Philologist in Scandinavian Languages and Literature (Dániel és az Asperger)
2017. július 19. írta: Autizmus Live

Philologist in Scandinavian Languages and Literature (Dániel és az Asperger)

Mr.Asperger útja a Diplomáig.

Szóval azt azért ne hidd,hogy ez olyan könnyű volt..

Dani fiam meglépett újra egy lépcsőfokot,vagyis egy emeletet..Mondjuk anno nem gondoltam volna ezt mind,amikor egy igen fájdalmas márciusi nap estéjén,megérkezett,Dr.Kazár Tibor által a világra segítve,és csak pillogott a világra,mert sírni azt nem nagyon akart,evvel némi riadalmat okozva.Jó hosszú volt és szép vörös..Nem nem festi a haját,a hajkoronája Dani Trade Mark..ráadásul a hosszúsága is megmaradt..Persze evvel ki is lóg mindenhonnan..Meg amúgy is..

Ő volt az a gyerekem,aki mindent a legkorábban csinált,úgy hogy nem hagyott ki semmilyen fejlődési folyamatot..Kúszott,mászott,ült felállt,és 11 hónaposan nekiindult a világnak..iszonyatos elannal.

Olyan sebességgel,hogy nem tudtuk követni..Mindig mondtam a védőnőnek,hogy ez egy fiú nem egy lány,és miért cáfol rá a fiúk fejlődési görbéjére?? Korán van ez,korán van az...Másfél éves korában,folyamatosan és helyesen beszélt..de olyan folyamatosan,hogy be sem állt a szája..Két éves volt,hogy avval szórakozott,hogy a bölcsőde felé végigolvasta az autók rendszámait,és hazafelé szóvá tette,hogy máshol áll az az autó,amit reggel máshol olvasott..mondjuk 200 méterrel arrébb..Néha ki is borult rajta..

Mindent korán csinált,de egy dolog nagyon nem tetszett..Az a mozgása volt,és az,hogy nem tudott egy helyben maradni,pörgött,és be sem állt a szája..Esett kelt és állandóan beszélt..Mondjuk három évesen az univerzumról úgy mint egy egyetemi professzor..Három éves koráig sehogy nem ment az öltözködés..Azaz ment csak éppen mindent fordítva..Szelektíven evett,és nem tudott beilleszkedni a bölcsődébe..Nem is nagyon aludt ott,arra képtelen volt..Inkább addig sírt amíg valaki telefonált a bölcsődéből,hogy vigyük haza..

10178112_714916061898649_360468924375364643_n.jpg

Az óvodában egy cseppet jobb volt a helyzet,szívta magába a tudást,de ötéves korától unatkozott..Olvasni tudott,írni annyira nem,sosem szerette a rajzos dolgokat..és sokszor kiborította a zsivaj.Mindenért sírt,még azért is ha valaki csúnyán nézett rá..Olyan igazi anyámasszony katonája volt.

Sokszor okozott fejtörést a közösségi viselkedése,nem csak nekem,hanem az óvodában is..Egyéni vagy otthon helyzetben el el volt,anyám rengeteget hordta múzeumba,mert ott jól érezte magát..

Sokszor panaszkodtam bent akkoriban a munkahelyemen egy kollégámnak,és kértem tanácsot,hogy mit csináljak evvel a furcsa kis-bogárral,hogyan neveljem az életre,és vezessem le azt a pokoli sok energiát ami lakozik benne,mert sokszor már a fejünk tetejére állunk  tőle..A kollégám sportot javasolt ami komplex fejleszt mindent..

Judo-zni vittük a MAC-ba..5 és fél évesen..

Az edzőinek nagyon sokat köszönhetek..kiemelném Dr.Deierl Krisztiánt aki embert próbált faragni belőle..11 éves koráig járt a Margitszigetre..Versenyezni sosem lett képes,mert nem volt benne hozzá affinitás.Inkább a mozgás kötötte le..Szerintem Krisztián sosem fogja elfelejteni Rozsdit és a cukros-brióst..Elsős korától hatodikig sportiskolába járt,és egy héten négyszer edzésre. Akkor még ment a sport..a közösségben lét nem annyira..Az iskolában periféria,sosem tudott megülni a fenekén,a tanulás viszont lekötötte..Nem mondom,hogy nem volt intője..Volt egy jó pár..például azért mert nem ette meg a spenótot és ennek hangot adott..Igen kilógott nem tagadom.és pszichológus foglalkozott vele pont emiatt..

A Judo tényleg az életre nevelte..Be kellett tartani a szabályokat,önálló döntéseket kellett hozni,és a mozgása is pokoli sokat fejlődött.Rengeteget köszönhet azoknak a Dojo-ban töltött éveknek..

Mindemellett a pszichológus is igyekezett javítani a perifériára szorultságán,stressz-kezelte,meg egyebek,dráma csoportba járt,és mi a gatyánkat is kifizettük,hogy életre neveljük..

