Levente és a Villamos esete..
2017. február 04. írta: Autizmus Live

Levente és a Villamos esete..

Levente a héten itthon volt Apával,mert a téli,éves menetrend szerinti náthája beköszönt,mivel sajnos az orrfújás sehogy sem megy,jobbnak láttuk ha itthon marad a héten,megelőzve a náthából,hétfejű sárkány lesz című fejezetet.

http://autizmuslive.blog.hu/2016/05/24/hetfeju_sarkany_768

(bejegyzés:a nátha problémaköréről autista módra..magyarul néhány gondolat a hétfejű sárkányról..)

Tehát Levente itthon maradt,de ahogy a javulás útjára lépett,és nem igazán volt lefárasztva a héten,-bár egyszer lement Apjával Béla kutyát sétáltatni-,a tegnapi napja igen pörgősen irányíthatatlanra sikeredett..Tegnap este mikor munka és az AOSZ után este hazaértem,találtam itthon egy romjain ülő Szabolcsot,egy full pörgős Leventét és egy zajvédő-fülvédőben ücsörgő Zalánt,aki az:

-Anya én ezt nem bírom már,most azonnal menjünk ki az erdőbe!! felkiáltással fogadott....

Húúúúú..este hat óra van,át kéne tenni a projektet holnapra,még ugye Levente még nem volt hajlandó elmenni a nagydolgára..és különben is hullafáradt vagyok..igaz az mondjuk másodlagos,ha a gyerekekről és az erdőről van szó,Dobogókő este is szép..

No igen Levente..Tegnap volt az a nap amikor,a hazaérkezésem után fél órával,azt mondtam neki,hogy két választása van,nagydolog (és akkor utána tán kevesebb lesz a diszkomfort,tán kicsit megjuhászodik) vagy fürdőkád..és alvás..Az utóbbit választotta,így este negyed nyolckor már a takarója alól leskelődött,igaz csak este 10-kor aludt el..

Persze fűt fát megígértünk,csakhogy aludjon,közben én kétszer belealudtam az altatós projektbe..

No mindegy,üzletet kötöttünk vele háromnegyed tízkor,reggel nagydolog utána ERDŐ,azon belül Visegrád és környéke..

dsc07637.JPG

Visegrád Leventénél a top,ha valami baja van,mindig Visegrádra akar menni..Viccesen szoktuk is mondani,hogy mi már hazajárunk Visegrádra...(Jajaja,mondjuk én lennék a világ legboldogabb embere,ha ott lakhatnék...)

Tehát ha szombat akkor Visegrád..legalább jó levegőn lesz,és a héten felgyülemlett energiáit egy kicsit levezeti..Kóborlunk egy jót..

Reggel felkelt,majd betyáros tartással,huncut üzemmódban közölte,hogy...

-Levente go nagydolog, and Levente go in 19-es tram...go go go..now..

????? Hogy a mi van???

-No de nem megyünk akkor Visegrádra?????

-No-no-no-no Levente go to 19 tram..CAF tram..

19_es_caf_villamos.jpg

Mondja ezt egy olyan gyerek aki az utazásaink 90%-ában irtózik a tömegközlekedéstől..Hajnalban még csak-csak lehet vele BKV-zni,de délután nincs az az isten,aki felteszi őt egy buszra avagy bármilyen más közlekedési eszközre. Bizony nem egyszer fordult elő,hogy 5 km-t gyalogoltunk haza az óvodából.

Villamos-élménye alig alig volt Leventének,CAF villamossal csak egyszer utazott,amikor az ovival az Állatkertbe mentek..

Szóval ezt most jól kitalálta..

Mert...................

Egyébként ez nem is baj,hiszen most Ő maga kérte a tömegközlekedést,mi meg bíztunk benne..Bíztunk,hogy a rengeteg vele való munka,fejlesztés,és az előre megtervezett akadálymentesített utazás képi anyaga,(most éppen Zalán villamosfüzetei által megsegítve) megteszi a hatását,és nem lesz semmi gond az utazás alatt,ha már Visegrád helyett,a Villamosozás a mai elsődleges kívánság..

Gondoltuk nem terheljük agyon,elég lesz neki a Bécsi út - Margit híd és vissza viszonylat...

