Erdők Hete
2016. október 09. írta: Autizmus Live

Erdők Hete

"Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!" - Az Erdők Hete jelmondata összefoglalja az 1997 óta rendszeresen megszervezett eseménysorozat fő céljait. A Magyarország területének egyötödét borító erdőállomány páratlan gazdagságát, közjóléti és a nemzeti vagyonban betöltött szerepét hivatott megismertetni a legszélesebb nyilvánossággal. Mindezt az erdőket legjobban ismerő, szakavatott vezetők, az erdészek segítségével, akik napi munkájuk csodáit osztják meg az érdeklődőkkel.

Az Erdők Hete programsorozatot az Országos Erdészeti Egyesület Erdészeti Erdei Iskola Szakosztálya indította útjára, ezért a programok alapját az erdészeti erdei iskolák tananyaga, módszertana adja."

( forrás: http://www.erdokhete.hu/ )

Erdők Hete..Erdészek..- Zalán és Levente...Ott a helyünk..A paletta széles,igaz a helyszínek inkább vidéken és hétköznap,ezért amikor a programokat meghirdették,csak reménykedtem benne,hogy a Pilisi Parkerdő területén is lesz olyan,amit integrált módon meglátogathatunk Zalánnal és Leventével..

Örömmel vettük,hogy Visegrád Madas Lászó Erdészeti Erdei Iskolája,október 8.-án szombaton,a Hogyan lesz a makkból,bútor? című tematikus erdészeti sétának fog otthont adni,és meg lehet nézni az Erdei Művelődés Házát is,amit Makovecz Imre tervezett.

Mivel a visegrádi Mogyoróhegy az egyik kedvenc helyünk a Dunazug-hegységben,teljesen magától értetődő volt,hogy a programot nekünk találták ki,és rögvest elő is jelentkeztem rá.

Amúgy már nagyon rég óta szerette volna Zalán megnézni az Erdészeti Erdei Iskolát,de sajnos erre még nem volt alkalmunk,mert mi inkább hétvégente járunk arra felé,vagy nyáron késő délután,amikor már nincs nyitva.Igaz idén a felhívásunk után az iskola jelentkezett,hogy fogadná Zalánt,de ezidáig erre még nem került alkalom,az iskola telítettsége miatt.

dsc06073.JPG

Tegnap viszont az Erdők Hete és az iskola nyílt napja keretében megnézhettük,sőt egy igazán szuper jó két és fél órában tartalmasan időzhettünk a Mogyoróhegyen és a Nagy-Villám Erdészeti Tanösvényen.

dsc06080.JPG

A 12:00-kor kezdődő etapot vettük célba..Az előadás az Erdei Művelődés házában kezdődött,ahol Békefiné Moór Györgyi környezeti nevelő - Iskola vezető,köszöntötte a csoportot,-ahová beintegrálódtunk a kicsikkel-,és mondott pár mondatot,a programról és az Erdészeti Erdei Iskoláról.

dsc06088.JPG

Illetve bemutatta Magassy Erik Erdőmérnököt,aki a Pilisi Parkerdő Zrt Visegrádi Erdészetének Műszaki vezetője,és a program erdészeti részének szakmai előadója,azaz a nap folyamán az erdészeti tudományok magyarázója.

dsc06090.JPG

Ízenlítő a Művelődés Házának belsejéből.

dsc06087.JPG

Persze Zalán azonnal megtalálta az Üzemi tervet és az Erdészeti térképet..ami már nem volt ismeretlen a számára,hiszen pont Erik elődje Tóth Kristóf a Szentendrei Erdészet mérnöke tanítgatta neki,még a nyár végén,hogy hogyan kell használni a tervet és a térképet a gyakorlatban.

dsc06086.JPG

Györgyi egy pár szót szólt Madas László Erdőmérnökről is akiről az Iskola a nevét kapta.

dsc06092.JPG

Öcsike is úgy ahogy türelemmel viselte az előadást,és hála a csoport részéről sem volt senkinek sem ellenvetése,hogy két fogyatékossággal élő autista kisfiúval érkeztünk a programra. Amit nagyon szépen köszönünk itt és ebben a formában is!

dsc06094.JPG

Sőt Györgyi,már előre megírta,hogy a programon Szekszer Barbara és három drótos magyar vizsla lány is és az ő drótos Panni vizslája is részt fog venni,hogy nehogy gond legyen,hogy esetleg megijedjenek a srácok.Persze Leventének az első dolga volt összebarátkozni a vizsla csajszikkal,Napsival aki terápiás kutya tanuló,és Csengével..no és persze a gazdijukkal Barbival.

dsc06127.JPG

A Tanösvényre indulás előtt a gyerekek megleshették,hogy ki az albérlője az egyik madárodúnak az Erdei Művelődés Háza mellett..Kicsi Pele lakott benne.

dsc06099.JPG

A kis kitérő után irányt vettünk a Nagy-Villám Erdészeti Tanösvényre.Ahol az első állomáson Györgyi a honos fafajokról beszélt.Zalán persze Erikkel az Erdőmérnökkel,azonnal összebarátkozott.