Anyám mindig azt mondta,hogy édes lányom törődj bele,hogy ez a gyerek sosem lesz egy gyakorlati szakember..Elméletben penge,szabályokhoz kötött,de amihez gyakorlat kell ott széthullik..

Na ezért lett gyermekvasutas..Mert ahhoz gyakorlat kell..Persze ott is kilógott,csoportot is kellett váltani de a VI.csoportba,Sanyinak és Momónak az ifiknek hála beilleszkedett.Hat évet töltött fent a vasúton,kétszer külhonban is járt a vasúttal..Ausztriában..Szerette a vasutas éveket...

180985_114566218618722_1643191_n.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Általános Iskolába két helyre is járt,a sportiskola után egy évet a Kerék utcába,ahonnan felismerve tehetségét,tovaengedték az Árpád Gimnáziumba Speciális Matematika tagozatra.

Tulajdonképpen a Kerék volt az a hely,ahonnan nem lógott ki.Az az év volt a legnyugodtabb általános iskolai éve..holott egy igen problémás osztályba járt..A C osztály az egész iskolából kilógott..

286860_161819940560016_2029022_o.jpg

Az Árpádban több kevesebb sikerrel beilleszkedett,de mindig maradt az osztály szélén..A tanulmányi versenyeken nem szerepelt rosszul,jól tanult,csak hát sokat piszkálták az érzékenysége miatt..Túl sokat piszkálták..Nem emlékszik rá szívesen..A tanárait szerette,igaz a testnevelés tanárral voltak kemény konfliktusai..

Lerítt róla az Asperger így visszagondolva,akkoriban sokat nem kellett volna magyarázkodnom a Vadaskertben,ha abban az időben került volna oda..De nem került..

Jött a kamaszkor,és mi itthon fejre álltunk tőle..Begubózott,nem akart kommunikálni,csak egy beszűkölt hobby a Dalfesztivál a Svéd..Három éven keresztül csak arról beszélt..Kezelhetetlen volt,a stresszhelyzetek kiborították,állandóan összetűzésbe keveredett velünk..A semmi sem jó évek..9.-tól 11.-ig,mindennapos fejtörést okozott..Elhízott,begubózott,csak a számítógép,csak a Melodien Festivalen..és semmi más..A tanulás ment a közösségi viselkedés nem..A tanulás az olyannyira ment,hogy 10.-ben előrehozott érettségiket tett,és 11.-ben elindult a Földrajz OKTV-n ahol az Országos döntőben 10. lett. Közben testnevelésből majdnem megbukott..

Klímakutatónak készült,az ELTE TTK-ra akart menni.

Az OKTV után,kinyílt számára a világ a közösség,de az én idegeim sokszor tönkre voltak az állandó viselkedési anomáliák miatt..17 évesen képes volt hetente háromszor úgy elkámpcsorodni,hogy mi sem hittük el..Csak álltunk és néztünk..Tulajdonképpen a családból is kilógott,és a saját érdekein kívül,nem nagyon érdekelte más,még a testvérei sem.

11.-ben egy szülőtárs akinek Asperger érintett volt a fia,felhívta a figyelmemet arra,hogy az ő fia dettó..és diagnózist is kapott..

Abban az időben Zalánt már vizsgálták,így kicsapkodtam neki egy vizsgálatot,a Bizottságnál,ahol fél óra után,közölte a vizsgáló,hogy ez a gyerek Aspergeres..Valahogy rá kéne venni arra,hogy a Vadaskertben jobban megnézzék..Megnézték egy kerek évembe telt mire rávettem,és sok vagylagos dolog maradt és a tesztek,amire nem volt hajlandó elmenni..De volt egy FSZK-s képzés,ahol dr.prof Fiona Miller PHD az USA-ból felvette az ADI-R-t és egyértelműen kimondta az Aspergert..Ennek ellenére nem ment vissza a Vadaskertbe,és nem kérte a diagnózist.Azt mondja neki bélyeg..Tudjuk elméletben,oszt jól van..

Csak félig van leírva.. többiből nem kért..Azaz egyszer az Egyetem miatt kért volna,de aztán valahogy nem volt ideje..

Na mindegy..Tegnap is mondtuk magunkban,hogy tudjuk oszt jól van..Majd ha kell leíratja..

12.-ben az iskolában nagyon népszerű lett,az OKTV miatt sokan keresték a társaságát.Kinyílt..De ki ám,szerintem túl is..Túléltük,de testnevelésből fel kellett mentetni..

Szeptemberben közölte,hogy a TTK helyett a BTK-ra megy és nagyon magas a léc mert 437 pont kell..Komolyan hanyatt estem mert azon gondolkoztam,hogy mi az istent fogsz csinálni a bölcsész diplomáddal..Mehetsz a Mc Donaldsba krumplit sütni..Vagy itt marad a nyakamon..Próbáltunk vele egyezkedni de nem hagyta magát..

Bevallom Neki volt igaza..

