Utak..-Levente..
2017. április 27. írta: Autizmus Live

Utak..-Levente..

Levente a legkisebb ugrifüles a csapatban.Vele és az autizmusával kapcsolatban,valahogy mindig egy kissé szkeptikus vagyok,mert  ő az a gyerek,akivel soha nem tudom,hogy hányadán is állok.Nem azt mondom,hogy vele a legnehezebb,de sokszor vakarom a fejem miatta.Az kétségtelen,hogy a legtöbb társult egészségügyi problémája neki van a fiúk közül,de mára már egész jól hozzá edződtem a dolgokhoz, (lekopogva hatvanszor minimum alsó-hangon) és mondjuk rá,hogy többé-kevésbé jól kezelem azokat.

Levente a sötét ló..De most komolyan..Amikor azt hiszem,hogy az állapota stagnál,vagy éppen belecsúszunk a regresszióba,hirtelen olyanokat villant pozitív értelemben,hogy mi csak megkövülten állunk.Levente az a gyerek akiről nagyon nehéz megmondani,hogy éppen leszálló avagy felszálló ágban van,mert gondolom nem kell ecseteljem,hogy az autizmus nagyon komoly hullámvasút.

Persze ettől nem kell senkinek megijednie,aki autista gyereket nevel,az előbb vagy utóbb úgyis rájön,hogy a rossz után általában jön a jó,majd a stagnálás,és egy kicsi visszaesés,aztán megint az emelkedő..és ecetera..

Tehát LEVENTE

Levente 7 éves és AUTISTA. Tehát nem Aspergeres,nem Pervazív zavaros,hanem klasszikus értelemben AUTISTA.Az állapotát tekintve,ép-értelmű,de autizmusában,súlyosan érintett gyermek..Jó..mondjuk inkább középsúlyosan.. éppen....teszem hozzá ezt is.Levente amúgy egy csodálatos elme,a sajátos világával..Aki az útja során,az állítom,hogy az állapot legsötétebb bugyrait is megjárta.

dsc04347.JPG

Leventénél, a középsúlyos érintettség (had fogalmazzak így) a rugalmas gondolkodás, a szociális interakciók,és a kommunikáció területén észlelhetőek leginkább.Illetve a triász/diádon kívüli jellegzetességek tekintetében a szokatlan szenzoros reakciói az alul-érzékenység vonatkozásában igen jelentősek,kivétel a hallás ahol viszont túlérzékeny illetve a tapintás  még az a csodálatos terület,amit még mi sem tudunk meghatározni nála,mert keveri az alul-t a túlérzékenységgel..és még mindezt megspékeli egy az emésztés-ürítésre kiható testkép-zavarral..(fordítok.:nem megy a nagydolog..)

Általában vele kapcsolatban az autizmusát tekintve két szóval szoktam fogalmazni: NEM EGYSZERŰ...

Nem egyszerű,de azért kijelenthetem,hogy szépen fokozatosan,kicsike lépésekben de haladunk,ami viszont nagyon jó dolog..

Szóval Levente nagyon mélyről indult..Nagyon nagyon mélyről az állapotát tekintve,és tulajdonképpen öt éves koráig a társult értelmi sérülés sem volt kizárható vele kapcsolatban.Igaz hozzá tenném,hogy a legerőteljesebb tünetek egy gyereknél 4-5 éves korban vannak..De nem kell elkeseredni,legyünk egy kicsit HURRÁ OPTIMISTÁK,általában 6-7 éves korban gyakran jelentős lendületet vesz vagy vehet a fejlődés pozitív értelemben..

Anyukák fel a fejjel,ez a kor előrehaladtával észlelhető idegrendszeri fejlődés jele..

Nem fogok zsákbamacskát árulni,és rózsaszín ködöt festeni,a 4-5 éves kor,pokoli kemény..NAGYON..(A bátyóknál sem volt másképp..Dani állandóan mindenért sírt,Zalánnak meg a közösségi magatartása volt nagyon negatív..teszem hozzá,minket az agresszió 99%-ig elkerült,az állapottal kapcsolatosan.Persze volt egy két olyan helyzet amikor a két nagyobb szenzorosan túlcsordulva begurult,de hála minimális nagyon elenyésző számban fordult elő..) Szóval nagyon kemény.

Valahogy úgy fogalmaznék,hogy négy éves kora előtt még nem igazán érti a világot,négy-öt éves kora között,már kapizsgálja,DE!! nem akarja megérteni..hat-hét éves kora körül meg kezd kinyílni és próbálgatja a szárnyait..Kicsit pongyolán fogalmaztam,de nagy vonalakban így van.

