Erdővarázs a város szívében.. (Budapest - Szabadság tér)
2016. szeptember 11. írta: Autizmus Live

Erdővarázs a város szívében.. (Budapest - Szabadság tér)

"Az édesanya hosszabb ideje vezet blogot az autista kisfiáról, így az erdész kollégák nemes segítségnyújtásáról, erdei élmény átadásáról mindennél érzékletesebben számolnak be maguk a blogra feltett írások és képek. Elolvasva, hogy mit jelentettek a kisfiúknak az erdészekkel erdőben töltött napok, önkéntelenül felvetődik, hogy érdemes lenne ebből haladó hagyományt teremteni." ( Erdészek az Autista gyerekekért - OEE cikk idézet)

Elnézést,hogy így kezdem a bejegyzést,amiből kiemelném a HALADÓ HAGYOMÁNYT,mert úgy érzem,hogy az Erdővarázzsal valami elindult..El igen,látva és átérezve azt a hozzáállást amiben Zalánnak része lehetett.

No de térjünk a lényegre...

Szó-mi szó,tényleg jó nagy varázslat volt,komolyan mondom a Földművelésügyi Minisztérium és az Állami Erdőgazdaságok,igazán kitettek magukért,és a közönségért,persze legfőképpen a gyerekekért,akikért ez a program létrejött,és szerveződött.

Zalán számára teljesen természetes volt,hogy ott a helyünk,ki sem hagyta volna az ERDŐVARÁZS Családi napot a budapesti Szabadság téren.

erdovarazs12.jpg

képforrás:www.oee.hu

A rendezvény két napon át tartott,péntek délután a szervezetten érkező iskolás gyerekeket várták,11 helyszínen,"akadályverseny" formájában,a délután végét a Kaláka Együttes fergeteges koncertje zárta.

A szombat a családoké volt,a tizenegy tematikus helyszín..

  • ÖRÖKERDŐ - Fenntartható erdőgazdálkodás
  • ERDÉSZ LESZEK! - Az erdészek munkája
  • FÁTÓL Z-IG - A fa, mint megújuló nyersanyag
  • MUNKÁRA FEL! - Munkát adó erdők
  • ERDEI KINCSESTÁR - A magyar erdők értékei
  • EHETŐ-ERDŐ - Ehető és iható erdei termékek
  • VIGYÁZZ RÁM! - Természetvédelem az erdőben
  • VADKALAND - Vadgazdálkodás és erdők
  • ÉLMÉNYERDŐ - Erdei kisvasutak és erdészeti erdei iskolák
  • ERDÉSZ-HÁZ - Turista szállások és erdei vendéglátás
  • BAKANCSLISTA - Gyalogos, kerékpáros, lovas és vízi turizmus az erdőben

Ezen helyszíneken kívül,jelen volt még a FIRELIFE csapat,az Előzd meg az erdőtüzet projekttel illetve színesítette a teret népi játszótér és a faipari gépek bemutatója is.

Minden bemutató sátorban két Erdőgazdaság mutatta be a tematikus programokat,szenzációsan jól szemléltetve,nagyon interaktívan.

Zalánnal mindjárt a nap nyitására érkeztünk,mert a lelkemre kötötte még pénteken,hogy Ő bizony az elejétől fogva ott szeretne lenni és mindent de mindent kipróbálni amit csak lehet.

dsc05483.JPG

A tematikus helyszínekbe egyébként beépültek az ott bemutató Erdőgazdaságok által működtetett Erdei Iskolák is,(általában)és hozták el a nagyon színvonalas és sajátosan egyedi,környezeti nevelés az erdőben programjukat.Őszinte leszek,hihetetlenül örültem annak,hogy minden sátorban,interaktív és kézzel fogható volt az ismeretanyag,mert Zalán magasan funkcionáló autistakén,sokkal jobban érti a vizuálisan,látványosan bemutatott dolgokat.Az autista gyerekek vizuális gondolkodók,és nagyon magasan fejlett fotómemóriával rendelkeznek.Bizton állítom,hogy az Erdővarázson szerzett lexikális tudása örök életére megmarad..

Rengeteg fotót készítettem,legszívesebben mind prezentálnám itt,mert Zé nagyon nagyon jól érezte magát,így ezt a bejegyzést most nekem is nehéz lesz megírni,megszerkeszteni,hiszen egy kicsit rostálnom kell...De azért,megpróbálok mindent elmesélni..Persze nem csak én,hanem Zalán is..

