Sárga fülvédő..
2017. június 28. írta: Autizmus Live

Sárga fülvédő..

Sárga fülvédő..Tulajdonképpen munkavédelmi,zajvédő fültok,ez a becsületes neve..Ha ciki ha nem,nálunk jószolgálatot tesz,és nem azért mert az építőiparban dolgozunk,hanem mert autista gyerekeket nevelünk.

Az autizmussal érintett gyermekeknél a hallás egy eléggé sarkalatos pont,mert elég sokuknál szenzorosan érzékeny terület..A szenzoros érzékenységnél felmerül, hogy az inger feldolgozása eltérő, ez okozhat például olyat, hogy például érzékenyebb a füle, olyan dolgokat is hall, amit mi nem érzékelünk.Elékeztek még arra,amikor a blog indulásakor anno 5 éve,igen sokat emlegettem,hogy Zalán,hallja a pillangók szárnyának a csapkodását,és ez nagyon kellemetlen neki..

Lehet e ilyen,ennyire érzékeny a hallás..?? Bizony lehet..Én sem hittem el,de négy éve egy neves fülészprofesszor, aki anno Bettit kezelte kicsi korában,Zalánt siket-szobában vizsgálva elmondta,hogy:

-Anyuka,nem irigylem..Ez a gyerek úgy hall mint a kutyák,avagy túlmegyek,mint a denevérek..Ez a gyerek,pokolira túlhall..Ennek a gyereknek,bizonyos hangfrekvenciák fájnak,fizikai értelemben..Szerencsétlent,nagyon sajnálom miatta..Anyuka hordjanak fülvédőt..A kisfiú szenzorosan érzékeny a hangokra..Nem hazudott amikor azt mondta,hogy hallja a pillangók szárnyának csapkodását..Tényleg hallja..

Úgyhogy sokszor bumszli fejhallgatóban járt,mert fülvédőt nem volt hajlandó felvenni..Mindenki azt hitte zenét hallgat..Nyolcéves múlt amikor ez az állapot hirtelen megváltozott..A mai napig érzékeny a hallása,nem tűri a hangosabb megnyilvánulásokat,az építőipari munkagépek zaját,a falfúrást,és ecetera,de mára már nem kell fülhallgatóban mászkálni az utcán.Teszem hozzá,ha nagy ritkán TV-t néz, az 3-as !!! hangerőn hallgatja,mondjuk egy 30-as skálán.

No de van egy Leventém is,akinél pokoli furcsa a helyzet..Pirinyó korában falta a hangokat,tapadt mindenre ami hangos,nem érdekelte semmilyen üvöltő hang,viszont ez öt éves korában megfordult..Kivétel a ZENE..A nem hamis,igényes zene..Egyébként,jobban teszem ha mostanság a sárga fülvédőjét nem hagyom itthon..

dsc06360_1.JPG

Idéznék Őszi Patrícia gyógypedagógus cikkéből,nem csak a hallás kapcsán,viszont a cikk után majd a hallásra térek vissza....

"...Képzeljük el, milyen lenne, ha a langyos zuhany, a gyengéd simogatás fájna, más emberek hangját pedig úgy érzékelnénk, mintha folyton kiabálnának. Vajon hogyan viselkednénk, ha így lenne? Próbáljuk meg elképzelni azt is, hogy nem igazán érezzük az ízeket, a fájdalmat, vagy a hideget. Hogyan viselkednénk, ha így lenne? Ezek persze csak példák, de az autizmussal élő felnőttek önéletrajzi írásaiban számtalan példát találhatunk azzal kapcsolatban, hogy a különböző szenzoros nehézségek hogyan befolyásolják a mindennapi életet. További segítséget jelenthet a megértéshez, hogy a napokban magyarul is megjelent Olga Bogdashina könyve, mely teljes körű áttekintést nyújt erről a fontos témáról1.

Gyakran előforduló szenzoros problémák és társuló tünetek:

A szenzoros problémák megértése nem mindig egyszerű feladat, mivel ezek a nehézségek -mint minden más az autizmusban – egyénenként nagyon eltérőek, és egyes személyek esetében is változékonyak lehetnek. Az ingerekre adott túlságosan erős, vagy éppen túl gyenge reakciók bármely érzékszerv esetében előfordulnak. Az egyes érzékszervek szenzoros érzékenysége hullámzó lehet: az a hang, mely egyik nap elviselhetetlen, máskor nem okoz panaszt.

