Zalán Naplója - A Budai-hegység
2016. augusztus 22. írta: Autizmus Live

Zalán Naplója - A Budai-hegység

Helyszín: Budai-hegység - Pilisi Parkerdő Zrt- Duna Ipoly Nemzeti Park

Napló egy 10 éves autista kisfiú Zalán tollából,és a szemén keresztül,most némi kiegészítéssel.

A Budai-hegység rengetegeiben,olyan sűrűn nem járunk mint a Pilisben,ennek az az egyszerű oka,hogy a Pilis közelebb van.A városból kifelé kisebb a forgalom és a hegyek között is. A Budai lankákon sokkal több a turista,nagyobb a nyüzsgés,és ha ciki ha nem,sokkal több a felelőtlen kiránduló. Egyes részei számunkra Ad Acta..

(No igen,majd fél évig például a Hármashatár-hegy környékére sem tudtunk menni,Zalán öccse Levente miatt,mert az egyik túránk alkalmával megállva,a H.H.H,egy igen "jó fej" igencsak illuminált társaság férfi tagjai,drónt reptetve videózták a szintén rendesen becsiccsentett vagy bedrogozott,bikinis jó esetben,vagy csak tangás "barátnőiket" februárban !! Sajnos a látvány nem volt túl szép,ezt nem csak mi sérelmeztük,hanem rajtunk kívül még jó pár kiránduló.A párom kérte őket,Levente miatt aki halálosan fél a dróntól,hogy legalább addig mellőzzék a tevékenységüket a drónnal kapcsolatban,amíg hallótávon kívül érünk.Hát nem tették meg,sőt olaj volt a tűzre a kérésünk,így mi voltunk azok akik az síró üvöltő gyerekkel menekültünk,és plusz öt kilométernyi kerülővel értünk vissza akkor az autóhoz,igaz abból két órát az egyik kutyánkat kerestük,mert ő is megijedt a dróntól és a pórázt kitépve Zalán kezéből elszaladt.Legyintettem is a nap végén,hogy nesze neked Budai-hegység a Hármashatár-hegyre se fogom egy ideig elvinni Leventét.Megjegyzem mostanában sem igen tudjuk,pedig szorgalmasan próbálkozunk.)

Egypár hete szóba került megint,hogy na..menjünk már a Budai lankákra,majd próbálok keresni másik helyet,ahol nincs rossz élmény,mert Zalán miatt fontosnak tartom,hogy ne csak a Pilist ismerje mint a tenyerét.

A JÁGI TANÖSVÉNY

Egy éve már terveztük,hogy végig megyünk rajta,de valami mindig közbejött..Viszont két hete,ne csak a Pilis alapon,elautózott a két kicsi meg a párom,és Betti lányom Pilisszentivánra :) :) a Villa Negrához - Sportpályák-,ahonnan indul a tanösvény...

Tudjátok nem én vagyok a Krónikás,hanem Zalán.. :)

dsc04247.JPG

dsc04461.JPG

dsc04462.JPG

dsc04259.JPG

dsc04270.JPG

dsc04463.JPG

dsc04278.JPG

dsc04298.JPG

dsc04286.JPG

dsc04288.JPG

Szóval a Jági Tanösvény ( Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság ) tiszta vadregény..Felnőtt szemmel is nagyon jó buli..Bár tanösvény-ismertető Cincér-füzet nélkül jobb ha nem mész,mert úgy annyira nem érthető.Sajnos Szabi és a srácok így mentek,és a Villa Negrában már nem lehet kapni,pedig úgy van hirdetve.Ettől függetlenül nagyon jól érezték magunkat..és sokat szurkoltak közben,hogy legyen térerő,hogy mobilneten keresztül juthassanak némi információhoz az ösvénnyel kapcsolatban. Jutottak..tényleg vidám túra volt..igazolja ezt Levente..

dsc04304.JPG

A következő Tanösvény kalandunk a..........

