Fogas kérdések
2017. július 24. írta: Autizmus Live

Fogas kérdések

Tulajdonképpen az Ombudsmanig rohanhatnék mérgemben most,és igen ez vastagon megérne egy misét..Hajrá XXI.század - Hajrá Magyarország..és nincs is több kérdésem..Vérnyomásom ezerhatszáz..

SNI Fogászat (speciális) hétvégi ügyelet... Na olyat ne keress!! NINCS..Ebben a kijelentésemben,ma a Madarász Kórházban délelőtt rendelő doktornő és dentál higiénikus is megerősített..

-Igen Anyuka,sajnos szörnyű ezt mondani de speciális (SNI) gyermekfogászati hétvégi ügyelet nincsen..

Mondjuk ügyelet is csak egy központi,meg a felnőtt stomatológia,per normál..A "Szentkirályi" visz mindent,tele rezidenssel,ami nem baj,hiszen tanuljanak csak a fiatalok..Magán ügyelet több is van,van olyan ami 0-24 órában üzemel aranyáron..Ellátnak gyerekeket is,már amelyik fogorvosi szék képes..Amelyiket nem lehet beleültetni,mert spec SNI,mint Levente fiam is,azt nem.Persze konzultálni lehet vinni,csakhogy abból normális ellátás nem lesz.Egyszerűen azért mert az SNI fogászat az esetek nagy részében altatásban történik..Egyébként magán alapon sem volt mindegyik nyitva tartó közreműködő a bajban,csak a Fresh Dent illetve a Haifa Dent fogadta volna Leventét.

Egyébként hétközi SNI fogászat is csak három van Budapesten, elég hosszú bejutási várakozással.A speciális fogászatok: SOTE , Bethesda GYKH és a Heim Pál ( Madarász u.). A fogászatok országos hatáskörben dolgoznak,magyarul tömve vannak,de szó szerint...

Ha annyira mázlista az ember fia,hogy ambulanter beavatkozásképes a gyereke,hopp be a székbe,és egy kis meccs árán de kezelhető,akkor az a jobbik és a szerencsésebbik verzió..Ha nem,akkor : konzultáció-állapotfelmérés,vérvétel-anesztézia-műtét-egy nap kórház és ha szövődménymentes akkor haza..Nálunk ebbe az utóbbi kategóriába tartozik Levente..Zalán hála mint kiderült,jól kezelhető..Igaz a fogszabályozásnál nem fogja megúszni az altatást,a fogszabályzó felhelyezésnél,ezért már most szólt a doktornő..

Zalán egyébként egy hónapja írt is Naplót a Fogászatról..

ze_fog.jpg

ze_fog_2.jpg

A Napló végére a szórólapot is beragasztotta,avval a kitétellel,hogy népszerűsítheti a Heim Pál GYKH (Madarsz u.) SNI gyermekfogászatát...

Ezt akkor most én is megteszem! Tényleg ajánlom a Fogászatot...Vérprofik az SNI fogászatban...

Na de kanyarodjunk vissza..

Felháborítónak tartom,hogy ha fogyatékossággal élő gyermeket nevelsz,és tényleg spec a helyzete,-ami nálunk Levente autizmusából adódik,mert súlyosabban érinti Őt átfogó módon-,nem jutsz hétvégi speciális ügyeleti ellátáshoz..Nem azért mert nem férsz be,hanem azért mert NINCS!! Mondom nincs..

Magyarul az SNI-ben súlyosabban érintett,neadj halmozottan fogyatékos gyereked foga NE FÁJJON A HÉTVÉGÉN! Nem tudják ellátni,nincs rájuk kapacitás..Tanács persze van,tessék adni annak a gyereknek fájdalomcsillapítót,és kihúzni hétfőig,és visszamenni a spec fogászatra hétfőn,akut esetben kötelesek fogadni..Mondom tessék visszamenni HÉTFŐN! Mindezt mikor mondják?? Szombat hajnalban..avagy délelőtt..Ha nagyobb baj van,mert begyullad feldagad meg egyebek akkor kaphatsz esetleg antibiotikum receptet..Oszt csók oszt be!

Az nem baj hogy a gyereked a fájdalomtól a falba veri a fejét....Old meg magad ahogy tudod..Nem ül be a fogászati székbe,ergo nincs kapacitás kezelni..

A Szentkirályi egyébként fogad SNI-s gyerekeket,mi is jártunk ott,de th csak a fájdalomcsillapításra korlátozódott..Hogy mit?? Azt maguk úgyis jobban tudják mi hat a gyereknél mondattal spékelve,ja és a hűvös borogatást ne tessék feledni.általában használ..

