Kérlek Benneteket segítsetek Leventének.. (Fogászati ellátás miatt.)
2022. június 20. írta: Autizmus Live

Kérlek Benneteket segítsetek Leventének.. (Fogászati ellátás miatt.)

Őszinte leszek, nagy bajban vagyunk, és a segítségeteket szeretném kérni, Levente altatásos fogászati ellátásához.

Leventéről:

Levente fiam épértelmű, az autizmus spektrum középső tájékán elhelyezkedő, markánsabb autista jegyeket magán hordozó gyerek. SNI-s. Akik rendszeresen olvasnak, vagy személyesen ismerik, jól tudják, hogy nem az az átlag gyerek. Levente hivatalosan 2021 szeptembere óta, az alsó tagozatban őt ért, (az osztálytársak részéről) ,sorozatos iskolai, fizikai és verbális abúzusok miatt, illetve, tantermi kirekesztés miatt Az Oktatási Hivatal által elrendelt, (az 1. számú Szakértői Bizottság és a Vadaskert Ambulancia által alátámasztott.) Egyéni Tanrendben tanul itthon. Magam tanítom, minden iskolai tantárgyra, kevés külső, önkéntes segítséggel. A jelen tanév során, a kötelezően, törvényben előírt fejlesztéseit az iskolájától szakember hiányra hivatkozva, nem kapta meg ,ezért azt családunknak magánerőből kellett finanszírozni, hogy állapota javuljon, mindjobban alkalmazkodni tudjon a hétköznapi élethez, és önállósága elérjen egy bizonyos szintre. Sajnos fejlesztéseit nem mindig sikerült anyagilag finanszíroznunk, miután 2021 februárjának végén, Levente otthon oktatása miatt, elvesztettem a munkám. Jelenleg GYOD-on vagyok, a férjem az egyetlen kereső a családban, aki napi bejárós teherautó sofőr, az építőiparban. Négy gyermekünk közül, kettő már önálló életet él, Levente kisebbik bátyja Mezőgazdasági (Erdészeti) Technikumban a 10. osztályt végezte, jeles eredménnyel, Ő lakik velünk itthon. Az Autizmus illetve az autista Levente, havi szintű ellátása miatt (cca: 250 ezer forint), nagyon elkeserítő anyagi helyzetbe kerültünk, sajnos nincs ezen mit szépíteni. 

Levente az autizmus okozta állapot miatt szenzorosan érzékeny, a hallás, látás tapintás, ízlelés területeken, hyper szelektív evő, öt - hat féle ételt eszik meg, a minőségi evésére, és az egészége fenttarására nagyon oda kell figyelnünk. Immunológiai javaslatra, vitaminokat, és táplálékkiegészítőket, illetve állandó immunerősítést kap, miknek ellenértéke havi szinten tetemes összeg. Egészsége mindezek ellenére nagyon törékeny. Közösségben, amennyiben részt kell vennie iskolai foglalkozásokon (vizsgák) , majd minden esetben, valamilyen közösségi felső légúti vírus megbetegíti, aminek lefolyása minden esetben nagyon hosszadalmas. A Covid járvány alatt, végig itthon tanult, gyermekorvosi felmentéssel immunszupresszált állapotára való tekintettel.

Levente egyébként, nagyon kedves, mosolygós, az autizmusa miatt inkább magába forduló gyerek, a viselkedési anomáliáktól mentes. Hobby-ja a kertészkedés és a Tájékozódási futás. Versenyengedéllyel rendelkező, egyesületbe igazolt "special" tájfutó, integrálódva a normál Tájékozódási futó sportba.

levike_1.jpg

Fogászati előzmények:

Levente sajnos, kora gyermekkora óta, nagyon rossz "fog genetikával" rendelkezik, amit megtetéz a szelektív evése és a refluxa, bárhogy is küzdünk ellene. Naponta 2-3x tudom mosni a fogait, maximum egy-másfél perc erejéig. Nagyon erős még mindig a garat reflexe, jó párszor, a rosszabb napokon, öklendezésbe, hányásba fullad a fogmosás. A szájvíz használatára pluszban, körülbelül négy év alatt megtanítottuk, de csak gyümölcsös ízesítésűt epreset fogad el, hála rendszeresen használja, naponta két alkalommal.

