Busz,busz,buszozunk..vagyis csak buszoznánk...
2017. február 23. írta: Autizmus Live

Busz,busz,buszozunk..vagyis csak buszoznánk...

A téma kissé sarkalatos,ugyebár,és nagyon megosztó az autizmussal érintettek körében,ugyanis a fele részben imádnak közlekedni,fele részben pedig nagyon utálnak.. Ez nálunk sincsen másképp,hiszen Zalán fiam imád,viszont Levente utál részt venni benne..Dani meg így felnőtt korára csak elvan vele..

Tulajdonképpen most inkább a gondokról szeretnék írni,a tömegközlekedéssel kapcsolatban,hogy miért is olyan nehéz avagy kemény dió..A tömegközlekedést,rengetegen használják,az utazóközönség igen heterogén,a tömegközlekedésnek van egy bizonyos alapzaja,sőt fénye..

Magyarul szaga van,zaja van,néha felvillanó fényei,és jó sok résztvevője..ami az autista emberek felének legalább,nagyon ijesztő,visszataszító,és kínszenvedés részt venni benne.

DE MIÉRT???

Ugye az autista emberekkel kapcsolatban a szenzoros érzékenységről vagyis a szenzoros ingerfeldolgozás zavarairól,már hallottatok..??

Sensory Overload (Interacting with Autism Project) from Miguel Jiron on Vimeo.

( a videóra mindenképpen adjatok hangot..)

Szóval:

Az autista gyerekek/ emberek ugyanabban a világban élnek mint mi,ugyanazzal a nyersanyaggal dolgoznak mint mi,mégis a az általuk felfogott világ megdöbbentően különbözik a mienktől..

Máshogy látják,értik,és fogják föl...de ez még nem minden..mert bizony minden autista teljesen máshogy reagálja le ezt a világi káoszt ami körülveszi..Ez az ingerfeldolgozás zavara,nehézsége...Lehetnek és mutathatnak túlzott vagy nagyon gyenge érzékenységet (hiper vagy hiposzenzitivitás) az olyan dolgokkal kapcsolatban,mint az ingerek, az érzékelés,amik a napjaink során téged,vagy engem is érhetnek..

No hogy is vannak ezek a rendszerek,mik is ezek???: Látás,hallás,szaglás,egyensúlyérzék,ízlelés,tapintás,és a belső ingereink észlelésének képessége..

"Az adott ingerek, amelyek éppen izgalmat vagy kellemetlenséget okoznak, személyenként nagyon különbözőek is lehetnek.

Az a látvány/hang/szag, ami kellemes érzés az egyik gyereknek, fájdalmat is okozhat,egy másiknak. Akár mindegyik érzéküket is érintheti az érzékenység.

Egyesek számára,csaknem elviselhetetlen a legtöbb zaj és az erős fény, másoknak bizonyos zajok (gyerekek hangja, az autódudája, a teáskanna sípolása) és bizonyos magasságú, hangszínű hangok okoznak kellemetlen érzéseket. Az egyik Asperger szindrómás hölgy például nem képes elviselni, ha valaki fütyül.„Testi sértésként" éli meg és annak is nevezi a dolgot, mert ilyenkor remeg a teste és konkrét, éles fájdalmat érez.

Emellett nemcsak bizonyos hangok, hanem a hirtelen, váratlan zajok is okozhatnak fájdalmat. Számos viselkedésprobléma vagy dühroham oka lehet azoktól a zajoktól való nagyfokú félelem, amelyek szó szerint sértik egyesek fülét."

(Olga Bogdashina)

Hogy idézzem Olga Bogdashinát..De sajnos nagyon sok autistánál nincs ez másképp a szaglás,és a többi szenzoros területen sem.A szenzoros bajok,sajnos nagyon nagy galibát tudnak okozni,sőt elviselhetetlenné is tudják tenni az életet.

Felsorolnék egy pár dolgot...ami a közlekedéssel kapcsolatosan is a felszínre kerülhet egy autista gyermeknél/embernél,ha szenzoros zavarral küzd..

1.Erős fényben becsukja a szemét vagy hunyorít.

2.Neonfényben könnyen feszültté válik és/vagy elfárad.

3.Nyugtalan lesz bizonyos színek láttán.

4.Frusztrálják bizonyos hangok.

