Kismaros
2017. augusztus 10. írta: Autizmus Live

Kismaros

Tudom régen írtam,de volt mi itthon és a nyaralás is ugye,amit nagyon sokatoknak köszönhetek,hogy így létrejött..Pokoli hálás vagyok érte Nektek,mert a kicsiknek és a nagyleánynak igyekeztünk minél tartalmasabb időtöltést,programokat csinálni.

Egy dolognak nagyon örülök,vagyis annak,hogy úgy alakult,ahogy,hogy pont a legnagyobb kánikulában voltuk távol a paneldzsungeltől.A Kismarosi házban idén meg plusz extra volt a klíma,aminek most roppant módon örültünk.Ráadásul,egy nagyon kedves ősrégi,külföldön élő,haza már csak látogatni járó volt iskolatársam akinek Amerika délebbi részén nagyon jól megy a sora,és szintén egy autista ifjoncot nevel,a rendelkezésünkre bocsátott tartós használatra (hivatalosan névre íratva üzembentartói engedéllyel),hosszabb távra (két-három év) egy három éves,autót,mert neki itthon csak áll és nincs szüksége rá,hogy ne az öreg Audival kelljen koptatni a kilométereket.Igaz  klímája nem jó,de ne legyek maximalista,elfértünk benne kényelmesen mindannyian,csomagostól kutyástól.Bonusban kaptunk hozzá 2000 km-nyi üzemanyagkeretet is,hogy járjuk be a "környéket" de rendesen..A volt iskolatársam segítségéről ennyit írhatok,mert maximálisan meg akarja őrizni az inkognitóját.

Persze amikor a szállásadóval az időpontot egyeztettem a nyaralás előtt két nappal,az is kiderült,hogy már vasárnap megyünk,magyarul balga fejjel jól be is néztem a dátumot.

Úgyhogy július 30.-án délben felkerekedtünk és irány Kismaros,a Moson Patak Vendégház..

dsc_0167.JPG

A délutánt pihenéssel a berendezkedéssel,és az élelem bevásárlásával töltöttük,és belefeledkeztünk az 1100 nm kert arborétumi szépségébe..A kicsik élvezték a kertet,és nagyon hamar birtokba vették. Zalán befejezte a Tata-i táboráról írott Naplóját.

dsc_0158.JPG

Levente vizes játékokkal töltötte el a délutánt.

dsc_0182.JPG

Béla kutya is felfedezte a kertet..A nyaralás alatt rájöttünk,hogy neki tényleg egy tágas kert lenne a legjobb,nem egy panel-lakás..

dsc_0164.JPG

Aktív pihenéssel telt a nap,kora este gondoztuk a kertet,kértünk és kaptunk rá engedélyt Marikáéktól úgy ahogy tavaly is.Este meg a csillagokat bámultuk,amikor a kicsik már álomba szenderültek..

dsc_0203.JPG

Hétfőn Szabinak az autó miatt muszáj volt visszajönnie Budapestre intézni a hivatalos dolgokat,meg egy olajcserét,mert az Opel egy éve már meg sem volt mozdítva,és hétfőre érkeztek meg az iratok,a meghatalmazás,és egyebek,az üzemben tartáshoz,mert ugye ott is szorít a határidő per okmányiroda..Kora estére ért vissza Kismarosra.

Mi addig meg főzőcskéztünk egyet a fiúkkal és a nagyleánnyal,játszottunk a kertben amíg a 38 C fok kánikula,be nem szorított minket a házba,mert Levente nem jól vette a hőséget a gyulladt fogai miatt.

dsc_0245.JPG

Pihegés a kánikulában..

dsc_0251.JPG

Szabi kora este visszaért,és Levente álma vágya a hajózás -(a mai napig az,hogy szárnyashajóval utazzon egyszer,mert beleszeretett a BIBIC hajóba,hogy hajózni menjen vele) - ezért átmentünk komppal Visegrádra.Igaz az nem szárnyas,de hajó..

dsc_0268.JPG

dsc_0276.JPG

A komptól irány a jó öreg Mogyoróhegy és egy óra játék meg némi IKaT a kicsiknek..

