Legyél Te is kis Erdész - Ipoly Erdő Zrt
2016. augusztus 20. írta: Autizmus Live

Legyél Te is kis Erdész - Ipoly Erdő Zrt

"Nemes cselekedet valóra váltani egy, a társadalom szemében beteg, szerintem különleges, kisgyerek álmát.." (L.K)

Nemes cselekedet igen,amit nagyon hálásan köszönünk az Ipoly Erdő Zrt-nek.

Viszont azt mindenképpen meg kell jegyezzem,hogy az autizmus NEM betegség,sajnos a társadalom szemében igen,piff neki sztereotípiák.Mi azon dolgozunk,hogy leromboljuk a negatív megítélést,amiben az Ipoly Erdő Zrt mérnöke egyben Közönségkapcsolati vezetője Lengyel László Zoltán és két Kerületvezető-erdésze,Locskai Milán (Királyrét) és Szabó Ferenc (Nyugat-Cserhát) a héten rengeteget segített.

Különlegesek - Autisták...de ugyanolyan emberek,mint Te vagy én..Kicsit több odafigyelést igényelnek,na bumm,kicsit máshogy kell bemutatni nekik a Világot..Gond??

Ugye nem..

Az ERDÉSZEKNEK sem volt az! Mi csak köszönni tudjuk Nekik és nagyon hálásak vagyunk érte!

Aki huzamosabb ideje a blog olvasóm,és nyomon követi az életünk,az nagyon jól tudja,hogy Zalán és Levente miatt a fél életünk kint töltjük az erdőben.Nem hiába..Akik nem tudják,azoknak egy kis magyarázat,egy tavaszi blogbejegyzésem által,hogy miért pont az ERDŐ?: http://autizmuslive.blog.hu/2016/04/20/miert_pont_az_erdo

A férjemmel mind a ketten nagyon fontosnak tartjuk a gyerekek környezeti nevelését.Ugyanis ha már az erdőbe járunk,ne csak nézzünk hanem lássunk is,lássunk,méghozzá be a fák közé!

Nálunk az erdő,a kicsik miatt TERÁPIA,és a terápia mellett mára természetes közeggé,az életünk majd minden napi részévé vált.

Teljesen természetes dolog,hogy Zalán kíváncsi lett rá már tavaly tavasszal,amikor a túráink során erdőben dolgozó emberekkel találkozott,hogy mégiscsak kik dolgozhatnak az erdőben.Nagyon sokszor kérdezte,folyamatosan nyúzott minket,mígnem egy éve nyáron megpróbáltam megkeresni a Bükk-hegységben lévő Tárnics tanösvény-es csúf fiaskó után egy közeli rokon erdészt,hogy segítsen abban,hogy Zalán megismerhesse az erdészek munkáját,hisz annyira szeretné.Sajnos a térerő ördöge, vagy a rokonom időhiánya akadályozta meg,akkor hogy Zalán megismerhesse az Erdészek munkáját.A szomorú gyereket akkor avval vigasztaltam meg,hogy legyen elég neki,hogy az erdőben dolgozik az Erdőmérnök,az Erdész,az Erdészeti szakmunkás,a Favágó,a Vadász és még sokan mások.

Nem volt elég neki.

Természetes gyermeki kíváncsisága miatt amint kimentünk az erdőbe,rögtön megkérdezte,hogy hol van az Erdész?? Miért láthatatlan? Ha esetleg megtaláljuk vajon lehet beszélgetni Vele? Ha igen,vajon jó ember?Szóba állna velem,és nem lenne baj neki,hogy autista vagyok,és nem tudok mindent úgy megkérdezni,ahogy a többi gyerek?Vajon megmutatná nekem a munkáját?Azt hogy hogy neveli a fákat? Tényleg az Erdésznek kell vadásznia,fát vágnia,a túrázókkal foglalkoznia?Kell tudnia traktort vezetni?

Minden egyes túránkon,erdei tartózkodásunk alatt záporoztak a kérdései egy éven keresztül..

