Tévhitek hálójában..
2017. április 05. írta: Autizmus Live

Tévhitek hálójában..

Muszáj erről megint írnom,sajnos a téma örökzöld,ugyanis mostanság egyre többet ütközöm mind a társadalom,mind a társadalmat éltető rendszer részéről olyan tévhitekbe az autizmussal kapcsolatosan,hogy az ütő megáll bennem,bocsássatok meg a kifejezésért..

Úgy döntöttem,hogy itt az ideje,hogy én is egy kicsit rendbe tegyem a dolgokat..

Szóval mi is az az AUTIZMUS??

Állapodjunk meg abban,hogy egy sajátos létmód.: Az idegrendszeri fejlődés zavara,amely etiológiai (kóroktani) hátterét és jellegzetes viselkedéses mintázatait egyaránt tekintve heterogén.( többféle,sokféle) Egységességét az úgynevezett autisztikus "triász/diád" adja. (BNO-10 - DSM-5) Az autizmus spektrumába tartozó állapotok,egész életen át befolyásolják a fejlődést és a viselkedést.Az összetett biológiai háttér jelenleg nem befolyásolható,azonban az egyénre szabott autizmus-specifikus,komprehenzív (széles körű,mindenre részletre kiterjedő),pedagógiai-pszichológiai beavatkozások,jelentős fejlődést,életminőség javulást eredményezhetnek. (magyarul: az autizmus NEM gyógyítható! élethosszig tartó állapot! a tudomány jelen állása szerint..)

Az autizmus spektrum : Az autizmus klinika képe rendkívül változatos,egyénen belül és egyének között is erősen variál.

Tulajdonképpen a szakemberek multidimenzionális spektrumként értelmezik,amihez vezető legfontosabb dimenziók: az életkor,az autizmus súlyossága,az intelligenciaszint,a beszéd és a beszédértés szintje,a személyiség,a környezeti hatások,valamint a társuló betegségek,zavarok.

Súlyos zavar vagy speciális nehézség, furcsa jellemzők amely a következőkben nyilvánulhat meg:

  • a társas kapcsolatokban: pl. társaktól való elkülönülés vagy szokatlan közeledés,

  • egyoldalú interakció;

  • a kommunikációban (beszéd, gesztus, mimika): pl. a beszéd hiánya, a beszéd

  • szintjéhez képest gyenge beszédhasználat, kommunikáció, vagy a nyelv szó szerinti

  • értelmezése, furcsa tartalma, szokatlan hanghordozása;

  • az érdeklődés, aktivitás és játék területén: pl. szokatlan, sztereotip, repetitív

  • tevékenységek, hobbik;

  • a gondolkodásban, a tanulásban és a mindennapi alkalmazkodásban, pl.: ragaszkodás

  • az állandósághoz, a megszokotthoz;

  • a mozgás területén: pl. repkedő kézmozgás, lábujjhegyen járás;

  • az érzékelés-észlelés területén. pl. csökkent fájdalomérzés.

Az autizmus skálája a mély fogyatékosságtól az ép intellektusú ember enyhe szociális készségzavaráig terjed, nagyon sokszínű és sokrétű képet mutat.

Az autizmusnak,mivel nincs látható, típusos külső jele, és a probléma belátása, megértése bonyolultabb, mint a többi, klasszikus fogyatékosságé, az autizmus felismerése, leírása és a szakszerű ellátás kialakulása mindenütt igen későn indult meg. 1943-ban Leo Kanner publikálta először az autizmust. Majd egy évvel később tőle függetlenül Hans Asperger.

Szóval ez most csak ilyen kicsi gyorstalpaló volt arról amit úgy hívunk AUTIZMUS..

dsc07333.JPG

De!! Mivel az autizmus láthatatlan a laikus ember számára,ráadásul igen nagy misztikum még mindig,egy folyamatosan kutatott terület,mindig van aki hozzátesz illetve elvesz belőle valamit,és sajnos nem mindig pozitív töltettel..Sajnos nagyon sok az állapot körül keringő tévhit,ami,a még anno gyermekcipőben járó kutatások terén alapuló téves megfigyelés, avagy egyszerű nyerészségen alapuló pénzhajhászás avagy média hiszti, avagy teret kapni akaró áltudomány generál.

Kulcsszó a TÉVHIT és a GENERÁL...

