Fókuszban..
2017. február 14. írta: Autizmus Live

Fókuszban..

 Igen-igen tegnap adásba került az RTL Fókusz című műsorában a velünk készült riport..

Nagy köszönet érte a stábnak,akik eljöttek hozzánk és REAL LIFE módon mutatták be az Autizmus Live-ot..

Köszönet mindazoknak,akik megosztották,és hírét vitték a riportnak,és köszönet azoknak is,akik csak megnézték és elgondolkoztak rajta..

Igen amit láttok és láttatok az az Autizmus Live, egy kicsinyke szelete..

Most idéznék egy gondolatsort az Asperger Plusz blog írójától...

"Az Autizmus Live blog írója a Fókusz c. műsorban. Tipikus példa arra, hogy a rendszer mennyire nem akar mit kezdeni az eltérő igényű gyerekekkel (és a felnőttekkel sem). Ha a gyerekednek fejlesztésre van szüksége és van pénzed, hogy kifizesd a méregdrága órákat, oké, ha nincs, akkor a te bajod. Holott ha nem lehetetlenítenék el anyagilag sok érintett gyereket nevelő család életét és a többség odáig fejlődne, hogy több nyitottsággal és toleranciával viszonyuljon azokhoz, akik nem pont olyanok, mint ők, abból ők is és az érintettek is csak profitálnának..." (Asperger Plusz blog)

Csütörtökön a riport készítésekor,nagyon sok dologról beszélgettünk,Lukács Gabriellával,az RTL riporterével,két és fél órán keresztül..Megpróbáltam átfogó képet adni arról,hogy nagyon nagy baj van,az autista gyerekek és felnőttek társadalmi elfogadásának terén,óriási problémák vannak az autizmussal élők ellátásában állami szinten,és arról is,hogy mennyire kegyetlen érzés egy szülőnek,hogy nincs életpályaív.Tulajdonképpen,egyetlen biztos pont sincs,veszélyes survivor az élet egy autista gyerekkel avagy felnőttel..Aki tud fizetni,az boldogul valahogy,viszont aki nem,az szó szerint az út szélén marad..és senki sem segít...Az út szélén marad,ha nem elég találékony,ha nem elég innovatív,ha nem tudja egy kicsit is a saját kezébe venni az irányítást..

Mentorszülőként úgy látom,hogy ugyan kicsi lépésekben haladunk előre ez igaz,de az autizmus,a fogyatékosságok között,- látás,hallás,mozgás,értelem-még mindig a legnagyobb mostohagyerek..

Mostohagyerek igen,pont azért mert nem látható...Ha viszont a nem látható,hirtelen láthatóvá válik,valamilyen magatartási anomália által,a jelen türelmetlen társadalomban(nagyrészt),az csak kirekesztéssel jár..Kirekesztéssel..igen..Ezen nincs mit szépíteni...

Na én pont ez ellen küzdök! Küzdök a sztereotípiák ellen,az un-empátia ellen,a meg nem értés ellen..De legfőképpen küzdök az autizmussal és aspergerrel élő emberek társadalmi elfogadásáért.A blogom indulása óta,az egyik legfőbb célom érzékenyíteni..

Mert megmutatom LIVE! Igen,ilyen az életük,a napi gondjaink,a holt üres zsebünk,a vér kemény harcaink,az autizmus okozta állapottal...Megmutatom azt is,hogy ha az ember innovatív,akkor van előrejutás..csak meg kell találni az utat..lépésről lépésre...mögötte rengeteg munkával..

No igen,én leültem és beszéltem...Beszéltem..a problémákról,nem csak a mienkről,hanem globálisan..

Index- Dívány cikke : http://divany.hu/kolyok/2017/02/01/nem_kellene_hogy_kolonckent_eljenek_az_autik/?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

A tévedések elkerülése végett,nem én kértem,hanem megkerestek..Az Index is és az RTL Fókusz is..

Vállaltam az interjút,a média riportot,pont azért,hogy rámutassak arra,hogy az Autizmus nagy palettáján,baj van,baj bizony és nem is kicsi..mert ez a jelen ellátórendszer,egyáltalán nem fogyatékosság barát..és kizsigereli anyagilag a családokat.

Kaptam,hideget,meleget igen! Laikusoktól és olyan családoktól is,akik érintett gyermeket nevelnek..Az utóbbiaknak üzenném,hogy nem odamondogatni kell,hanem nyitni kifelé...megmutatni,és nem abba belerúgni,akinek van mersze odaállni a kamerák elé,vagy írni róla bármikor..

Kaptam hideget,meleget...De nem bánom..Nem,mert legalább ráirányul a figyelem az autizmusra,hogy milyen nagy mostohagyerek..

Azt hiszem,most van min gondolkodni..Pont azért,mert én pont azt mutattam meg,hogy egy felnőtt autistának sem kellene,sarokba állított szobanövényként leélnie az életét..egy tömegintézményben,mert a majd egyszer kitagolt 4000 férőhely egyikébe,se fér bele..Azért mert autista,azért mert probléma......

Legyek ŐSZINTE???? Nincs életpálya,és az utolsó óra utáni utolsó pillanatban vagyunk,mert a gyerekeink szép csendben felcseperednek,és pillogni fogunk,nagyon sokan..hogy nincs munka,nincs ellátás,nincs semmi...

Higgyétek el még én is... Levente miatt.....és Te meg Te meg Te ki miatt?????

Ez volt mára a LIVE...a Fókusz riportjának a margójára.....

Ui: Csütörtök délután,megyek és leülök beszélgetni megint..Érzékenyítő cikk fog íródni...Diákoknak...mert a LIVE és annak zászlóshajója,halad tovább a háborgó tengeren...

Köszönöm,hogy elolvastátok bejegyzésem.....

süti beállítások módosítása