A két hete a facebookos felhívásomhoz tulajdonképpen Katalinpuszta és a Gyadai Tanösvény adta meg az utolsó lökést.Majd négyezer ember osztotta meg a kérésünk,és egy emberként fogott össze Zalánért az Ipoly Erdő Zrt,és a Pilisi Parkerdő Szentendre Erdészete,bár,remélem,-mert Zalán nagyon nagyon szeretné-,hogy a Parkerdőhöz még lesz alkalmunk visszamenni,illetve más nagy Erdészeteket is megismerni,mint az Egererdő Zrt vagy az Északerdő Zrt vagy a KEFAG...vagy a TAEG Zrt-t.

Az Erdészeti Ismeretek tanulását Zalán Katalinpusztán kezdte az Ipoly-Erdő Zrt Látogatóközpontjában,és nem is akárkitől,hanem egyenesen az Ipoly-Erdő Zrt Közönségkapcsolati Vezetőjétől,Lengyel László Zoltán Erdőmérnöktől.

dsc04401.JPG

Laci nagyon nagy türelemmel vezette be az erdészet rejtelmeibe,és megpróbált mindent megmutatni,és nagyon türelmesen elmagyarázni Zalánnak..

Határoztak Gombákat,Zalán megtudta hogy az erdőben rengetegféle gomba nő,és bizony nem mid ehető.

dsc04390.JPG

Megtanulta,hogy hogy kell egy fa korát meghatározni.

dsc04396.JPG

A Látogatóközpont Öreg tölgy bemutató helyszínén választ kapott arra a kérdésre,hogy mik is azok a kapillárisok,és hogyan működnek.

dsc04412.JPG

A Vadbemutató alkalmával elnevezte a szarvasokat,mert nem volt még nevük,a a szarvastehenet REGE néven nevezte el,és a bikát ROBIN néven.Remélem megmaradhat a nevük. Zalán nem csak elnevezte az állatokat,hanem meg is etette őket.

dsc04404.JPG

Belekóstolhatott a méhészetbe is.

dsc04422.JPG

A  bemutatók megnézése után,pedig a Gyadai Tanösvényen tanulta az erdészet tudományát.Itt éppen a fagylécről.

dsc04436.JPG

Külön öröm volt hogy Lacival együtt KéK túrázhatott..

dsc04445.JPG

A Függőhídnál meg megbeszélték azt,hogy hogy kell viselkedni az erdőben,mert Zalánt mint tudatos erdőjáró gyermeket,nagyon érdekelték az erdei szabályok..

dsc04450.JPG

Egyébként Laci nagyon vizuálisan,sok-sok képes segítséggel vezette be Zalánt az erdei tudományokba,teljességgel autizmus-specifikusan,úgy hogy Zalán mindent megértett..Nem is tudom,hogyan köszönjük meg..

Zalán nagyon részletes naplót írt a napjáról..

dsc04469.JPG

dsc04470.JPG

dsc04471.JPG

dsc04472.JPG

Nagyon szépen köszönjük Lengyel László Zoltán Erdőmérnöknek,a Zalánra szánt időt,és azt óriási türelmet és kedvességet amivel tanította őt az Erdőről..Zalánnak nagyon nagy örömet szerzett..

Amit Zalán a gyakorlatba is átültethetett a Börzsönyben Királyréten,illetve a Nyugat-Cserhátban.Két igazi Kerületvezető-erdész által akik hihetetlen nagy kedvességgel és türelemmel foglalkoztak vele,és Zé tudását az erdőről,sok-sok dologgal bővítették,legjobb tudásuk szerint.