Generál bizony,méghozzá igen rossz értelemben,mert az emberek nagy többsége,még mindig jobban hisz a sokszor fals információkat adó médiának,mint a tényekkel alátámasztott és leírt tudománynak..

Ez baj,bizony nagyon nagy baj..Pont azért,mert a magyar lakosság állítom 90%-a az autista emberekkel kapcsolatban,mindjárt az Esőemberre asszociál..

Csakhogy evvel lenne egy kis baj,hogy a TÉVHITEK hosszú sorát kezdjük mindjárt az Esőemberrel...

ESŐEMBER

"Kim Peek fejszámoló, gyorsolvasó valójában nem autista,az Esőember (1988) című film ihletője.
Laurence Kim Peek 1951. november 11-én, az Utah állambeli Salt Lake City-ben született. A filmmel ellentétben nem autizmusban, hanem ún. macrocephaliában szenvedett, ami elsősorban a kisagyát érintette, valamint nem alakult ki a kérges teste, amely a két agyfélteke közti összeköttetésért felelős. Egyes feltételezések szerint éppen ezen rendellenességéből fakadóan idegsejtjei szokatlan, abnormális kapcsolódásokat hoztak létre agyféltekéi között. Egy 2008-ban megjelent tanulmány szerint Kim egy rendkívül ritka genetikai betegséggel, az úgynevezett Opitz-Kaveggia (rövidebb nevén FG) szindrómával jött világra, amely az X kromoszóma rendellenességével hozható összefüggésbe. A betegség első leírása 1974-ből származik, és különböző pszichikai anomáliákkal, valamint fejlődésbeli visszamaradásokkal társul. Főbb tünetei közé sorolják a mentális retardációt, a hiperaktivitás, a gyenge izomtónust okozó hipotóniát, valamint az olyan jellegzetes arckifejezésekért felelős rendellenességeket, mint a macrocephalia.

Édesapja elmondása szerint Kim már 16-20 hónapos korától kezdve szinte mindent megjegyzett. Pontosan emlékezett az általa elolvasott könyvek tartalmára, s képes volt azokat felidézni. Emellett kiváló fejszámolási képességekkel is rendelkezett. Nem csupán azt tudta pontosan megmondani, hogy valaki születési dátuma milyen napra esett, hanem azt is képes volt felidézni, hogy az aznapi újság címlapján mik voltak a vezető hírek.

Az Esőember forgatókönyvírója, Barry Morrow 1984-ben találkozott Kimmel, akiről Raymond alakját mintázta. Dustin Hoffman csakugyan találkozott Kimmel, valamint más autistákkal is, hogy természetüket, viselkedésüket megértse, s élethűen tudja alakítani szerepét.
A film reflektorfénybe helyezte Kimet, aminek köszönhetően számos TV műsorban szerepelt, s különböző tudósok csoportjai, köztük a NASA Ames Kutató Központjának kutatói is végeztek vizsgálatokat az agyán. Morrow neki adta az 1989-ben nyert Oscar-díját.

Laurence Kim Peek 2009. december 19-én, 58 éves korában hunyt el. Halálát szívroham okozta."

(forrás: http://www.mipszi.hu )

A tulajdonképpen róla készült filmben elhangzott egy mondat,hogy..jól funkcionáló autista...az Esőember...

Pedig nem is AUTISTA!

Tulajdonképpen egyetlen elhangzó mondat egy Oscar-díjas filmben és máris atombiztos lábakon áll az a TÉVHIT,hogy egy autista ember olyan mint az Esőember..

Hát NEM!!

(Igaz,hogy az autizmusban is megjelenhetnek egyes területeken hihetetlen képességek némelyikük zseni-savant,de a túlnyomó többségük nem..Persze ettől még lehet szokatlan,furcsa érdeklődési körük,amiben a tudásuk elmélyülhet akár egy egyetemi professzor tudásával is vetekedve,azért valljuk be,tényleg nincs minden autistának szuper képessége.)

Laurence Kim Peek az igazi Esőember,pedig nem is autista. Egy filmben elejtett mondat miatt mosódott össze a személye az autizmussal,és azóta ragasztották rá az autista emberekre a jelzőt,hogy ESŐEMBER.....

Talán pont az autizmus rejtélyessége miatt???

rainman_kritika2.jpg

(képforrás: mediaviagra.blog.hu)

FRIDZSIDER ANYA..

Jó ötven évvel ezelőtt a pszichológusok még úgy vélték, hogy az autizmus a szülői figyelem és szeretet hiányának a következménye is lehet.

