Boncodfölde..
2016. december 06. írta: Autizmus Live

Boncodfölde..

Az Autisták Védőotthona...

Nagy levegő...Nagy bizony,mert egy autista gyerekeket nevelő szülőnek egyben mentorszülőnek,nagyon nehéz elmenni egy bentlakásos intézményt meglátogatni,még akkor is ha családias kis létszámmal működő otthonról beszélünk..Töményen az arcodba kapod az AUTIZMUST..

Sok helyen jártam már ez tény és való,van viszonyítási alapom,sok mindent láttam,de a Boncodon töltött órácska után még mindig háborog a lelkem..

Blogíróként,azért mert Boncodfölde,igen-igen ritka hely Magyarországon,tulajdonképpen azért,mert az önellátásra nem képes,súlyos állapotú gyermekkorú (egészen kicsi kortól),és fiatalkorú autistákat veszi fel,specifikusan ellátva őket,családias környezetben..Kiemelném: Autizmus specifikusan,a szó legszorosabb értelmében..Tehát nem más fogyatékossággal élőkkel integrálva,ahogy avval az állami rendszerben találkozunk.Itt mindenki autista,esetleg rett szindrómás.Háborog a lelkem azért,mert ilyen intézmény állami alapon nincsen,és ez rettentő nagy baj..A boncodföldei Védőotthont az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány üzemelteti.Megint csak kiemelem..Alapítvány tehát nem állami..Civil..Egyébként Boncod mellett Miskolcon van még ilyen jellegű intézmény,mert az összes többiben,le sem merem írni a számukat,valamilyen szinten feltétel az önellátás,mert mind az EGYMI rendszer,mind az Egyház (pl:ASK) kezelésében kollégiumi jelleggel üzemelnek...Persze megint kiemelnék valamit,ennyire kicsi létszámmal működő specifikus otthon,-jelenleg 12 fő,figyelem TASZ intézmények helyett kampány- ritka mint a fehér holló...

Szülőként meg azért,mert sajnos vannak olyan esetek,amikor a szülő ereje,és kitartása,kevés a gyermek állapotához,és a gyermeknek is,bár tudom nagyon nehéz kijelenteni a tényt,jobb ha családias környezetben,egy kis létszámú,specifikus ellátást nyújtó lakóotthonban él..Igen a szülő ereje is véges..ezért nem szabad senkit sem elítélni..Az Autizmus egy nagyon speciális fogyatékosság..

Boncodfölde...egy kicsi családias Védőotthon..Kívülről sincs intézményi jellege..és ez nagyon fontos..

dsc07303.JPG

Nagyon fontos,mert egy Autistának,sem gyereknek,sem felnőttnek nem jó a tömegintézményi elhelyezési forma.Nem igazán tolerálják azt az ellátási formát.Az állami intézményekben,nevezzük a nevén elme-szociális otthonokban,egyáltalán nem érzik jól magukat.Számukra nagyon fontos,a kis létszámú keretek között való gondozás,a csendes,zajszegény környezet és a specifikus ellátás..mert ugye a súlyosan érintett autistáknak,kötelező mindent vizualizálni,hiszen máshogy nem fogják megérteni környezetüket.Ezért olyan kiemelten fontos a zalai Védőotthon.

De lépjünk be az otthonba..

(A hétvégén a Zalai Autistákat Segítő Egyesület meghívására (Dömötör Család) jártunk Zalaegerszegen,egy kis szakmai műhelymunka keretében.Az Egyesület szervezte számomra a boncodi látogatást.

Az otthon kertje,ahol a gondozottak zöldségeket és gyümölcsöt termelnek..(most téli álmot alszik a kert)

dsc07300.JPG

Az udvar..Ahol helyet kaptak a trambulinok..( kötelező a mozgásterápia egy autista számára..)

dsc07302.JPG

Az otthon belső autizmus specifikus környezete..

dsc07304.JPG

A feladatrend..Mert mindenkinek aki képes rá ki kell vennie a részét a napi teendőkből..A laikusok számára elmondanám,hogy ez is nagyon kemény terápia..Terápia az önállóságra nevelés jegyében..

dsc07305.JPG

A "nappali"..ahová néha el lehet csendesen vonulni..

dsc07306.JPG

A fürdő,profi vizuális megsegítéssel..

dsc07308.JPG

A hálók egyszerűsége..( az autizmus spektrum rosszabbik végén,bizony muszáj az ingerszegény környezet..)

dsc07309.JPG

dsc07310.JPG

Dávid mandalái..Dávid,súlyosan sérült autista,brutálisan jó művészi és színérzékkel.A mandalákat tűpontos precizitással és türelemmel színezi..A színeket ő állítja össze..egymaga egyedül..Egyszerűen hihetetlen..Zseniális.. (kérlek Benneteket küldjetek MANDALA színezőket Dávidnak..karácsonyra..Imádja őket..)

dsc07311.JPG

Őszinte leszek kicsit szerencsétlen időpontban látogattuk meg az otthont és a gyerekeket,mert a Mikulást várták,nagyon nagyon..(Szabolcsot és Dömötör Zolit,össze is keverték egy páran vele..) aki egyszer csak bekopogott..Hihetetlenül őszintén örültek neki..Igazi boldog fiatalokat láttunk..

dsc07313.JPG

Végül de nem utolsó sorban Jakab Mariann (jobbra) az Alapítvány vezetője,aki mindent,de mindent megtesz védenceiért..szívvel,lélekkel..Csak csodálni tudom érte..RESPEKT!!!!!

dsc07312.JPG

Ugye körülnéztetek.....

