Vakfolt..
2015. október 28. írta: Autizmus Live

Vakfolt..

Most megint nem leszek népszerű de megmondom a frankót....ugyanis...

Ugyanis,iszonyatosan mérges vagyok azokra a szülőkre,akik bort isznak és vizet prédikálnak autista gyerkőcükkel kapcsolatban..

Mostanában elég sokan kérdezték tőlem,hogy miért van az,hogy amíg az óvodában,avagy a "kis iskolában"  egész jól működik a gyerek,otthon egyszerűen szétesik,el van veszve,maga a káosz...

Hogy miről is beszélünk,avagy nem beszélünk?? A kommunikáció a fókuszban...

A kommunikáció,ami egy auti gyereknél sohasem lerágott csont,mert a sérülés triász egyik oszlopos eleme..Na igen....

"Kisgyermekkorban a beszéd fejlődésének zavara (olykor visszafejlődés), magány szeretete, szűk körű érdeklődés, amely ebben a korban főleg a tárgyak fizikai jellegzetességeire vagy azonos aktivitásra irányul, a szimbolikus játék hiánya, sztereotip mozgásos tünetek (pl. kezek röpködő mozdulata, bizarr tartások, grimaszok, lábujjhegyen járás), illetve a szenzoros viselkedés furcsaságai (pl. szagolgatás, vizuális ingerek keresése) a jellemzőek.

Egyre nyilvánvalóbb a szociális kapcsolatteremtés és a kommunikáció alapvető fogyatékossága (nem teremt vagy kezdeményez kapcsolatot, a szülőkkel is csak szükségletei kielégítésére, a tárakat figyelmen kívül hagyhatja, átgázol rajtuk, fél tőlük, agresszív, idegenekkel gátlástalanul elfogadó vagy kedves, a veszélyeket nem ismeri fel, stb.).

A környező világ megismerésének zavara, a kommunikáció lehetetlenségét is okozhatja a jellegzetes ragaszkodást az azonossághoz, a ritkább kóros fokú leválaszthatatlanságot az anyáról, a frusztráció és félelem kapcsán jelentkező düh- és szorongási rohamokat, pl. nyilvános helyen, vásárlás közben, közlekedés során, várakozáskor..." (http://www.autista.hu/mi-az-autizmus/ ) -ASK honlapjáról idézve-

Vajon miért esik szét otthon....??

Nagyon sok szülő esik bele abba a hibába ( a diagnózis után),hogy azt hiszi,a lurkónak elég az óvodában alkalmazott vizuális megsegítés,otthon már nem is kell használni azt..Nagyon sokan csodálkoznak azon,hogy otthoni környezetben nem tudnak kommunikálni a gyerekkel..

Számomra az volt idáig a legmegdöbbentőbb amikor még a tavasszal egy nem beszélő kisfiú anyukája avval hívott fel,hogy amíg az oviban a gyógypedagógusok agyon dicsérik a gyereket,hogy mennyire ügyes meg egyebek,addig otthoni viselkedés,maga a pokol..Persze megpróbáltam az okokat kideríteni,és annak hallatán majdnem elhajítottam a telefont,amikor elmondta a hölgy,hogy az óvodán kívül semmilyen vizuális megsegítést nem használnak.Egyszerűen felesleges időpocsékolásnak tartja..

Mindezek hallatán áááá,dehogy,ááá nem nagyon nyúltam ki...

Lehet,hogy akkor kicsit megsértődött rám az anyuka,mert eléggé nyomatékosan hoztam a tudomására,hogy bizony jó lenne,ha a gyerkőc otthon is részesülne valamiféle vizuális megtámogatásban,és esetleg nem volt hülyeség amit a gyógypedagógus mondott,hogy otthon is használni kéne a PECS-et..

levi2.jpg

Meg esetleg szabály-kártyákat..

levi6.jpg

Illetve olyanokat is,hogy ha valamilyen tevékenységre akarjuk ösztönözni,mondjuk jobb ha a tudomására hozzuk,hogy reggelente óvodába kell mennie..

levi.jpg

Sajnos nagyon sok szülő,rettentő nehezen érti meg,az autizmusban érintett gyermekének,kommunikációs sérülése mibenlétét..Nagyon sok szülő azt gondolja,hogy a nem beszélő gyermeke,egyszer csak varázsütésre,hibátlanul és folyékonyan beszélni fog..Ha a beszédindító logopédus rendszeresen foglalkozik vele..Mindenkit megnyugtatok..oké?? Az esetek nagyon elenyésző,igen kicsi százalékában még ez is előfordulhat..De többnyire nem fog! Az autizmus nagy talány,nagy fehér,és nagy vakfolt még mindig..

