Iskolapélda avagy ahol nem lóg ki a lóláb... (Szellő EGYMI)
2016. február 14. írta: Autizmus Live

Iskolapélda avagy ahol nem lóg ki a lóláb... (Szellő EGYMI)

Iskolapélda igen,mert nem mindenhol lóg ki az a bizonyos lóláb,írom mindezt azért,mert igenis vannak jó példák az állami rendszerben,amit manapság annyira divatos szidalmazni.. Az állami rendszerben,ami valljuk be őszintén,tényleg szegényház,ezt én sem vitatom,de ennek ellenére bizony vannak igen jól működő auti csoportok..Ilyen az Szellő EGYMI speciális autista óvodai csoportja.. (Süni)

Ebbe a csoportba jár,már a második éve a legkisebb fiam Levente..

Leventével kapcsolatban anno nagyon nehéz döntés elé kényszerültünk,sikertelen integrációja után,mert egy szülőnek,aki töretlenül bízik abban,és még akár pálcát is tör az integráció mellett,nagyon nehéz elfogadni azt,hogy bizony a csemetéje esetében,ez nem fog működni,és csak szegregált keretek között járhat a továbbiakban óvodába.

Nem tagadom,velünk is ez történt,oly sok álmatlan éjszakát okozva nekünk,a döntés meghozatala..Igen megszenvedtük,és a lelkünk bele is tört rendesen..

Hoztunk egy döntést,egy nagyon nehéz döntést,rengeteget mérlegelve,latolgatva,hogy jót teszünk e evvel Leventének? Nem fogja e visszavetni az állapotát,megfelelően meg fog e kapni minden fejlesztést,hiszen az állami rendszer rengeteg sebből vérzik.. Sorolhatnám,sorolhatnám..

Sokáig osztottunk szoroztunk,számoltunk,bár belül tudtuk,hogy a magán-ellátás számunkra szóba sem jöhet Levente esetében..hisz Zalánt a nagyobbikat,integrálhatatlansága miatt,a 129-es IQ-ja mellett,az állami rendszer nem vállalja fel,Óbudán semmiképpen..A Laborc Iskolában nagyon jó helye volt és van,nem szívesen mozgatnánk ki onnan..Mondjuk azt a tényezőt se felejtettük el,hogy Leventét akkor még a Flóra 2007 Alapítvány fejlesztette a korai fejlesztés keretében,de félig magán alapon..

Döntést hoztunk..még ha fájt is pokoli mód belül,akkor legyen szegregált,nincs más lehetőség a számunkra..Teszem hozzá azt is,hogy pokoli nagy szerencse,olyan jó időben jó helyen pont,szituáció adta,hogy Levi az egyetlen egy üres helyre bekerülhetett..

Az elején rettentő nagy kétségek közt őrlődtünk nem tagadom,de ma már bizton állítom,hogy Leventével kapcsolatban a lehető legjobb döntést hoztuk meg..

Miért is???

A tavalyi év elég döcögve indult,kicsit ódzkodtam mert az EGYMI rendszerhez képest fullra járt a csoportlétszám,és a csoport összetétele sem volt mindig ideális a tökmag számára..Sokszor volt frusztrált,és nehezen fogadta el a napi rutint...de az év végére valamiféle varázsütésre,egész jól beilleszkedett,igaz közben rájöttünk arra is,hogy az emésztési problémái duplán rálapátoltak még a jó napjaira is..

Idén szeptemberben kicsit megfogyatkozott a Süni csoport létszáma,gyógypedagógus csere is történt.György Kati néni mellé Kianek Zsófi "néni" érkezett.. Zsófi teljesen,minden végzettségét tekintve auti spec,sőt PECS tréner is,és be is vezette a csoport összes lurkójánál,aminek nem tagadom nagyon örültem,annak ellenére,hogy Levente ismerte már,hisz itthon aktívan használtuk,és hogy használjuk a mai napig.

