hiper-érzékeny Leventét,akikkel kínszenvedés volt minden egyes tél. Ráadásul télen extra beteges kisgyerekek voltak,akikkel az lett volna az optimális,ha minél több a téli hegyi légkúra.

Egy ideig tűrtem,no de aztán egyszer gondoltam egy merészet 2014-ben és szó szerint kivezényeltem a társulatot a Pilisbe. Nem bántam meg..Sem én sem Szabolcs. Igaz a szánkó akkor még tényleg csak puszta elhúzlak A-ból B-be eszközt jelentett,hiába mutogatta a párom,hogy nem csak arra való,hanem lehet vele csúszni is..

Felmentünk a hegyekbe..és lőn csoda..

ho5.jpg

A szánkót nur csak.....de amúgy jó buli,hogy Apa csúszik..

ho6.jpg

..meg az is,ahogy Apa húz....

ho7.jpg

Egyébként 2014-ben rendszeresen jártuk velük az erdőt,úgy másfél éve már,de a tél a fenti okok miatt kimaradt..Aminek nem örültem..Viszont az utóbbi három évben,nem engedtem a huszonegyből,és rendszeresen mentünk velük a téli erdőbe.Téli feladat blokkot kreáltunk az IKaT-ba,mert a taktilis érzékenység tompítására ,egyenesen elsőosztályú, igaz másra is. De erről már fentebb írtam.

Az idei téli szezon már a téli sportok jegyében telt, ugyanis Levente kapott egy piros műanyag bobot, még december elején. Célzottan,pont azért,hogy hátha rájön arra,hogy a szánkózás milyen jó időtöltés..Direkt építettem Levente félelem nélküliségére,és arra,hogy imádja a száguldást..lásd terepbringa.

dsc_3090.JPG

De miért is az egész? Ugyanis a szánkózással jól lehet fejleszteni a szem kéz koordinációt,az irányíthatóságot,az egyensúlyt,az önálló döntéshozatalt,és téri tájékozódást is, gondolok itt az irányokra. Sőt egy szánkópályán kommunikálni is kell, ha nem egyedül csúszik a csemete,sőt kooperálni is, például a mi esetünkben a tesóval.Továbbá a taktilis érzékelést (hiper) is tovább lehet tréningezni.

Nem is gondolná az emberfia,hogy mire és mennyire jó a szánkózás egy AUTISTA gyermek szempontjából. Nem csak huzigálni lehet, ellenőrzött körülmények között,nagyon jó téli sport.

..és különben is..nagyon sok tipikus fejlődésű gyerek szánkózik...

Miért is ne szánkózhatna egy AUTISTA gyermek? Csak ő egy két plusz dolgot is kap ettől a téli időtöltéstől..úgy fejlesztődik,hogy azt észre sem veszi..

No és akkor jöjjön képekben az idei tél..vagyis az amit kaptunk belőle...és a Szánkózástól..

Mogyoróhegyen kezdődött...ahol még a pályát is mi tapostuk ki a srácoknak..

Zalán..

dsc_3050.JPG

Levente a távolban..

dsc_3074.JPG

Folytatódott a Mátrában Kékestetőn..

dsc_3171.JPG

Ahol Zalán egyből belekóstolt a jeges lejtőbe..

dsc_3172.JPG

Majd jött Levente is óriási elannal..

dsc_3198.JPG

Aminek egy 500 méteres csúszás lett a vége,és rá is kapott a szánkózás ízére.

dsc_3221.JPG

Sőt volt annyira bátor,a nagyon keményen tériszonyos Levente,még a TV torony kilátójába is fel mert jönni. Oda még sose mert..

dsc_3251.JPG

Januárban a szánkó túrák folytatódtak..

Visegrádon..

dsc_3667_1.JPG

A kicsit sáros pályán süvítettek rendesen..

dsc_3656.JPG

Ja és persze tökön-babon keresztül..

dsc_3729.JPG

Nagyon vidáman..

dsc_3723.JPG

Január végén előkerült a régi kétszemélyes,a fiúk közötti kooperáció javítása miatt.. ( Dobogókő )

dsc_3825_1.JPG

Tetszett nekik..

dsc_3835_1.JPG

Sajnos a február nálunk (is) a betegségek hónapja volt,de amint tehettük mentünk az erdőbe,csak éppen kevés volt a hó..

dsc_4087.JPG

dsc_4144.JPG

De hála az elmúlt héten Dobogókőn jó sok esett, vagy 50 cm, Levente influenzája is jelentősen javult,így tegnap meg mertük reszkírozni a szánkó-túrát. (a pálya egy része)

dsc_4306.JPG

Repesztés..

dsc_4313.JPG

...és megint..Mint az ábra is mutatja,már nagyon komolyan vette a legkisebb királyfi a kormányos feladatot..

dsc_4329.JPG

Nagyon jó kooperálnak,nagyon jól kommunikálnak szánkózás közben..

dsc_4335.JPG

Persze Levente a végén már úgy pihen mint a profik.. :)

dsc_4317.JPG

Remélem idén még lesz alkalmuk a tavasz elején,ha nem olvad el a hó,csúszni egy jó párat.

Szumma:Négy év alatt eljutottunk odáig,hogy már nem gond a tél..Imádják a fiúk. Imádják a havat, a havas tevékenységeket.Zalán még mindig meg szeretne tanulni síelni,erről nem tett le.Sajnos ez idén csak kívánság maradt,viszont helyette egyenlőre rákapott a szánkózásra. Leventének a legkedvencebb téli elfoglaltsága lett.Elég annyit mondanom itthon,hogy na Levente megyünk csúszni?? Lőn csoda,képes azonnal és EGYEDÜL!! felöltözni..fogni a szánkót és indulni. Se kérvény,se noszogatás..se semmi..se folyamatábra,se könyörgés,hogy ki kéne menni a lakásból..

Hogy mi lesz ha jön a tavasz?? Akkor lesz megint egy kérdésem...Levente megyünk bringázni?????? vagy Levente megyünk mászni????? vagy csak annyi,hogy megyünk az ERDŐBE?????

..és igen Ő már megy és indul... a közép-súlyos Autista..úgy mint bármelyik neurotipikus gyermektársa....

PROBLEM SOLVED!!! Hát nem ez a cél??? De igen...Pont úgy és ahogy bárki MÁS!!

Tél-Boldogság-Gyerekek...millió mosollyal..

Én mindig azt mondom,a velünk szkeptikus embereknek,amikor hitetlenkednek,hogy ááááá ezekre nem képesek a TE fiaid!

DE IGEN!!! ITT vannak a tények...és a képek....Munka?? Munka...Ettől függetlenül lehet utánunk csinálni...

Irány KI a TERMÉSZETBE!  Ne maradjatok beszorulva...

dsc_4376.JPG

Ez volt mára a LIVE jó sok csúszással... Köszönöm,hogy olvastatok... Mehet a szélbe...Értitek...Értitek??

süti beállítások módosítása