Xmas time..
2016. november 30. írta: Autizmus Live

Xmas time..

Senkit nem akarok megsérteni a karácsonyi készülődés,karácsony-várás,szentségében,félreértés ne essék...

Őszinte leszek,én borzasztóan nem szeretem ezt az időszakot,és a párom sem. Igen-igen,ciki nem ciki az autista kicsik miatt..Ők egy kicsit más aspektusból látják a karácsonyt,hála Zalánnal még könnyebben megbirkózom,vagyis dehogy,de majd magyarázom..

Levente viszont katasztrófa,maga a katasztrófa,mert ebben az időszakban már október végétől,-ahogy megjelennek az üzletekben a mikulásfigurák,november elején meg a feldíszített csillogó-villogó fenyők,az adventi időszakban a kivilágított díszbe öltöztetett utcák,- ide nékem az oroszlánt alapon működik..

dsc07266.JPG

Nekünk evvel nagyon nagy stresszt (szerintem nagyon sok autista gyermeket nevelő szülő van evvel így),és a lelkünkben komoly fájdalmakat okozva..

De had magyarázzam meg..Az autizmusban két olyan terület is van,azaz ennek a két területnek a sérülése igen nagy galibákat tud okozni ilyenkor,ezen területek a kommunikáció és a rugalmatlan gondolkodás.

A kommunikációnál,kiemelném a megértés vagyis inkább a meg nem értés folyamatát.Ugyanis egy autista gyereknek,még ha van vizuális támogatás is a birtokodban éppen ott ahol vagy,nagyon nehéz elmagyarázni,a nemet,azt,hogy most nincs rá keret,vagy azt,hogy messze még a karácsony.Persze közben magadban tudod,hogy a hőn áhított vágyakra akkor sem lesz keret,ami pedig a saját magad lelkének nem jó,mert fáj,hogy nem tudsz neki majd örömet okozni.

A gyerek meg úgy működik,főleg egy autista,hogy bizonyos ingerek,Levente esetében a fény és a csillogás,totálisan elvarázsolja,csak a hőn áhított cél lebeg előtte,és körülötte az atom biztos áttörhetetlen szemellenző,per rugalmatlan gondolkodás..a Nem,De háború..Aminek kiborulás a vége,és menekülés a rosszalló környezet a meg és beszólások elől,mert sajnos tudjuk pontosan,hogy milyenek a tudatlan emberek.

Azután itt vannak a reklámok..Fény reklám,média,óriásplakát..Nem lehet mindent kizárni,az lehetetlen.Lassan egy hónapja itthon is megy a háború,ő bekapcsolja a Tv-t én ki..Ebben az időszakban próbálom nála korlátozni az összes média hordozó használatát,örökös konfliktusban vagyok vele,tele van plakátolva a lakás folyamatábrákkal,időkorlát kiírásokkal,a telefonjainkat dugdossuk,mert még a youtube is tele van karácsonyi reklámokkal..

Hogy a fejem ne verjem a falba..

falba_fej.jpg

Thomas és Lego no meg Star Wars illetve Huawei okosóra lázban ég,és ilyenkor amikor ezt a kicsi autistát elvarázsolja az ünnep szele,még a balanszot sem lehet mínuszba húzni rajta.

dsc07275.JPG

Tombol a rugalmatlan gondolkodás..a szenzoros pörgés,és a meg nem értés.Fényevő,média evő,kütyümen..Nem tudok mit csinálni..Mondtam is tegnap az uramnak,hogy Te Szabolcs,tényleg valami világtól elzárt tanyán,vagy az erdő mélyén kéne élnünk ilyenkor,az összes ingert kiiktatva.Tegnap már odáig fajult a helyzet,hogy amikor késő délután kinézett az ablakon,és meglátta,hogy a szemben lévő panelház sor majd minden negyedik ablakában karácsonyi dísz fények vannak,az előszoba szekrényhez cipelte a zsámolyt,és arra felállva,akarta elérni a műfenyőt,és közben kiabálta,hogy:

-Fenyőt,díszít most,fenyőt díszít most,fenyőt díszít most...!!!!!

Sajnos totálisan lehetetlen elmagyarázni neki,hogy még NEM! A fenyő helyén most az alábbi nincs karácsony ábra van,a műfenyő meg a szomszéd tűzoltónál van vendégségben.....Hát köszi...

nochristmas.jpg

Zalán esetében sem könnyebb a helyzet,mert őt meg kiborítják a fényárba borított giccsek,és azért mondom,hogy giccsek,mert a hétvégén volt alkalmam vastagon tapasztalni,ugyanis amíg egy fenyő szépen meghitten,ízlésesen van kivilágítva,az neki is tetszik,de amikor a tér összes fája körbe van tekerve centinként fényfüzérrel,az már nála is kiveri a biztosítékot.Olyan szinten verte ki,hogy nyüszítve húztam ki a Szentlélek téri busz-végállomásról,igen onnan,mert idén az Óbudai fadíszítés kissé túl lőtt az ízlésesen szerinte,és a szó legszorosabb értelmében sokkolta a fényáradat..Üvöltött,hogy:

-Anya fááájjjj a szemem!!!!  Fussunk innen..

szentlelek-ter-_1.jpg

(képforrás: lélektöredékek: chaplina.blog.hu )

..és tudjátok mit?? Sajnáltam..sajnáltam de nagyon..és igen egy autista gyereknél,komoly fizikai fájdalmat tud okozni egy ilyen helyzet..

