Tizenkettedik
2017. december 11. írta: Autizmus Live

Tizenkettedik

Az év tizenkettedik hónapja..No igen..Az utóbbi napokban sokat gondolkoztam azon,hogy számot vetek az évről amit magunk mögött tudtunk..Nem árulok zsákbamacskát,nagyon kemény volt.

Tulajdonképpen újra bootoltuk az életünk,jobban mondva a felét..(legalább is a munkánkkal kapcsolatban..) Jó lett volna az egészet,de ahhoz minimum egy lottó ötös kellett volna,hogy elmeneküljünk a paneldzsungelből. Sajnos ötös lottónk nem lett, így itt ragadtunk,félek örökre,vagyis addig mindenképpen amíg az Önkormányzat megengedi.Mert ez itt Óbudán nem olyan egyszerű..Itt minden évben bizonyítani kell a "bizonyítványunk".. Januártól újra indul a "hiszti" a létesítmény ellenőrzés és társai, a rohangálj és bizonyíts,hogy szegény vagy mint a templom egere,és nem csak mondod, hogy fogyatékossággal élő gyerekeket nevelsz..Őszinte leszek minden évben kiborít ez a tortúra. Ráadásul idén ősszel rá kellett jöjjünk,hogy a szomszédunk a megfigyelek és azonnal jelentek kategória,már többször is felszólítást kaptunk,hogy megütjük a bokánk ha nem vigyázunk..Igaz arra még nem jöttünk rá,hogy mire is kéne..

Gondoltam számot vetek,de ahogy a decembert el néztem megint tudtam,hogy ez egy jobb fajta gátfutóverseny,ahol csak örülhetek ha talpon maradok.Úgyhogy még nem vetek számot,eltolom egy pár héttel.

Nagyon belefáradtam ebbe az évbe,tényleg a poklok poklát megjártam lelkileg,és fizikailag is.Kis híján kétszer vitt el a szívem tavasszal és a nyár elején.Azóta is csak az épülgetek kategória vagyok.Minden ötödike és tizedike között merev infarktust kapok,amikor a férjem hazahozza a havi apanázst,hiába no a maszek világ,nem mindig szívderítő és sokszor inkorrekt. Sajnos ez ebben a hónapban sem volt másképp, a korrektnek induló beetetős első két hónap után,alsó hangon csak laza hatvanezer forinttal hozott haza kevesebbet életem drága párja,mert a vállalkozó akinél dolgozik,mégsem úgy akar fizetni,ahogy megállapodtak amikor odament.Persze most volt olyan rutinos az uram,hogy engem is elcipelt a megbeszélésre,a sorry ,hogy itt a nejem felkiáltással, most hoztam haza a munkából,ne hari ha csak itt csendben elüldögél. Nem gondoltuk,hogy az eddig korrektnek hitt vállalkozónál, fizetéskor be kell dobni azt a mondatot,hogy hééé állj,ez nem kerek,nem ebben állapodtunk meg,és ugye tudod,hogy tanú van rá,hogy nem ennyi az az annyi,napi háromezer a hiba és ha azt felszorzod húsz nappal,az már pont akkora összeg,hogy egy kissé kihoz a sodromból..Ki hoz igen,mert mondjuk pont annyi Zalán iskolája és Levente magánfejlesztője havonta.Még jó,hogy rosszul leszek minden fizetésnapon. Ráadásul a magánfuvarozó világban,a leírt összeg szigorúan a.......de gondolom gondoljátok,hogy mennyire korrekt..

Ezt most nagyon aljas dolog volt így karácsony előtt..

Pont azért mert fillérre pontosan elmondta Szabolcs a felvételekor a gyerekek havi kiadásainak kondícióit,iskolát,fejlesztést és az autizmus költségeit,és azt is,hogy csak akkor megy vissza Dorogra,ha nem annyit keres mint nyáron,a fővállalkozónál,aki nem éppen tartotta be a fizetési megállapodást,és a munkaszabályokat se.Most két hónapig sikerült korrekt keretek között maradni,a fővállalkozó alvállalkozójánál.