Ráadásul előfordulhat, hogy ugyanaz a személy, aki nyilvánvalóan nagyon érzékeny a hangokra, intenzíven keresi a tapintási ingereket, tehát a különböző érzékszervek nem egyformán érzékenyek. Valamennyi érzékszerv tekintetében tapasztalhatunk szokatlan reakciókat, az alábbiakban összegyűjtöttem néhány példát:

Hallás: Az egyik szembetűnő és ezért mások számára is jól érthető viselkedés, ha a gyermek befogja a fülét, hogy kizárja a számára kellemetlen hangokat. Még ilyenkor sem mindig könnyű megérteni, hogy pontosan mi volt zavaró, mivel a többi ember talán nem is veszi észre, vagy nem érzi zavarónak azokat a hangokat, melyeket a gyermek kétségbeesve megpróbál elkerülni.

“A következőkben csak néhány olyan hangot fogok megemlíteni, amelyek még mindig annyira felizgatnak, hogy be kell fognom a fülem, hogy ne halljam őket: kiabálás, zajos és zsúfolt helyek, a polisztirén megérintése, léggömbök megérintése, zajos autók, vonatok, motorkerékpárok, teherautók és repülőgépek, építkezésen használt zajos járművek, kalapálás és dörrenések, elektromos eszközök használata, a tenger zúgása, filctollak hangja színezéskor, valamint a tűzijáték.” (T. Joliffe et al 1997. 14. o.)2

Más gyermekeknél azt tapasztaljuk, hogy folyamatosan ütemes zajt keltenek, például kopogtatnak, kocogtatnak. Ezekben az esetekben ésszerű magyarázatnak tűnik, hogy ezzel a technikával a gyermek szabályozza és kiszámíthatóvá teszi a bejövő ingereket. Lehetséges az is, hogy a zajkeltés kellemes és végre elegendő ingert jelent a személynek.

Egyensúly (vesztibuláris) rendszer: Egyes gyermekek nagyon szeretik a pörgést, forgást, mások ellenkezőleg, nagyon bizonytalanok, félénkek mozgásos helyzetekben.

Látás: “Talán mivel azok a dolgok, amelyeket látok, nem mindig keltenek megfelelő benyomást bennem, nagyon sok dologtól megijedek: az emberektől, és különösen az arcuktól, a nagyon erős fényektől, a tömegtől, a hirtelen megmozduló dolgoktól… a saját árnyékomtól…” (T. Joliffe 1997. 16. o.)3. Másoknál azt tapasztaljuk, hogy látásuk rendkívül kifinomult és éles.

Tapintás: Gyakori az érintések kerülése. Az öltözködéssel kapcsolatos gondok szintén összefügghetnek a tapintási ingerekkel összefüggő túlérzékenységgel. Számtalan példát ismerünk, amelyek viszont a tapintási ingerek keresésével kapcsolatosak. Az egyik leghíresebb ezek közül Temple Grandin4 szorítógépe, de sajnos vannak ezzel kapcsolatos nagyon veszélyes magatartások is: önsértő viselkedések, vagy túl magas ingerküszöb fájdalom és hő esetén.

Ízlelés: Az étkezési problémák, válogatás hátterében gyakran az ízekre vagy az ételek, italok állagára való szokatlan érzékenység áll. A nem ehető, túl forró, vagy nagyon hideg dolgok megkóstolása pedig utalhat ingerkereső viselkedésre.

Szaglás: Egyik diákunk megmagyarázhatatlanul ingerültté vált egy olyan játéknál, amikor egy babzsákot adogattunk egymásnak. Mivel ez a gyermek beszélt, szerencsére el tudta mondani, mi zavarta, így megtudtuk, hogy számára nagyon kellemetlen a parfümök illata. Amikor egy tanár megfogta a babzsákot, parfümje illata átkerült az eszközre is, és ez már elviselhetetlen volt. Sajnos nem mindig vagyunk olyan szerencsések, hogy magyarázatot kapjunk, de fontos, hogy számoljunk a túlérzékenység lehetőségével.