dsc06108.JPG

A második állomáson,az erdőrendezésről esett szó,hogy hogy használja a mérnök és az erdész az ezekhez kapcsolható eszközeit,a térképet,a GPS-t és az okostelefont,no és persze az Üzemi Tervet.Egy pár szó arról is esett,hogy hogy készül az Üzemi Terv a valóságban,hogy folyik a fa állomány felmérése,sőt Zalán még a GPS-t is megnézhette.

dsc06122.JPG

A harmadik állomáson Erikkel köböltek,a fa méretét,és a magasságát,átmérőjét határozták meg..

dsc06125.JPG

Így tanít és mér a fiatal mérnök.

dsc06128.JPG

A következő állomáson a talaj eróziós folyamatait mutatta be Györgyi,illetve a bükkfa palotát.

dsc06140.JPG

Majd az erdő szintjeit,a lombkoronától a cserjeszintig..

dsc06141.JPG

Persze a vadgazdálkodás sem maradhatott ki,Erik elmondta,hogy bizony neki is kell vadásznia,ahogy a Pilisi Parkerdő Zrt-nél,minden erdésznek és mérnöknek,hisz a vadgyérítés itt is erdészeti feladat az erdő védelmének érdekében,mert bizony a vad túlszaporodása miatt,sajnos keletkezhet jelentős kár az erdőben,aminek az fagyerekek vagyis az újulatok szenvedik kárát. Egyébként a Visegrádi Erdészet területén a Gímszarvas,a Vaddisznó és az Őz,no meg a Muflon a jellemző nagyvad állomány.

A Visegrádi Erdészetről bővebben: http://www.parkerdo.hu/visegradi_erdeszet

dsc06148.JPG

A következő állomáson az Erdőnevelésről,erdőművelésről volt szó,és itt volt az a pont ahol Zalán megmutatta a Naplóját és a kérdéseit, Györgyinek és Eriknek.. (nagyon tetszett nekik Zalán Naplója,sőt a programunk végén Eriknek Zalán megmutatta az összes,mind a 89 oldalát.. :) )

dsc06151.JPG

A program utolsó két állomásán,a fenyvesekről és a fafeldolgozásról volt szó.Arról,hogy miért szereti a vadmalac a fenyveseket és arról is,hogy a farakást,sarang rakásnak is nevezhetjük,és miért veszélyes rá felmászni,túrázás közben.

dsc06154.JPG

Utunk során többször láttuk a Fellegvárat.

dsc06152.JPG

és kis kitérőt is tettem öcsivel a Görgey-bérchez.

dsc06165.JPG

Leventét a sétán végig lenyűgözték a vizsla csajszik..Köszönjük Barbi és köszönjük Györgyi..A boldogsága a Ti érdemetek.

dsc06161.JPG

A tanösvény túra vége után visszamentünk az Erdei Művelődés Házába,ahol még egy jó fertály órát kötetlenül beszélgettünk, (Zalán le is foglalta Eriket rögvest..Napló szakmailag..)és az Iskola ajándékaként megkaptuk a Györgyi által írt mesekönyvet, ami Mogyoróhegyről és a Nagy-Villámról szól. ( csendben megjegyzem,Zalán már a 30. oldalon jár az olvasásban,és nagyon tetszik neki!!)

dsc06169.JPG

Fájó szívvel búcsúztunk el a program végén,mindenkitől..Levente haza sem akart jönni,annyira jól érezte magát. Ígéretet kaptunk,hogy mehetünk még bármikor,hogy megismerjük Csabát az Iskola gondnokát is és Miska Erdészt a Mocsai-tanyán. A Mocsai-tanyán ami fölött a hegyen Zalán és Levente az év 365 napjából,legalább 40 nap délutánján vagy délelőttjén játszik,és él szimbiózisban a erdővel a természettel.

Nagyon jól éreztük magunkat tényleg..mert hol is máshol tölthettünk volna az időnket az Erdők Hete keretében,mint Visegrádon a Mogyoróhegyen,az egyik legkedvencebb,kedvenc helyünkön. ( Sikáros - Dobogókő - Hoffmann kunyhó - Mogyoróhegy a legek..)

Köszönjük szépen,hogy ott lehettünk,és azt a sok elfogadást amit a kicsik irányában kaptunk! Respekt és köszönet : Györgyinek az Iskola vezetőjének és Eriknek az Erdőmérnöknek,no meg Barbinak a vizsla csajok gazdájának.

..és nem utolsó sorban a Pilisi Parkerdő Zrt Visegrádi Erdészetének,illetve a Madas László Erdészeti Erdei Iskolának.

dsc06082.JPG

Most jöjjön Zalán Naplója..az Erdők Hete alkalmából.

dsc06170.JPG

dsc06171.JPG

dsc06172.JPG

Ez volt mára az Autizmus Live..köszönöm,hogy olvastatok.

Ne feledjétek jövőre is lesz Erdők Hete..

Stílusosan búcsúznék egy idézettel,Madas László Erdőmérnöktől..

"Bármi is történik,a pilisi erdők,jövő tavasszal is kizöldülnek.." (Madas László)

süti beállítások módosítása