Visegrádot eltoltuk,és ma kora délután,villamosozni mentünk..egy életünk,egy halálunk alapon..Persze extra kikötésekkel,csak tizenkilences és csak CAF jöhetett szóba..

dsc07562.JPG

A villamosozást letudtuk..Csendben megjegyzem az új helyzetektől Leventét ismerve mi is tartunk,mert sosem tudhatjuk,hogy esetleg lesz e valami zavaró tényező,ami megzavarja,és borul az egész program..

Gondoltuk ma csak a Margit-hídig,de nem akart leszállni,gondoltuk akkor a Halász utcáig és megkeressük a Nagy Ho-ho legjobb barátját...de nem akart leszállni..jó akkor irány a Gellért tér..de nem akart leszállni,így hát elzötyögtünk Kelenföldig..és vissza Óbudán a Váradi utcáig..egy óra húsz perc alatt..

Egy óra húsz perc alatt,egy vidám Leventével,aki ma nagyon imádta a 2209-es pályaszámú CAF villamost a 19-es vonalán..

Egy óra húsz perc alatt egy olyan kisfiúval,akivel csak és kizárólag reggel lehetett tömeg-közlekedni,délután,már alig-alig,és hogyha muszáj volt,akkor jobb ha volt nálam egy rakatnyi bocs kártya..meg jó sok nagy levegő...

aosz-kartya-mindket-oldal.png

(képforrás: http://aosz.hu/aosz-kartya/ )

No igen...

Most sokan mondhatnák azt,hogy minek írom mindezt ide,hiszen ez csak egy szimpla villamosozás volt,az autisták különben is imádnak közlekedni...

Nagy tévedés! Nem mind..Ugyanis vannak köztük olyan gyerekek és felnőttek,akiknek ez igazi tortúrát jelent..szenzoros érzékenységeik miatt..Például nem szeretik a busz vagy a villamos vagy a metró hangját,a tömeget,a szagokat..A szagokat,amikor keveredik az erős parfüm és az izzadság,vagy más szagorgiában kell részük legyen..Nem mernek felszállni a mozgólépcsőre,mert bizonytalan a lábuk alatt,vagy éppen az utazóközönség ruháinak színkavalkádja zavarja őket..és ecetera.....meg ecetera...

Levente nálunk ebbe a táborba tartozik..Nem szereti,nem szereti..van ilyen..Persze Zalán,pont a másik véglet,mert az ERDŐ mellett a másik nagy speciális terület az ő életében a közlekedés..

Bár Zalán a retro járműveket szereti igazán..

dsc08032_1.JPG

(a busz: Zalán rajza..)

Szóval Levente,azért Zalán mellett szép csendesen elméletben összecsiszolódott az utóbbi két évben a közlekedéssel..Zalán közlekedési témájú könyveit rendszeresen nézegeti,sőt felismeri a járművek típusait,igaz a sínen közlekedőekben annyira nem profi..Gyakorlatban viszont az utóbbi két évben sem szeretett utazni..Konkrétan ha tömeg volt a buszon fel sem lehetett szállni vele,és például a régi Ikarus buszokat messze ívben elkerüli..Nem úgy mint Zalán..

Pont ezért volt ma reggel,a kijelentése Leventének számunkra akkora csoda...

Ma az ERDŐT a 19-es villamosra cseréltük,és mértünk..Mértünk viselkedést,reakciót,tűrőképességet,és feszegettünk határokat..és a végén megállapítottuk,hogy Levente a CAF villamos barátja lett..

Bár..Csendben megjegyzem,a Ganz-ra a KCSV-re avagy a Tátrára aligha tudnám felpakolni...egyébként a Metróra sem..

Szóval örülök..vagyis örülünk..igen..mert ha kicsit is léptünk előre,de léptünk...és a kicsi lépésnek is örülni kell nagyon,mert abból lesz a nagyobb..

Ezekért a kicsi lépésekért dolgozunk,folyamatosan..mert nagy munka van ám a mai Villamosozás mögött is..gondolva vissza az egy óra húsz perc egy helyben való eltöltésére mosolygó arccal,egy pisszenés nélkül..

Igen ma közlekedtünk,és nem használtunk BOCS kártyát...furcsa is volt......

RESPEKT Levente...

Szóval kedves szülők,nem elfeledni,a kicsi lépések is óriási eredménynek tekintendők..Mert utána jönnek a nagyok!!

Ez volt mára Levente és a Villamos esete,meg a Live...

Köszönöm,hogy olvastatok...

süti beállítások módosítása