Krízisben..
2016. július 02. írta: Autizmus Live

Krízisben..

Meredek téma..

Meredek igen,mert ez a mai Magyarországon,tulajdonképpen nem is létezik,az Autizmus ellátásban..Nincs szervezett Tb alapú krízisellátás..Jobban mondva,most egy jó páran felhördülnek,hogy hö-hö...A válaszom:Nem,nem jó megoldás ahogy az átlag ember gondolná,mondjuk a János Matekosztály..Nem akartam máshogy fogalmazni..

Kis-hazánkban a pszichiátriai krízis kezelését,leginkább a zárt osztályi ellátás jellemzi,a felnőtt ellátásban,a gyermekpszichiátriák,meg olyan ritkák mint a fehér holló,inkább diagnosztizálnak,mint krízist kezelnek..

Valljuk be őszintén,egy autistának,sem gyereknek,sem felnőttnek,a legrosszabb megoldás valami ok folytán kialakult krízisben a zárt intézeti elhelyezés..Hogy is ne mondjam,nem igazán autizmus specifikus..

(Jó persze,nagyon ritkán és extrém esetben kialakulhat olyan helyzet,önsértő magatartás,dühroham,amikor maga a szülő az aki már végtelenül fáradt,mondja azt,hogy nincs más lehetőség,akkor és abból a krízishelyzetből nem találván más kiutat viteti,mondjuk a felnőtt autista "gyermekét" egy kis időre pszichiátriai osztályra..Igen találkoztam már ilyen esettel is..Majd két nap múlva rohant a fiáért,hogy ő nem is így gondolta..meg jobb neki otthon....)

Tehát KRÍZIS...

De mi is az a KRÍZIS??

A krízis a görög eredetű κρίσις, szóból eredeztethető, melynek jelentése válság vagy fordulat.

Vagyis:

Az egyén kénytelen a lélektani egyensúlyát veszélyeztető körülményekkel szembenézni, a probléma mindennél fontosabbá válik számára, azonban a fennálló helyzetet szokásos problémamegoldó eszközeivel sem megoldani, sem elkerülni nem tudja. A fenyegető körülmény általában kívülről érkező, sokszor váratlan esemény...

Hogy érezzük magunkat amikor krízisben vagyunk?? Rosszul..igaz? Valahogy így:

A krízisben lévő egyén az adott problémára, azon belül is egy-egy apró részletre fókuszál, sokat tud helyzetéről, azonban ismereteit képtelen strukturálni, keresi a megoldást, de elgyötört, szorongó, érzelmeit nehezen kontrollálja, impulzív. A tájékozódó megnyilvánulások, attitűdök megszokott rendszere felborul, megszűnik az egyén önmagára vonatkozó jövőképe. Munkavégzése alacsony hatásfokú, a mindennapos rutintevékenységek is nehézkessé válnak, regressziót tükrözhetnek. A krízisben lévő kapcsolatrendszere megváltozik, embertársainak megítélése a tőlük kapott segítségtől, támogatástól függ. Az egyén fokozottan befolyásolhatóvá válik, függőség-igénye jelentős, „kapaszkodik” a segítőbe, mély regresszióba süllyed. A krízis egyúttal a kommunikáció válsága is, az egyén az egyensúlyi állapottól eltérő módon közöl, fokozottan használ utalásokat, szimbólumokat, környezete nehezebben értheti meg, melynek következtében elszigetelődése fokozódik.

( fogalmak forrása: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kr%C3%ADzis )

Az AUTIZMUS széles paletta ahol krízisben lehet érintett,és az őt gondozó család is..

Úgy gondolom,hogy a krízis ellátás megoldását ami a jelen magyar állapotokat jellemzi,az autizmusban,nem a telefonon odaszólok, a pszichiátriára (mert van protekcióm),hogy vegyétek fel azonnal opciónak kéne lennie,hanem igenis szükség van SPECIFIKUS KRÍZIS ELLÁTÁSRA helyi krízisközpontokkal országosan..

Mondom AUTIZMUS SPECIFIKUS KRÍZIS ELLÁTÁSRA..

TB alapon,és ezt kiemelném,hogy TB,mert nem minden szülőnek van fölös mondjuk százezer forintja,hogy akár egy hónapra is felvetesse a gyerekét egy lakóotthonba,hogy végre sok év után,egy cseppet kipihenhesse magát..

Most nehogy azt mond,hogy nincs szükséged,mondjuk öt évente egyszer egy kicsit rekreálódni..Szóval azt azért egy szónak is száz a vége,mindenki megérthetné,hogy hosszútávon,állandóan 0-24-ben készenlétben lenni,egy fogyatékossággal élő gyerek vagy gyerekek mellett,főleg az autizmusban,ahol tényleg sohasem tudhatod,mit hoz a következő öt perc,egyenlő a szülő korai halálos ítéletével...A stressz nem jó társ az életben..Szóval nem jó senkinek...