Az egekig ugráltam örömömben végre,hogy nullára ki tudtam hozni,deficit nélkül azt a két hónapot.

No comment,és tényleg valami nagyon groteszk vicc,ami megy a magyar belföldi fuvarozásban.

Viszont van egy kis baj..

Pénzből élünk..Amiért mind a ketten nagyon keményen megdolgozunk..és nem kis bosszút okoz,ha valamelyikünk fizetését csak úgy megnyirbálják. Hála az enyém állami cég,és annyira nincs mit nyirbálni,a részmunkaidős fizetésemen.Viszont a pároméknál mindenféle mondvacsinált indokkal lehet. Igaz most indok sem volt..Csak annyi,hogy lehet,hogy rosszul mondtam az összeget amikor megállapodtunk...

Szóval ez most tényleg nagyon inkorrekt húzás volt...

Számot vetettem,de most csak decemberre előre,és nem hátra az év eltelt részére...Őszinte leszek rosszul is lettem hirtelen.Ez most nagyon kemény matematika lesz..

Újra elő kellett szednem a vészterveket,a háztartási könyvet,mert csütörtök óta azon görcsölök,hogy egyáltalán,hogy lesz így karácsony,és hogyan lesz a továbbiakban..??

...és most nem az ajándékokra gondolok,csak a körítésre....

Mondtam a páromnak,hogy egy dologból nem engedek..Nem fogom soha többet a csekkeket tologatni..nem akarok soha többet csengőfrászban élni...Az az első minden hónapban,meg a gyerekek és az autizmus költségei..Utána eszünk igen szerényen,ahogy az év nagy részében idáig..és passz,mert semmi mást nem engedhetünk meg magunknak..Ebben a hónapban már az erdőt se..és ettől Zalán nagyon rosszul van,mert várta,hogy végre eljuthasson az Egererdő Zrt egyik kerületvezető Erdészéhez,a Mátra aljába..Karácsonyi kívánsága volt.Szegénynek elmondtuk,hogy a síelés sem mostanában lesz,még úgy se ha kölcsönzünk számára felszerelést,hiszen egy új vagy egy használt idáig sem jött szóba,ugyan honnan is jöhetett volna..Egyébként ha tudtam volna előre a mai állapotunk,nem is engedtem meg volna a páromnak Ráckevét,igaz teszem hozzá,nem is tudtam róla,hogy megszervezte..Persze most avval nyugtat,hogy ne bánjam,mert mi megyünk rá arra,ha néha néha nem tudnánk meglógni,mert az autizmus nem fáklyás menet..Pokoli nehéz sokszor nagyon sokszor megbirkózni a mindennapokkal..

Csütörtök óta háromszor váltság asztalt ültünk, elmondtuk a gyerekeknek Bettinek és Zalánnak, hogy bárhogy igyekeztünk, ne számítsanak idén csak nagyon kicsi dolgokra..Zalán egy dolgot kért,hogy 26.-án menjünk fel Dobogókőre,úgy ahogy mindig szoktunk,mert ott legalább lesz igazi fenyő..és fenyőillat..Neki az szent dolog..és azt kérte még,hogy álljak neki a Naplójából könyvet írni,mert szerinte más nem fogja mert mindenki csak megígérte neki,és senki nem állt mögé,ahogy ígérte..és az legyen a címe,hogy Zalán könyve..

Sírva is fakadtam tegnap..Úgy sírtam mint a záporeső..

Hogy miért írtam le mindezt??