NAGY-SZÉNÁS TANÖSVÉNY ( Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság) FOKOZOTTAN VÉDETT TERÜLET

Hejj Szénások,Szénások.. a tetejükön a legszebb panoráma ami a Budai hegyekben létezik. Persze mi mikor másszuk meg? A 35 Celsius kánikulában mert úgy az egészséges. A kicsi részéről volt némi hüppögés,de túlléptünk rajta,igaz nem is volt aznap fotogén kedvében. Zalánnak meg sem kottyant a meleg,bár neki az autizmusából kifolyólag van némi hőérzékelési problémája,így akkor sem szól ha a mínuszokból van 35 Celsius.Tulajdonképpen csak onnan tudom leszűrni,hogy melege van,hogy rettentő sokat iszik.

A Tanösvény eleje,már bocs,hogy ezt írom,de egy szemét telep volt,amolyan kommunális lerakó.Hogy égne a pofája és fizetne jó sokat az aki odarakta,és most még szépen szóltam.A szemét miatt darázs hegyek,mondjuk ez azért annyira nem tetszett.

A tanösvény első fele a KéK túra (OKT) vonalán halad a Szénások tetejéig (a második fele visszafelé a piros jelzés mentén),nagyrészt fenyő erdőben.Tanösvény-vezető füzet nélkül ide se menjél,mert nem fogod érteni,hisz a feladatok jó részét a füzetből kell megoldani.Viszont nélküle is,a fákat és a cserjéket garantáltan megtanulhatod felismerni,mert nagyon jól táblázottak,már amelyik nincs össze vissza festegetve.ÚÚÚgy "szeressük" a graffitiseket na!!

Mondjuk mi sem vittünk füzetet-azóta már van-,így tanultuk a fákat,az utunk során,és csodáltuk a kilátást...Így visszafelé is az OKT-n jöttünk..

 

dsc04464.JPG

dsc04322.JPG

dsc04330.JPG

Itt valaha Turistaház állt..

dsc04331.JPG

Megmásztuk..

dsc04348.JPG

A nem fotogén gyerek is.. :) (Levente)

dsc04347.JPG

dsc04466.JPG

A Panoráma??? Hát az eléggé pazar...

dsc04356.JPG

dsc04357.JPG

dsc04358.JPG

Mi az hogy Pazar...GYÖNYÖRŰ!!...Ahogy Zalán megfogalmazta..és neki a KéK miatt külön Kánaán..Nekem meg azért,mert elő a térkép és Zével együtt azonosítottuk a környező hegycsúcsokat.

dsc04363.JPG

dsc04467.JPG

Zé nagyon élvezte a Szénásokat. Hát még én a fotózást..meg a langy szelet,és az egész miliőt..Csodaszép!

dsc04369.JPG

dsc04368.JPG

Ha tehetitek túrázzatok fel a Szénásokra! De nagyon vigyázzatok a flórára és a faunára..és ha egy kicsit felhős az ég,olyan érzés mintha meg tudnád érinteni az aljukat..

BUDAKESZI VADASPARK (Pilisi Parkerdő Zrt)

Egy gyors ötlettől vezérelve mentünk el tegnap délután a Vadasparkba a srácokkal..Jobban mondva Ők választották,miután,a Szép kártya Szabadidőkerete még megengedte..Nekik,miután fogyatékossággal élő autisták,csak jelképes 150 ft-ot kellett fizetni a belépésért.

dsc04715.JPG

Rég voltunk már arra felé,és sokaktól hallottam,hogy az átalakítások után gyönyörű szép lett,és simogatni is lehet állatokat.Per szentül meg voltam győződve arról,hogy a parasztudvarban,mondjuk kecskéket,esetleg bárányokat. Hát nem,és ezt Zalán nagyon nagyon élvezte..

Igaz kissé sérelmezte azt,hogy az általa oly annyira a szívébe zárt erdészek azokat az aranyos szarvasokat és muflonokat vadásszák,de ezen eszmefuttatást nagyon hamar helyretettük nála! Elmondtuk neki,hogy a túl nagy vadszám,vagy vadszaporulat,nagyon nagy károkat is tud ám tenni az erdőben,hisz a szarvasok,őzek szeretik a zöldet,és megehetik az újulatokat, Zé szavaival élve,a fagyerekeket.Szóval az nagyon nem jó az erdőnek.Illetve megijednie sem kell,nem lehet csak úgy minden vadat levadászni.Szigorúan meg van határozva minden évben az Erdőgazdaságok számára,hogy mennyi szarvast,őzet,muflont vagy vaddisznót lehet vadászni.