Egy másik példa azzal kapcsolatos, hogy a szaglás lehet fontos tájékozódási lehetőség: egyik diákunk nyilvánvalóan bőrüknek illatáról azonosítja az embereket. Egyesek pedig keresik az intenzív szagokat, illatokat.

Proprioceptív (testünk, érzékszerveink, belső szerveink érzékelése) érzékelés:
Ennek a rendszernek a zavara többek között magyarázhat étkezési, szobatisztasági és mozgásos problémákat.

Néhány, a gyakorlatban már jól bevált megoldási javaslat, amelyet egyénre szabottan alkalmazhatunk:

  1. A környezet adaptálása az autizmussal élő személy szenzoros igényeihez. Ennek egyik elemeként sok autizmusspecifikus intézmény alakít ki szenzoros szobát. A környezet tervezéséhez tartozik a szenzoros túlterhelés tudatos elkerülése is. Fontos, hogy gondoljunk arra, hogy a számunkra természetes és gyakran kellemes ingerek fájdalmasak és zavaróak lehetnek autizmusban. Lehet, hogy a szép dekoráció, a kellemes háttérnek szánt halk rádió, a lámpák fénye, a beszélgetés halk moraja elviselhetetlen. A környezet tudatos tervezéséhez sorolhatjuk a nehéz helyzetekre való felkészítést, az előre jelzést, a különböző biztonsági intézkedéseket és szükség esetén a védőeszközök használatát. (pl. önsértő gyermekeknél védőruházat, zajérzékeny gyermekeknél fülvédő stb.)
  2. Stratégiák tanítása, melyekkel a személy elkerülheti a stresszt. (pl. kedvelt zene hallgatása utazás közben).
  3. Deszenzitizációs technikák alkalmazása, melynek során lassan, fokozatosan hozzászoktatjuk a személyt a számára megterhelő ingerekhez.
  4. Szenzoros integrációs terápia alkalmazása, melynek során a központi idegrendszer ingerfeldolgozó képességének megerősítése és egyensúlyba hozása a cél.

Végül zárásként egy fontos idézet: “El kell mondani a szülőknek, hogy az, amit gyakran problémás viselkedésnek szoktak nevezni, valójában az élet nehézségeire (a félelemre és a frusztrációra) adott közvetlen reakció…” (Therese Joliffe et al 1997. 25. o.).

Őszi Tamásné
gyógypedagógus "

(forrás: http://aosz.hu/esoember/szenzoros-problemak-es-autizmusspektrum-zavarok/  )

dsc08837.JPG

Tehát Levente és az Ő sárga fülvédője...

Sokaknak vér-ciki,még azok között is akik autista gyereket nevelnek,nekünk nem az..NEM BIZONY! Sőt hasznos..Hasznos,mert nagyon sok esetben a szenzoros overload,vagyis a túlcsordulásos kiborulás elkerülhető a használatával.Tompítja a nem szeretem hangokat.Levente nem szereti a süvítő szél hangját,a fúrás faragást,a hűtő zaját,a mosógép-centrifuga hangját,a porszívó zörgését,a sok gyerek zsivaját,az éles magas kutyaugatást,a bogarak zümmögését,a közlekedés hangosabb hangjait,a mozdonyok türkölését,a trafóház morgását,az építőipar zaját,és bizonyos hangfrekvenciákat egyáltalán nem visel el..

Ilyenkor sikít,csapkodja a fülét,vagy elbújik..

Túl hall Ő is..Bár...azért jó autistaként,visz bele némi csavart,hogy nehogy azt higgyük,hogy.....

Mert ami kedvenc avagy minőségi zene,az bizony megy fülvédő nélkül is..SŐT...A Zenében annyira otthonos,hogy az itthon megtalálható ukulelén,illetve xilofonon már egész jól elboldogul,falja a zenei szimulátoros programokat,zenét szerez,dallamos zenét.Már zongorával is találkozott..Zalaegerszegen..

dsc07328_1.JPG

Mindenki nagy megrökönyödésére,Dr Sőnfeld Mátyás aki hitelt érdemlően igazolni tudja,visszaadja a negyed és nyolcad hangokat is..Magyarul felismeri és jó a vissz válasza.A fülész orvos szerint,abszolút hallása van..meg túl is hall..

