Kontraszt..avagy mond mi a gond?
2018. június 12. írta: Autizmus Live

Kontraszt..avagy mond mi a gond?

Mondom..Az autizmus és a fogyatékosság bélyege,meg a pokolira türelmetlen társadalom és a rendszer amiben élünk..

Vasárnap délelőtti közjáték.Levente ül a konyhaasztalnál nézi a játszóteret,közben nagyokat szipog. Tudom kimenne, de az esélytelen,egyenlőre. 8 éves,közép-súlyos autista,nem tudja kifújni az orrát. Van ilyen.

Ül a konyhaasztalnál, hallgatja a gyerekek sikítását, ami idehallatszik a játszótérről.Mereven nézi az asztalt és mondja a mantráját.

-Kislány,nem sikít,nem szabad. Kislány nem sikít,mert büntetés van az iskolában. Kislány nem sikít,nem szabad...

Semmi más nincs csak a játszótér alapzaja. Egy békásmegyeri játszótéré.

..és a sikítás..amiért az autistát megbüntetik, Julcsikának és környezetének a játszótéren meg teljesen természetes...

Ugye érzitek a kontrasztot??

De hol itt a gond??

Levente..8 éves autista..Autista aki a jelen rendszer,társadalom szerint súlyos bélyeggel él..A fogyatékosság bélyegével. Ő a mai közfelfogás miatt nem sikíthat,mert az kirívó és az állapotára utal.Nem kérdezi senki Tőle,hogy miért sikít,mi a baja,csak rendreutasítást kap osztályrészül.Bele is ég a szabály,hogy nem szabad sikítani,mert az helytelen.

Julcsika..8 éves normál fejlődésű,neurotipikus gyerek..Nem hord bélyeget..Úgy viselkedik,ahogy egy 8 éves gyerek..Hintázik..tetszik,sikít..Nem ítéli el a társadalom,mert csak egy játszótéren játszó kislány. Sikít és a környezet azt kérdezi,hogy ennyire tetszik??Akkor jól van Julcsika...

Levente..8 éves autista..Aki ha eljut egy játszótérre, örömében repked..hintázik és lehet,hogy sikít..Örömében repked igen..Amiért a játszótér közönsége kinézi onnan..és a háta mögött megjegyzéseket tesz,hogy biztos nem százas..Repked és sikít..Az nem normális..Ja és hogy vigyorog is mellé?? Na az már ördögi..Sőt,ha a kommunikáció sérülése miatt hallja a környezet a sajátos nyelvhasználatot,akkor még kérdez is,amire válaszolni kell..Autista..Akkor általában elszabadul a pokol,még egy olyan játszótéren is,amiről teleharsogta a média,hogy fogyatékosság barát..Csak éppen pont ők nem használhatják,a játszótér törzsközönsége miatt.

Julcsika..8 éves normál fejlődésű,neurotipikus gyerek..A sikítás mellett pattog..Az nem baj,hisz Julcsika örömében teszi....Ő százas,vele semmi gond, a sarki iskolába jár..Neki szabad..

Levente repked..A repkedés nem elfogadható társadalmi norma,a pattogás igen..

Pedig mind a kettő repetitív mozdulat.

Az egyiket elfogadja a  társadalom,a másikat NEM!!!

Az egyik gyereket kilöki,mert egy kicsit MÁS ahogy sokan fogalmaznak,Marslakó,bár mégsem földönkívüli..MÁSHOGY látja,fogja fel a körülötte lévő világot..Kicsit nehezebben érti a felgyorsult forgatagot..Kicsit nehezebben tanulja meg a benne lévő eligazodást. Segítségre szorul,speciálisan. Segítségre szorul ami a jelen korunk társadalmának PROBLÉMA!! Probléma,mert foglalkozni kell vele...Különös gondoskodást igényel,és ez GOND!..Gond a köznevelésnek,gond a pedagógusoknak akiknek integrálni kéne,de csak papíron teszik,gond az egészségügynek,gond a szociális ellátásnak..gond a lakókörnyezetnek..Miért?? Mert mindenki rohan és türelmetlen..Már nem divat figyelni az elesettre,segíteni az életét..Csak látszat segít a "rendszer" sokszor jól elbaltázva azt. Az élet csak rohan,mindenki csak rohan,és nagyon sokan nem veszik észre azt,hogy nem mindenki tud lépést tartani. Akkor kikiáltják,hogy MÁS,és kap egy bélyeget..A türelmetlenség, az empátia hiánya nagyon hamar a perifériára szorítja azokat,akiknek fogyatékossággal kell élniük..Aztán a társadalom ítél,elítél..a bélyeg alapján..Azért mert senki nem tanította meg,hogy színesebben is lehetne látni a világot,hogy segíteni is lehetne akár előrehaladni,nem nagyokat rúgva megnyomorítani..

Sajnos ma gyűlölni bélyegezni,perifériára szorítani TRENDI.. Nagyon keveseknek esik le,hogy akár ez lehetne máshogy is..Gyenge lábakon áll a pozitív irányba mutató össztársadalmi szemléletformálás a fogyatékossággal élők tekintetében..A mai társadalom,másodrendűként tekint rájuk...

Holott Einstein,Dawin,Newton,Warhol,Jobs......nem kevés korszakalkotót alkotott...és köztudott róluk,hogy..........

Csakhogy ezt a jelenkor embere elfelejti. A jelenkor embere egyből elítél..Sikításért,repkedésért..sajátos kommunikációért,fejlődési lemaradásért.. Kérdem én,akkora bűnök ezek,hogy ezekért statáriálisan ítélkezni kell??

Nem hiszem...

Semmi mást nem kéne tenni,csak egy kicsit másképp gondolkodni,másképp hozzáállni..

Pont úgy ahogy Julcsikához,aki örömében pattog és sikít..Julcsika csak ÖRÜL!

De én minek örüljek???????????????

Érzed a KONTRASZTOT ugye??

dsc_6951.JPG

süti beállítások módosítása