Levente kétszer részesült altatásos fogászati ellátásban (TB- finanszírozott) a Heim Pál Kórház Madarász utcai telephelyén,2017 május illetve augusztus hónapban. A műtétekre felkészítettük, vizuális ábrákkal, minden beavatkozási folyamatra tekintettel. Az első beavatkozást nem viselte jól, az ébresztés után, vészes hányás alakult ki nála, dehidratálni kellett 24 órán keresztül. Illetve intravénásan antibiotikumot kapott, a nagyfokú ínygyulladása miatt. A második beavatkozást jobban tűrte, bár sajnos a branüljét, az altatás előtt akarta behelyezni az egészségügyi személyzet, amitől Levente nagyon megijedt, ezért határozottabban viselkedtek vele. A többszöri sikertelen behelyezés miatt végül elaltatták és utána helyezték el a kézfejében a branült. (a határozottabb viselkedésért, akkor a kórház személyzete elnézést kért.) A második beavatkozást jobban tűrte, éjszakára már hazajöhetett, jobban mondva a szó legszorosabb értelmében kimenekült az osztályról. Miután Levente a kommunikációjában részben akadályozott, nem tudta elmondani, mi volt az a rossz élmény, amitől annyira fél. Az ősz folyamán kontrollra sem tudtuk visszavinni, egyszerűen nem tudtuk kivinni a lakásból, folyamatosan sírt. Pszichológushoz fordultunk, aki akkor megállapította, vizsgálatsorozattal, hogy valószínű PTDS alakult ki nála a beavatkozások okán.

2017 telén végül magánellátásban tudták a fogászati kontrollt elvégezni, nem kórházi körülmények között. 2020 novemberében a Covid járvány alatt, kezdtek a fogai újra romlani, a fogváltás közben, után. Immunológusi javaslatra, miután a Covid oltás még nem volt elérhető a 12 év alatti korosztálynak, Levente immunszupresszált állapotára való tekintettel, várnunk kellett az újabb fogászati vizsgálatra. Levente 2021 decemberében és 2022 januárjában a Covid alapoltásait megkapta, így február elején újra jelentkeztünk altatásos fogászatra. Kétszer kellett vizsgálati időpont halasztást kérnünk, mert már itthon a vizsgálattól való félelem miatt rosszul lett, összehányta magát, és nem volt hajlandó kimenni a lakásból. A férjem segítségével sikerült április végén végül előzetes vizsgálatra vinnünk, ahol június 14.-re írták ki műtétre.

Májusban konzultáltam pszichológussal, és megpróbáltam a műtéti procedúrára felkészíteni, vizuálisan, rajzfilmekkel, segédkönyvvel. Bernadett lányommal június 7.-én vittük vérvételre, sajnos már a 204-es buszon rosszul lett, majdnem összeesett a félelemtől, ez a mozzanat, a Gyöngyösi utcai metrófeljáróban megismétlődött. Levente folyamatosan sírt, végül fél óra múlva, három ember segítségével (lányom, én, plussz asszisztens) tudott vért venni tőle a laboros asszisztencia. A kórházból hazaérve, teljesen magába fordult, és minden kommunikációs eszközzel próbálta a tudomásunkra hozni, hogy nem akar a Madarász utcába menni. Három napon keresztül folyamatosan sírt, nem evett és aludni egyáltalán nem mert a félelemtől, egyedül a hétvégi tájfutó versennyel tudtuk egy kicsit feloldani. Június 8.-án, egy facebook bejegyzésem kommentjében utaltam arra, hogy nagyon nagy bajban vagyunk, ekkor jelentkezett egy kedves ismerősőm, hogy besegítene az altatásos fogászatban, ha találok alternatívát magánúton, mert nagyon sajnálja Leventét, amiért ennyire fél.

