Kettőszázhúsz
2017. május 26. írta: Autizmus Live

Kettőszázhúsz

Eljött az a pont amikor muszáj radikálisan és nagyon keményen felemelnem a hangom valamiért,amire már én is azt mondom,hogy ennél SZÁNALMASABB,és KEGYETLENEBB döntés nincs a világon..

Ma reggel szembejött velem egy írás,egy nyilvános segélykiáltás,amit nem tudok szó nélkül hagyni,ugyanis az én legkisebbik gyermekem jövőjét is felvázolja..

Idézem,és utána írom a mondandóm!!

Egy Békéscsabán élő anya Wolf Klára írása..(kiáltása)

"Hogy mi jár a fejemben? Napok óta zakatol, nem tudom elengedni, mert nem önös érdek, az elesettekről és segítségre szorulókról szól.
Röviden a történet:
Kedves Barátaim és Ismerőseim, sokan közületek tudjátok van egy értelmileg akadályozott leányom.Születése óta / az idén 47 éves lesz/ családban nevelkedik / nem is lenne képes önálló életvitelre/, mára ketten maradtunk, velem él, Békéscsabán egy nappali ellátást is nyújtó Intézményben van hétköznaponként, ahol eddig munkarehabilitációban foglalkoztatták több társával együtt 4 órában.
Ennek a munkának / leánykám szőnyeget sző/ a díjazása 2017 április 1.-ig a minimálbér 30%-a volt 4 órára vetítve. Ez azt jelentette, hogy ha minden nap dolgozott 34.425 Ft-ot keresett.
2017 ápr. 1.től " mélyen tisztelt" és "szeretett kormányunk" úgy döntött, sok ez a díjazás, és így a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi.III.törvény 99/C.§ (3) bekezdése értelmében már nem munkarehabilitáció, hanem fejlesztési jogviszonyban foglalkoztatja az ellátottakat..
És most figyeljetek
A törvény szerint a foglalkoztatottak ÓRADÍJ összege nem lehet kevesebb a mindenkor kötelező legkisebb órabér 30%.-nál.
2017.-ben a legkisebb órabér 733 Ft., ennek 30%-a 220 FT.
Ez azt jelentette, hogy leánykám és minden társa aki ebben a formában van foglalkoztatva a korábbi /egyébként szintén nem kiemelkedő/ díjazás helyett 14.256 FT-ot keresett április hónapban.
Ja...és a történethez tartozik, hogy ebéd fizetés mellett még nappali ellátási díjat is fizetni kell /persze erre is van törvény vagy Önkormányzati rendelet/ ami történetesen most 375Ft/nap, ebéddel együtt 750 Ft/nap.
Ami mélységesen felháborít az az, hogy az Intézmény azonnal alkalmazta a törvényben úgy fogalmazott kitételt "nem lehet kevesebb", tehát a legkisebb díjazást állapította meg.

Megalázónak, arcpirítónak és szégyenteljesnek tartom ezt az intézkedést.

"Tisztelt" Kormányunk és a törvényalkotók is pontosan tudják, hogy ez az a réteg, aki nem fog az utcára menni tüntetni a saját érdekeiért, hiszen közülük sokan fel sem fogják milyen igazságtalanság történt velük

Jah...és még ezért az éhbérért is szívesen dolgoznak

Kérlek Benneteket osszátok, választ várnék az Ország más pontjain is alkalmazták-e ezt a törvénymódosítást.
Amennyiben közösen összefogunk mi szülők Érdekvédelmi Szervezetekkel együtt remélem felléphetünk az értelmileg akadályozott emberek érdekeinek megvédéséért."

Az új jogszabályi környezet itt érhető el:

https://tamogatoweb.hu/letoltes/fejlesztof/ff_jogszabalyok_20170123.pdf

Egy nagyon kedves autizmusban érintett ismerősöm szerződés részlete...a fotón..

szerzodes.jpg

Őszinte leszek egy percig legalább nem kaptam levegőt..Igen jól látjátok,220 ft/óra a javadalmazása annak a fogyatékossággal élő személynek,aki például nappali ellátás keretében egy szociális foglalkoztatóban dolgozik,mert állapota miatt önálló munkavégzésre nem képes.Magyarul a fogyatékossága miatt a nyílt munkaerő piacon nem képes a munkavállalásra.

Ragadjunk ki egy példát: Mondjuk vegyünk egy fiatal autista felnőttet,aki ugyan ép-értelmű de az autizmusból adódó állapota miatt,-sérült kommunikáció,szociális interakciók-önálló nyílt munkaerő piaci munkavégzésre nem képes,-valljuk be jó sokan vannak így-viszont jó monotóniatűrő,és borítékot hajtogat négy órában egy szociális foglalkoztatóban,védett keretek között.Idáig se fizették meg,mert jó ha max 35. eft körüli összeget hazavitt,de most 2017 április elsejétől csak 220 ft-ot kaphat óránként..bruttó..mert járulékot is kell fizessen,a bére után.

Szerintetek mennyire el lehet keseredve az az autizmussal érintett hölgy aki eljut addig,hogy levelet ír az EMMI Államtitkárának..

Idézek a leveléből:

"Tisztelt Czibere Károly államtitkár úr!

Tárgy: Nem vagyok, elégedet a 220 Ft óradíjjal a Fejlesztő foglalkoztatásnál.

