Fogászat újratöltve..
2017. október 26. írta: Autizmus Live

Fogászat újratöltve..

Hála annak a magasságosnak,vagy aki helyette van,hogy nem hétvégén tört rá megint Leventére a fogfrász.Hazajöttünk az iskolából,fejlesztettem egy kicsit,gyakoroltuk a matematikát játékosan 20-as számkörben,majd írtunk.

Már ott gyanakodni kezdhettem volna amikor az itthoni képes-írós gyakorló füzetébe,a lakóház után írta,hogy Madarász Hospital,a busz mellé,hogy 204-es,és az orvosi táska mellé,hogy dentist...

Pont nem így képzeltem,és ezt a tudomására akartam hozni,hogy javítani kéne,de mire eljutott a gondolat a hangképző szerveimig,addigra Levente éktelen keserves sírásban tört ki,hogy:

-Anya fááájjjjjjj....Levente foga fáj.....és szorította a tenyerét a jobb arcfelére..

Adrenalin fröccs nekem-tőlem..futás a fürdőbe,nagy fény föl,plusz zseblámpa,gyere Levente nyisd ki a szád! Nagy Á-t kérek..Fogak rendben,a tömöttek is,a front fogakat hagyjuk,arra még visszatérek,a műtét óta fogkő sincs,mert napi háromszor fogmosás,plusz Listerine-es öblögetés kétszer,szigorúan,az utolsó cettig betartva minden fogorvosi utasítást.Leventénél kőbe véstük,még akkor is ha néha tiltakozik,nincs kilengés..Szóval fogak 90%-ig rendben kivétel a frontfogak,de azt tudjuk,viszont észrevettem,hogy áttört a maradó szemfoga,és tiszta vörös a felső ínye..Az egész..

Na hogy az a.........................................

Biztonságból öblögetünk,ártani nem árt,igaz sokat nem segít most..Steril kesztyűben nézem át az ínyét,persze üvöltés..A pici szemfogvéghez érek,még nagyobb üvöltés.. Menjünk fogászat..Most menjünk fogászat..könyörög..Menjünk Madarász Hospital,Gyöngyösi street..

Óhhh tök jó,két órája még ott ültünk Zalánnal,igaz a fogszabályzását beszéltük meg,de ott volt velünk Levente is.

Este fél hét,nincs mit tenni,mint tudjuk,a fogyatékossággal élő gyerekek fogászati ellátása,délután kettő után egyenlő a nullával,magyarul nincsen sem gyakorlatban,sem elméletben.

Elő a jó öreg Nurofent,mert a múltkor is csak az volt a hatásos..Hála fél óra alatt hat..

Közben esti rutin,majd fektetés,akkor nézem,hogy atya ég,be van dagadva az arca megint..Ver a víz miatta,nem tagadom..de bízom benne,hogy csak a szemfoga,és reggelre jobb lesz..

Hajnalban kel,sírva,hogy fáj,az arca fáj a foga..

Nincs mese,ma az SNI fogászatot újratöltjük...

fogaszat2.jpg

fogaszat3.jpg

fogaszat4_1.jpg

fogaszat5.jpg

Hogy örülök....

Telefon hegyek,a munkába a kis főnöknek,kolléganőmnek,iskolába,mindenhová..Vis major van mennünk kell,sajnos nekem nem kívánságműsor,SNI fogászat ambulanter országosan három van.Én nem mondhatom,hogy este hatra megyek a gyerekkel a fogorvoshoz,de azt sem,hogy délelőtt tízre,mert hétfőtől csütörtökig,össze vissza napi egy óra idősávban reggel nyolc és kilenc között tudom besírni magam egy ambuláns vizsgálatra,a mi esetünkben a Madarász utcai SNI fogászati rendelőbe..

Reggel fél hét,a 34-es buszon ülünk,Zalán a Bogdáninál egyedül száll le,és egyedül megy iskolába,hála rendben beér,5 perccel a leszállása után hív,hogy rendben van,bent van az iskolában..Leventével irány a Madarász..Csendben ül mellettem végig,csak a metrón kéri a fülvédőjét,én meg azon mosolygok,hogy egy bumszli fejhallgatós lány nem tudja mire vélni a munkavédelmi fültokban ücsörgő gyereket..Meg is kérdezi,hogy ez valami új módi,vagy bele van építve a rádió...

Nem magyarázkodom,csak legyintek és mosolygok....

metro_1.jpg

(a kép nyáron készült,jelen esetben csak illusztráció)

A Madarászba korán érünk,de hála elsőnek,utánunk nagyon sokan jöttek még arra a kicsinyke egy órás idősávra..Levente meglepően nyugodt volt..Beszélgetünk a szülőkkel..Ki autista,ki Down-os,ki halmozottan sérült gyerekkel várt..

Faggatnak miután kiderül,hogy itt mi már régi motorosok vagyunk..és műtét is volt..Mesélem a folyamatot,mi mi után,hogyan lesz,közben mentorálok egy kicsit, két anyukát,friss autizmus spektrumzavar diagnózis után..Csak mosolygok amikor az egyik felismer,és mondja a blogom nevét..Mosolyog Ő is,hogy a blog által talált rá a Madarászra,és az SNI fogászatra.

