Firelife..
2016. szeptember 04. írta: Autizmus Live

Firelife..

Firelife..avagy Előzd meg az erdőtüzet..

Adott egy nagyon kedves Erdőmérnök a NÉBIH-nél,aki anno olvasta a felhívásom Zalán miatt,erdő-erdész kerestetik ügyben,Ő Békési Péter.Adott egy nagyon hasznos program,egy nagyon jó projekt,a NÉBIH égisze alatt,gyereknek,felnőttnek egyaránt,ez a Firelife.

http://erdotuz.hu/kezdolap/

Péter úgy gondolta,mivel ő nem klasszikus mérnök valamelyik Állami Erdőgazdaságnál,hogy Zalán ebbe a programba is bevonható,mivel az Ipoly-Erdő Zrt-nél,és a Pilisi Parkerdőnél,került annyi tudás a birtokába,hogy megértse azt is,mit okozhat az erdővel az erdőtűz.

Péter tette mindezt önzetlenül úgy,hogy soha életében nem találkozott autista gyerekkel.A neten kommunikáltunk,és ajánlottam a számára olvasnivalót autizmus témában,hogy felkészülhessen kicsit a találkozásra.

A Firelife egy EU-s projekt,és én is nagyon hasznos dolognak tartom,hiszen a megelőzést,illetve a megelőzés tanítását,nem lehet eléggé korán kezdeni.

Hálás vagyok Péternek,hogy úgy gondolta,hogy Zalán ebbe a programba nagyon jól integrálható.

Először a Budakeszi Vadasparkba invitált minket a program játékosabbik részére..

Innen a Beszámoló Zaláné,aki nagyon jó naplót írt arról a napról,persze megspékelem én is néhány fotóval.

dsc04977.JPG

A beszámoló .. Egy Zalán Naplója (részlet)

dsc05052.JPG

Péter magyaráz a tűzrakási,és oltási szabályokról amit az erdőben SZIGORÚAN be kell tartani.

dsc04981.JPG

Cél a játékos tanítás..

dsc04988.JPG

Persze kell a jó kondi is..

dsc04999.JPG

és az elméleti tudás..

dsc05006.JPG

ahhoz,hogy a feladatokat teljesítse..

dsc05010.JPG

és az oklevelet kiérdemelje..

dsc05040.JPG

Zalán beszámolójának második része..

dsc05053.JPG

No és persze ha már Vadaspark,akkor az állatsimogatót sem hagytuk ki..

dsc05020.JPG

Zalán igen jól érezte magát a programon,élvezte az egészet,és nagyon jól végigcsinálta..evvel is bizonyítva azt a tényt,hogy autista gyermek lévén nagyon jól integrálható a Firelife projektbe.Sőt egyet ne feledjünk el az auti gyerekekkel kapcsolatban,ők rendkívüli módon szabály-betartók..Egyszer tanulnak meg egy szabályt jól,és az örök életükre betartandó szabály marad.Magyarul,pont beletrafált Péter abba.hogy mi "fekszik" Zalánnak igazán..

Már akkor nem győztem/tünk Szabival együtt hálásak lenni ezért..Nem is hittük volna,hogy ennyire jól fog sikerülni Zalán Vadasparkos napja.

A nap végén abban állapodtunk meg Péterrel,hogy majd az Erdővarázs Családi Napon találkozunk újra..

Aztán,e hét pénteken kaptam egy üzenetet,hogy Péter,Zalánt egy egész napra egymaga elvinné magával.a program keretében,és terepre!!

Húúúú.gondoltam,remélem jól meggondolta.

Úgy-fest igen,mert tegnap,szombaton (09.03.) kora délelőtt jött Zalánért,hogy moss Ő bizony egy egész napra elviszi magával a Budai hegyekbe,avval az egy kitétellel,hogy Zalán segít a munkájában..Zalán még egyenruhát is kapott.

dsc05316.JPG

a beszámoló..

dsc05479.JPG

Oltóvizet osztott és felvilágosított..saját maga..szóban,idegen emberekkel kommunikált,roppantul ügyesen.

dsc05326.JPG

A munka közben Péter még arra is odafigyelt,hogy egy kis játék is beleférjen..az Anna-réten..

dsc05336.JPG

beszámoló..

dsc05480.JPG

dsc05481.JPG

Részt vett egy mentésben is,a János-hegyen..

dsc05339.JPG

és nagyon profi módon segített a felvilágosító munkában Péternek.

dsc05345.JPG

Teljesült egy nagy kívánsága is..

dsc05346.JPG

Itthon nagyon büszkén mesélt róla..

dsc05349.JPG

Péter még egy erdőmérnök barátjához is elvitte,aki a Pilisi Parkerdőnél dolgozik.Zalán e miatt nagyon boldog volt.

dsc05482.JPG

Eddig Zé Firelife-os naplója..

Péter a nap végén még egy fagyira is meghívta,majd hazagurultak hozzánk a parkolóba,ahol még Zé kapott egy csomó játékos feladatlapot,hogy hozza haza Leventének,és persze ígéretet is,hogy találkozni fognak még..

Péter azt is elmondta,hogy Zalánnal a nap folyamán az égvilágon semmi probléma nem volt,udvarias volt,nagyon jól viselkedett,ügyesen mosolyogva kommunikált,és tevékenyen,sokat segített..

Őszinte leszek,szóhoz sem jutottam...sem az örömtől,sem a meghatottságtól.

Respekt  Péter! Respekt,hogy elvitted,hogy veled lehetett és segíthetett neked a munkában,evvel iszonyatos örömet szereztél neki.Olyan nagyot,hogy el is sírta magát..

Respekt,hogy általad az elején,az autizmust nem ismerve,önzetlenül,felkaroltad ezt a kisfiút,és határtalan örömet szereztél neki,hogy részt vehetett a Firelife projektben egy napnyira.Respekt,ugyanis ennél jobb fejlesztést nem is kaphatott volna,ugyanis a tudtodon kívül,azokat a területeket treníroztad nála,ami az auti gyerekek igencsak gyenge pontjaik közé tartoznak.

Köszönet Péter,Köszönet Firelife!

Amit én hozzáfűznék: Péter és a Firelife,az Ipoly-Erdő Zrt és a Pilisi Parkerdő mérnökei és erdészei által szervezett programok, no meg Zalán is úttörő példa arra,hogy van értelme az integrálásnak,mind a Megelőzésben,mind az Erdei környezeti nevelésben..

Van értelme igen,és van értelme belefogni és kidolgozni,olyan akadálymentes programokat,amiben a fogyatékossággal élő gyerekek is részt vehetnek..

Ezért a mosolyért megéri ugye???

dsc05033.JPG

Ez volt mára a Live,Firelife különkiadása,Kiss Máté Zalán társszerkesztővel..