Közölte is velem,hogy a karácsonyi időszak végéig,kivétel a Parlamenti látogatás az Országos Erdészeti Egyesület meghívására,és egy esetleges fényvillamosozás,kizárólag a Buda-i oldalon,nem hajlandó betenni a lábát a városon belülre.Csak és kizárólag az iskoláig hajlandó menni,vagy a hegyekbe,és sehová máshová..Oszt pont!!

Nesze neked,az egyik szívja magába,a másik menekül előle...

Visszakanyarodva..Zalán esetében is akad némi nemű gond a megértéssel,a nem meg a nincs esetében,igaz idén már csont nélkül megértette egész évben.Persze vannak álmai és vágyai,ebben egyáltalán nem tér el a kortársaitól,ismeritek,ilyen téren jó gyerek,sosem álmodik túl nagyot..Minden karácsony előtt úgy kell kihúzni belőle..Idén nem mondott semmit,egy szót sem,tulajdonképpen leírta,és berakta egy borítékba,amire ráírta,hogy:

Jó lenne ha megtalálnád,Christmas Gost..

Majd nemes egyszerűséggel,az ablakba a szélfogó alá rejtette. Egy hétig minden reggel,pokoli szomorúsággal járkált az arcán,és nekünk fogalmunk sem volt miért..A nyolcadik reggel rosszul lett..hányt..Gondolom a stressztől.Isteni szerencse,hogy aznap ablaktisztítás előtt megtaláltam..Este megnéztük..A borítékban három dolog volt és egy vagy.. meg az utóirat.

"Könyv a KÉK-túráról..könyv a Pilisről és a Visegrádi hegységről..könyv az Erdészetről.. (megjegyzésben: A Börzsöny könyv már megvan)

Roller,nagy kerekű a Decatlonból,amit elvihetek az iskolába..(megjegyzésben:hogy a kis kerekűt kinőttem..)

Két túra karácsonykor,úgy ahogy szoktuk, 26.-án jó lenne ismerősökkel,akik esetleg karácsony másnap ráérnek..25.-én úgysem ér rá senki..Jó lenne ha lenne hó,de az úgysem lesz....

Vagy.. Bújjunk el a családdal egy erdei házban a hegyek között 24.-től -26.-a estéig.. ( Bedit és a Béla kutyát vigyük ha lehet..)

utóirat: Szeretnék egy meleg túranadrágot,olyan vadászosat,meg egy téli vízhatlan túradzsekit,hogy ne az iskolába járót kelljen a hegyekbe felvennem..és egy melegebb túrabakancsot..mert az előzőt kinőttem..fáj benne a lábam..."

Zalán karácsonyi álmai..Persze délutánra észrevette,hogy eltűnt a boríték..evvel együtt elillant az összes stressze,és az egekig ugrált,hogy látjátok megmondtam,van Karácsony szelleme..VAN!!

Van basszus....Igen.. :( Őszinte leszek idén a két túrán kívül,meg a KÉK túrás könyvön kívül (amit már megtalált) más nem fog menni.. Még nem mertük neki elmondani..Sajnos nagyon sok dolog közrejátszik..De egy biztos,a párom három hetes kényszerpihenője,meg az én egyhetes gyerekes itthonlétem a betegségeik miatt,teljesen totálisan hazaveri a decembert. Nem hogy lenullázza,hanem totális csődbe viszi a családi költségvetést..Tényleg most lesz az,hogy feladjuk a rezsit,reményeim szerint,szerintem nem tudjuk mind,kiváltjuk a gyerekek alap gyógyszereit,megveszem a pelenkát,és egy buznyák vasunk se marad..Szabolcs rettentő mérges,és rettentő elkeseredett,azért,mert itthon kellett lennie kényszerből..Sokat nem pihent,sok értelme nem volt,a három hét alatt,négyszer látta a pszichológus,aki a végén azt mondta neki,hogy akkor jó,akkor most már minden problémája megoldódott..Ohhh persze..Az igaziak csak most fognak elkezdődni..

A pszichológus nem lesz itt amikor a gyerekeknek el kell magyarázni,hogy.....volt karácsony,nincs karácsony....nem sült ki a mi kalácsunk...

Bele sem merek gondolni...

Valahogy visszaidézi a gyerekkorom...

Dórika,gyere egyél halat..finom..Nem megyek,nem eszem...Már pedig eszel..Márpedig nem eszem..De akkor is megkóstolod...addig innen fel nem állsz...Rendben....Fél óra..fulladás..ájulás...mentő..kórház..allergiás reakció....kis híján gégemetszés..Felébredés..család nincs..Nem érnek rá...10-11-12-13 évesen egyedül...Ajándék?? Ugyan már...Apádnál úgyis lesz kötelező....Ja a rózsaszín sál és a kesztyű...Az ablakhoz tapasztott szememmel,amint az erkélyajtóból néztem a város fényeit,és az órám,hogy mikor jön már a 18:19-es 139-es busz amit el kell érjek...Mert Anyámnál várt a hagymás majonézes krumpli...Ajándék?? Az sose volt....Mindig azt mondta nem érdemlem....Pedig nem voltam rossz gyerek....csak felesleges..a szoba bérlő Taurus-os lányok valahogy mindig fontosabbak voltak..

Komolyan mondom..Nem tudom hogyan magyarázzuk meg a kicsiknek...este avval poénkodtam Szabolcsnak,hogy azt kéne mondani,hogy idén a NYÚL hozza a fenyőt...Jobbat nem tudok kitalálni....

Még jó,hogy Levente még nem ír levelet a Christmas Gost-nak...

Ez volt az Autizmus Live...A XXI.századi Magyarországról..a kis karácsonyi szegény valóság..

Tudom szomorú....

dsc00041_2.JPG

 

süti beállítások módosítása