Ne írassa le még egyszer, hogy a Fejlesztő foglalkoztatásnál magasabb összegű munkabérre vagyok jogosult. Mint a korábbi munka-rehabilitációs díjam volt. Sokkal rosszabbul élek anyagilag a Fejlesztő foglalkoztatói díjból.

Amikor Munka-rehabilitációs díjban részesültem a Bruttó havi Minimálbérnek a 30%-ra voltam jogosult, és 10%-os Nyugdíj járulékot is le vontak tőlem. 2017. Márciusáig örültem ennek heti 5x4 órás műszakban.

Amióta 2017. Április 1-én be lett vezetve a Fejlesztői Foglalkoztatói díj, a Minimálbér 733 Ft-os órabérének a 30%-ra lettem jogosult. Heti 5x4 órás műszakban dolgozóm ugyan úgy, és 10%-os Nyugdíj járulékot továbbra is le vonnak tőlem. A részlet benne van a jelenlegi munkahelyemről lévő, korábbi Munkaszerződésben és jelenlegi munkaszerződésemben......"

Itt állj stop és NE TOVÁBB!!!!

Kedves Mindenki! Mindenkinek felhívom a mélyen tisztelt figyelmét,hogy EMBEREKRŐL beszélünk..EMBEREKRŐL,akik ugyan fogyatékossággal élnek,de képesek a maguk módján dolgozni...Nem kerestek idáig sem sokat,a bérük egy közmunkásét sem érte el,még a 47 ezret se,viszont amit most tett velük a rendszer az egyenesen MEGALÁZÓ...

4 óra munka 220 ft = 880 ft /nap bruttó........

Dolgozzunk Évi számadataival amit elküldött nekem üzenetben:

"Az ebédem pontosítva 265Ft amiben a reggeli, és vacsora is benne van. Nappali ellátást 2015.05.01-óta nem kell nekem sem fizetnem.

220 Ft x 4 óra =880 Ft nap 880 Ft nap x 19 nap = 16.720 Ft Ebből 16.770 Ft : 100= 167,2 Ft 167,2 Ft x 90% = 15.048 Ft
2017. Májusi havi 15.048 Ft

3 napot hiányoztam Májusban fizetett szabadság és betegállomány nincs.10% levonás a Nyugdíj járulék.

Ebédem heti 3x7 nap Május 16-án lemondtam:Ami:265 Ft x 30 = 7950 Ft lesz a Májusi havi...."

Magyarul: 15.048 ft- ebéd 7950 ft = 7.098 ft

Évi 19 napot dolgozott és még fizetett ebédet egy darabig..

Tehát: 7.098 ft/19 nap = 373 ft naponta / 4 óra = 93,3 ft-ot keresett óránként.

Ennyit keres egy nap alatt a nappali foglalkoztatóban egy fogyatékossággal élő EMBER aki fejlesztő foglalkoztatás képes..

JÓL LÁTOD!!  93,3  jó magyar forintot óránként..Ha nem ebédel akkor 198 ft-ot nettó.,még egy gombóc fagyi árát se,ha enni is akar mondjuk.

Ennyire értékeli a jelen rendszer,a fogyatékossággal élőket,de tovább megyek,ennyire SE!!!

Ne haragudjatok,ennyi pénzért felkelni sem érdemes...

Szóval a nappali foglalkoztatókban ellátottak között azért jócskán akadnak ép-értelmű emberek is,ismerek olyan vak mérnököt,aki ugyanígy járt,és jelen szervezi az Ausztriába való kiköltözését,egy szálloda telefonközpontjában való munkavállalás végett.Pisti nagyon remélem sikerülni fog! Szurkolok..Itthon sajnos nem tudott a nyílt munkaerő piacon elhelyezkedni,ezért dolgozott foglalkoztatóban.

Szóval ezek az emberek nagyon is fel tudják fogni,hogy mit csinált velük a rendszer..

Igen ezek az emberek azok,akik nem tudják magukat megvédeni! Nem fognak az utcára vonulni,ahogy az elkeseredett levélben olvashattuk..Kérdem én,ennek a törvénynek a megalkotásánál,hol volt az ÉRDEKVÉDELEM??? Ki volt az az ÉRDEKVÉDELEM részéről,aki ehhez a velejéig megalázó törvényhez a hozzájárulását adta??? Mit gondoltok,evvel a törvénnyel,hány elkeseredett embert fognak az éhhalálba kergetni kedves törvényalkotók??

Nem elég az,hogy a fogyatékossággal élő gyerekeket nevelő családokat az perifériára és az anyagi romlásba lökitek?? Még a legelesettebbek alól is kihúztok mindent???

93,3 ft..óránként..Mi az a pénz?? De ha nem ebédel akkor is 198 ft per óra,mert az ellátási díjat és a járulékot levonják a napi 880 ft-ból..

Hát ne is haragudjatok...EZ GYALÁZAT !!!

.Ötletelj el rajta,hogy ez NEKED mire lenne elég ????

A Balatonon tutira NEM FOGSZ villát építeni belőle!

Szóval...tényleg van egy határ!! Amit már..............................................................

Kérlek Benneteket! Osszátok,terjesszétek ezt a bejegyzést,hogy nagyon sok fogyatékossággal élő ember ennyire megalázó helyzetbe került!!

Ez volt mára az Autizmus Live.. köszönöm,hogy olvastatok...

allaskerecso_marabu_1.jpg

(képforrás:párkocka.hu)