Záró buli.. (Tóni a kéken..)
2015. november 07. írta: Autizmus Live

Záró buli.. (Tóni a kéken..)

Hát elérkezett ez is..és hiányozni fog,hogy nap mint nap nyomon követhessünk egy embert,Zalánnal közösen,aki a fiam számára PÉLDAKÉPPÉ vált. Egy embert,aki csak 30 százalékot lát a világból,egy embert aki előtt nagyon sokan kalapot emelhetnének,és csak annyit mondhatnának neki,hogy RESPEKT! Egy embert akinek rendesen benne volt a boogie a lábában,és 58 nap alatt teljesítette az Országos Kéktúrát,szőröstől-bőröstől,az összes heggyel és völggyel..Egy embert aki látássérült,és bizony megmutatta,országnak világnak,hogy nem kell a fogyatékkal élő embereket leírni..De NEM ÁM!

Úgy gondolom a másik oldalról,belelátva,és gyakorló szülőként megélve a fogyatékkal élők világát,és átlátva helyzetüket,hogy van még remény..Van..

Mire is??

Van remény arra,hogy lassan,sajnos nagyon lassan,az egészséges társadalomba integrálódjanak..Már akinek pokoli szerencséje van...

A Turista Magazin megmutatta,becsülettel,és határtalanul nagy empátiával,hogy igen is,össze lehet kovácsolni sok-sok jó embert,hogy egy fogyatékkal élő társukat,végig segítsék a vándorútján..De nem csak Tónit,hanem felvállalták Zalánt is..Zalánt is,aki autizmussal él,és megmutatták azt is,hogy lehet ugyanúgy viszonyulni hozzá,mint egy teljesen hétköznapi kis kölyökhöz..Azt hiszem ezért életem végéig csak hálás lehetek,mind a Magazin munkatársainak,főszerkesztőjének,mind a kísérő csapat,és mind a mai Záró buli résztvevőinek..

El nem tudjátok hinni,mekkora BOLDOGSÁGOT okoztatok egy autista kisfiúnak,Zalánnak..

Zalánnak,akinek mindene az erdő,a (létező) lehető legnagyobb terápia a számára,ahol nem kell hordja az autizmus bélyegét,ahol a szembejövő turista rámosolyog,és köszön,vagy almával kínálja..Ahol a változatos talajon ügyesedik az egyensúlya,a túrázástól jobb lesz a fizikuma,és az erdő maga az interaktív iskola..Iskola,ahol nem száraz magolós a tananyag..

Erdő,ahol,tapintasz,érzel,fogsz,látsz,hallasz..Az erdő ahol utak futnak,hegyen-völgyön,ahol vándorolni lehet,csapatban,magányosan..mondjuk pont a KÉK-en..A KÉK-en,ami évtizedek óta mozgalom,és tisztelet övezi a végig túrázóit..

Hálás vagyok,hogy Zalán,ebbe a társulatba kapott bebocsájtást..Hálás vagyok,mert ösztönzi,célt ad neki..és a túrával kapcsolatos mindennemű térkép,látnivaló és információ,hasznos lexikális tudás a számára..

dsc07728.JPG

No igen a térkép....a túra útvonala..már a fejében..szakaszostól,bélyegzőstől..Sőt tovább megyek túra-tervestől..hiszen a jövő évi célkitűzés az ifjúsági OKT jelvény megszerzése..

Szóval ma volt volt egy túra,egy Záró túra..Tónival a Kéken..Tónival,aki nincs olyan nap július eleje óta,hogy ne kerülne szóba..Tónival,akivel egy szakasz kivételével vizuálisan végigjárhatta az egész országot..A kivétel volt,Zalán túrája..Sikáros - Visegrád..19 km...tisztelettel,becsülettel..

Volt egy túra és felhőtlen BOLDOGSÁG...Mutatom...

A Kis Kapitány,a túra élén..

dsc07986.JPG

Tóni ( Puskás Antal) és Zalán..Tóni,hogy Zalánt meglepje,ma valami ajándékkal,még a múlt héten Császáron ahol él,kiment az erdőbe,és sokáig keresett Zalánnak,megfelelő túrabotnak való ágat..Talált,mogyoróból,és édesapjával,aprólékos munkával elkészítették,kiszárították,és pácolták,lelakkozták a meglepetést..Amit ma Zalán a Túra elején Tónitól megkapott..Zé a nagy örömtől hirtelen szóhoz sem jutott..

dsc07991.JPG

Közös pecsételés,Zalán igazolófüzetébe..Az első...és Tónival...ez ÁM az EZ ÁM!!! :)

dsc07995.JPG

Friesz Móni akinek az egészet köszönhetjük..Aki az álmot valóra váltotta,megszervezte,és kézzel foghatóvá tette..Sőt...Köszönjük azt a sok mindent Móni,amit ma Zalán Tőletek,a  Magazintól kapott..A  bakancsot,a hátizsákot,és azt a sok kedvességet..Mindent...

dsc08001.JPG

Zalán a maga szerkesztette és illusztrálta "Különszámmal" lepte meg Tónit..

dsc08012.JPG

Tóni miniben..Ez a szobrocska nagyon nagy meglepetés volt,Tóninak..

dsc08018.JPG

Záró buli a Hangárban..

dsc08020.JPG

Lakoma a kísérők gyűrűjében...

dsc08032.JPG

Itt álljunk meg egy szóra..Gondolom a magazinnak van pontos statisztikája,hogy hány ember kísérte Tónit,a túra folyamán..Egy biztos,nem kevesen segítették őt,hogy valóra válthassa álmát..Ezen a fotón a kísérők egy része,kiegészülve a Vizsla túra csapatával..De hogy miért álljunk meg egy szóra?? Visszacsatolnék,a postom elejére,hogy igen van még remény..Van bizony,még ha kevés is,a társadalmi integrációra...Jól tessék megnézni ezt a csapatot...Ők már elkezdték...Nekik Tóni és Zalán,ugyanolyan ember,mint bárki más..Mondom UGYANOLYAN!!....hát nem EZ A LÉNYEG???

dsc07997.JPG

Sajnos ma kora délután kettőkor haza kellett indulnunk..Szabi a Délvidékre ment kora este,és még rengeteg dolog volt itthon miatta..Viszont Zalán,a Hangárban maradt,Viki,Reni ,Móni és a srácok,na meg Tóni felügyelete alatt..Nem is tudom,hogy köszönjem meg,hogy bevállaltátok..Nagyon jól érezte magát,és nagyon boldog volt,hogy maradhatott Veletek..Talán így evvel a fotóval,és nem titkolva,hogy egy kis megbízást is kapva persze,hogy írjak Zé számunkra is néha meghökkentően bámulatos vizuális memóriájáról..Ígérem,holnap kora délután küldöm..

Nagyon KÖSZÖNÜNK MINDENT !! :)dsc07727_2.JPG

Jó volt ma a Hármashatár-hegyen...Látjátok az ábra (fotó) is mutatja...Levente napfürdőzését... :)

dsc07985.JPG

Ez volt mára a Live..Köszönöm,hogy olvastatok!

Óriási RESPEKT NEKTEK! 

süti beállítások módosítása