A vérvételi fiaskó után, kezdtem el kutakodni a magán ellátásban, hogy hátha találok olyan rendelőt, ahol SNI-s gyerekeket ellátnak altatásos fogászati kezelésben. Több rendelőt is találtam, de fogalmam sem volt, hogy Levente el fogja e fogadni, csak azt tudtam, hogy a Madarászba, nem fogom tudni visszavinni. Megkérdeztem tájfutó berkekben is az ismerőseim, hogy nincs e valami ötletük, és egy gyermekkori sporttársam, a Hungarodental Fogászatot ajánlotta, ahol egy szintén gyermekkori tájfutó sporttársam a Fogászati központ vezetője. Felvettem a kapcsolatot a Fogászattal, jobban mondva a fogászat vezetőjével, illetve akkorra már informálódtam, hogy több mint 20 éves tapasztalattal bírnak az altatásos fogászat területén. A fogászat vezetője, a Junior Dental rendelőjükbe irányított, előzetes vizsgálatra. Leventével szombaton, vasárnap és hétfőn, a rendelő fotóit nézve készültünk a vizsgálatra, illetve a félelmét oldottuk avval, hogy Laci bácsi a Fogászat vezetője is tájfutó. Ezt a tényt Levente végre nem rettegve fogadta el, EZ VOLT A KULCS, A HÍD,MEG A MINDEN IS, sőt a szombati tájfutó versenyen egy kicsi tájfutó bóját be kellett szereznünk, amit Június 14.-én a fogászati vizsgálatra magával hozott és a Fogászat vezetőjének ott is hagyott, evvel kifejezve a bizalmát, mert máshogy nem tudta elmondani.

A Junior Dentalban, Dr. Kucsera Anna hihetetlen türelemmel, és empátiával foglalkozott Leventével, az összes félelmét próbálta oldani. Sőt fogászati röntgent is tudtak eszközölni Leventénél, holott ez idáig ez soha nem sikerült, mert nagyon félt a röntgen géptől. Mondjuk most is, de most hagyta a vizsgálatot. A vizsgálat alatt a fogászati székbe még nem mert beülni Levente, de hagyta, hogy a doktornő megvizsgálja a fogait. Nem öklendezett, nem sírt, és a vizsgálat végén kint a váróban csendesen szemlélte az óriási akváriumot. Nem menekült el a rendelőből, nem lett rosszul a félelemtől, ami hatalmas eredmény. 

Az aneszteziológiai  konzultáció után, az altatásos beavatkozást vállalja a Junior Dental, azaz Dr. Kucsera Anna fogorvos. Levente műtétje július 01.-én 8:30-kor lenne. (remélem segíteni fogtok benne, vagyis nagyon szépen kérlek erre Benneteket!) Közben kiderült az is, hogy a rendelőben ugyan magán úton van SNI fogászat, az esetek nagy részében autista gyerekeket kezelnek altatásban évek óta. Az első altatási órát, illetve a fogászati vizsgálatot a beavatkozást felerészben szponzoráló ismerősöm által előzetesen átutaltam a rendelőnek.

A múlt hét végén konzultáltam a pszichológus ismerősömmel, aki megerősített abban, hogy jól döntöttem, mert Levente PTDS-e a Madarász utcával kapcsolatban felerősödhet,  nem szabad kitenni neki újra, mert meglehet, hogy nem csak fogorvoshoz, de a saját gyermekorvosához sem fogom tudni elvinni a jövőben, mert annyira retteg, a kórházi avagy a rendelői környezettől. Sajnos nagyon sokszor volt benne a része. Egy Autista gyerek mindezt nagyon rosszul reagálhatja le, mert nem érti meg teljesen a helyzetet, így olyan környezetbe kell vinni, ahol nem éri annyi stressz, környezeti hanghatás, illetve az orvos és az asszisztencia is elfogadja, hogy a kis páciens autista.