Vagyis dehogyis nem.. a jelen politikának,legalább nem kell morzsát szórni a nagy közös nyugdíjvagyonból...

Tehát KRÍZIS-be kerülhet család és az autizmusban érintett gyermek vagy felnőtt...

Idézet egy AOSZ tanulmányból..2014 július hónap..A tanulmányt megéri végig olvasni...

"Egyik legnagyobb krízis helyzet egy család életében, amikor diagnózist kap. Amikor azt mondják, hogy anyuka, a maga gyermeke egy olyan fejlődési rendellenességben, állapotban van, ami ma nem gyógyítható. Nem fog menni ez se az se amaz se... Ezt is úgy kéne kezelni,hogy egy jó indítást kapjon a szülő.Lehet, hogy ez a diagnosztikai központ feladata lenne, de kiemelten kéne kezelni, ezt is akár ilyen krízis jelleggel kezelni, megfelelő mennyiségű információt megadni, a hálózatot kiépíteni, adott esetben ha a szülőnek vagy gyereknek szüksége van otthont is adni néhány napra, ahol megmutatjuk neki, hogy hogyan akadálymentesítjük a lakást. (...) akár egy modellt is kap. Ez gyakorlatilag determinálja, hogy fog a család az autizmushoz hozzáállni és a gyerekhez, hogyan indítják őket el. Ez a legnagyobb krízis a család életében. Ma nem látok modelleket erre. Hogy modell otthont kapjon, vagy akár pszichiátriai segítséget, vagy akár, ha az anyukának, apukának emésztenie kell, akkor elvonulhasson. Bedobják a mókuskerékbe.Ideje sincs, hogy felfogja, mi történik vele. A diagnózis környékén mindenképpen egy nagy segítséget, akár ott lakásos, akár modell lakásokkal, bármivel támogatni azt, hogy el tudjanak indulni az autizmussal. (...) Ez az egyik legnagyobb krízis. Nem a magam nevében panaszkodom,mert mi jól bírtuk. De ismerek olyan anyukákat, apukákat, aki minden reggel megissza a maga pohár borát, hogy el tudja viselni a saját gyerekét. Nem azért ilyen, mert rossz ember.Hanem, mert azt mondták, hogy „A maga fia autista. A következőt!” – Ezt nem így kell.. (Anna)
forrás: http://aosz.hu/wp-content/uploads/2014/07/jelentes_fokusz.pdf

Nekem nagy vesszőparipám a diagnózis után..Szülőként és Mentorszülőként is..Tudom mekkora pofont jelen,és azt is,hogy az embernek,a családnak teljesen megváltozik az élete..Megváltozik gyökerestől,és nagyon sokan azt sem tudják,hogy merre fussanak,és miután Krízis Ellátás klasszikus értelemben véve nincsen,így a szélrózsa minden irányában keresnek a szülők..

Per én annak csak örülök,ha éppen a mi karjainkba futnak..pl Mentorszülők,AOSZ infopont..vagy egy szülő egyesület,és nem szaladnak mindjárt bele valami alternatív ökörségbe,valamiféle sarlatánok által gyógymódnak hirdetett ostobaságba,amivel iszonyatos károkat tehetnek a saját gyermekükben,és csődbe viszi az anyagi helyzetüket..

Csakhogy mi mentorszülők,nem vagyunk klasszikus krízisellátás..

Emlékszetek amikor egy tavalyi postomban írtam,hogy miután akkreditált mentorszülő lettem,megkeresett egy anyuka,hogy másnap hozza hozzám a gyerekeit,hogy vigyázzak rájuk,mert most már papírom van róla,hogy értek hozzá,és ő nem bírja tovább,neki pihennie kell..

Megértem én persze,én is rohadt fáradt vagyok,de mi nem erre vagyunk hivatottak...

No pont erre lenne hivatott a KRÍZIS ELLÁTÁS ami nincs,ilyen nincs,és erre bizony oltári nagy szükség lenne..Képzeljétek még nekem is..a mi családunknak is..

Most nehogy valaki a Fecske Szolgálattal jöjjön..Rendben van,van..köszönjük szépen,pokoli szerencsés az a család,aki részt vehet a programban,de a szolgálat adta kapacitás ló......se elég,mert annyi lenne a gondozandó család..

Kiemelem SPECIFIKUSAN...gondozandó...