Ezt hívják úgy hogy VADGAZDÁLKODÁS..

Erre ránk nézett és közölte,hogy akkor ma Vadgazda lesz..( jót derültünk rajta..)

dsc04849.JPG

(vadetetés után etettem.. :) nehéz a helyesírás egy autinak.. :) )

Szia Ki vagy?? - fotó....

dsc04732.JPG

Amúgy ezért a testközeli programért egy fabatkát sem adtam volna..Ilyen formában nem..Rácson túlról más,itt meg úgy kapta a szarvast és a muflonokat is ahogy vannak..Respekt Zalán..és köszönöm ERDÉSZEK! Ez a TI érdemetek!!

dsc04744.JPG

A kis kedvenccel.... kinézték egymást maguknak..

dsc04745.JPG

Ha már Vadaspark,akkor tanuljunk is kicsit..Mert egy kis Vadgazdának ezt is tudni kell..

dsc04765.JPG

Azután útba ejtettük a medvéket..

dsc04770.JPG

és irány a játszótér a Makk-Kuckó..

dsc04779.JPG

dsc04853.JPG

dsc04783.JPG

dsc04781.JPG

dsc04784.JPG

dsc04799.JPG

dsc04802.JPG

A szarvas végig Leventét figyelte..megható volt nagyon..

dsc04804.JPG

Ha már Levente...Visszakaptuk a tudást..amit a hét folyamán sokszor passzívan szívott magába.Komolyan mondom nagyon meglepődtünk..Szóval nehogy azt higgyétek hogy csak pluszban volt ott ahol volt..Figyelt,igen! Nagyon figyelt a maga módján..és tessék..

dsc04790.JPG

dsc04792.JPG

A végére maradt az ugrópálya..

dsc04817.JPG

Csak mint a róka..

dsc04813.JPG

Szerintetek élvezte???? Jajj de jó volt látni!! :)

dsc04816.JPG

és végül de nem utolsó sorban..

dsc04854.JPG

Hubi..a veterán Hiúz..

dsc04829.JPG

Rókalyukban...Vagyis: -Apu,hogy megy be??? Az a.................

dsc04832.JPG

Így ni!

dsc04835.JPG

és a kötelező nap vége fotográfia...A Jól érezted magad?? Joóóóóóóóól...

dsc04827.JPG

Ja dehogy is..vagyis igeen....és akkor Levente egyszer csak megjelent,és közölte:Feri bácsi,tölgy,makk..Bánk..

dsc04848.JPG

Szerintetek??? Szóval ilyenkor nagyon elgondolkozom..Köszönet tényleg Köszönet,Levente mondatáért meg főleg..Főleg annak aki miatt,mert ez az Ő érdeme és az ERDŐÉ!!

Na igen..

Zalán és Levente..

Különlegesek - Autisták...de ugyanolyan emberek,mint Te vagy én..Kicsit több odafigyelést igényelnek,na bumm,kicsit máshogy kell bemutatni nekik a Világot..Gond??

Ugye nem..

Még valami! Nekik is és más gyerekeknek is nagyon fontos a környezeti nevelés..Tessék már végre megérteni..Méghozzá kicsi gyermekkortól,és ebbe be lehet/kell vonni a fogyatékossággal élő gyerekeket is..Nekik is joguk nevelődni...

Elnézést a néhol kritikus szavaimért,de kincs az ERDŐ,szebben néz ki szemét-halom nélkül...drónok nélkül,vigadozó illuminált emberek nélkül..Ugye???

Tegyük meg,hogy vigyázunk rá!

Ez volt mára az Autizmus Live..Köszönöm,hogy olvastatok.

 

süti beállítások módosítása