Ami jó dolog,de néha igen kellemetlen is tud lenni..Jártunkban keltünkben..Két hete a Békási aluljáró utcazenészéhez odaballagott és egyszerűen elhúzta a kezét a gitártól..Persze ez a jó embernek,annyira nem esett jól..A beszólások meg nekem nem estek jól,hogy:

-Mi van nem tetszik az Isten veled édes Piroskám???

De tetszik persze,csak nem ennyire hamisan..A kisfiú meg nem tűri,ezer bocsi..Majdnem meg lettünk kergetve..

Viszont egy hete ugyanott egy öreg roma ember a Pacsirtát húzta hegedűn,de úúúgy ám,hogy Levente kővé meredve bámult..Kis híján majdnem el is késünk a doktortól..A kisöregnek rettentően tetszett a gyerek őszinte csodálata..

Szóval a hallás kérdése egy autista gyerek életében sokszor nagyon furcsa dolgokat tud generálni.Ember legyen a talpán,aki átfogóan megérti,hogy most mire is érzékeny,avagy mire nem,mi fogja éppen kiborítani,vagy mi az ami nagyon tetszik..

Túlhallás: Nem nem fogom Tomatis terápiára járatni..Akkora őrületes javulást,még nem tapasztaltam ,az ismerőseim gyermekeinek körében akik Tomatis-ra jártak,sőt van olyan ismerősöm,akinek a gyereke potom 150 ezer forintért rosszabb állapotba került mint volt,pedig a legextrább helyre vitte az Anyuka a lurkót,de nem úgy jött be a fejlődés ahogy várták..A gyerek nem nyugodott meg,hanem túlpörgött...A végét a terápiának,már nem is ecsetelem..Overload hegyeket váltott ki a kisfiúnál..Ők persze végig csinálták,mert a terapeuta azt mondta,hogy csak úgy hatásos..Hát nem is tudom...Nem foglalnék állást,egyszerűen a Tomatis kérdést elengedem a fülem mellett....és pont!!

Tehát sárga fülvédő: Per nekünk jószolgálatot tesz,ez is egy OVERLOAD kikerülési technika,jártunkban keltünkben..

dsc01376.JPG

Tegnap hajózni voltunk BKK hajón,A-ból B-be..Csak a sárga fülvédő segített feljönni a hajó forró gyomrából..Nem kevés utas volt a hajón..Egy Angol utastárs egyből levágta,hogy miért is kell Leventének,meg is kérdezte,hogy:

-Autistic boy?? és mosolygott..Természetes volt neki...

A Spanyolok kérdően nézték Leventét,majd az Angol utas elmagyarázta,hogy a kisfiú autista,és érzékeny a hangokra..A Spanyol utasok,mosolyogtak..hogy ááááááá no problem...

és a magyar utas????

Minek kell ilyen kánikulában a gyerekre fülvédő?? Milyen anya maga?? Hogy meri így kihozni a gyereket az utcára?? Nem nagyon magyarázkodtam,hagytam,had morogjon,mire a Spanyolokkal lévő külhonba szakadt magyar hölgy felvilágosította,a magyar utast,hogy a kisfiú autista,és evvel tompítja a kellemetlen hangokat..

Mire a honpolgárunk hangosan ecsetelte,hogyha nem bírja a zajokat,akkor minek hajóra hozni..

Hmmmm na igen,egy kicsit elgondolkoztam az epizódon..

Konklúzió: Sajnos a mi társadalmunk még messze van az elfogadástól..egy sárga fülvédős gyerek láttán...

Higgyétek el,nem akkora dráma...PRAKTIKUS...Levente hordja..és evvel némi kiborulás-mennyiséget sikerül kieszközölni..

Szerintem ezért mindenképpen MEGÉRI...

A társadalom meg gondoljon azt amit akar!

Ez volt a LIVE mai érzékenyítő bejegyzése....köszönöm,hogy elolvastátok..

...ÉS NE FÉLJETEK HASZNÁLNI!! SEGÍT!!........Inkább a fülvédő,mint az OVERLOAD-kiborulás...

ful.jpg

(képforrás: Vector by Merly69)

süti beállítások módosítása