Futottam még egy kört a SOTE illetve a Bethesda SNI fogászatok tekintetében is, de csak decemberre illetve november végére kaptam volna előzetes vizsgálati időpontot. Sajnos Levente fogaival kapcsolatban akut a probléma, és a gyulladási gócok miatt, nem lehet tovább várni, elmentünk vele a falig. 

5 fogát kell húzni ( abból már gyökérkezelt, ott a krónikussá vált ínygyulladása a nagy probléma, nehogy más szervi galibát okozzon,a gócpont.) Egy fogat azonnal el kellene látni (sajnos húzni), mert fáj neki folyamatosan, le is van törve, amit tudunk egy jó hónapja, mert azt folyamatosan jelzi. 3 fogat tömni kell, fogkövet leszedni, és barázda zárni. Magyarul nem kis beavatkozás, és nem egy óra altatás. Aztán majd az utókezelés ősz végén, ha már az ínye begyógyult. Elvileg a Doktornő említette, hogy van rá pótlási megoldás, de ahogy az álkapocs nő, cserélni kell, meg a fogtechnikusnál harapni kell hozzá, és ugye azt is meg kellene tanítani Leventének. (Úgyhogy Benji, ha olvasol....leköteleznél, ha tudnánk beszélni, Te meg tudnád neki tanítani, a legkedvesebb gyógypedagógiai asszisztense voltál, igaz most Fogtechnikus, de legalább auti.spec.)

Amiben a segítségeteket szeretném kérni: ( Bízom a olvasói közösségetekben, hátha..)

Nagyon szépen kérlek Benneteket, ,hogy segítsetek nekünk anyagilag, hogy Levente altatásos fogászati beavatkozását, esetlegesen majd az utókezelését ki tudjuk fizetni. Bármennyi anyagi támogatással, akár sok kicsi, sokra megy alapon. Ha nagyon feszítve számolom, akkor körülbelül 300 ezer forintot kellene még összegyűjtenem, amiben a segítségeteket szeretném kérni.

Sajnos önerőnkből nem tudjuk megfinanszírozni. Bár tudnánk, én lennék a legboldogabb.

Ha segítenétek, vagy valaki nagyobb összeggel segítene, felajánljuk neki a Júliusban Zala megyében Homokkomáromban lévő Zalaerdő Zrt Erdei lakjában történő Szép kártyával, előre kifizetett nyaralásunk. ( önellátással) Röstellem, de csak ez van a birtokomban, amit oda tudunk adni helyette. 

Amennyiben tudtok támogatni: - Azt előre is nagyon szépen köszönjük! 

Számla szám: 11773030-10575035-00000000 Tóth Dóra OtpBank.  (közlemény: Levente fogászat adomány)

Külföldről : IBAN HU50 11773030-10575035-00000000 Bic/SWIFT : OTPVHUHB

Mind Levente, mind a magunk nevében NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNJÜK! 

A kérésem elkeseredésemben íródott, tekintettel az anyagi helyzetünkre. A közösségi adakozás kéréséről, mind a Fogászati rendelő, mind az a nagyon kedves ismerős tud, aki fele részben finanszírozza Levente fogászati ellátását. Kérlek Benneteket, hogy a bejegyzés alatt ne trollkodjatok,-a bejegyzés olvasása és a kommentelés során-, a bejegyzésem és a kérésem, egy 12 és fél éves autista gyerekről, a fiamról szól.

Szeretném azt is hozzátenni, hogy egy autista gyerekkel, vagyis az esetek nagy százalékában, nem lehet csak úgy beesni ambulánsan egy fogászati rendelőbe. Nagy részük speciális fogászati ellátásra szorul. Mint Levente fiam is. Én lennék a legboldogabb, ha csak úgy behuppanna a fogászati székbe és hajrá. Sajnos az nem a mi platformunk.

Kérlek segítsetek Leventének.

( email elérhetőségem: tdori1020@gmail.com, ott is nagyon szívesen válaszolok, ha van kérdésetek.) 

süti beállítások módosítása