A beszélgetés során egységben az erő,KONSZENZUSRA jutunk mindannyian,abban hogy....

Pokoli sivár a rendelő,csak a puszta falak..Csak egy csokival tele automata a váró dísze,pont a fogászaton..Csak úgy düledeznek benne a cukros izék,csábítva a gyerekeket..

Konszenzusra jutunk mégpedig abban,hogy elmennek ám a jó fenébe,ugyanis volt egy KONCERT májusban..A Heim Pálért,az autistáknak készítendő akadálymentes váróért,és a kampány filmben PONT EZ A FOGÁSZATI VÁRÓ!!!! szerepelt a rendelővel együtt.....PONT ez,ami a mai napig kopár és sivár,és egyáltalán nincs semmilyen vizuális megsegítés.,a fogyatékossággal élő gyermekek számára,és ez nem csak az autista gyerekekre vonatkozik,mert a vizuális dolgokat a Down-osok és az Ért.ak. gyerekek is megértik..Sőt sokkal jobban megértik,és nem lenne annyi szorongás és könny a váróban...Egy tonnányi pénzt zenéltek össze nevesebbnél nevesebb művészek a Heim Pál Kórháznak,és nem hiszem el,hogy egy kicsinyke szelet sem jutott a Heim Pál Kórház Madarász utcai SNI gyermekfogászati rendelőjének vizuális akadálymentesítésére.

Szóval ez nem lenne egy orbitálisan nagy összeg..Az ábrázást és a logózást egy autizmus specifikus szakember segítségével,aki csak az iránymutatást végzi,mindösszesen uszkve 100 ezer forintból bőségesen meg lehetne valósítani.

Csak egy picike szelet,a koncert befolyó összegéből..hisz a fogászati rendelő is a Heim Pál Kórházhoz tartozik.

Mind a három szülő akivel beszélgettem,azt hitte,a kampányfilm után,hogy ha már pont abban a rendelőben játszódott ahol ültünk,természetes dolog,hogy az (ez) is akadálymentesítve lesz..Ha máshogy nem is,de logókkal és ábrákkal,a fogyatékossággal élő gyermekek számára érthető módon..

De nem lett..Minden a régi a Madarász SNI fogászatán...

Egyik apuka nagyon keserűen meg is jegyezte,hogy: A"hülyéknek" minek dísz?? Úgyis ezt mondaná az aki kompetens lenne az ügyben,és azt is mondta,hogy ez a mentalitás jellemzi az egész magyar szociálpolitikát,már odafönt...........

Az úrnak,igaza van....Maximálisan......!!

8:20-kor hívtak be minket Leventével.....

Teljes felső fogínygyulladás-talán vírus okozhatja,mert a garat is vörös kicsit....plusz az áttörő szemfog feszít mindent...valószínű ettől dagadt be a jobb arcfele,és bizony az fájhat,nem is kicsit..A front fogakkal sem várhatunk tavaszig...amíg még működik a "csonk" (bár gyökér kezelve van..) SOS tömés csere,és fel kell építeni avagy kihúzni a fogakat...

Levente egyébként egy hős volt..Igaz a fogászati székbe most sem ült be,de a kisszéken mindent megengedett..Nagyra nyitotta a száját,megengedte a vizsgálatot,a végig kocogtatást,a lámpával való átnézést,azt hogy a tükröt a szájába dugja a doktornő.Teljesen korrekt módon meg lehetett vizsgálni.

Most a TH: Egy hét antibiotikum Sumamed Forte,Nurofen szirup 3-4 napig max..Listerine-es öblögetés napi 5x..Minden evés után fogmosás..

Ha nem fáj és holnapra annyira nem duzzadt az arca mehet iskolába,ha fáj és........akkor nem mehet....csak az őszi szünet után...

DE...November 9.-én előrehozott műtét..Két ideiglenes tömés csere,és a front fogak...Nincs apelláta...még a tél előtt muszáj megcsinálni,mert a következő gyulladás,holt ziher,hogy azok miatt lenne.....ha gyökér kezeltek,ha nem....

De örülök......

....és ez egyszer annak is,hogy nem hétvégén jött a fogfrász,és be tudtunk préselődni ambulanter abba az egy órácska idősávba,ami az SNI-s gyerekek számára nyitott...

(Az eleimnek és a kolléganőmnek meg köszönöm,a maximálisan segítőkész és pozitív hozzáállást,Dóri ne mondj semmit,menj intézd,a gyerek az első...most az a fontos!.....ha majd rendben van jössz....tényleg ultra köszönöm...)

Ez volt mára a LIVE........

Számomra egy két elgondolkodtató mondattal,akadálymentesítés ügyben....

dsc_1182.JPG

(a kép szintén illusztráció a mai témához,a nyári fogászati etap után......)

 

süti beállítások módosítása