5.Megpróbálja összetörni, kiiktatni a hangot adó tárgyakat (óra, telefon, játék,a busz csengője

stb.).

6.Képtelen elviselni egyes textúrákat (anyagot, állagot).

7.Képtelen elviselni egyes szagokat.

8.Képtelen elviselni egyes mozdulatokat/testhelyzeteket.

9.Fél a leeséstől és a magas helyektől. "

(Olga Bogdashina - Valódi Szinek)

Képzeljétek el..

Nyár van,40 Celsius tikkasztó meleg,tömött busz..Tömény izzadság,és lábszag,keveredve a parfüm illattal..Színes ruhakavalkád,a sárgától a pinken át,a feketéig..Hangos beszélgetés,síró csecsemő,csikorgó fék,hangosan berregő jelzőcsengő..Hirtelen fékező busz,vagy éles kanyar gyorsan bevéve..Kapálódzó emberek,hirtelen betűző napfény..Mennyi mennyi inger,egy hyper-érzékeny gyereknek,akiknek a felsorolt dolgok fele okozzon csak fizikai fájdalmat..megtetézve avval,hogy XY néni táskája percenként a vállához ér...Persze hogy kiborul..Persze hogy hangot ad annak,hogy neki ez NEM JÓ!! KÍN..FÁJ..és tényleg fáj...

A szenzoros problémákkal küzdő autistáknak bizony,pokoli kín lehet a közlekedés,a tömegközlekedés.Sajnos a társadalom negatív hozzáállása,per itt az utazóközönség meg nem értő viselkedése,is bőségesen rálapátol arra,hogy egy autizmusban érintett ember,eljusson arra a pontra,hogy egyáltalán nem hajlandó felszállni semmilyen közlekedési eszközre.

Magyarul mondva nem lehet vele utazni sehová...Ha meg nem lehet vele utazni sehová,az nagyon nagy baj..Nagy baj,mert sajnos a közlekedés az élet része,hiszen elég sokszor el kell jussunk,bármilyen okból A-ból B-be..Mondjuk a szülőnek munkába kéne mennie,a gyermeknek meg oktatási intézménybe..

Csakhogy a gyerek nem akar..Nem tud,nem bír...Az autizmusban van ilyen..mert fél,mert nem szeret...Még akkor sem,ha a szülő a csillagokat is leígéri az égből..

Per Leventével kapcsolatban én nem hagytam magam,az évek alatt azért némileg hozzászoktattam a közlekedéshez,de azt azért csendben megjegyezném,hogy nagyon nem volt egyszerű,és nagyon hosszú folyamat volt..

Ez az ábra a mai napig a társam..

lee_abra1.jpg

Meg a BOCS KÁRTYA is...

aosz-kartya-mindket-oldal_1.png

forrás: http://aosz.hu/aosz-kartya/

Sajnos máshogy Leventével,nekünk sem megy..és evvel a problémával még rengeteg szülőtársam és érintett gyermeke küzd..

Vannak olyan szülők,akiknek sajnos ez megoldhatatlan problémát jelent..Lásd a napokban a TV2 Tények című műsorában lefutott riportot..

Bizony,bizony vannak olyan esetek amikor tömeg-közlekedni nehéz..avagy lehetetlen...

Benne van a pakliban...

Remélem most már kezditek érteni,hogy miért nagyon sarkalatos probléma..Amire végül is lenne megoldás,ha lennének jól működő szállító szolgálatok a fogyatékossággal élő emberek tekintetében.Jobban mondva van egy pár,de kevés,és nem nagyon szeretik az autista embereket..Tisztelet a kivételnek..Mondjuk hozzátenném azt is,hogy súlyos pénzekbe kerül,és nem mindenki tudja megengedni magának,HA!! talál is partner szállító szolgálatot,aki mondjuk a gyermekét elfuvarozza az iskolába. Ha nincs pénzed,meg vagy lőve ez az igazság..Ott a kör be is zárul..Gondolom gondoljátok,hogy hogyan..Végérvényesen....a család számára tragikusan..

Ezen nincs mit szépíteni....

Ez volt mára az AUTIZMUS LIVE...Kérlek ha hasznosnak tartottad az írást,oszd meg..Hátha sikerül a problémára még jobban felhívni a figyelmet! Köszönettel..

süti beállítások módosítása