Ez sajnos nálunk sem volt másképp..

levi6_1.jpg

Levente 4-5 éves korában ez a folyamatábra igen sokat forgalomban volt..Négy éves volt amikor egy sikertelen integrációs kísérlet utána Szellő EGYMI speciális autista óvodai csoportjába került,és még a gyógypedagógusai szerint is elég meredek feladvány volt.Igaz nem csak Nekik hanem az abban az évben,még a korai fejlesztését végző Flóra 2007 Alapítvány terapeutáinak is.

Non-verbál,gyök rugalmatlan kicsi sünike volt dupla csigaházban,akit pokoli nehéz volt kicsalogatni..A csigaház ma is meg van még,mert sajnos az TÉNY,hogy az autizmusban nem minden nap süt ki a nap..

levi_1.jpg

Nagyon nagy és nagyon kemény munka van abban,hogy Ő ma ott tart ahol..Ez a munka már elkezdődött a bölcsődében,egy vérprofi gondozónéni kezei alatt.és folytatódott a Flóra 2007 Alapítványnál,és az óvodában,illetve folyik ott ma is..

Persze a munkához mi a szülők is nagyon sokat hozzátettünk,mert mind a ketten azt valljuk,hogy muszáj a pedagógusok munkáját itthon is folytatni,mert csak akkor érhető el,a jövőben látható eredmény..Szóval mi itthon az ajánlásokat vele kapcsolatban folytattuk,strukturáltan egyénre szabottan,és még az IKaT-tal csavartunk is egyet rajta..

Had fogalmazzak most egy kicsit keményebben..

A szülőknek rohadtul muszáj lenne megérteni azt,hogy azt a munkát,amit a gyógypedagógus elkezd és folytat a gyerekkel az intézményben ahová jár,azt otthon a szülőnek is folytatni KELL!! Muszáj az autista gyerek otthoni környezetét,autizmus specifikusan,strukturáltan,vizuálisan segítő módon kialakítani,és otthon is elősegíteni a megérthető kommunikációt,mert ha mindezt a szülő nem csinálja meg,otthon a gyerek szétesik,nincs mankó nincs kapaszkodó,az otthoni egy sötét akadályokkal teli környezet lesz a gyerek számára.Ezeket a gondolatokat nagyon sokszor el szoktam mondani mentorszülőként is,és sajnos az a tapasztalatom,hogy a szülők fele,még mindig nem érti meg.Nagyon szomorú vagyok olyankor amikor egy szülővel beszélgetve felteszem a kérdést,hogy na otthon használtok e valami megsegítést,és azt válaszolják,hogy minek..Minek?,mert megértik a gyereket..Ha akar valamit az a lurkó,majd odahúzza a tárgyhoz amit szeretne,meg egyébként is túl macerás elkészíteni..Ilyenkor azért meg szoktam kérdezni,hogy ezt most komolyan?? A saját gyermekedről beszélsz! A gyerekedről aki a húsod és a véred..Általában hatásos szokott lenni a morgásom,és úgy ahogy döcögve,de elindul az otthoni vizuális megsegítés,igaz egy párszor nagyon udvariasan rákérdezek,hogy sikerült e,a gyermek javára vált e??..és szívből örülök a válasznak ha igen!!

Visszakanyarodva Levente útjára..

Haladunk,haladunk..ha kis lépésekben is de haladunk..Szóval ez nem fénysebesség és nem a USS Enterprise..

Ami történt az évek alatt nagy vonalakban..mondjuk 5 éves kora óta..

  • Beszél..No de hogy?? A magyar nyelvet kizárólagosan csak a kötelező kommunikációra használja..A munkanyelve ANGOL..ami mára kezd kiderülni,hogy nem késleltetett echolália,hanem tudatos önkifejezés.
  • A szelektív evés megmaradt,igaz az óvodában kizárólag mustár segítsége mellett kóstolgat ezt,azt.Itthon nem hajlandó rá.
  • Ír-olvas-számol..Magyarul és angolul is
  • Az alvása stabilabb lett de sokkal rövidebb..Hat óra alatt totál kipiheni magát..
  • Egyes ruhadarabok évszaki váltása gördülékenyebb lett.
  • Imádja az erdőt..A PILISI PARKERDŐT !!
  • Kicsit közösségibb a magatartása,a feladattudata kialakult,az irányíthatósága is pozitív értelemben változott.
  • A rugalmatlan gondolkodása,ugyan nem enyhült,de a jó napokon,sikerül tágítani a határokat nála.Mondjuk nem csak a 204-es buszra tudunk felszállni reggel,jó a 134-es is.
  • Azt még nem engedi meg,hogy bárki is belépjen a személyes terébe,de már enged betekintést.Nem zár ki teljesen.
  • Bújós és mosolygós gyerek lett belőle. (mint a macska amikor akar,de csak akkor)