Az osztály a BTK-s bejelentés után,úgy is kezelte..Ő azt mondta kockák vagytok vissza is kapta,hogy sza@..os bölcsész..Hála az osztály azért már annyira nem vette ki mint korábban mert rájöttek,hogy vannak erősségei,nem is kevés..Sokaknak fordított és angolból korrepetált..

Kitűnőre érettségizett,ráadásul emelt szinten angolból és spanyolból..Be is húzta a nyelvvizsgákat..

775737_492091037514487_1409402799_o.jpg

Felvették az EGYETEMRE..ELTE BTK Skandinavisztika..Hamar lett népszerű..Miért is?? Mert összesen hat fiú volt a Germanisztikai Intézetben.A Skandin meg még annyi se..Persze hatszor annyit küzdött mit bárki más,hiszen a tanároknál meg nem éppen volt népszerű,ugyanis rájöttek arra,hogy sokkal több van benne mint amit megmutat..Nem tagadom UV-ja volt egy pár..Az egyetemi közösségi életben pörgött.HÖK elnök volt a Skandinavisztikán,Germán IK küldött és bizottsági tag.Élvezte az egyetemi éveket..Néha kicsit átesett a ló túloldalára,sokszor konfrontálódtam miatta vele itthon..Nem volt kellemes..

A vizsgaidőszakokat nem kívánom senkinek..A stressz kihozott belőle sok mindent.Felnőtt létére sokszor kiborult..Nem volt kellemes mert rajtunk vezette le verbálisan..Volt hogy inkább nem beszéltem vele,még hogy vagy szinten se..Jobb volt a béke inkább..Nehéz volt Neki,nehéz volt az öccseinek és nehéz volt nekünk..Sokszor szétesett,sokszor utat kellett mutatni..Sokszor okozott álmatlan éjszakát..

Harmadévben pokoli nagy pofon volt Daninak,hogy visszatapsolták a Diplomáját,formai hibák miatt..Egy időbe magába zárkózott,és feladott dolgokat magában az Egyetemmel kapcsolatban..Nem akart Skandinavisztika diplomát..Nagy meccseket vívtunk..

Nem engedtem a huszonegyből,hogy a halasztás alatt dolgozni kell ha itthon akar lakni..én nem tudom eltartani,be kell szállnia a költségekbe..

Három nap alatt elhelyezkedett... IT Support svédül..és amiért nem adtunk volna egy fabatkát sem,még mindig ott dolgozik.Már FLA 3 lesz lassan,rész vesz a Talent programban,Team Leder képzésre jár..és kacsingat másod diplomaként műszaki pálya felé.. (ELTE TTK)

Ősszel benézte a záróvizsga időpontot,puszta hanyagságból,még saját maga szerint is,de hála a tavasziról nem maradt le.Újraírta a diplomamunkáját,svédül,és megvédte..

20046673_1516304141778249_6554110744860559466_n.jpg

A volt egyetemi társakkal nagyrészt feladta a barátságát,a munkájára koncentrál..Onnan vannak új barátai..Igen vannak barátai..

Egyébként az IT terület az Aspergereseknek telitalálat..Azon a területen kiváló szakemberekké válhatnak,persze akkor ha a munkakörnyezet segítő az irányukban.Ahol Dani dolgozik,a környezet segítő,de a szabályok nagyon de nagyon kötöttek..Azt mondja jól érzi magát...

A legnagyobb eredmény vele kapcsolatban,hogy nem csak a Diploma van meg,hanem el is költözött..Önállóan él..Három hónapja..Lassanként felszereli a háztartását is..Hallelujahhh már van porszívója...Alakul,alakul..A bútorokkal még csehül áll,de apránként azért csak megoldja..

Őszinte leszek,a velem töltött 22 éve alatt sokszor vívtunk vérre menő meccseket..Nem volt könnyű nevelni..Speciális látásmóddal fogta fel a világot sokáig..Sokszor tereltem az útján,és az életet szó szerint meg kellett tanítani neki.

A maga módján boldogul...

Hogy miért írtam le mind ezt,hogy lássátok,hogy az Asperger nem dráma,és van életpálya..Csak oda kell figyelni rájuk,és ha megakadnak kicsit,akkor segíteni Őket tovább az útjukon..

Nem mondom,hogy mindent könnyen fog menni..nagyon kemény az élet egy Aspergeres gyerekkel..Nem fizikailag,hanem szellemileg,fejben fáraszt..De ha támogató,segítő környezetben él,akkor még akármi is lehet belőle........

Mint az ÉN FIAMBÓL SVÉD NYELVÉSZ............

20046500_1516304125111584_3933771385979843948_n.jpg

Ez volt mára a LIVE..Köszönöm,hogy olvastatok........................

Ne feledjétek,Dani fiam élő példa arra,hogy sok háttérmunkával,jól támogatva,van ESÉLY....

ASPERGER......PROBLEM?????????

NEM!!!!!!!!

Tessék így felfogni...Sok lesz a munka vele,de megéri....

süti beállítások módosítása