Távlatok-tervek.. (Erdő-élmény-örömök..)
2017. január 06. írta: Autizmus Live

Távlatok-tervek.. (Erdő-élmény-örömök..)

"Örök érvényű igazság,hogy a gyermekeké a jövő,és kicsi gyermekkorban kell elkezdeni az erdő szeretetére való nevelést,bemutatni a felelős erdőgondozást,megtanítani azt,hogy mekkora értéket képvisel az életünkben. Igen-igen! Ez így van! De miért is ne vehetnének részt mindebből a fogyatékossággal élő gyerekek is..?? Hivatalosan,program lehetőséget biztosítva a számukra,integrált segítő környezetben,akadálymentesen.." (Autizmus Live)

....az Erdőpedagógia bejegyzésből: http://autizmuslive.blog.hu/2016/12/10/erdopedagogia

Elnézést kérek mindenkitől,hogy a saját szavaim idézésével kezdem a bejegyzést...

Tavaly decemberben nagyon nagy megtiszteltetés ért minket Szabolccsal,ami ma élő szóban is realizálódott,autizmus szakmai téren..Jó egy kicsit meredeken fogalmaztam,de hát akkor is,hiszen a saját magunk által kidolgozott és alkalmazott IKaT (Irány Ki a Természetbe! - módszerünk)ügyében,illetve a fogyatékossággal élő gyermekek erdei környezeti nevelésének lehetőségeiről témában,ma Visegrádon jártunk a Pilisi Parkerdő Zrt ( Visegrádi Erdészet) Madas László Erdészeti Erdei Iskolájában-Mogyoróhegyen,Békefi Andrásné Moór Györgyi iskolavezető meghívására.Akit mind az IKaT,mind a fogyatékossággal élő gyermekek erdei környezeti nevelésének lehetősége érdekel,és az Erdei Iskolában lehetőséget lehetne teremteni minderre.

dsc06073_1.JPG

Még decemberben beszélgettünk,arról,hogy januárban üljünk le,és beszéljük át,az egész koncepciót.Erre ma adódott lehetőség,amit itt is szeretnék még egyszer megköszönni.Külön öröm a számomra,hogy pont Visegrád-Mogyoróhegy,a két autizmusban érintett fiam,egyik legkedvencebb helye az,ahol hivatalosan is befogadásra találtak a gondolataink,az ötleteink,a mögöttünk álló,jó őt-évnyi eredményes speciális erdei környezeti neveléssel-fejlesztéssel kapcsolatban....és IGEN! meg fogják/fogjuk teremteni a lehetőségét,hogy nagyon sok fogyatékossággal élő gyermek akadálymentesen,részt vehessen,az erdei környezeti nevelésben.

De ne szaladjunk ennyire előre.

Egy kicsit írnék az Erdészeti Erdei Iskoláról is.

"Az Erdei Művelődés Háza létrehozásának ötlete a Pilisi Parkerdő-gazdaságot 1969-ben éve megalapító legendás igazgatótól, Dr. Madas Lászlótól származik, aki a hetvenes években bevonta az erdei fejlesztésekbe az akkor pályakezdő Makovecz Imrét. Makovecz 1977 és 1981 között a Pilisi Parkerdő-gazdaság főépítészeként dolgozott, a Parkerdőben a mai napig legismertebb alkotása az 1988-ban épített, az idők során több mint százezer gyerek által látogatott Erdei Művelődés Háza épülete.

Az Erdei Művelődés Házához kapcsolódóan 2002 óta 11 korszerű faházban egyszerre 150 fő számára biztosítható a szállás. 2003-ban három lépcsős oktatási rendszer kiépítése kezdődött, amely keretén belül azóta 4 tanösvény készült el a hozzá kapcsolódó vezető füzetekkel, mesekönyvekkel és oktatási programmal együtt.

Az erdei iskola dolgozóinak munkája az elmúlt negyed század során több generáció természethez való viszonyát formálta. Ma az itt évtizedekkel ezelőtt „jurta táborban” résztvevők gyermekei ismerkednek az erdővel, az erdész munkájával és a természetvédelemmel." forrás : http://www.visegrad.hu/madas-laszlo-erdeszeti-erdei-iskola

Az Erdészeti Erdei Iskola majd 30 éves múltra tekint vissza a gyerekek környezeti nevelésének tekintetében.Igen eredményes múltra,igyekezve minden odalátogató vagy táborozó gyermekkel megszerettetni az erdőt,annak flóráját és faunáját.Igen-igen,és ezt itt a kiemelt lényeg..Megszerettetni,az erdőben és az erdő által tanítani.Tudom,kicsit haza beszélek,de szerintem ennél jobb dolog nincs a világon..Teszem hozzá,a szabad levegőn,és 100%-ig interaktív kézzelfogható módon..