Ipoly Erdő Zrt -Királyrét Erdészete

Zalán Királyrét-i programját Locskai Milán Kerületvezető-erdész szervezte,egy igazi gyalogos-sárdagasztós erdész napot. Milán csupa-szív kedvessége,és személyisége azonnal megfogta Zé-t és két perc alatt összebarátkozott Milánnal.

dsc04511.JPG

Persze mindjárt be is fogta dolgozni,hiszen szórni kellett menni,mert éhesek a vadak.

dsc04516.JPG

A szóró és a Vadles Milán erdészházától nem volt messze.

dsc04518.JPG

Ahol Zalán szorgalmasan dolgozott,és profi módon szórta a kukoricát.

dsc04529.JPG

Majd a szórás után felmásztak a lesre,és Zalán megtudta azt is,hogy errefelé az erdésznek,bizony vadásznia is kell,mert feladata a vadgazdálkodás is.A bozótból jöhet szarvas,vaddisznó és őz.Rókára nem vadásznak,mert a róka megeszi a pockot,és evvel segít az erdésznek,hogy ne legyen az erdőben a csemetés-kertekben nagy a pocok-kár.

dsc04530.JPG

A les után Zé begyalogolt a rengetegbe,ahol Milánnak megmutatta,hogy mennyire profi térképolvasásból.

dsc04543.JPG

Majd határoztak gombát.

dsc04554.JPG

Megtudta,hogy mi az a Kínai bajusz ami a bükkfára jellemző fahiba.

dsc04557.JPG

és megnézte a híres speciális erdőújítást amikor köröket vágnak az erdőbe.

dsc04545.JPG

Milán elvitte Zalánt a Bajdázói-tóhoz ahol láthatott őshonos mocsári teknősöket.

dsc04569.JPG

Láthatta a Bajdázói Andezit bányát ahol valaha robbantással bányászták a követ.

dsc04576.JPG

Felpróbálta Milán kalapját is.

dsc04575.JPG

Lesétáltak a Szén-patakhoz,ahol a Szállásoki barlangot zseblámpafény mellett fedezték fel.Sajnos nem volt egyetlen denevér sem.

dsc04586.JPG

A barlangászás után,egy nagy farönknél megpihenve Zalán felette a kérdéseit Milánnak.

dsc04597.JPG

Ezeket:

dsc04468.JPG

Végül de nem utolsó sorban lesétáltak a Királyréti Kisvasút végállomására,ahol kiderült,hogy Milán a kisvasutak nagy rajongója,ahogy Zalán is.

dsc04609.JPG

Visszafelé megbeszélték merre jártak a kerületben.

dsc04604.JPG

és záró mókaként elmentek a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Hiúz Házába,ahol Zalán vizsgáztatta az erdészt.Zalán két hete járt ott,és mindent nagyon jól megjegyzett.

A Börzsöny-i helyeket.

dsc04611.JPG

A Börzsöny kincseit..gyümölcseit,fáit..

dsc04616.JPG

Rettentően élvezte,hogy Ő teheti fel a kérdéseket.

dsc04624.JPG

A nap végén nagyon szomorú volt.

dsc04633.JPG

Nagyon de nagyon jól érezte magát,és Milánnak Óriási köszönet a NAP-ért!

dsc04634.JPG

Zalán rendhagyó módon dokumentálta is a napját.

dsc04636.JPG

dsc04637.JPG

dsc04638.JPG

dsc04639.JPG

dsc04640.JPG

Ipoly Erdő Zrt - Nyugat-Cserhát Erdészet

Zalán Cserháti programját Szabó Ferenc Kerületvezető-erdész és felesége Erika szervezte.Egy igazi fákkal foglalkozó napot,ahol megismerkedhetett terepen a fadöntéssel,és egy igazi Fafeldolgozó Teleppel,sőt a végén Feri "bácsit" még egy KéK túra bélyegzésre is rávette.Ráadásul egy kis csavar is került a történetbe,mert Levente,Zalán öccse aki sokkal sérültebb az autizmusában is részt vett mindenben,legalább is megpróbálta Feri és Erika mindenbe bevonni.RESPEKT és köszönet érte!