A Szentkirályi sem tudta Leventét kezelni,hisz a lurkónk fél a fogászati széktől..Így csak a tanács maradt..A férjem,persze mindezt a telefonba elmondta,azért Apuka csak hozzák be azt a gyereket volt a válasz..Bevitte Leventét..a th: fájdalomcsillapítás és borogatás nur..Tessenek HÉTFŐN SOS visszavinni a Madarászba..Ennyire SNI ellátásra sajnos itt nincs lehetőség.

Szóval az embernek nagyon nem jó nézi a szenvedő gyerekét,azonnal maszek keres,még akkor is ha pénze nem sok van rá.A FRESH Dent vállalta vasárnapra..Ahol megint kiderült,hogy nincs kapacitás, viszont antibiotikumot rendeltek azonnal..és egy forintot sem kértek érte!! Csak hogy amit rendelt a doktor kivonták a forgalomból,mindez a patikában derült ki,illetve az is,hogy orvosi pecsét nélkül,még a doktor személyes kérésére sem adják ki az amúgy is visszavont gyógyszert..(Dalacin granulátum)

Alternatív megoldás,mert a férjem NEM volt hajlandó újra a Szentkirályi utcába menni..Jogosan..

Pethe Ferenc tér Gyermekorvosi Ügyelet.. Dr.Varga Károly a kutyás doki..Aki szintén elküldhetett volna,-hisz a speciális gyermekfogászat nem az ő asztala-,de nem tette,hanem ellátta antibiotikummal Leventét..Sajnos nálunk az Augmentin nem jöhet szóba..Ettől függetlenül keresett,patikát hívott,stresszt oldott a blöki által,vidám volt,mosolygott,és a legjobb tudása szerint amit egy gyermekorvos megtehet,meg is tett mindent,Leventéért..

Itt egy cikk róla olvassátok szeretettel: http://24.hu/belfold/2016/03/01/te-ide-figyelj-doki-rajonganak-a-gyerekek-a-kutyas-varga-doktorert/

Úgyhogy sajnos spec SNI gyermekfogászati ellátás hiányában maradt a fogfájás,a fájdalomcsillapítás (Nurofen) és az antibiotikum... (Zinnat) illetve a harmadik álmatlan éjszaka..

Ma HÉTFŐ révén irány vissza a Madarász..Levente hagyta vizsgálni magát,sőt egész jól megvizsgálta az ellátó Dr.Fenyvesi Szilvia,aki műteni fogja egyéb iránt augusztus 7.-én. Levente időpontját előbbre hozta, holnap SOS vérvétel,mert beugró időpont is lehet addig..4.-én Kismarosról behozzuk az aneszteziológushoz..ha marad a 7.-e,mert lohad a gyulladás..Bízunk benne...

Mi így állunk...

De mi lett volna,ha sokkal rosszabbul alakul??? Mert alakulhatott volna..

XXI.század..Magyarország....NINCS speciális SNI fogászati ÜGYELET....Szóval azért álljon már meg a menet..Érintőleges ellátás van..tényleges NINCS....

Tegyük hozzá gyerekekről beszélgetünk..Fogyatékossággal élő gyerekről.....Akiknek ugyanolyan jogaik vannak mit bármelyik másik gyereknek...Vagy mégsem??????????????

levike.jpg

Még lenne egy-két gondolatom a végére..Szombaton önkéntelenül belefolyt a kálváriánkba a TASZ részéről Milanovich Dominika..Rádöbbent arra,hogy tényleg nincs ki ellásson egy ilyen helyzetben,egy fogyatékossággal élő gyermeket.Megígérte,hogy beszélni fogunk még erről,vagyis muszáj lesz visszatérni rá,mert ez egy csúf rendszerhiba..Tovább kell jelezni,vinni az ügyet..

No igen...Egyébként van egy 2015 körül készült letölthető füzet a Mozaik Egyesület részéről íródva SNI Fogászat témában...Az ellátók listáját ugyan kicsit aktualizálni kéne,de ettől függetlenül egy nagyon jól használható kiadvány..

Itt éritek el:

http://mek.oszk.hu/15900/15901/15901.pdf

Forgassátok csak....megéri,én is használom..

Szumma: A történtektől nem vagyok boldog..DE nem ám..A hétvégén ugyanis nem találtunk olyan fogorvost,aki speciális SNI gyermekfogászati ellátó..Pusztán azért mert Magyarországon nincsen ilyen ügyelet...

VAN MÉG KÉRDÉS?????????

pecs-dr.jpg

Ja..és azt is csendesen megjegyzem vizuális akadálymentesítést se keress....olyan sincs......

Mert mi így "szerettünk" szép hazánk Magyarország.....

( Ui: Mindenkitől elnézést kérek akinek az emailjára péntek óta nem válaszoltam,és türelmet kérek még két napig,mert nem fogok tudni..Leventét gyógyítok..fogászatilag...mert nekünk fogyatékossággal élő gyermeket nevelő szülőknek,sajnos manapság komplex mindenhez tudni kell érteni....Csak ANYÁK aligha lehetünk..)

süti beállítások módosítása