Erdész leszek,fát nevelek! - Pilisi Parkerdő Zrt
2016. augusztus 20. írta: Autizmus Live

Erdész leszek,fát nevelek! - Pilisi Parkerdő Zrt

"Nemes cselekedet valóra váltani egy, a társadalom szemében beteg, szerintem különleges, kisgyerek álmát.." (L.K)

Nemes cselekedet igen,amit nagyon hálásan köszönünk és az esetleges leendő programokat is,a Pilisi Parkerdő Zrt-nek.

Viszont azt mindenképpen meg kell jegyezzem,hogy az autizmus NEM betegség,sajnos a társadalom szemében igen,piff neki sztereotípiák.Mi azon dolgozunk,hogy leromboljuk a negatív megítélést,amiben a Pilisi Parkerdő Zrt - Szentendre Erdészetének fiatal Erdőmérnöke Tóth Kristóf és a húsz éve beosztott Erdészként dolgozó Beregszászi Olivér úttörő módon segített.

Zalánnak és Leventének a Pilisi Parkerdő területe a HAZAI PÁLYA. Zalán három éves kora óta,Levente meg kicsi csecsemő kora óta tölti mostanra minden második vagy harmadik napjának teljes délutánját a Pilisben.

Nem hiába..Autisták..Nekik az erdő TERÁPIA,mindenben.Mozgásban,érzékelésben,kommunikációban,a rugalmatlan gondolkodás enyhítésében,sőt még a szociális interakciók fejlesztésében is.

Nekünk a Pilis majd itt van az ablakunk alatt..A legközelebbi beszálló öt kilométer,a Szentendre Erdészet területe nyolc.Pont ezért sokkal szívesebben vagyunk délutánonként a Pilisben,mint a helyi poros játszótereken.

Miért pont az erdő?? Sokan joggal teszik fel nekem a kérdést..A kérdés megválaszolására had ajánljam egy régebbi bejegyzésemet..

http://autizmuslive.blog.hu/2016/04/20/miert_pont_az_erdo

Minden benne a van,az okok és a miértek..A bejegyzés fotói nagyrészt a Pilisi Parkerdő területén készültek.

A férjemmel mind a ketten nagyon fontosnak tartjuk a gyerekek környezeti nevelését.Ugyanis ha már az erdőbe járunk,ne csak nézzünk hanem lássunk is,lássunk,méghozzá be a fák közé!

Teljesen természetes dolog,hogy Zalán kíváncsi lett rá már tavaly tavasszal,amikor a túráink során erdőben dolgozó emberekkel találkozott,hogy mégiscsak kik dolgozhatnak az erdőben.Nagyon sokszor kérdezte,folyamatosan nyúzott minket,mígnem egy éve nyáron megpróbáltam megkeresni a Bükk-hegységben lévő Tárnics tanösvény-es csúf fiaskó után egy közeli rokon erdészt,hogy segítsen abban,hogy Zalán megismerhesse az erdészek munkáját,hisz annyira szeretné.Sajnos a térerő ördöge, vagy a rokonom időhiánya akadályozta meg,akkor hogy Zalán megismerhesse az Erdészek munkáját.A szomorú gyereket akkor avval vigasztaltam meg,hogy legyen elég neki,hogy az erdőben dolgozik az Erdőmérnök,az Erdész,az Erdészeti szakmunkás,a Favágó,a Vadász és még sokan mások.

Nem volt elég neki.

Természetes gyermeki kíváncsisága miatt amint kimentünk az erdőbe,rögtön megkérdezte,hogy hol van az Erdész?? Miért láthatatlan? Ha esetleg megtaláljuk vajon lehet beszélgetni Vele? Ha igen,vajon jó ember?Szóba állna velem,és nem lenne baj neki,hogy autista vagyok,és nem tudok mindent úgy megkérdezni,ahogy a többi gyerek?Vajon megmutatná nekem a munkáját?Azt hogy hogy neveli a fákat? Tényleg az Erdésznek kell vadásznia,fát vágnia,a túrázókkal foglalkoznia?Kell tudnia traktort vezetni?

Minden egyes túránkon,erdei tartózkodásunk alatt záporoztak a kérdései egy éven keresztül..

A két hete a facebookos felhívásomhoz tulajdonképpen Katalinpuszta és a Gyadai Tanösvény adta meg az utolsó lökést.Majd négyezer ember osztotta meg a kérésünk,és egy emberként fogott össze Zalánért az Ipoly Erdő Zrt,és a Pilisi Parkerdő Szentendre Erdészete,bár,remélem,-mert Zalán nagyon nagyon szeretné-,hogy a Parkerdőhöz még lesz alkalmunk visszamenni,illetve más nagy Erdészeteket is megismerni,mint az Egererdő Zrt vagy az Északerdő Zrt vagy a KEFAG,SEFAG...vagy a TAEG Zrt-t.

A bejegyzésemre Olivér talált rá és azonnal felajánlotta a segítségét,amiben a fiatal mérnöke Kristóf igazi partner volt.Sőt!!

Sőt egy igazi vagány,fiús,terepjáróval erdőt bejárós programot szervezetek a srácoknak.Igen a srácoknak,mert Zalán öccse Levente is teljesen természetes,hogy jött a Pilisi Parkerdőbe.

