Kiskorú emberi erőforrás(sokk)..
2019. február 22. írta: Autizmus Live

Kiskorú emberi erőforrás(sokk)..

A héten a Kolozsváros bedobott egy cikket a közösbe,természetesen meg is osztottam mert a tartalma nálunk is napi szinten égető probléma. Írtam is hozzá egy kicsit se mérges felkomfertet, és lőn csoda, ma itthon rostokolok a kiskorú emberi erőforrásokkal,hó-vége sokkban, ahelyett, hogy hogy négy gyerekes anyaként, gyökig tolnám a kakaót a munkahelyemen..bár mi, négy gyerekes munkások, állítólag, nem vagyunk olyan sokan akik a gazdaságot építik aktívan..

Az itthon lévő két kiskorú erőforrás nagyon náthás, a harmadik az egyetemen torokfájósan hőemelkedéssel ücsörög, mert a katalógusos óra kötelező..Valahogy az oktatók, már a betegség miatti hiányzást sem tolerálják, a vizsgán..Ja meg hoppá, egyáltalán örüljön neki az a hallgató, hogy meg van tartva az előadás..mert ugye ez az a bizonyos E-betűs Campus természettudományi kara..ahonnan hatvannégy oktatót úgy hirtelen a szélnek......Szóval előadás van, menni kell,még a sír alól is, mert lehet a jövőhéten már nem lesz aki megtartsa...

Ugye érzitek az iróniát..

Idézném a felkomfertem:

"..Nekünk bizony luxus,minden egyes hónap patika..Luxus és a havonta a közgyógyon felül odacipelt uszkve hatvanezer forint,pokolira fáj..2018 decemberben pont a duplája volt..Örök mementóként lógnak a számlák az előszobánk egyik falán..Havi hatvanezer,mert egy autista másképp működik..és még szelektív evő is,hogy ne rohanjak a falnak..Rettegés minden egyes hónap a téli időszakban..Most is..Reggelente köhög prüszköl krákog a busz,a felelőtlen szülők begyógyszerezett gyerekkel érkeznek az iskolába,nincsenek tekintettel az egészségesre..Igen most is félek,tartok tőle..hogy.....Elegem van..Elegem igen..Ma Zalánnak eltörték a szemüvegét,délután a farsangon..Mérges vagyok, mert annyi megtakarításom sincs,hogy megcsináltassam..Valahogy nem találom otthon azt a 15 milliót..amit Duna-parti tornyos csipkeház kommunikál..Mérges vagyok..Na nem a gyerekre,nem ő volt a hibás..Egy másik volt figyelmetlen..Mérges vagyok igen,hogy napról,napra kell éljünk,hogy össze vissza hazudoznak a fejünk felett,hogy nekünk milyen jó..Egy fenét...A rohadt életbe,ide kellett jutnunk,két keresős (jó,én rész) négy gyerekes családként,hogy luxus egy szemüveg,luxus a gyógyszer a gyerekeknek..Kis magyar valóság..XXI. század...Valahogy nem tudok hurrá optimista lenni..."

Kolozsváros cikk: https://kolozsvaros.com/2019/02/20/mi-van-akkor-ha-eltartonak-nincs-mibol-rendesen-eltartani-a-kiskoru-emberi-eroforrast/?fbclid=IwAR1_0yi2Qa4YqqWZLBZB1ujgmK30Tkaqi8zYHcpC7SILtyTUlxRuxNzpoO8

A Kolozsváros.com cikkét,egy átlag-gyereket nevelő anya írta, és komoly kérdéseket vet fel,ráadásul,gondolom, hogy köszönő viszonyban sincs egy vagy két esetleg három fogyatékossággal élő gyermek, havi ellátási költségével..Viszont a cikk jó..Jó mert rámutat,hogy bizony egy több gyerekes családnak nem kis fejtörést okoz a téli időszakban, most az influenza járvány időszakában a patika számla..

A cikket én is írhattam volna, igaz én sokkal cifrábban fogalmaztam volna..Ahogy most meg is fogom tenni..Csak úgy szőrén elmondva.....

Tegnap munka után este leballagtam a Patikába, és harmincegy ezer forintot hagytam ott..Semmi extra,így nekem már hó végén,a (uszkve) családi pótlék megérkezéséig hátralévő kilenc napra szigorúan-kvótázott-élire húzott, negyvenezer forintos családi keretből...

Így most a hátralévő 8 napra, (persze ha március elsején megjön a csp) kilencezer forintunk maradt..Ötünknek.

