Zöld recept avagy így szervezz érdekes túrát.
2017. november 02. írta: Autizmus Live

Zöld recept avagy így szervezz érdekes túrát.

Vagy Zöld Gyógyszertár?? - Erdő...Kinek mi...

Egy biztos mi ott vagyunk otthon.Egyébként a recept igen egyszerű, csend,béke,jó levegő,ezer és egy szín,megfogható,átmozgató,lélekgyógyító..egyszerűen szép..

Amióta az eszemet tudom,a nagyszüleim és a szüleim,az erdő szeretetére neveltek..Az erdő adta a sportom,a hobbym és a szabadidőm értelmes eltöltését.Én sem teszek másképp,az erdő szeretetére,megbecsülésére nevelem a gyermekeimet. No igen..Az alapgondolat ez lenne,viszont a főcsapásirány egy kicsit MÁShogy alakult..

Tulajdonképpen most nem Zalánról szólnék,hiszen az erdővel való szimbiózisáról már számtalanszor írtam,Ő azt szeretné ha az erdő adná a hivatását egy éltre.Nehéz út lesz,de nagyon sokan tudjuk,hogy képes rá..Meg van hozzá minden adottsága.Sajnos az már más kérdés,hogy ez a rendszer,az oktatáspolitika,a bürokrácia engedi e,hogy ERDÉSZ lehessen..

Leventéről fogok írni,a tegnapi túránk után szabadon..Mégpedig azért,hogy lássátok,igenis van létjogosultsága az általunk kidolgozott IKaT-nak..A tegnapi nap számunkra nagyon alapos visszaigazolás,Levente életében mérföldkő..

BETEKINTŐ:

Levente nem egyszerű eset..Bár az intellektusa teljesen ép,az autizmusa közép súlyos.A kommunikációja korlátozott,a munkanyelve még mindig az angol,a magyart csak szükségnyelvnek használja.Nagyon komoly viselkedésszervezési gondokkal küzd.Rugalmatlan gondolkodó,szociálisan nagyon sok dologban éretlen.Szenzoros problémái is vannak.Például túlhall..Nem tagadom,nehéz vele nagyon az élet,de ettől függetlenül megpróbáljuk neki a legjobbat nyújtani,ha kell erőnkön felül is,hiszen olyan hamar elszállnak a gyermekévek.

dsc_2600.JPG

Zalán után szabadon,nem volt kérdés,hogy Leventét is megpróbáljuk az erdőben "fejleszteni",hiszen a Finn példa ami mentén haladunk,pont a súlyosabban érintett gyermekekre van "kitalálva". Pont azért,mert a természet az erdő,annak miliője miatt,számukra  megnyugvást adó környezet.

Leventével évek óta járunk a közeli hegyekbe,hol olyan terepre,ahol turista alig,hol meg direkt olyan helyekre,ahol nem kevés a kiránduló.Ez utóbbi által is mérjük a fejlődését,a stressztűrő képességét.

Ahogy az évek teltek,mindig emeltük a tétet feladatban és megtett kilométerben,de mindig vigyázva arra,hogy az összes túra számára érdekes legyen,ne veszítse el a motivációját az erdei időtöltéssel kapcsolatban.

Miden egyes pici sikerért nagyon megdicsértük,legyen az bármi,egy megtalált fenyőtoboz,de akár azért is,ha fél kilométerrel többet gyalogolt az előző kiránduláshoz képest.

Az erdőben az a jó,hogy minden évszakban más és más feladatokat szolgáltat Levente számára. Egész más ott a tél,a tavasz,vagy az ősz.

Őszinte leszek én ősszel szeretek a legjobban "fejleszteni" kint a természetben..Fogalmazhatnék úgy is,hogy őszi ingerhalom..

Visszakanyarodva...A tegnapi túránk MÉRFÖLDKŐ volt..úgy ahogy van..

Azt hittük Zalán nélkül nem fog menni,hisz Leventéről tudni kell,hogy nagy másoló,és Zalán erdőszeretete,az természethez való viszonyulása,a túráink során igen jól jött,amikor Leventét egy egy rosszabb napján,véres verejtékkel kellett kihuzigálni a csigaházából.Tegnap nem jött Zalán,mert sajnos az ősz nem mindig barátja a refluxának,és jobbnak láttuk,ha lazább,pihenősebb napot tud le a nővérével..Zalán nélkül indultunk útnak,és avval ösztönöztük Leventét,hogy ő fogja most megszerezni a bátyja igazolófüzetébe a Pilisi Kilátások Túramozgalom Hosszú-hegyi pecsétjét.

Gondoltuk a kimondott mondat átsuhan Leventén,és különösebben nem fogja érdekelni,de a Szántó-i nyeregben a legnagyobb megdöbbenésünkre,Levente a maga módján magyarul közölte:

-Levente,most megy zöld jelzés,keres bélyegzőt Zalánnak.

Vissza is kérdeztünk azonnal,hogy: -BIZTOS????

A válasz annyi volt,hogy: -Csipesz kutya is megy..

....és Levente útnak indult.......

dsc_2575.JPG

Nem tagadom sokszor féltünk,hogy elveszti a motivációját,és vissza akar fordulni,így úgy építettem fel a túrát,hogy folyamatosan feladathelyzetben tartottuk...

