Lex-Taigetosz ( Betti )
2017. június 13. írta: Autizmus Live

Lex-Taigetosz ( Betti )

Na szóval..Most azt mondom,hogy nekem nagyon nagy mázlim van a lányommal kapcsolatban,mert ha ezt a törvényt négy évvel ezelőtt írja alá "kedves" kormányunk,akkor az én drága jánykám,nem jutott volna el az érettségiig a technikusi minősítőig,és a sikeres Egyetemi bejutásig sem,mondhatnám önhibáján kívül..

dsc01130.JPG

Önhibáján kívül,igen,vagyis ez a "kicsiny" probléma nem volt senkinek sem felróható,hogy négyszer a nyakára tekeredett köldökzsinórral,és kicsit meghalva született a világba.

A kicsit meghalva érkezett leány jelenleg itt tart,a Technikusképesítő bizonyítványát,június 28.-án kézhez kapja.Szeptemberben kezdi az Egyetemet,az ELTE-t.,a TTK-n.

Mindez létrejöhetett a Lex-Taigetosz NÉLKÜL!

A Lex-Taigetosz Törvény hatálya alatt,csak egy messzi ÁLOM LENNE..

..és biztos nem sikerülne........

Nem bizony mert Betti csak kilencedikes kora óta SNI-s,előtte csak tanulási zavarral (diszlexia és diszgráfia ) küszködött a Nevelési Tanácsadó szerint.Az általános Iskolás évei alatt mentve volt,a magyar nyelvtan helyesírási részéből,a matematika szöveges feladatai alól,angol nyelvből teljesen,amiből a mentése ellenére simán osztályozták és számon kérték.Továbbá a szakvéleményében az iskolának előírták,hogy a képességeihez mérten osztályozzák,megkaphassa a dolgozatoknál az időkedvezményt.Az általános iskolája többé kevésbé betartotta,persze nem mindegyik pedagógus figyelt arra a tényre,hogy Betti egy kicsit lassabban halad,így elég sokszor csúszott be kettes,és egyes,sőt hetedikben biológiából egyenesen meg akarta buktatni az osztályfőnöke.Nem volt könnyű neki sosem a tanulás,a tudásért hatszor annyit dolgozott mint bárki más,becsületesen járt a nevelési tanácsadó fejlesztéseire,pokoli szorgalmának köszönheti azt,hogy ma ott tart ahol.Azt hogy Ő Technikumba mehetett (ma Szakgimnázium) köszönheti a képességeihez mért osztályzásnak,és azoknak a pedagógusoknak,akik hittek benne,és segítették őt az általános iskolájában végig.Támogatták a tanulásban,és teret engedtek művészeti hajlamainak.

A nyolcadik osztályt 4,3-as átlaggal végezte,és Művészeti Középiskolába ment,avval a csavarral,hogy már a felvételi eljárásban olyan iskolákat néztünk neki,ahol tanulhatnak SNI-s gyerekek,holott Betti akkor még nem volt az,csak tanulási zavarral küzdött. Igaz azt sem tudtam akkor még,hogy a diszek is lehetnek SNI kategória,ugyanis nem mindegy,hogy mennyire az.Utóbb kiderült,hogy súlyos és középsúlyos fokban..sőt..9.-ben kiderült,hogy más is volt.

No de...maradjunk a tanulási zavarnál és a Lex-Taigetosznál...

Jelen adva van egy nagyon tehetséges leány,aki tanulási zavarokkal küzd..nem SNI-s...Adva van egy törvény,ami azokat a gyerekeket magas ívből tojja le,akikre a különleges bánásmód nincs kimondva.,szóval ők nem az a kategória..Oldja meg a gondjukat a szülő és az iskola,noszogasson a szülő,és találja meg a kulcsot a gyerekhez a tanár.Biztos lusta a gyerek,az meg a jelen álláspont szerint,a szülő hibája,vagy biztos azért halad lassabban a tananyaggal,mert nem tanít rendesen a tanár.

Magyarul,büntessük a szülőt,a tanárt és a gyereket,mert az csak enyhén tanulási zavaros..Büntessük,avval,hogy nincs könnyítés,hogy:

- Embereld meg magad Te gyerek,mert nem vagy az SNI-hez elég "hülye"!!! (elnézést a szóhasználatért!!) Sokkal többre vagy hivatott..Nem hisszük el,hogy nem vagy képes normálisan tanulni..Így biztos csak szakmunkás lesz belőled,tuti biztos nem fogsz evvel a hozzáállással leérettségizni! De nem is baj,hogy csak szakmunkás leszel,ki van ürülve az ország,kell a kétkezi agyatlan robot munkás..Kölllll bizzaaaa!!