dsc_0290.JPG

Este Szabolccsal a költségvetést átnézve és kiszámolva azon tanakodtunk,hogy a hőség azért rendesen fel adja a leckét.Azt nem akartuk,hogy egy hétre a házba szoruljunk,így olyan programokat kell kitalálnunk,hogy azért elviselhető legyen a hőség a kicsiknek a nagyleánynak és nekünk is.Zalánnak volt egy régi vágya,hogy egyszer magasabbra szeretne menni mint a Kékes a Mátrában..Gondoltuk Szlovákiában csak lesz valahol a közelben olyan hely ahová passzol a kívánsága..Tudom neki a Magas-Tátra,de az azért messze van,így felcsaptam a térképet és az internetet,osztottam szoroztam és 182 kilométerre Donovaly-ra esett a választás.Persze erről Zalán semmit sem tudott..Neki azt mondtuk,a Selmeci-hegységbe megyünk hűsölni valahová.Csak találunk valami szép környéket egy hűs tóval..

Kedden korán keltünk és némi étek és jó sok folyadék betárazása után útnak indultunk Donovaly felé,ahová 11 óra magasságában érkeztünk meg,és egyből betereltük Őket a Telemix-be..A kérdéseikre nem válaszoltunk,így volt pillogás nem is kevés.

dsc_0367.JPG

és bámulat a Nova Hola (1370 m) tetején,hogy jéééééé ez tényleg magasabb mint a Kékes..

dsc_0374.JPG

Azután kicsit feljebb mentünk és nekünk is eljött az ámulat...Hihetetlenül gyönyörű,és csak 25 fok volt fent és jó nagy szél..ami a Kismaros 38 C fokos hőségéhez képest igen üdítő..Leventére a szél miatt fülvédő került,és a legnagyobb megdöbbenésünkre az odafent lévő Szlovák turisták,ezt teljesen természetesnek vették..Sőt volt aki a fejét is megsimogatta,a bátorságáért,a Telemix miatt..

dsc_0389.JPG

Na szóval a táj.........az maga a csoda..Mondtam is Szabinak,na látod Apja az alul hangulatomra ezt írta fel az orvos..(jó csak poén volt..vagy még se???)

dsc_0392.JPG

Tulajdonképpen a Zólyomot akartuk megmászni,de sajnos keringett felette egy drón,így erről Levente miatt le kellett tennünk,úgyhogy belefeledkeztünk a tájba és a szélbe egy jó órányit a Nova Hola tetején..

dsc_0402.JPG

A Telemix amúgy nagyon tetszett a srácoknak..A mai napig vissza szeretnének menni..ez most már napi szinten beszédtéma itthon..

dsc_0426.JPG

..magasabbra mint a Kékes...

dsc_0420.JPG

Lefelé Leventének már nagyon tetszett a Telemix..Felállt,nézelődött...én meg boldog voltam,hogy szélesítettünk a határokon..

dsc_0434.JPG

Lent Donovalyban még bejártuk a Szlovák mesevilág Habakuky parkját,találkoztunk törpékkel,sárkányokkal,és csodás lényekkel..

dsc_0436.JPG

ahol az IKaT-ot sem hagytuk ki...pont olyan erdei játékok voltak,amik teljesen alkalmasak a mozgásterápiára..

dsc_0465.JPG

Donovaly után hazafelé Besztercebányát jobban megnézve átutazóban,arról vélekedtünk,hogy a Szlovákok is már jócskán előttünk járnak..Infrastruktúrában és más egyebekben..Láthatóak a városfejlesztések. Zólyomban megálltunk a helyi McDonalds-ban,Levente sajtburgere miatt,és akár hiszitek,akár nem,a Magyar Mc üzletlánc nagyon elbújhat a Szlovák mögött. természetesen magyarul beszéltek velünk,és mind az étel,mind a kiszolgálás minősége kenterbe veri a miénket,és az árak is..Ja hogy ez csak az északi szomszédunk??? No igen..már ennyivel előbbre járnak..ja,hogy ez csak egy Mc???

Szerdán nekem kellett Budapesten intéznem a hivatalos orvosi dolgokat,el is ment vele jó sok idő..Belefutottunk már jócskán a délutánba,mire visszaértünk Kismarosra Zalánhoz meg Bettihez..Ezért pihenéssel telt a nap további része,meg a fürdessünk kutyát című projekttel...

dsc_0481.JPG

dsc_0504.JPG

dsc_0530.JPG

Este meg átbeszéltük a további két napot,mert a srácok mindenképpen Szlovákiát szerettek volna,persze ezt mi is támogattuk,csak ne legyen HŐSÉG!!