Nem kellett sokat mérlegeljek,az itthoni állapotok tekintetében,a két kicsi két felé dőlt, a nővérük aki tegnap vigyázott rájuk,a harmadik irányba..Tegnap neki nem volt Campus, óraadó oktató hiányában, elmaradt a Vízföldrajz előadás.Így a munkában nyertem egy napot, mert bevállalta a kicsiket..De délutánra a lányom is lebetegedett. Miután még Mama Hotelezik, a szoc.támot meg csak március közepén kapja, a négy órás Spar-os kasszás Erzsi fizetéséből pedig,éppen alig maradt neki a közlekedés kifizetése és a havi járulékos költségei után, így a hó végére. Szegény nagy kerekded szemekkel rám meredve kérte, hogy ugye anya segítesz?? 

Ó hogyne,azonnal nézek neked valami náthára valót..Átnéztük a gyógyszeres szekrényt, de rá kellett döbbenjek, hogy a decemberi három hetes össz-családi lerobbanás, totálisan leürítette..

Jó...akkor most üljünk le, és számoljunk mindent újra..Ecseteltem a lányomnak, hogy neked alsó hangon négyféle gyógyszer kell, a torkodra, az orrodra, az antibiotikum, probiotikum, ja nem öt...húúú-húúú..A nagyobbik öcsédnek is,és a kisebbiknek is, de persze nem ugyanolyanok, mert ami az egyikre hat, a másikra nem..már a hatóanyagok terén..Ja hát és persze Zalánnak a Helicobacter pylori miatt, miután éppen triple therapy folyik még plusz három féle..Újjj de hogy örülök..Kinyúúúúlok annyira..hogy már megint...

Ja és persze a Patika után megyek az Ofotért-ba, remélem el tudom kezdeni Zalán eltört szemüvegének a javíttatását is..Ha más nem ott hagyom, és ha kész, fizetéskor kifizetjük. ( előleget egy nagyon kedves régi, segítőkész kollégám jóvoltából végül is tudtam hagyni az optikában, viszont a többit miből?? na az most tényleg jó kérdés..)

De vissza a Patikához..

A háromféle antibiotikum, a kétféle köptető, a háromféle orrcsepp, a kétféle probiotikum,a legolcsóbb torokfertőtlenítő,a nurofen és a cataflam csepp és az algopyrin (receptre- Bettinek mert neki CSAK az viszi le a lázát) illetve a náthára való forróital por szintén a legolcsóbb no name, a protonpumpa gátló, illetve Levente 2 doboz tápszere (GI), ja meg egy gyógyszertári mellkas bedörzsölő mentolos krém,és egy flaska Salvus víz,plusz egy doboz vérnyomáscsökkentő, hogy ne kapjak agyvérzést, ( a többit napoltam megint) került harmincegy-ezer jó magyar forintba..

Még mielőtt: A kétféle antibiotikum, és a PPgátló Zaláné..a harmadik antibiotikum Bettié mert megint tiszta tüsző a mandulája..

Szépen mosolyogtam a Patikusra és meg is kérdeztem, hogy tuti jól számolt??? Sajnos rá kellett döbbennem, hogy igen..

Nyeltem és kifizettem..Kimentem a Patika elé és becsület szavamra potyogtak a könnyeim..Ezt nem hiszem el..és tényleg a legolcsóbbakat válogattuk össze, a patikussal, mert már szemrebbenés nélkül szólok, hogy ha lehet,mindenből azt vinném..Nincs mese..

Amíg az Ofotért-ba értem, szidtam magamban a rendszert, a gyógyszerárakat, a felelőtlen embereket, akik azt a szót, hogy kéz higiénia, közösségi higiénia, nem ismerik..Szidtam magamban, az igen "szép" és tartalmas életem, hogy minden egyes hónapban a vis majorok miatt azon kell agyaljak,hogy huszon sokadikán,mi az istenből veszek kenyeret..

A Kolozsváros cikkben megfogalmazottakat mormoltam magamban..ELTARTÓ...Aha????...Eltartó...Az jaaaa...Négy gyerekes..az jaaaaa..meg az ellehetetlenített szociális ellátás..meg a tizen sok éve nem emelt családi pótlék... az emelt családi pótlék....Hát ott szakadjon meg mind aki magasról tesz a családokra... Ja de mondjuk nekik nem is gond a havi betevő...

Az optikába érve biztos nem nézhettem ki annyira fényesen, mert az optomerista kérdés nélkül hozott egy pohár vizet,az ugye nem lesz itt rosszul nekem, kérdéssel megspékelve...Mondtam neki, hogy nem, csak most jöttem a Patikából,és átestem egy enyhe infarktuson..a gyógyszerárak miatt..de gondolom itt az optikában sem fogok jobban járni..