        Imádja a jó és minőségi zenét,szépen énekel,intenzíven ismerkedik a hangszerekkel.A hamis hangoktól kiborul.

dsc07328.JPG

  • Megtanult két nap alatt magától kerékpározni,támaszték nélkül..az óvodában.Itthon nincsen biciklije.   

  • Az öltözésben ügyesedett,bár a tempó még hagy némi kivetnivalót..
  • Az önkiszolgálása,evés,ivás eszközhasználat,nagyon sokat fejlődött..Ilyen téren önálló.
  • Éjszakára is szobatiszta lett..(két éjszaka már nem kellett pelenka,igaz fél éve már nem volt semmi benne)
  • Kézműveskedni,nagyon szeret.
  • A speciális területe a média. Videózás,vágás,szerkesztés,jeleneteket beállít és rendez.Illetve az informatika.
  • plusz a fotózás..
  • A túrázásaink során,az erdőben 10-15km-t simán fáradtság nélkül gyalogol,örömmel.
  • Beindult a kooperatív játék..Zalánnal többnyire.

Ami sajnos megmaradt..nem változott..

  • Bizalmatlan,fél az új helyzetektől.
  • Éjszaka és a teáját csak cumisüvegből hajlandó itthon meginni.
  • Görcsös ragaszkodás bizonyos tárgyakhoz.
  • Repetitív mozgás - repkedés.
  • Könnyen túlterheli a sok inger.Ilyenkor magában elvonul és szenzorosan stimulálja magát..pl a fénnyel.
  • Nagyon nehéz vele a közösségi közlekedés,gyűlöli a tömeget.
  • Szelektív evés,mindösszesen hat féle étel.

Most körülbelül itt tartunk..Összességében elmondható,hogy a helyzet annyira már nem drámai,igaz sok kitétellel.Az sem mondható el,hogy happy könnyű vele az élet,mert egyáltalán nem az,de az évek alatt azért hozzá edződtünk.

Az utóbbi két hétben történt.. Mi csak ámulunk OPUS..

  • Éles kontroll teszt helyzetben a Bizottságnál nagyon jól teljesített..IQ teszt Leiter 87 (ép intellektus megint)
  • Megtanult magától kerékpározni. (egyedül az óvodában)
  • Éjszakára nincs pelenka..
  • A zeneterápián élesben kiderült a zenei tehetsége most éppen egy gitár által,nyolcad és negyed hangok pontos felismerése és visszajátszása gitáron. dr.Sőnfeld Mátyás is elismerően nyilatkozott vele kapcsolatban,és szorgalmazta Levente gyógypedagógusának,Levente terelését a külön zenetanulás irányában. (Egy éve már ezt mondogatom,hogy valaki nézze már meg,mert benne van az X-Faktor...) Levente önállóan bemutatta tegnap a tehetségét.Sőt még plusz időt is kapott miatta az óvodai csoport..
  • Zöld utat kapott az iskolába.

suli.jpg

Szóval itt tartunk a kis fekete lovunkkal...Amikor azt hiszed,hogy semmi,és már a saját hangulatod is igen depresszív lesz miatta,hogy megállt az idő körülötte akkor VILLANT egy nagyot,hogy nehogy azt higgyétek ám..

Úgyhogy kedves szülők,merítsetek erőt,mert van kiút a pokolból is,még ha lassú is,de VAN!!! Egy dologra azért felhívom a figyelmeteket..Csak akkor van kiút,ha TI OTTHON FOLYTATJÁTOK TOVÁBB,azt a munkát,amit a csemetéitek gyógypedagógusai az intézményben elkezdtek velük,és megalapoztak náluk..azaz a gyerekeiteknél.. Higgyetek nekem,előbb utóbb jönnek azok az eredmények...

Levente is példa erre...

dsc09918.JPG

Ez volt mára Levente ÚTJA,és a Live..Köszönet,hogy olvastatok..

süti beállítások módosítása