Így Zalán miatt és az ő általa felvetett verziót támogatva Selmecbányát céloztuk meg..Meg szerette volna nézni az egykori Erdészeti Akadémiát,ha már Erdésznek készül..Szerinte ez alap dolog és ezért mi nagyon tiszteljük..De ha már Selmecbánya akkor a Szabadtéri Bányászati Múzeum is..vagyis a Bertalan Akna..Pont azért mert ilyet Magyarországon nem lehet látni,igazi mélyművelésű bányát...Olyan jellegű múzeum nincs is mint a selmecbányai.A Bertalan Aknában ezüstöt bányásztak anno.Egyébként meg az összes mélyművelésű bányát rekultiválták itthon..Nem is tudom miért nem gondolt senki arra,hogy a magyar bányászoknak azaz a magyar bányászat emlékére legyen egy olyan jellegű múzeum,emlékhely,mint a selmecbányai.

Úgyhogy csütörtökön korán keltünk és elrobogtunk Selmecbányára ami Kismarostól nincs is annyira messze 98 kilométer.

Selmecbánya az UNESCO Világörökségének része..

dsc_0566.JPG

A Múzeum két részből tevődik össze,egy szabadtéri geológiai-földtani tárlatból,illetve a mélyművelésű aknából.A kicsiknek már a földtani bemutató is nagyon tetszett.

dsc_0573.JPG

Leventének nagyon tetszett a megkövült kagyló.

dsc_0571.JPG

A déli csoporttal mentünk a szervezett túrára,és a legnagyobb örömünkre,magyar csoporttal mentünk,magyar idegenvezetéssel,amit Szabó Péternek a Múzeum munkatársának nagyon köszönök.A tolmácsolást is és a beszélgetést is..és minden segítséget..

dsc_0584.JPG

Az aknába való leszálláshoz be kellett öltözni,de be ám..Sisak,kabát és lámpa..

dsc_0593.JPG

A Bertalan Akna előtt a Bányász-himnusz eléneklésével és egy perces néma csenddel emlékeztünk a bányász szerencsétlenségben elhunyt magyar bányászokra illetve a magyar bányászat megszűntére.

dsc_0599.JPG

Azután Szerencse fel,szerencse le........leszálltunk...az aknába.

dsc_0616.JPG

dsc_0622.JPG

dsc_0627.JPG

dsc_0638.JPG

Leventének nagyon nagy RESPEKT jár a programért,mert nagyon tetszett neki,és egy két kis nyöszörgést leszámítva becsülettel végigcsinálta..

Ahol jártunk..Selmecbányán..

dsc_0640.JPG

A bányalátogatás után Selmecbányára mentünk,megmutattuk Zalánnak az Erdészeti Akadémia épületét,ahová sajnos technikai okok miatt nem lehetett bemenni.Így a kánikulára való tekintettel,mert a városban is 35 C fok volt a hőmérséklet,visszaindultunk Kismarosra.Zalánnak megígértük,hogy ősszel mindenképpen visszahozzuk és megnézünk mindent alaposan a városban,hisz a 2000 km-es keretbe bőven belefér.

Levente már hazafelé mondogatta,hogy holnap barlangba Szlovákiába szeretne menni,ami nem kis fejtörést okozott,és mivel két programot kapott Zalán,úgy illett,hogy Levente kívánságát is teljesítsük.Először  Dobsinára gondoltunk,de rájöttünk hogy az 246 km így valami közelebbit néztünk..de sajnos 198 km volt a legközelebbi az Aggteleki Karszt szlovákiai vége a Domica barlang.

Miután az Aggtelek-i barlang Baradla ágát illetve a Jósvafői végét már láttuk,Domica nagyon jó választásnak tűnt.

Úgyhogy pénteken a nyaralás utolsó rendes napján kora reggel,a Domica barlangba menekültünk a 40-41 C fokos hőség elől.

dsc_0671.JPG

Az idegenvezetés ugyan szlovák nyelven volt,de kaptunk magyar tájékoztatót,és a túra felénél kiderült,hogy a túra vezetői tudnak magyarul,így azért kaptunk élő magyar nyelvű tájékoztatást is szakaszosan.