ERDÉSZ LESZEK! ( Budapesti Erdőgazdaság Zrt és a Dalerd Zrt sátra)

Bemutató az erdészek munkájáról,a gyakorlatban is. Zalánt,Boross László Erdőmérnök a Bujáki Erdészet munkatársa vette a szárnyai alá és tanította neki a mesterséges erdőtelepítést,majd egy hirtelen ötlettől vezérelve megtanította Köbölni,vagyis kiszámolni a rönkfa térfogatát.Zalán mért,bevételezett,számolt és nagyon élvezte a Lacival töltött időt.

dsc05499.JPG

A mérnök tanít..

dsc05486.JPG

VADKALAND ( A SEFAG Zrt és a Zalaerdő Zrt programja)

Teszt a vadakról,egy kis nyomkövetés,kik élnek az erdőben a talajon,az alatt és a fákon,no és persze a levegőben? A két erdőgazdaság ezt a témát járta körbe.Zalánnak ez már nem volt annyira ismeretlen,a vadak "fejdíszeit" csont nélkül felismerte,és hibátlanul töltötte ki a két tesztet az erdei vadak tekintetében.

dsc05508.JPG

dsc05502.JPG

A két bemutató után,negyed óra erejéig kivontam a forgalomból.Miért?? Az Erdővarázs egy tömegprogram,ha tetszik ha nem.Zalán meg egy autista kisfiú.Muszáj egy kicsit kivonni néha,mert a platz-on rengeteg tudás halmozódott fel,Zalán számára sokszor kemény koncentrációt igényel,ő meg küzd némi figyelemzavarral is,és ha nem akarom hogy a nap közben kidőljön valahol útközben a sok ingertől,akkor bizony néha kicsit lazulni kell vele..Erre nagyon jó helyszín volt a tér szökőkútja.

dsc05516.JPG

Lazulás után irány a tér és az Erdész-háznál folytattuk.

ERDÉSZ-HÁZ ( Egererdő Zrt és a Verga bemutatója)

A stand az erdei szállás lehetőségekkel,(hotelek,turistaházak kulcsosházak) foglalkozott koncentráltan,illetve az ezek által kínált programlehetőségekkel,ami inkább a szülőknek szólt,ettől függetlenül az aprók számára is vonzóvá tették a sátrukat.

Zalán a Verga-nál térkép kirakózott..

dsc05521.JPG

és az Egererdő Zrt Erdőmérnökétől Szabó Andreától megtanulta,hogy pontosan minek kell a hátizsákba kerülnie,ha túrázni megy..ami ugye nálunk igencsak rendszeres időtöltés.

dsc05524.JPG

Majd következett a várva várt Vackor Vár Erdei Iskola Kecskemétről.. a téma:

FÁTÓL Z-IG  ( a KEFAG Zrt és a Bakonyerdő Zrt standja..)

Őszinte leszek,csak a KEFAG részén jártunk mert a Bakonyerdőnél rengetegen voltak,kézműves program révén,és Zalán a kézműves dolgok terén,amúgy sem annyira ász,csak a kötelező iskolai,és slussz..Viszont a KEFAG és a Vackor Vár adta lehetőségek nagyon tetszettek neki,mert volt egy igazán erdős és egy terápiás-fejlesztős része.

Mutatom.

A mezítlábas ösvény..

dsc05527.JPG

Némi egyensúly gyakorlat..

dsc05533.JPG

A mozgások után jöhetett a lexikális tanulás,Hardi Imre Erdésszel,nagyon interaktívan..a FA életútjáról..

dsc05540.JPG

egészen a Fűrész üzemig..

dsc05544.JPG

A KEFAG Zrt-nél hálás köszönet Bimbó Brigittának,Makra Zsuzsannának és Hardi Imrének a Zalánnal töltött külön időért..

Az EHETŐ-ERDŐ (Gyulaj Zrt és Vadex) sátrát csak érintőlegesen néztük meg. Zalán az autizmusából kifolyólag sajnos nagyon szelektív evő.Ez számunkra is eléggé fájdalmas tény,és sokszor okoz gondot.Most sem akart kóstolni,bár a mézet nagyon szereti,de a 31 C fok hőség,most valahogy a gyomrának megálljt parancsolt,igaz a tömeg is közrejátszott benne,hogy csak fényképezni hagyott..

 dsc05545.JPG

ERDEI KINCSESTÁR  ( NEFAG Zrt és a Nyírerdő Zrt )

Zalán mind a két Erdőgazdaság foglalkozásába bevonódott,nagyon tetszett neki a NEFAG Zrt vizes bemutatója és víztisztaság meghatározása.Fókuszban az erdei vizek..Mi minden él az erdei tavakban???

dsc05549.JPG

dsc05553.JPG

A Nyíredőnek örök hála ugyanis..Zalán leült kézműveskedni..Medált készített,Anyának..mert Locskai Milán Királyrét kerületvezető Erdésze neki is készített,éppen ezért Anyának is dukál..

dsc05554.JPG

majd.. MUNKÁRA FEL (Vérteserdő Zrt és a KASZÓ Zrt)

Ahol a Vérteserdő Zrt egy nagyon kedves idős Erdőmérnökétől a favágásról és a fadöntésről beszélt.Még a naplóját is megmutatta neki.Sőt azt is megbeszélték,hogy a mérnök Úr,ismeri Zalán Tóni barátját a KÉK-ről,Puskás Antalt,és azt is elmondta neki,hogy Tóni hivatásos vadász volt amíg jó volt a szeme.

dsc05561.JPG

A faipari "lecke" után,beiktattunk egy gyors ebédet,a kenyérlángosra rá tudtam beszélni,majd elvittem megint lazítani egy kicsit,a szökőkúthoz..

dsc05572.JPG

A pihenő után ....