De,egy ezressel olcsóbb lett a vége. Nem is tudtam kifizetni, csak az előleg ment.. Mondtam az eladónak, hogy nagyon röstellem,tessék nekem elhinni nem vagyunk egy szakadt család,21.-e van, három gyerek beteg otthon, bérből és fizetésből élünk.Nekem csak rész munkám van,mert fogyatékossággal élő gyerekeket nevelünk,túléljük a hónapokat, és most nem tudom kifizetni a szemüveget, még úgy se, hogy csak a 25%-át kell a Garancia Plusz miatt.Tudom drága volt a szemüveg alapára,de csak azért mert fényérzékeny a gyerek, meg össze-vissza cilinderes a szemüveg..és a keret se volt olcsó anno,pont azért, hogy tartós legyen..De muszáj,mert homályosan lát nélküle, és állandóan fáj a feje, és az iskolában becsületesen hordja,és amióta van ugrásszerűen javul a tanulmányi eredménye....De összetörte egy osztálytársa,mint látja.....Bár van egy ötletem..Ha itt hagyhatom,átugrom az OTP-be és megpróbálom megemeltetni a hitelkeretem..

Átmentem..Nem tudtam megemeltetni...most mínusz kétszázezer, ennyi lehet a max plafon..és ki is merítettem ebben a hónapban..Jó igen tudom..Most jöttem a Patikából,meg az Ofotért üzletből..Próbálkoztam, hogy hátha esetleg csak ötvenezer forinttal,de meg lehet emelni...Nem lehetett..

Eltartó ja......Négy gyerekes Eltartó...Két fizetés, négy gyerek, Önkormányzati lakás, Autizmus,más SNI, Egymi, Alapítványi iskola, Minimálbér, részmunkaidő, Egyetem....Meg a rohadt élet...

..és akkor még az OTP ügyintéző megkérdezi, hogy a CSOK-ra nem gondoltak, hátha könnyebb lenne egy saját lakásban vagy családi házban a havi fizetést beosztani???

Gondolkozás nélkül vágtam vissza, hogy úgy nézek én ki mint aki jogosult a CSOK-ra?? Elmúltam 40 és van négy gyerekem..

Erre basszus a másik ügyintéző gratulált az SZJA mentességhez...

Bevallom azonnal felálltam,és köszönés nélkül kijöttem a Bank fiókból....

Visszamentem az optikushoz és elnézést kértem, kegyesen hazudtam, hogy hétfőre tán meg lesz az a hitelkeret emelés,nem mertem megmondani, hogy egy jó nagy fiaskó volt az egész...Közben azt is elintézte, hogy keddre kész a szemüveg körülbelül...és hívni fog......Mert kell az a gyereknek, látja ő is a cilinderek miatt..tényleg homályosan lát, tudja,érti, hogy milyen kellemetlen tud lenni...

Nagyon..........

Eltartó.....ja......

"A statisztikák szerint a gyerekek harminc százaléka él szegénységben Magyarországon. A statisztikák valószínűleg még szépítenek is. Hogy lehet szépíteni azon, ha egy gyerek hétezer forintért nemhogy gyógyszert, de ételt sem kaphat? Persze, tudom, gyűjtenek a karitatív szervezetek, szerencsés esetben ez el is jut a rászorulókhoz, csakhogy ez nem oldja meg a gondot, miszerint az Eltartónak nincs miből rendesen eltartani a kiskorú Emberi Erőforrást. Akkor sem, ha dolgozik. Akkor sem, ha sokat dolgozik. Talán akkor sem, ha nem egyedüli Eltartó, hanem van mellette egy másik Eltartó is, és ketten együtt épp csak eltartogatják valahogy a családot."....

( forrás: Kolozsváros.com)

De mi van akkor ha az a kiskorú Emberi Erőforrás fogyatékossággal él, vagy a testvére is...?????

...hát meg mondom én mi van.... MEREV SOKK!!.....

Pont úgy ahogy éppen minálunk....éppen most.....

Antibiotikum,orrcsepp,köptető,probiotikum.......triplán....plusz szemüveg......

Buszon bevásárolt influenza és pillogás....

Eltartó mi???......

Négy gyerek meg SZJA mentesség...Meg "rendes fizetés"....CSOK meg egyebek....Hát elmentek ám....a melegebb éghajlatra....na....

Köszönjük Családok Éve,és a többi......mást diszkrimináljatok!!

dsc_1058.JPG

( a fotó az ARC 2018 kiállításon, általam készült)

Ez volt mára a LIVE..

Köszönöm, hogy olvastatok...