Pihe-puha mohát keresve,simogatva fáról fára...

dsc_2606.JPG

Zörgős avarban sétálva a jelzett úttól távolabb,minél színesebb leveleket keresve...

dsc_2595.JPG

Sokszor kerestünk járatlan egyenletlen utakat a Hosszú-hegy oldalában,direkt kihasználva az erdei-talaj változatosságát,minél jobban stimulálva Levente egyensúlyi rendszerét..Persze ez Csipesz kutyának is nagyon tetszett..

dsc_2611.JPG

Segítségül hívtuk Bogyó és Babócát..Gyűjtöttünk csipkebogyót..

dsc_2624.JPG

Kerestünk erdei "málnát"..

dsc_2596.JPG

Majd Levente egyszer csak megállt egy odú előtt és közölte,hogy itt lakik a Bagoly doktor..Persze mi elmondtuk,hogy nem egészen,sőt egy madárhatározó app segítségével elmagyaráztuk,hogy itt a harkály vagy a fakopáncs lakik..

dsc_2623.JPG

Játékosan,feladatról feladatra haladva értük el célunkat a Pilisi Kilátások Túramozgalom bélyegzőhelyét - Hosszú-hegy Szép kilátás,ahol Leventét nagyon megdicsértük..

dsc_2626.JPG

Természetesen Ő bélyegzett,Zalánt folyamatosan emlegetve...

dsc_2627.JPG

Megcsodáltuk a gyönyörű kilátást..

dsc_2631.JPG

Beleálltunk a szélbe..

dsc_2636.JPG

Majd Levente saját maga is talált Szép kilátást..Ahol hangot is adott annak,hogy ez bizony gyönyörű.

dsc_2641.JPG

Visszafelé megkerestük a Hosszú-hegyi zsomboly bejáratát..

dsc_2643.JPG

Majd a járt utat elhagyva,megnéztük,hogy hol fürdenek a vadmalacok...

dsc_2644.JPG

..és megkerestük a visszafelé vezető erdészeti utat..

dsc_2660.JPG

Ami ugyan kicsit monoton volt,így kerestünk bükkfát,ami Levente nagy kedvence.

dsc_2656.JPG

Becsempészve a matematikát,számoltunk őszülő faleveleket..

dsc_2662.JPG

Találtunk vadlest,mert azt "kötelező" meghódítani (mindig) Levente olvasatában..

dsc_2667.JPG

dsc_2669.JPG

Majd a túra vége előtt,a Legnagyobb megdöbbenésünkre Levente felismerte a Pilis-tetőt,és elmondta,hogy..

-Anya,Apa..Levente oda kétszer ment.. (és tényleg!! )

dsc_2677.JPG

A tegnapi komplex IKaT-ot végig Levente vidámsága jellemezte..

dsc_2682.JPG

A túra végén számot vetettünk..

ikat.jpg

Tegnap így túráztunk mi....

Szóval most nehogy azt gondoljátok,hogy ez olyan hiper-könnyű út volt idáig..Zalán nélkül mi sem tudtuk,hogy hányadán állunk Leventével..Ahogy már nagyon sokszor írtam,Levente igazi sötét ló,az autizmus összes hullámvölgyével.Egyedül ennyi még nem ment.A fejlesztési stratégia kint az erdőben mindig az volt,hogy Zalán által megmutattuk,hogy mit és hogyan,és ha a bátyja megcsinálta,akkor Ő is. De csak akkor ha Zalán is..Tegnap rájöttünk arra,hogy ha folyamatos és érdekes,a feladathelyzet,beosztva az utolsó percet is játékosan,rengeteg pozitív megerősítéssel,dicsérettel,akkor Levente egymaga is képes másolás nélkül is végigvinni a felépített tematikát..vagyis irányítva a kérdéskör mentén haladni.

MÉRFÖLDKŐ nekünk,mert most már ezt is tudjuk,MÉRFÖLDKŐ Leventének,mert betyárosan csont nélkül,végigcsinálta...éssssssss MAGYAR nyelven!!!

A túra végén annyit mondott..ÍGY!!

Kedves Apa! Szombaton,Anya,Apa,Zalán és Csipesz erdőbe megy..Jó??? Jó volt a túra..Kedves erdő,szép vagy!

dsc_2665.JPG

Meghiszem azt...

Őszinte leszek az IKaT miatt sokan fura madárnak néznek..Nézzenek..Már rég nem érdekel..Még hogy nincs létjogosultsága..Ugyan már..!! Nekem azaz Nekünk,a tegnapi nap után szabadon,mindent de mindent megér! Ez a kisfiú középsúlyos autista..A kedve,a mosolya őszinte..A szavai igazak...

Mi kell még???

Egyenlőre ez is pont elég...Aztán majd szép lassan emeljük a tétet,ahogy Zalánnál is..

Ez volt mára az Autizmus Live...Köszönet,hogy olvastatok..

Ha érdekel a "módszerünk" és a sikereink,szívesen elmondom,a hogyanokat,a miérteket,a tematikát..az IKaT-ot,azt,hogy hogy dolgozunk mi a srácokkal.

süti beállítások módosítása