Hoffmann-kunyhó..avagy vadászkaland Zalánnal és Leventével.
2016. szeptember 18. írta: Autizmus Live

Hoffmann-kunyhó..avagy vadászkaland Zalánnal és Leventével.

A Pilismaróti Erdészet vezetőjének - Brandhuber Ádám meghívására a péntek délutánt és a szombat reggelt a Hoffmann Kunyhóban tölthettük.

Ádám még augusztus végén jelentkezett a felhívásunkra Zalán ügyében,és kontakt felvétele után megbeszéltük,hogy nekünk a Hoffmann kunyhó és környéke,az egyik kedvenc helyünk a Pilisben.Tulajdonképpen azért szeretünk oda járni,mert ott a Pilisi Parkerdő gondozásában van egy tanösvény,ahol a tanösvénykalandjaink elindultak anno.Az ösvény nem hosszú,viszont igen változatos terepen halad,a Malom patak partján,és a kunyhó felett/mellett,igen jól szemléltetve mutatja be az erdőt,mind a flóra mind a fauna tekintetében.Sőt számunkra az IKaT mozgásfejlesztős részében,egy nagyon jó hely,mert patakon kell átkelni köveken,farönkökön átmászni,rönklépcsőn felmenni,szóval rengeteget egyensúlyozni,és koncentráltan figyelni minden lépésre,mert ha nem figyelsz,pottyansz a patakba.Egyébként a kunyhó és a tanösvény Pilisszentlélektől a Pálos kolostorromok felől közelíthető meg a legkönnyebben.Nem annyira felkapott kirándulóhely mint Dobogókő például,nem hemzsegnek az emberek ez tény,éppen ezért számunkra nagyon ideális környezet.Őszintén szólva,nagyon szeretünk ott időzni.

dsc05644.JPG

A Hoffmann kunyhó a Pilisi Parkerdő Zrt által működtetett vadászház.

http://hunting.parkerdo.hu/hu/?portfolio-item=498 

Egy kis bibliográfia a kunyhóról.

http://prusi.blog.hu/2014/09/20/a_pilismaroti_hoffmann-kunyho

no meg a Pilismaróti Erdészetről...

http://www.parkerdo.hu/pilisimaroti_erdeszet

150_large.jpg

(képforrás: www.parkerdo.hu)

Ebbe a környezetbe hívott meg minket Brandhuber Ádám,és külön öröm volt a számunkra,hogy pont mostanra amikor a szarvasbőgés közepén járunk..Tulajdonképpen a bőgés adta a látogatás keretét,és alap programját,pont azért,hogy Zalán és Levente ebben a kedvenc környezetben hallgathassa azt,életükben először.

Zalán iszonyatosan boldog volt már két hét óta,amióta tudta,hogy menni fogunk és természetesen egyedi rajzzal készült Ádámnak és a Pilismaróti Erdészet dolgozóinak.

rajz.jpg

No tehát,a pénteki munkanapunk és az egyéb kicsikkel való teendőink után,délután 17:00-ra érkeztünk a Hoffmann kunyhóhoz,felvértezve magunk minden időjárásra,mert ugye "repesve" vártuk a hidegfrontot.Ez volt az a program a kicsiknek,ahol bizony nem voltunk egyedül az Erdőmérnökkel és az Erdészekkel,mert tulajdonképpen egy vadászat kellős közepébe csöppentünk.Rajtunk kívül,két vendégvadász időzött a kunyhóban,nagyon kedves és vidám emberek,Zoli és Sanyi vállalkozó nagykereskedők Békéscsabáról,akik már egy eredményes vadásznapon voltak túl. Zalán és Levente rögvest barátságot kötött mindenkivel egyébként,köztük,a kunyhó mindenesével-gondnokával Lujó-val ( Jánka Lajos) aki az ellátásunkról és a mennyei étkekről gondoskodott.

Zalán és Levente a gyors megismerkedés után,mindjárt részt is vehetett a Kiterítésen,ami az eredményes vadászat utáni szertartás.Igaz ebben tulajdonképpen csak Zalán vett részt,mert Levente a kunyhó felderítésével foglalkozott inkább.

dsc05652.JPG

Zalán megismerkedett a kerületvezető Erdészekkel Tamással és Péterrel.

dsc05654.JPG

A két vendégvadásszal Zoltánnal és Sándorral.

dsc05666.JPG

...és Ádámtól Avató oklevelet kapott a kis "vadász-segéd"..

dsc05662.JPG

Szabolcs is rá lett véve egy férfias áldomásra,ha már.....egy jó erős békési gatyaszaggatóval...

dsc05670.JPG

Végre előkerült Levente is,egy vadászkalappal a fején.. :) (Zolié)

dsc05649.JPG

Mielőtt a vadászok az esti vadászatra elindultak,Zalán kézbe foghatta Zoli puskáját.Megnézhette élőben,mivel vadászik a vadász.. :)

dsc05674.JPG

A Kiterítés és a szobánk elfoglalása után,Ádám beültetett minket a terepjáróba,és....irány a szarvasbőgés..célba vettük a Hirsch ormot..

dsc05677.JPG

Felmentünk az Alsó-Ecset hegyre és a piros jelzésen elindultunk a Hirsch oromhoz..

dsc05679.JPG

Útközben megálltunk Somot szedni,és a legnagyobb megdöbbenésünkre Levente is bekapcsolódott a som szedésbe,és fel is ismerte azt.

dsc05690.JPG

Lassan elértük az Ormot,ahol egy Erdészeti emlékhely és a Pilis egyik legszebb panorámája található.