Pilisi Parkerdő Zrt - Szentendre Erdészet

dsc04476.JPG

Az Erdészet 5900 hektáron gazdálkodik a Pilisi Parkerdőben Pomáztól-Pilisszentlászlóig,jó nagy erdei területen.Az erdészek munkájába itt is beletartozik a vadászat a vadgyérítés.Ezen tevékenység minden erdész számára kötelező,sőt a mérnökök is kiveszik a részüket belőle.A terület turisztikailag nagyon frekventált terület.Hisz itt van a területen a Lajos-forrás,a Kárpát-forrás,a Pilis legszebb medencéje Sikáros,a Vasas-szakadék,és a Kőhegyi Turistaház,ja és persze Dömörkapu,és a mellette csörgedező Bükkös patak.Ahol mi annyi meg annyi időt eltöltünk.

Az Erdészet területén hat kerületvezető Erdész két beosztott Erdész és két Erdőmérnök illetve az Erdészet vezető főmérnöke dolgozik.Az Erdészetnél Erdőgondnoki rendszer működik.

Az Anna völgyi Erdészeti Központ most készült el,csodálatos hely.

Itt várt minket Kristóf és Olivér.

Ahol Zalán először a mérnök munkájával ismerkedett.

dsc04473.JPG

Így néz ki az erdészeti üzemi térkép.

dsc04474.JPG

és az erdészeti "nagy-könyv" tulajdonképpen az üzemi terv,ahol minden tag és részlet számosítva van.

dsc04475.JPG

Amikor már jól megnéztük az irodát,és Levente is kipróbált minden kütyüt,főleg Kristóf számológépeit rendezte sorba,akkor beültettek minket a terepjáróba,és irányba vettük az ERDŐT. A célt Zalán mondhatta,és persze,hogy Sikárost akarta.Kristóf örült is neki,mert pont az ő gondnoksága alá eső területre mentünk.

Sikároson megnéztük az Erdész-Vadász házat.

dsc04477.JPG

a hozzá tartozó tacsikkal együtt..

dsc04478.JPG

Zalán feltette a kérdéseit Olivérnek,aki nagyon türelmesen válaszolgatott.

dsc04480.JPG

Majd elmentünk a Szilágyi Bernát forráshoz

dsc04482.JPG

Ahol Zalán Olivérrel bejárta a forrás környékét,míg Leventét a forrás érdekelte igazán.

dsc04483.JPG

A forrásozás után kimentünk a GYÖNYÖRŰ Sikárosi medencébe,ahol Kristóf játszott egy nagyot Zalánnal..

dsc04490.JPG

Persze megtanította közben neki,hogy mire jó a Cickafark.

dsc04487.JPG

és beszélgetett vele az Erdőgondozásról is.

dsc04486.JPG

Leventének maga volt a Kánaán,Sikáros mint mindig.

dsc04489.JPG

Majd megmászhatták a medence legmagasabb Vadlesét,ahonnan igazi vadtapsifülest is láttak.

dsc04492.JPG

Zalán teljesen összebarátkozott Olivérrel,persze Kristóffal is.

dsc04496.JPG

Majd Sikárost hátrahagyva a terepre gurultunk a Zólyomi úton..(ami egy legendás erdészről kapta a nevét.) Az út mellett megállva Olivér és Zalán szedret szedett.

dsc04497.JPG

A szedrezés után Zalán belekóstolhatott élesben Olivér munkájába a fajelölésbe,láthatta a nem turista hanem erdészeti jeleket,és megnézett egy-két nagy tarvágást ahol természetesen és mesterségesen telepítve nőnek az újulatok,Zalán szavaival élve a bükk és tölgyfa gyerekek.Sőt megtanulta azt is,hogy a szedresek,védik a facsemetéket,vadaktól és az időjárási szélsőségektől.

dsc04499.JPG

A délután végén visszagurultunk Anna-völgybe,a központba,ahol Zalán megnézte a gép-parkot..A Mérnök és az Erdész elmondta neki,hogy náluk fakitermelés után egy nagyon érdekes fakihordási módot is alkalmaznak a kötélpályás fakihordást,persze a forwarder mellett,néha lovakkal is dolgoznak,ha nagyon nehéz a terep.

dsc04501.JPG

Legvégül Olivértől Zé kapott egy csomó Erdészeti és Vadászati Szaklapot,amit azóta is mindennap olvas.

dsc04503.JPG

Zalán szomorúan búcsúzott el a Mérnöktől és az Erdésztől,hisz a Hazai Pálya az a Hazai Pálya és most rettentő büszke arra,hogy pont innen ismerheti Kristófot és Olivért. Óriási RESPEKT Nektek a munkátokért,amit az erdőért tesztek!

dsc04505.JPG

és Óriási RESPEKT NEKTEK amit Zalánért és Leventéért tettetek..

Zalán nagyon szeretne visszamenni hozzátok,illetve a Parkerdő más Erdészeteihez is,hiszen az ő kis életének szerves része az ERDŐ. Tudom,hogy nagyon nagy vágya megismerni egy Dobogókő-i Erdészt vagy Mérnököt,és azt a kollégát is aki a Hoffmann kunyhó körzetében dolgozik.(Meg persze a Parkerdő Központját Budapesten és a Budapesti Erdészetet no és ki ne hagyjam a Visegrádi Erdészetet.)

A kedvenc helyek,ahol az erdő összes rezdülését ismeri.

És persze Zalán Naplója a Parkerdőről..

dsc04507.JPG

dsc04508.JPG

dsc04510.JPG

Zalán és Levente..

Különlegesek - Autisták...de ugyanolyan emberek,mint Te vagy én..Kicsit több odafigyelést igényelnek,na bumm,kicsit máshogy kell bemutatni nekik a Világot..Gond??

Ugye nem..

A Pilisi Parkerdő Zrt két munkatársának nem volt az.

Üdv az Erdésznek! és KÖSZÖNET a csupa nagybetűs EMBEREKNEK!

dsc04506.JPG

süti beállítások módosítása