VIGYÁZZ RÁM! ( TAEG Zrt és KAEG Zrt)

Ahol számítottak a kreatív énjére..és beszélgettek vele egy kicsit a természetvédelemről is..

dsc05575.JPG

Majd meglátogattuk a Firelife csapatot ahol most felmentést kért az akadálypálya alól a hőségre való tekintettel..

dsc05583.JPG

A nap utolsó harmadára maradtak a nagy kedvenc Erdőgazdaságok..

ÖRÖKERDŐ ( Pilisi Parkerdő Zrt és a Mecsekerdő Zrt)

..és igen..Anya megyünk Joe-hoz végre...Ő Mészáros Péter Erdő-mérnők,illetve ott volt még Dénes és Viki a Mecsekerdő Zrt-től.

Péterék a Parkerdőnél egy kolosszálisan jó dolgot hoztak,nem is tudom hogyan fogalmazzam meg,elhozták asztalon az erdőt.Interaktívan,játékosan..A gyerekeknek erdőt kellett tervezni,örökerdőt..Zalán nagyon élvezte..

dsc05593.JPG

dsc05585.JPG

dsc05588.JPG

A Mecsekerdőnél Viki és Dénes foglalkozott vele,egy általuk kifejlesztett fa-hasznosítási játékkal ami logó alapú,és Viki arra volt kíváncsi hogy egy auti gyereknek ez mennyire megy..Ment..és jól ment...Zalán igen jól tesztelt..

dsc05592.JPG

A játék után felpattant a gumikerekes fakihordóra is..

dsc05598.JPG

majd elköszöntünk Joe-tól,Dénestől és Vikitől.mert mentünk a KÉK-körre..

BAKANCSLISTA (Gemenc Zrt és Szombathelyi Erdőgazdaság Zrt)

A két gazdaság a Kék túrára fókuszált,és nagyon látványosan mutatta be azt.Miután megtudták,hogy Zalán is túrázik a KÉK-en,mindjárt le is tesztelték a tudását.A KÉK-kör mellett átfogó képet mutattak be az erdei túrázásról,gyalogosan,két keréken,és a vízen is.

Külön és óriási köszönet illeti Csontos Péter Erdőmérnököt a Gemenc Zrt munkatársát azért a türelemért,ahogy Zalánnal foglalkozott..

dsc05603.JPG

Kék-szelet..

dsc05609.JPG

Az utolsó állomásunk az.....

ÉLMÉNYERDŐ ( Északerdő Zrt és Ipoly-Erdő Zrt )

Vasutazzunk interaktívan felkiáltással és tanuljunk sokat az Erdei Iskolákban..Fókuszban a LÁÉV és a Katalinpusztai és a Kemencei Erdei Iskola..

Vasutazott Gyulával az Északerdő mérnökével..

dsc05617.JPG

aki teszt alapon mérte a tudását a kis vasutakról..

dsc05623.JPG

..és a végére ki más is maradhatott volna mint??? Persze hogy Lengyel Laci az Ipoly-Erdő Zrt Közönségkapcsolati Vezetője..aki bevezette Zalánt augusztusban az erdészeti tudományokba..

dsc05615.JPG

A végére még egy vadmalac rajz Géza bácsinak..Kemencére..

dsc05626.JPG

Majd hat órányi Erdész mennyország után,nagyon fáradtan mindenkitől elköszönve és mindent nagyon megköszönve elbúcsúztunk az ERDŐVARÁZSTÓL..

Kedves Erdészek,Mérnökök,és mindenféle Erdészeti ágban dolgozók,Környezeti nevelők,akik ott voltatok a rendezvényen és szántatok Zalánra időt és okoztatok határtalan örömet ennek az autista kisfiúnak,ÓRIÁSI KÖSZÖNET érte,RESPEKT Nektek..

KÖSZÖNET Lomniczi Gergelynek az Országos Erdészeti Egyesület Főtitkárának..az ERDŐVARÁZSÉRT..

dsc05489.JPG

és persze Baricz Árpád főszervezőnek,és Ugron Ákosnak a Földművelésügyi Minisztériumból...

Most jöjjön Zalán Naplója..NEKTEK,RÓLATOK..ja és igen...megéri elgondolkozni,majd realizálni azt a Haladó Hagyományt..ezeknek a gyerekeknek igenis van helyük a környezeti nevelésben..

dsc05633.JPG

dsc05635.JPG

dsc05636.JPG

dsc05637.JPG

dsc05638.JPG

dsc05639.JPG

dsc05640.JPG

dsc05642.JPG

dsc05643.JPG

 Ez volt mára az Autizmus Live..Zalán egy napja.. és Naplója az ERDŐVARÁZSRÓL...

mert tegnap is és ma is,meg holnap is: ÜDV AZ ERDÉSZNEK!

süti beállítások módosítása