Nekem ez jön le a Lex-Taigetosz Törvényből...

No de kanyarodjunk vissza a lányomhoz...

Ha nem lett volna könnyítés,és pokolira sajnálom a mostani csak képességzavaros gyerekeket,akkor biztos isten az én lányom sem készülhetne a szóbeli szakmai minősítő vizsgájára.El sem jutott volna odáig,ha nem a képességeihez mérten osztályozza és könnyíti a tanulását az alapozó iskolája.

Végig bukta volna magyarból,történelemből,biológiából,angolból a felső-tagozatot,bekasztlizták volna mint rossz tanulót,és kikötött volna egy ipari iskolában,esélye sem lett volna továbbtanulni, nemhogy a tehetségét kamatoztatni.

Hála a jó magasságosnak akkor még nem volt Lex-Taigetosz Törvény,és az akkor érvényes Oktatási Törvény nyúlt a lányom hóna alá,és nem engedte az amúgy művészetek terén nagyon tehetséges gyereket kirostálódni,esélyt kapott a tanulásra.A pedagógusok segítették,a képességeihez mérten osztályozták,és felvételt nyerhetett a jelen Középiskolájába.

Ahol szerencse a szerencsétlenségben,kiderült,hogy már jó rég Bizottság elé kellett volna küldeni,mert a tanulási zavar nagyobb mint,az enyhe..Van más is a kicsit meghalva születés következményeként..Nem működik rendesen a munkamemóriája,beszédészlelési nehezítettsége van,diszfóniás,és evvel logopédus sose foglalkozott,holott kellett volna évekig..Így a Bizottság úgy döntött hogy kimondja rá az egyéb pszichés fejlődési zavart,az enyhe diszek középsúlyossá váltak,jogosan,és SNI státuszt kapott.Fejet vakarni nem kellett mert az iskolája kijelölhető volt,nem kellett máshová menni..

Betti a középiskolai évei alatt,rászolgált tanárai bizalmára,és pokoli nagy szorgalommal a tanulás terén,minden évben benne volt az osztály első három legjobbjában.

A sors furcsa fintora úgy hozta,hogy pont 12.-ben akarták kihúzni alóla a széket,amikor is a kontroll vizsgálat végén sírva hívott fel,hogy a Jelky már nem kijelölhető.

Csak ajánlást tehet a Bizottság,hogy ott maradhasson..Kérvény hegyeket írtunk a Tankerületnek,az Oktatási Hivatalnak,az Iskolának,hogy nehogy már az érettségi előtt kelljen másik iskolába mennie.Ráadásul mindent magának kellett megírnia,hisze elmúlt akkorra már tizennyolc éves.Nem tagadom volt benne jó pár álmatlan éjszakánk..

Az érettségi jól sikerült,és az SNI miatt a többlet 40 pont beszámításával,be is jutott az Egyetemre..úgy hogy egyéni földrajz érettségiző volt a művészeti iskolában,kiváltva a német nyelvet.Büszke is rá a földrajz tanár.De szerintem az iskola is..

Mi is.....

Lex-Taigetosz na igen...Manapság egy Betti kaliberű kislánynak,erre semmi esélye nem lesz..

Irány a Szakmunkásképző-Szakiskola mert a kormány úgy akarja,hogy NE!! lehessen esélye tanulni..Ja és a szülő és a tanár is tanulja meg a leckét..Figyeljenek oda jobban a gyerekre......

Most mit mondjak...??????

A gondolattól is rosszul vagyok,hogy mennyi mennyi gyereknek nem lesz esélye a jövőre,az önhibáján kívül..

A saját lányommal kapcsolatban egyet megígérek...Meg lesz az a DIPLOMA is..Mi mindenben támogatjuk-segítjük,ha továbbra is töretlen lesz a szorgalma,és a kitartása.. Biztos az lesz én tudom...

Hajrá Betti....Neked még szerencséd volt..

Nagyon sok gyereknek már nem lesz........Vérzik értük a lelkem...

dsc03227.JPG

süti beállítások módosítása