A gyerekpszichiáter, Bruno Bettelheim szintén a “fridzsider anya” elméletet hirdette.A teória szerint a nem kívánt gyerekek visszahúzódással válaszolnak a környezet negatív kisugárzására. Bettelheim a többéves családterápiát tartotta a gyógyulás kulcsának. Az elmélet következményeként a szülők az autista gyereket saját szégyenükként és nevelésük csődjeként kezelték, és igyekeztek titokban tartani.

Az autizmus esetében a pszichológiai kutatások már jó pár évvel ezelőtt igazolták, hogy az autizmus oka a gyereknél nem az anya és a gyerek rossz kapcsolatára vezethető vissza, hanem az idegrendszer hibás működésére.

Magyarul ebbe az elméletbe kapaszkodni,már nagyon nagy TÉVHIT!!

Sajnos ez az elmélet sem íródott ki még teljesen a társadalom agyából,hiszen találkoztam nem egy olyan esettel én is,mint mentorszülő,hogy a mai napig hibáztatnak ezért autizmussal élő gyermekeket nevelő anyákat..Pont egy hete hozta fel a családvédelmi rendszer nekem is face to face ezen elméletet.De jött velem szemben Bizottsági szakvélemény is,összeroppant anyával együtt...De védőnő is,aki mindenképpen azt akarta elmagyarázni nekem egy hónapja,hogy az általa "védett"gyermek az anyuka magatartása miatt autista..Hála a jó istennek őt sikerült jobb belátásra bírni,némi szakirodalom odakölcsönzésével..

Hát nem is tudom....................

No comment.. Kettőezer-tizenhetet írunk..és arra nem veszik sokan a fáradtságot,hogy az érvényes Egészségügyi Irányelveket elolvassák az autizmussal kapcsolatban.

huto_hajol.jpg

OLTÁSOK

Az egyik legérzékenyebb téma és a legnagyobb TÉVHIT az autizmussal kapcsolatban!!

"A botrány nem közvetlenül a kombinált vakcina 1988-as bevezetése után pattant ki, olvasható a Pánikológia című könyvben, hanem 10 évvel később, amikor a londoni Royal Free Hospital egyik orvosa publikált egy tanulmányt, amelyben az oltóanyagot az autizmushoz és bizonyos emésztőrendszeri megbetegedésekhez kapcsolta. 

Andrew Wakefield tizenkét gyermek vizsgálatára alapuló kutatása eredményeire bizonyítékokat nem mutatott, egyszerűen megállapította: „A rendellenesség kialakulását a szülők a kanyaró, mumpsz és rubeóla elleni védőoltással hozták összefüggésbe.” Az orvos ezek után azt javasolta a szülőknek, hogy a tripla védőoltás helyett három különálló vakcinát adassanak be a gyermekeiknek.

A hírt azonnal felkapta a sajtó, és a rémisztgető kampány következménye az lett, hogy a kanyaró elleni védettség szintje esni kezdett. Az aggódó szülők a különálló oltóanyagokat, illetve a kizárólag a kanyaró elleni védőoltást keresték. A különálló vakcinák készletei azonban rövid idő alatt kifogytak, s ennek köszönhetően 1998-ban a kétévesek lefedettsége egy év alatt 91%-ról 88%-ra csökkent, majd a tendencia tovább folytatódott.

Azóta több nagy tanulmány arról számolt be, hogy a Wakefield által feltételezett összefüggés nem létezik. Az orvosi kutatások értékelésével foglalkozó Cochrane Library nemzetközi csapata 31 tanulmányt vizsgált felül, amelyek mindegyike több száz, sőt egy esetben félmillió alannyal dolgozott. E vizsgálat messze nem kapott akkora médiafigyelmet, mint Wakefield 12 gyermekkel foglalkozó tanulmánya, akit közben azzal vádoltak meg, hogy 55 ezer fontot fogadott el azoknak a családoknak a jogi képviselőitől, akik elvitték hozzá a gyermekeiket.

Az autizmussal diagnosztizált betegek száma az Egyesült Államokban az 1970-es, Nagy-Britanniában pedig az 1980-as években kezdett emelkedni, ami nagyjából egybeesik az MMR-vakcina bevezetésével a két országban. Az autisták száma ötévente megduplázódott, részben a jobb diagnosztikai módszerek és a betegség tágabb értelmezése, részben pedig azonosítatlan tényezők miatt. Az emberek – érthető módon – szerettek volna olyan kapcsot találni, ami révén valami konkrétan felelőssé tehető a betegség kialakulásáért.