A délután Bánkon indult,ahol Zalánt egyenesen a saját házukba invitálták.

dsc04642.JPG

Számítógépen megnézték az erdőrészletet Borsosberény mellett,ahol az igazi Fás délután kezdődött.

dsc04641.JPG

Majd a védőfelszerelések és a láncfűrész előkészítése után elindultak Borsosberény mellé az erdőbe.

dsc04644.JPG

Be a sűrűbe.Ahol Zalán választhatott fát,ami döntésre került.

dsc04648.JPG

Zalán kiválasztott egy magas csertölgyet.Amibe Feri először hajkot vágott,amit Zalán még nézhetett,de azután mivel a favágás veszélyes üzem hátrább kellett álljon amikor kivágta azt.

dsc04654.JPG

Feri elmondta Zalánnak,hogy az erdésznek bizony a fanevelés,és a vadászat mellett fát is kell tudni vágnia,és profi módon kezelni a láncfűrészt.De traktort is kell vezetnie.

dsc04657.JPG

A döntés után Zalán és Feri lemérte a fát,megbecsülte a korát.A Csertölgy 80 éves volt,és 24 méter magas cca.

dsc04664.JPG

Majd egyszer csak a legnagyobb meglepetésünkre Levente is bemerészkedett az ERDŐBE.Ugyanis Levente nagyon fél a hangos gépektől,szenzoros hangérzékenysége miatt.

dsc04662.JPG

A fadöntés és a mérés után Zalán feltette a kérdéseit Feri bácsinak.

dsc04667.JPG

Sőt Feri egyes kérdések megválaszolását,igen demonstratívan,és Zalán autizmusa miatt,vizuálisan megsegítő módon oldott meg! Óriási köszönet érte.

Az ebben a kerületben lévő összes fellelhető fafaj levelét odahozta Zalánnak,így megtudta a lurkó,hogy a kocsányos tölgynek fülcimpája van.

dsc04674.JPG

Levente is nagyon jó érezte magát,Szabolccsal fadöntős videókat nézett.

dsc04670.JPG

A Fás munka után irány Szátok a falu-akácfa-  Fafeldolgozó telepe. De közben Zalán útközben szedrezett,csipkézett,kökényezett,málnázott,somozott..és rávette Ferit és Erikát,hogy Borsosberényben a vasútmegállónál várják meg a kis Piroskát.

dsc04676.JPG

Volt rönkmászás..

dsc04677.JPG

a "kötelező" Sztár-fotó.. :) :) :)

dsc04678.JPG

Erőnléti séta a fatelepen,közben kihozatal számítás.

dsc04684.JPG

és Szabolcsnak teljesen hazai pálya,mert Faipari Technikus,és bár neki sajnos mást hozott az élete,ettől még nagyon jó Faipari szakember,aki szereti a szakmáját,és ha lehetősége lenne nagyon szívesen dolgozna benne újra. De amin igazán meglepődtünk,Levente egyáltalán nem ijedt meg a nagy fűrészgépektől.

dsc04690.JPG

A Fatelep látogatás után Ferit és Erikát még arra is rávette Zalán,hogy terepjáróval elautózzanak Romhányba,és Kék túrát bélyegezzenek..Úgyhogy most a Cserháti túrát őszre hivatalból is be kell tervezzük.

dsc04698.JPG

A délután végén szomorúan vitték vissza Bánkra,ahol palacsinta és pogácsa várta.

dsc04705.JPG

Zalán még este megírta a naplóját aminek most külön jelentősége van,mert itthon soha nem ír folyóírással de most avval írta a naplót..Na igen..Feri felesége tanítónő Felsőpetényben,és ha egy tanító néninek és az erdész párjának ír,akkor jár a folyóírás..Legyek őszinte,ezt én sem tudtam még soha de soha elérni Zalánnál.

dsc04713.JPG

dsc04711.JPG

dsc04712.JPG

dsc04714.JPG

Végtelenül szomorúan hoztuk haza,még Levente sem szólt egy szót se.Itthon a kisebb is egész este a Cserhátot, Ferit és Erikát meg a fadöntést emlegette..

Zalán nagyon szeretne visszamenni az ERDÉSZEK-hez,a csupa szív EMBEREKHEZ,akik úgy fogadták el őt és a sérültebb öccsét is ahogy van/vannak.

Igen az erdőben nincs különbség..nincs AUTIZMUS, csak vidám mosolygós gyermek.

Nagyon Szépen Köszönjük Ipoly Erdő Zrt

süti beállítások módosítása