A kicsik nagyon élvezték meg a leendő földtudós nagyleány is,neki álma vágya egy hosszú túra..a 6-8 órás Retek-ági túra.Betti nagyon szereti az Aggteleki karsztot.

dsc_0681.JPG

dsc_0686.JPG

dsc_0689.JPG

dsc_0701.JPG

dsc_0703.JPG

dsc_0710.JPG

dsc_0723.JPG

dsc_0737.JPG

dsc_0740.JPG

dsc_0752.JPG

Szóval a Domica tényleg gyönyörű..Remélem egyszer a Vörös tó túrára is sikerül eljutnunk..

A barlang után még átmentünk az Aggteleki oldalra a fiúknak egy-egy pólóért,és egy-egy sapkáért,illetve azért,hogy Levente augusztus 7.-i fogászati műtétje miatt felhívjam az aneszteziológust,az altatás miatt..Azután visszarobogtunk Kismarosra..

Este már pakoltunk,mert másnap 10 óráig el kellett hagynunk a szállást..

Szombaton a hajnali kiadós eső után összepakoltunk mindent és nagyon nehéz szívvel hazajöttünk...

dsc_0173.JPG

Remélem jövőre megint mehetünk..Vagyis hát megyünk ez nem vitás és már nem kérdés..A déli féltekén élő volt iskolatársam jóvoltából..a jövőév augusztusában..(lefoglatuk és az iskolatársam ki is fizette..) Nekünk Kismaros a menedék..Menedék a mindennapok terhei elől..Egy hét szabadság,egy hét csillagbámulás,egy hét kertben elmerülés,egy hét szín tiszta jó levegő..Egy hét EMBERI LÉT...Egy hét ami erőt ad az egész évhez,a problémákhoz,az autizmus terheihez,a napi anyagi gondokhoz...Egy hét igazi kikapcsolódás...Egy hét FREEDOM...Amire várunk egész évben...

No akkor vessünk számot,mennyibe került mind ez?? A meleg ételt Szabolcs Szép kártyán maradt összegéből ettük,amit ő már visszafizetett a cégnek amikor leszerelt.A Patak Vendéglőből rendeltünk háromszor amit mindenkinek ajánlok..Nagyon jól főznek,és nagyok az adagok.A hideget az első nap a Váci Sparban illetve a Selmecbányai napon a Billában vettük..Mondjuk sokkal olcsóbban mint a Sparban teszem hozzá..Mindösszesen 35 ezer forintot fordítottunk tokkal vonóval az étkezésünkre a 6 nap alatt ötünknek.Tehát 1166 ft naponta.Az autóra és az utazásra nem kellett költenünk.A kompjegyet és a Szlovák programok belépőit fizettük,ami összesen: 21.500 ft volt..A családi jegyek kedvezményesek,sőt Levente két helyre teljesen ingyen bemehetett..

Megpróbáltunk nagyon takarékosan mégis örök élményeket nyújtva a gyerekeknek,nyaralni..pihenni...Jó volt...

Köszönjük szépen mindazoknak,akik SEGÍTETTEK benne,hogy pihenhessünk...hiszen a Tiétek is az érdem,hogy Leventénél nagyon sok határt szélesíteni tudtunk,és ez azért fontos,mert így lesz sokkal nyitottabb a világra,és formálódik közösségibbé a viselkedése..

Elnézést,hogy csak ma írtam meg a bejegyzést,de Leventét hétfőn a fogaival megműtötték..11 fogát kezelték,sajnos szeptember 28.-án újra műteni kell.Nagyon nehéz 48 órán és egy könnyebb mai napon vagyunk lassan túl,az altatás után sajnos nem jól mentek a dolgok..Megviselte..A kórházról új bejegyzést fogok írni a napokban...(muszáj lesz...egészségügyi helyzet körkép..)

Szóval még egyszer: KÖSZÖNJÜK NEKTEK,azoknak akik SEGÍTETTEK!....hogy pihenhessünk....Kismaroson...

Zalán Naplója a nyaralásról az Erdő Lélek blogban holnap kora estétől olvasható.

A Moson Patak Vendégházat meg Jó szívvel és szeretettel ajánlom mindenkinek,aki pihenni szeretne egy igazán gyönyörű helyen a Dunakanyarban.

süti beállítások módosítása