Az iskola honlapja: http://www.mogyorohegy-erdeiiskola.hu/

Tehát nagyon nagy tapasztalat van,a környezet gyönyörű,az iskola patinás,eszközökkel nagyon jól ellátott az interaktív nevelés terén,úgyhogy az út,teljes biztonsággal ki van kövezve,hogy az Erdei Iskola rendszeresen tudjon fogyatékossággal élő gyermekeket fogadni egy-egy napra,vagy egy rövidebb idő-intervallumú erdei iskolai táborba.

dsc06084.JPG

Ezen a ponton kapcsolódtunk mi,vagyis dehogy az már az Erdők Hete alkalmával kapcsolódtunk tudat alatt,mert már akkor megfogalmazódott bennem az a gondolat,hogy ez a gyönyörű hely és annak teljes környezete,mennyi mennyi fogyatékossággal élő gyermeknek segíthetne fejlődni,az erdő és annak kincsei által.

Decemberben egy kicsit tovább gondoltuk,és ma szerintem le is fektettük az alapjait,az alap gondolatait.

Hogy miről is volt szó?? Mindarról,hogy hogyan lehetne kivitelezni,speciálisan,akadálymentesítve,úgy a program adta lehetőséget,feladatokat,a kerek egészet,bármilyen fogyatékossággal élő gyerek megértse.Jobban mondva,speciálisan kidolgozva a számukra egy tematikát..Valahogy úgy fogalmaznék,hogy 3 : 1 -ben témakört.Amiben benne foglaltatna,a taktilis,a vesztibuláris,a finommotorikai rendszer fejlesztése is.Fordítok: Megfogni,megtapasztalni,megcsinálni,ügyeskedni,kirakni,memorizálni,lerajzolni,megkóstolni,játékosan akadálymentesen,megsegítve,és mindezek után egy vezetett tanösvényi séta,az Áprily-völgyi Rege-termő tanösvényen igen változatos terepviszonyok között..ahol nem titkolt cél,hogy a gyerekek egyensúlyi-rendszere edződjön,fejlődjön.

Hiszen a cél az,hogy megtapasztalja,megszeresse,és élvezze az élményt,mert ez igenis nagyon komoly élményterápiás lehetőség,minden fogyatékossággal élő gyermek számára,aki eljut a Madas László Erdészeti Erdei Iskolába Visegrádra.

dsc06079.JPG

Amit megbeszéltünk,hogy elkezdünk ez ügyben dolgozni.Györgyiék megtervezik a speciális témakört,feladatokkal,lehetőségekkel,magyarul a speciális program vázát,és tavasszal már el is lehetne kezdeni,a havonta egy-két alkalommal,a gyerekek fogadását.Mondjuk előtte egy kicsit "besízzük" az Erdei Iskolát,szervezve egy-két nulladik csoportot,annak érdekében,hogy tökéletesedjen a tematika.

Amiben én segítek,az a teljes vizuális akadálymentesítés,a szülői/mentorszülői tapasztalataim,a kidolgozott módszerünk az IKaT és annak tapasztalatai..Illetve bármiben ami éppen adódik..Egy dolgot megígérek,rendszeresen be fogok számolni a blogomban arról,hogy hogyan alakul,fejlődik és formálódik a speciális lehetőség.Mert ez egy nagyon jó lehetőség..

Amit még hozzátennék..A teljes infrastruktúra adott..Csak akadálymentesíteni kell,ami egyáltalán nem nagy ráfordítás..Sőt,alig ráfordítás..ami könnyen megoldható.Ami a lényeg,csak szív és emberség meg empátia kell hozzá,és pozitív hozzáállás,ami Visegrádon száz százalékosan adott,Békefi Andrásné-Moór Györgyinek és az Erdészeti Erdei Iskola összes dolgozójának köszönhetően..

A Pilisi Parkerdőnek van egy másik jelmondata is..A Parkerdő a Gyerekekért...No igen..Remélem,ebből részt kaphatnak a jövőben a fogyatékossággal élő gyerekek is..Hiszen mi a fontos?? A mosoly..Az ERDŐMOSOLY,amit az arcukra írhatunk,és akkor már minden munka,ráfordítás megérte..

dsc06105.JPG

Ez volt mára a LIVE, Visegrádról...

,,Bármi is történik, a pilisi erdők jövő tavasszal is kizöldülnek!” (Dr.Madas László)...én remélem,hogy már idén!

 

süti beállítások módosítása