Nagy tévhit ugyanis,hogy a PECS-et,csak nem kommunikáló gyerekeknél kell használni.Sok szülő esik abba a hibába,hogy azt hiszi,hogy a csemetéjének nincs gondja a beszéddel és nem használja.Úgy gondolom és vallom,hogy bizonyos korig,egy kommunikáló gyereknél is nagyon jó mankó..Mert bizony vannak olyan helyzetek,amikor a képek sokkal többet érnek mint a szavak..A képeket érti a gyerek,a szavak értelmét nem..vagy ha igen akkor hibásan..

De visszakanyarodva......

Kevesebb lett a  csoportlétszám,és mindent összevetve,az új gyerkőcöket is fogadva,olyan egy ívású,egy kaliberű lett a csoport..Magasan funkcionálnak,nincs kirívó magatartási anomália sem,motiválhatóak,és hála nagyon jól lehet velük foglalkozni..Még az asszisztensek s azt mondják,hogy ég és föld a tavalyi és az idei csoport..

Persze a csoport összetételéhez,azért elengedhetetlen,gyógypedagógusaik maximális elhivatottsága,hisz pontosan tudják,hogy az állami rendszerbe,nem a felső tízezer gyermekei járnak..

Hanem a mieink...Azoké,akik nem igazán tudják kifizetni a magánt,vagy csak nagyon csekély fejlesztési órát abban a szektorban..ahogy mi is..

Viszont........

Itt és most igazoltan kijelentem,hogy a Szellő EGYMI Süni csoportjának teljes pedagógiai apparátusa,beleértve Kriszti nénit a dadust is,vérprofi módon ad esélyt és tanulható tudást,képben szóban,mindenhogy,az odajáró gyerekeknek..

Igen-igen igen,és nem fényezek ki semmit sem...

A gyerkőcök 100%-ig autizmus specifikusan megsegített környezetbe járnak..Minden gyerkőcnek van saját napirendje..( lásd a falon..)

levi-ovi10.jpg

A PECS-nek szintén minden gyerkőc a tudója,hisz "kötelező" kommunikációs eszköz a napjaik során..Kinek többé,kinek kevésbé..Van akinek nagy mankó,van akinek csak a szavak sorrendjében kell segítsen..

levi-ovi1.jpg

Nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a gyógypedagógusok arra,hogy a szenzorosan érzékenyen tapintó kezecskék minél több anyagot,érzést,megismerjenek.. (nekem itt kicsit visszaköszön a Bánffy módszer egy két eleme.. :) )

Levi itt éppen a jéggel ismerkedik..

levi-ovi9.jpg

vagy éppen a gyümölcsökkel..

levi-ovi6.jpg

még a csonthéjasokkal is..

levi-ovi7.jpg

Kiemelten fontos az iskolai életre való felkészítés..fókuszban itt a finom-motorika éppen..

levi-ovi2.jpg

vagy az énkép kialakítása,megismerve a testrészeket játékos formában..

levi-ovi5.jpg

Csuda jó a kézműves foglalkozás György Kati nénivel..

levi-kati.jpg

Minden gyereknek hetente többször is van egyéni fejlesztése Gabi néni jóvoltából..külön egyéni fejlesztő szobával rendelkezik a csoport..

levi-ovi.jpg

ahol nyugalomban elszeparálva tanulhatnak..fejlődhetnek..

lecs.jpg

Minden nap van mozgásfejlesztés,sőt a hét 4 napján most már tornatermi keretek között..

levi-ovi3.jpg

Sok gyerkőcnek a csoportban gondot okoz a szelektív evés,ezért,sokat ismerkednek az ízekkel is,abszolút játékos formában..először csak megnézik,hogy hogy néz ki az édes és a sós...

izek.jpg

no és persze alapozó tréning is van az evéshez,iváshoz....

levi-ovi11.jpg

Játszhatnak auti spec játékokkal.. :)

levi-ovi8.jpg

és a délutáni alvás sincsen kőbe vésve...( viszont egy helyben megmaradni,megtanulni muszáj!! )

levi-ovi4.jpg

Aminek viszont mi szülők nagyon örülünk,hogy rengeteget vannak levegőn..