British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóirat 2011-es cikke szerint Wakefield nem pusztán hibázott, hanem szándékosan meghamisította az adatokat tanulmányához. "

(forrás: http://www.urbanlegends.hu/2010/12/mmr-vedooltas-autizmus-kapcsolata/ )

Van még kérdés?????

oltas1.jpg

..és akkor jöjjön egy felsorolás!!....

Tévhitek és tények az autizmusról..

1.tévhit:Az autizmus (az Asperger szindrómát is beleértve) egy ritka állapot.

Tény: Az autizmus (az Asperger szindrómát is beleértve) már nem számít ritka állapotnak és ma tény, hogy a népesség 0.6%-át érinti. (60/10 000 fő).

2. tévhit: Minden autizmussal élő embernek olyan különleges képességei vannak, mint az Esőember című filmben Dustin Hoffman által játszott szereplőnek.

Tény: Nagyon ritka, hogy egy autizmussal élő embereknek különös tehetsége van valamihez. Az aktuális vélemény szerint 200 autizmus spektrumzavarral élő személy közül 1 vagy 2 rendelkezik valamilyen különös képességgel. Azonban nincs megbízható gyakorisági felmérés.

3. tévhit: Az Asperger szindróma olyan fogalom, amit a középosztálybeli szülők találtak ki, hogy kifogást találjanak gyermekük rossz viselkedésére.

Tény: Az Asperger szindróma egy olyan állapot, amelynek megvannak a maga diagnosztizáló kritériumai. Gyakran egy kicsit később (11–13 éves kor körül) diagnosztizálják, mint az autizmust, de ugyanolyan komoly következményei vannak, és ezek kétségbeejtővé válhatnak, ha az egyén szükségleteit nem veszik figyelembe.

4. tévhit: Csak gyermekek lehetnek autisták és meggyógyulhatnak vagy kinőhetnek belőle.

Tény: Az autizmus egy egész életen át tartó fejlődési zavar, amely jelenleg még nem gyógyítható. Autizmussal élő gyermekekből autizmussal élő felnőttek válnak.

5. tévhit: Az autizmus az érzelmi nélkülözés vagy érzelmi feszültség eredménye.

Tény: Az autizmus egy összetett fejlődési rendellenesség, amely az idegrendszer működésének biológiai vagy szervi elégtelenségével van összefüggésben.

6. tévhit: Az autizmus egy új jelenség.

Tény: Az első részletes leírást olyan gyermekről, akiről ma már tudjuk, hogy autizmussal élt, 1799-ben jegyezte fel Jean Itard, amikor az Aveyronbeli vad fiúról mesélt.

7. tévhit: Egy autizmussal élő személyt nem lehet oktatni.

Tény: Megfelelő, autizmusspecifikus, egyénre szabott támogatással az iskolán belül és kívül, az autizmussal élő egyént hozzá lehet segíteni, hogy kibontakoztassa teljes képességét.

8. tévhit: Az autizmussal élő emberek el akarják kerülni a társas kapcsolatokat.

Tény: Az autizmussal élő emberek szívesen barátkoznának, de akadályozottságuk miatt gyakran nehéznek találják a kapcsolatteremtést és azok fenntartását.

9. tévhit: Az autizmus a szülői elutasítás vagy a hideg, érzelmek nélküli szülők miatt van.

Tény: Az autizmus nincs azzal összefüggésben, hogy a szülők hogyan nevelik fel a gyermeküket.

(forrás: Mosoly Otthon Alapítvány http://www.mosolyotthon.hu/ )

tvhit1.jpg

(képforrás: brightside.me)

És a végére a WMN cikke:

https://wmn.hu/ugy/46412-nem-minden-autista-esoember--tenyek-es-tevhitek-az-autizmusrol-

No szóval ha ezek után is a TÉVHIT-eknek hiszel,tedd már meg a fáradtságot,hogy itt a blogban az oldal linkek között megkeresed és ráklikkelsz a jelen ÉRVÉNYES EGÉSZSÉGÜGYI IRÁNYELVEKRE!!!

Elhiszed,hogy szakemberek írták?????

Ez volt mára az Autizmus Live..Köszönöm,hogy olvastatok..

ac_area.jpg

süti beállítások módosítása