és kovaföld kapszulával akkor sem gyógyítható,se talpmasszással..

Tehát...a drága JÓ ISTEN áldjon már meg mindenkit,a gyógypedagógusok,nem hiába beszélik rongyosra az ajkukat,hogy jó lenne otthon is folytatni mindazt,amit ők elkezdtek az óvodában..gondolok itt a vizuális megsegítésre...

Belinkelek egy kis segítséget..

Akadálymentes környezet.. Autizmussal élő gyerekek vizuális támogatása..

www.educatio.hu/bin/content/tamop311/download/tamop_311/kiadvanyok/SNI/akadalymentes_imprimatura.pdf

Kérlek Benneteket forgassátok..Nem hiába mondom..

Azért azt hozzátenném,hogy nem csak az nem beszélő gyerekeket kell otthon tovább támogatni,hanem a beszélni képes gyerkőcöket is,hiszen az egy dolog,hogy beszélnek,viszont az koránt sem biztos,hogy tudják,hogy mit,vagy meg is értik a szavainkat,amit mondunk nekik..

Akár hiszitek akár nem,én még Zalánnál is használok itthon vizuális akadálymentesítést..Általában folyamatábrákat..sűrűbben..

mint például a fogmosásnál..(ezt az ábrát Soproni Emőkétől kaptam még anno)

fogmosi.jpg

vagy napirendet..mert fő a biztonság..ugye..

napirend_ze.jpg

Holott Zalán egy nagyon jól kommunikáló és beszélő,magasan funkcionáló auti,és nehogy azt higgyétek,hogy nincs szükség rá itthon..

Na most akkor képzeljétek el,mennyire rossz lehet vizuális megsegítés nélkül,egy nem vagy alig,vagy rosszul kommunikáló autista kisgyereknek..Mennyire töltheti vakon és káoszban az otthoni idejét?? Mennyire nagyon frusztrált szerencsétlen,hogy nem tudja kifejezni magát??? Ne is csodálkozzunk azon,ha kiborul,mert nem tudja,nem érti,nem mondhatja el,mert nem beszél..

Ha nem használod otthon az akadálymentesítést,a saját gyerkőcöddel szúrsz ki..Úgy meg a gyógypedagógustól ne is várj csodát,,egyedül neki is nehéz..Az éremnek két oldala van..

Azt kell megérteni,hogy otthon csak MI SZÜLŐK tudunk segíteni!! Éppen ezért tartom nagyon fontosnak,hogy a diagnózis után,mindenképpen el kell menni egy szülőképzésre..Általában profi képzők tartják,szülő-szakember páros,és ha kérdez valamit az ember fia,például akadálymentes ügyben,biztos,hogy kielégítő választ fognak adni a kérdésekre..Ami mindenképpen hasznos és segítő...

De esetleg meg lehet keresni egy öreg róka mentorszülőt is..

Az AOSZ honlapján megtalálható,a kis közösség..Mindegyikünk segíteni fog kivétel nélkül..

 http://aosz.hu/szuloknek/mentorszulok/

Egy biztos...Egy autista gyereket,egy percre sem lehet vizuális segítség nélkül hagyni...

Tudjátok milyen dolog ez?? Mintha a vak embertől elvennéd a fehér botját,vagy a nagyothalló füléből kivennéd a hallókészüléket..Magyarán mondva megtagadnád a segítséget...

Akkor meg senki se csodálkozzon,hogy hirtelen KÁOSZ lesz számukra a világ...

Neked milyen lenne a konyhában vagy a lakásban,vagy akárhol eszközök nélkül??????

Teccenek már érteni,hogy miért annyira fontos a vizuális akadálymentesítés???????

Bocsi-bocsi,hogy egy kicsit kikeltem magamból,de muszáj volt,mert nem hiszem el,hogy nagyon sok szülő,miért nem érti..............

Ez volt mára a Live..Ha úgy gondolod,hogy fontos lehet a környezeted számára az információ akkor kérlek oszd meg...

Köszönettel,hogy olvastatok....a stílusért meg sorry,de mindenkinek meg kell értenie,hogy a gyerek érdeke az első..Ne legyen már lustaság kérdése......

Utóirat: Még a legnagyobbnak,Daninak is van határidőnaplója...mert anélkül elveszne......

dsc07650.JPG

süti beállítások módosítása