Télen..

levi-ovi12.jpg

és "nyáron" (tavasz-ősz) is..

levi-ovi13.jpg

Hétfőn Sőnfeld Mátyás tanár úr tart nekik Zeneterápiát.. (képforrás: csaladhalo.hu)

matyi.jpg

Csütörtökön jönnek a kutyusok... ( a Tordasi Közhasznú Állat-asszisztált Terápiás és Oktatási Egyesület  jóvoltából)

levi-kutya.jpg

Szülőkénként és Mentorszülőként is úgy gondolom,hogy Levente nem is lehetne jobb helyen..Szerintem a képek feketén-fehéren igazolják..

A Gyógypedagógusok mellett,magasan kvalifikált,és nagyon felkészült asszisztensek dolgoznak,akik tényleg erejükön felül is mindent megtesznek a csoportba járó gyerekekért..

Orsi..

levi-orsi.jpg

és Lili..

levi-lili.jpg

Sajnos a dadusról,Kriszti néniről,és Leviről nem találtam közös képet...de ami késik az nem múlik,csak lesz hamarosan róluk is..

Szumma: Felhívom Minden kedves szülő figyelmét,hogy Állami Oktatási Intézményről beszélünk,még ha sokak számára hihetetlen is..Igen..igen..és ennek az Intézménynek Óbuda ad otthont..idestova 1974 óta..

Sajnos nem árulok zsákbamacskát avval sem,hogy az Intézmény nagyon szerény költségvetésből gazdálkodik, az iskolai Alapítvány és a néha néha felbukkanó egyéni támogatók nélkül,sokkal nehezebb lenne,ellátnia az óbudai fogyatékossággal élő gyerekek egy jó részét.Hála Óbudának nagyon gondoskodó Önkormányzata van,kiemelten próbál figyelni az iskolára és az odajáró gyerekekre egyaránt..amit személy szerint én is nagyon köszönök a Polgármesterünknek Bús Balázsnak..

Állami Intézmény igen..per én is nagyon szeretném,ha sokkal több pénzből gazdálkodhatna a Szellő EGYMI,és lenne keret az egész iskola felújítására,az ablakok cseréjére,a sokkal modernebb speciális fejlesztő eszközökre,sokkal több szabadidős programra.Jó lenne igen...

Tudom álmodik a nyomor.......

De és ettől függetlenül,a gyógypedagógusok messzemenő elhivatottságának köszönhetően a Süni csoportban minden kicsi autinak,az összes gyerkőcnek van Én-könyve,egyéni napirendje,PECS készlete..és minden olyan vizuális eszköze,ami megkönnyíti a számukra átlátni az életük adta káoszt..

Ha már szegregált...akkor is..ennél megfelelőbb intézményt nem is találhattunk volna Levente számára..Csak köszönni tudom Minden egyes dolgozó munkáját..

Mentorszülőként,meg csak ajánlani tudom az Intézményt..Az autista tagozatok,tényleg autizmus specifikusan működnek..Van Nyílt Nap,ez nem lutri..

Az Iskola honlapja:

http://szelloegymi.hu/

Az Alapítványról:

http://szelloegymi.hu/alapitvany/

A bejegyzésembe feltöltött képek,magukért beszélnek...A képek forrása: Süni csoport fotóalbum..( Szellő EGYMI -Budapest III.kerület..)

Még valami,azt hiszem,hogy az Intézmény,és a Leventével foglalkozó gyógypedagógusok,nagyon nagy szerepet játszanak abban,hogy a hét majd minden napján ekkora mosollyal hozhatjuk haza a lurkót az óvodából..

dsc07703.JPG

Maradjon köztünk ez nagyon nem mindegy ám...

Ez volt mára az Autizmus Live, köszönöm,hogy olvastatok....higgyétek el,vannak jó példák,nagyon jó példák..Iskolapéldák...

süti beállítások módosítása