Az a pokoli nagy baj,most szerettem volna nagyon randán fogalmazni,hogy az autisták ellátását,még mindig csak tanulja a rendszer,és az esetszám egyre nő...

Hogy én hogy képzelem el??És most egyáltalán nem lóg a bilibe a kezem...

Mondjuk legyen 20 ellátó KRIZIS központ.. Megyénként egy és Budapesten egy..Nem óriási volumen..Mondjuk 20 három vagy négy szobás lakás..Egy játszó-foglalkoztató szobával,egy pihentetővel és egy-két olyan helységgel,ahol váratlan családi krízishelyzetben mondjuk egy-két hétre elhelyezhető,specifikusan gondozva egy gyermek vagy felnőtt..Nem lakó otthon,csak átmenetileg krízisben igénybe véve,akár egy órára,de akár két-három napra..

Felhívom mindenki figyelmét,nem minden autista gyereket vagy embert gondozó család mellett áll segítő rokoni apparátus..Pl mögöttünk se..Nekünk is csak egy nagy tesó van,mert a másik érintett és rá nem is nagyon merem pár óránál tovább hagyni a kicsiket..Az Asperger is jó játék..higgyétek el..hullámvölgy hegyek,és ha rossz passzban van,simán betolnám a nagyot is egy krízis otthonba,mert van amikor pont miatta férne rám egy kiadós rekreáció,amire nekem/nekünk egyáltalán nincsen lehetőségünk.....

De evvel nem csak a mi családunk van így,hanem rengeteg másik is..

Simán megvalósítható lenne.. Mi kéne hozzá..20 gyógypedagógus,40-50 asszisztens..20 specifikusan képzett dajka,és önkéntes segítők...

Tudom a kezem a bilibe lóg...Szép álmok mi????? Soha országból...Persze megspékelném info-pontokkal,és amikor nincs fullon a kapacitás,képzéseket,klub jellegű foglalkozásokat lehetne tartani ott,és mindegyik Krízis lakáshoz tartozna egy mentorszülő..

Mondjuk 20 Toldi-Ház kicsiben,országosan....

Egy kicsit nyugodtabban aludnék sejj,ha működne egy ilyen Auti-KRÍZIS hálózat,én például nagyon szívesen dolgoznék benne..

Egyébként,annyira cikis a helyzet a nemlétező ellátás terén,hogy égető a probléma,és hyper gyorsan lépni kéne az ügyben..Nem vicc..Rohadtul,nem,mert Mentorszülőként nagyon sok olyan megkeresést kapok,ami tényleg Krízis helyzet,és ilyenkor rohadtul kellemetlenül érzem magam,amikor azt kell mondjam a szülőnek,hogy nagyon szeretném,de nem tudom megoldani a problémáját..akárhogy is szeretném..Sőt..tudom,hogy anyukát egy hét múlva műtik és nem tudok csak vidéken neadj a lakhelyétől,150 kilométerre olyan helyet,ahol pokoli nagy protekció árán,a jó Isten hathatós közbenjárásával elhelyezhető a gyerek,súlyos pénzekért anyuka kórházi ellátásának idejére..

Mondjon valaki pl egy olyan helyet,ahol ilyen esetben mondjuk egy négy-öt-hat évest átmenetileg el lehetne helyezni..úgy,hogy mondjuk 24 órán belül kellene az ellátás..De mondjuk legyen 45 éves..

Vagy...Ha mondjuk annak a gyereknek 3-100 éves korig kellene egy kis környezeti változás,nem sok csak egy két hét,mert éppen ő is besokallt..Van ilyen,és csak két hétre kéne kizökkenteni,ami a család és az érintett érdeke,egyszerűen,kicsi országunkban jelen lehetetlen..

Vagyis biztos lehet,rohadt sok pénzért,orbitális protekcióval....no persze ha valamelyik lakó otthonban van éppen üres kapacitás..Mert ha nincs akkor nem fog menni a dolog..

Úgyhogy VÉSZHARANG!!!! 

Mert MUSZÁJ LENNE,A KRÍZIS ELLÁTÁS............

Lehet velem vitatkozni persze,de mielőtt megtennéd,gondold át....és rá fogsz jönni,hogy mekkora hiányterület..Becsületesen,hónapokat jártam utána,álruhában,és én sem találtam megoldásokat......

dsc01566.JPG

Ez volt mára a Live..Köszönöm,hogy olvastatok...

Ja és SEGÍTSETEK..Ha egyet értetek Velem,valahogy kezdjük el realizálni...Gondolkodjunk tovább...valósítsuk meg..De mindezek előtt osszátok meg jó sokan,hogy sokan lássák,hogy igenis lenne létjogosultsága az autisták KRÍZIS ellátásának..

süti beállítások módosítása