Mind a ketten nagyon becsületesen és nem keveset dolgozunk.Megpróbáltuk tiszta lappal..Mind a ketten szeretjük az új munkahelyünk,rendesek a kollégáink...De Szabolcsnál nagyon kilóg a lóláb..Valahogy híján van a korrektség,mióta Kamiont vezet..Ez nem az Ő hibája,sajnos nincs becsülete a szakmának egyáltalán. Mi mindent megteszünk a gyermekeinkért erőnkön felül is..az utolsó leheletünkkel is. Zalán az élő példa arra,hogy igenis van hová fejlődni,igenis megfelelő fejlesztésekkel,és segítséggel,stabil családi háttérrel,szertő környezetben egy magasan jól funkcionáló autista gyerekből is lehet VALAKI..Hasznos tagja,adófizetője,munkásembere a társadalomnak.Igaz ehhez vasakaratú szülők vagy szülő kell,mert sokszor kell a szülőségen felül,pszichológusnak,fejlesztőnek,tanárnak,jogásznak és még sok másnak lennünk,hogy a rendszer hiányosságait-gátjait kerülgetni tudjuk a gyermekeinkkel,megteremtve nekik az élhető jövőt..Mi is így teszünk..

Becsületesen dolgozunk,és szégyen,hogy csak túléljük a hónapokat,megélhetési rabszolgaként,mert az autizmus nem keveset dob hozzá a családi költségvetéshez..A magyar családok költségvetéséhez,ahol fogyatékossággal élő gyerekeket nevelnek avagy felnőtteket gondoznak.Ez a rendszer elfelejtette az elesettjeit,és olyan terhet ró a családokra,hogy azok sorra roppannak össze..A szülők szegények és gazdagok,talicskával tolják a pénzt az autizmus ellátásba,a magán ellátásba,és az államiba is..Azt a pénzt aminek a családoknál kellene maradnia,azt a pénzt amit az államnak kéne fizetnie,de nem teszi,mert úgy gondolja,hogy pont elég egy SNI-s gyerek költségeire az emelt családi pótlék..Ez egyenesen szánalmas..Mi szülők,meg fizetünk az állam helyett,mint a katonatiszt..

Mint mi is......

Zalánnak,Bettinek és Daninak elmondtuk,hogy idén Karácsonykor csak szeretni fogjuk egymást,ahogy eddig is..Senki ne számoljon az álmaival..A nagyok megértik..Zalánnak nehezebb..hogy nem lesz traktor nézés,síelni tanulás és Erdésszel barangolás..Legalább a két könyv már megvan..Levente idén nem kap igazi fenyőt,és fenyőillatot,jó lenne persze,de nem engedi a büdzsé..Jó lesz a régi mű is..a tizenegyedik karácsonyát fogja pompában eltölteni köztünk..A beiglit már kifizettem a péknél két hete,jobban jöttem ki mintha magam sütném,mert felénk a diós a sláger..Ciki de tényleg olcsóbban jön ki,kicsit elszaladtak az árak,gondolok itt csak a tojáséra például.Dobogókőt meg összekötjük Szabolcs szüleihez való hazamenetellel..Maximum nem 26.-án,hanem 25.-én megyünk..Dobogókő mindig szép..és Dobogókő nálunk már hagyomány..karácsony valamelyik napján..Dani 24.-én jön,Karácsonykor dolgozik,mind a két nap..

Az idei így fog telni..

Keserű,keserű....ez van.....

Még valami: Idén is sülni fog a csirke a sütőben akárhogy is ki akarják beszélni..szeptember óta fagy a mélyhűtőben..a tartós dolgokkal is takarékoskodtam..Valahogy túléljük..és maradunk a humorunknál,ahogy eddig is tettük...

Mert az élet SZÉP.......

Hogy mi lesz januártól??? Abba még bele sem merek gondolni..Egyenlőre azon rezgek,hogy a férjemet a munkáltatója,télre ne jelentse ki...ugyanis az Építőiparnak szállít...negyven tonnát minden nap...

Ez volt mára a Live..pőre igazsága.......2017..tizenkettedik hónapjában.....

dsc_3033.JPG

süti beállítások módosítása