dsc05711.JPG

A Panoráma..

dsc05702.JPG

Erről a gyönyörű helyről hallgattuk jó negyven percen keresztül a Gímszarvasbikák bőgését.Hihetetlen élmény volt.A bikák körbe bőgték a völgyet,visszhangzott az egész táj.Közben hallottuk a muflonok mekegését,és a baglyok huhogását.

dsc05704.JPG

Levente is nagyon élvezte a programot,szerintem mindent elmond ez a mosoly..

dsc05719.JPG

Sötétedéskor visszaindultunk a Hoffmann kunyhóhoz..

dsc05730.JPG

Ami egy igazi fényes gyöngyszem este a Pilis szívében..Csak a csend és a Malom patak zúgása,no meg a fenyők suttogása..talál itt,ahol igazán elcsendesedhet a vándor lelke és elméje..Maga a földöntúli nyugalom..

dsc05731.JPG

Az igazi vadászház hangulat..

dsc05735.JPG

Fenséges vacsorát kaptunk,Lujó jóvoltából,Húsgombóc levest gazdagon,és Vadpörköltet,majd fagylalt desszertet. A vacsora után Ádám és Lujó elköszöntek,mi meg a két vadásszal maradtunk a kunyhóban.Sanyival késő éjszakáig diskuráltunk az élet nagy dolgairól.A kicsiknek kivételesen megengedtük,a késő esti fennmaradást,ami igen-igen tetszett nekik...

dsc05736.JPG

Zalánt ki is mozgattam kicsit,kivittem a kunyhó mellé: csillaglesre,telihold nézésre,a patak zúgásának és a kuvik madarak hangjának hallgatására,amit néha-néha megtört az arra vándorló muflonok mekegése.

dsc05746.JPG

Nemsokkal éjfél előtt a kicsiket és magunkat is aludni vezényeltük,íme a két kupac gyerek :) ..Leventével öt év óta,most először fordult elő,hogy nem költözött közénk éjszaka...Hiába a Hoffmann és a környezet hatása.. :) Köszönet érte..

dsc05751.JPG

Sajnos kora reggel elért minket az esős front,és bő eső áldásban volt részünk..Kakas kukorékolásra és a szakadó eső hangjára ébredtünk,de nem szegte kedvünk..Ádám is korán megérkezett,és Zalánt mindjárt a terepjárójába tessékelte és külön programot szervezett neki.

Elvitte Pilismarótra az Erdészet központjába,ahol dolgoztak egy kicsit,vittek Tamásnak a kerületvezetőnek vadászjegyet,visszafelé a kunyhóhoz,Zalán tanulta a helyi speciális fajelöléseket,és még terepezett is egy kicsit vele Ádám a terepjáróval.Beszélgettek sokat kettesben,és elmagyarázta Zalánnak,hogy miért fontosak a könyvek.,hogy az olvasás a tudás hatalma.

Amíg távol voltak mi Szabival és Leventével megnéztük a fakitermelő gépeket..

dsc05756.JPG

..és a reggeli párban Hoffmann kunyhó környezetét,az Éttermet..

dsc05753.JPG

és az Erdészházat.

dsc05757.JPG

Közben Lujó nagyon gazdag reggelivel készült a számunkra..Felvágottakkal,tojásrántottával,friss zsemlével,teával,kávéval.

Reggeli után még egy jó órát beszélgettünk,a kicsikről az autizmusról,Ádám benyomásairól a látogatásunkkal kapcsolatban,és az élet általánosan nagy dolgairól,arról is,hogy mi lesz a kicsikkel ha felnőnek,vajon hogy fognak boldogulni az életben.Ez jó kérdés..

Megbeszéltük,hogy természetesen jöhetünk még,a maróti Erdészethez sokszor látogatóba,és meghívást kaptunk október 22.-re a hamarosan a Prédikálószék tetején felépülő kilátó átadására.Sőt Zalán kapni fog majd egy igazi Hoffmannos pólót is..amiért óriási köszönet előre is.

Nagyon nehéz szívvel búcsúztunk el Ádámtól,mert a kicsik felhőtlenül jól érezték magukat,és szívvel-lélekkel mindenükkel boldogok voltak,hogy a Hoffmann kunyhót meglátogathattuk,és a Pilismaróti Erdészeti kerületet.

Mivel is fejezhetném be most ezt a bejegyzést..?? Hát......Óriási KÖSZÖNETTEL Brandhuber Ádámnak,hogy a programot lehetővé tette a számunkra.Az Erdészeknek Tamásnak és Péternek a Vadászoknak Zoltánnak és Sándornak és a Hoffmann kunyhó gondnokának Lujónak, millió köszönet és hála azért az empátiáért és elfogadásért ahogy a kicsiket kezelték.RESPEKT érte !!!

...és a végére álljanak itt Ádám szavai....

"Megmondom őszintén,óriási élmény volt számomra ez a találkozás!Más dimenziókat nyitott fel az ember számára.Mi köszönjük szépen a látogatást!
Remélem lesz további is!...." (Brandhuber Ádám)

"Hát, ezért érte meg!" (Brandhuber Ádám)

dsc05728.JPG

Nagyon Szépen köszönjük,hogy ott lehettünk..

Ez volt mára az Autizmus Live a Pilis egy csendes rejtekéből a Hoffmann kunyhóból....

Most jöjjön Zalán Naplója....Nektek,Mindenkinek!

dsc05778.JPG

dsc05779.JPG

dsc05781.JPG

dsc05782.JPG

dsc05784.JPG

süti beállítások módosítása