és akkor jöjjön a FEKETELEVES!!! Mindenkitől elnézést,hogy egy kicsit TASZ-osan fogok fogalmazni...

Felháborítónak tartom,hogy a mai Magyarországon,az ilyen helyeket mint például Boncodfölde,vagy Miskolc,vagy Mindszentpuszta kizárólagosan Civil szervezetek-Alapítványok üzemeltetik,alulról szerveződő szülői kezdeményezésből..Persze üzemeltethetik,és ezek nagyon jó példák,az viszont nem az,hogy az állam a rendszer alig fogja a kezüket..Az állami normatíva,az államtól a számukra befolyó összeg,jóformán semmire sem elég,még a bérköltségeket sem fedezi tulajdonképpen..Ezen otthonoknak több lábon kell állni,ahhoz,hogy működni tudjanak..Ne haragudjon már a világ,de ez egy nagyon megalázó helyzet..Boncodfölde esetében,a számadatokat ismerve,az állam csak 50%-ban finanszírozza a gondozottak ellátását..

Nem írtam el..Nem én,sajnos ennyi az annyi..Ahhoz,hogy az otthon működni tudjon,a szülőknek nagyon keményen a zsebükbe kell nyúlniuk,a havi térítési díj tekintetében..De ez még nem elég a fenntartáshoz,mert nem lehet minden terhet a szülők vállára rakni.Az Alapítvány a normatíva és a szülői térítési díj mellett,pályázati forrásokból,és adományokból tartja fent magát..vagyis a Védőotthont..

Ezt sem írtam el..ADOMÁNYOKBÓL..igen...

Ugye azt azért mindenki tudja,hogy az adományok és a pályázati források,nem a tuti biztos bevétel kategória,így az Alapítvány vezetőiben állandóan ott a félsz,hogy meddig bírják még??? A családokban meg ott lakozik az állandó stressz,hogy meddig bírják még anyagilag a térítési díjat,vagy az,hogy egyáltalán meddig lesz még otthon??Az otthon dolgozóinak meg örökös létbizonytalanság..A fiatalok feje felett meg az elme-szociális tömegotthon réme lebeg..lásd a Délvidék bezárt lakóotthonának a negatív példája...

Gondoljatok csak bele!!

Vagy csak abba,hogy ha ti érintett szülők,már nem lesztek,és a gyermekeitek számára,ha nem tud önálló életet élni,vagy a még nagyon gyermekcipőben járó támogatott lakhatásban lakni,akkor csak a lakóotthon a megoldás..Mondjuk egy ilyen mint Boncodfölde..Kicsi,családias,specifikus..Az itt élő gyerekek,nagyon jól érzik magukat a boncodi környezetben..

Mondom NAGYON JÓL ÉRZIK MAGUKAT!! Emberhez méltó életet élnek..Itt igen,de egy elme-szociális tömegintézetben aligha fognak..Csendben megjegyzem a rendszer,az utóbbiakat akarja megint menedzselni..Szép csendben halkan,az ígéretekkel ellentétben..

Számomra igenis megalázó,és gyomorforgatóan szomorú helyzet,hogy nem látom előre a gyermekeim életpályáját..Egy szülőt nem szabadna ilyen helyzetbe hoznia,a rendszernek..Egy olyan szülőt nem,aki fogyatékossággal élő gyermeke miatt pokoli terheket cipel a vállán,úgy ahogy mi is..Én sem vagyok kivétel..

Tessék,tessék van jó példa..Van..Boncodfölde,Mindszentpuszta,Miskolc...Van igen,de nem sok..A jó példák mind Civilek,mára odáig jutottunk,hogy kivétel nélkül..Civilek,akik fuldokolva küzdenek a fennmaradásért,a súlyosan sérült autista gyermekekért,fiatalokért és felnőttekért...

Szerintetek jól van ez így??? Ugye NEM...........!!!!

Nem hát.....

Még valami..Ha teheted,tedd meg legyél szíves....

gyujtes-2016-2.jpg

Az Alapítvány honlapja és elérhetősége:

http://autistakvedootthona.weebly.com/

Mi is megtesszük...Megbeszéltük itthon..összedobjuk..Zalán hozta a kis zsebpénzét az összeset,hogy Mandala kifestőt küldjünk Dávidnak...legalább kettőt..Karácsonyra...

Autista,az autistának..Széles a spektrum..nagy a szórás..és ne hidd,hogy nem szorult beléjük empátia..Van bennük rengeteg....

Bennük igen...A rendszerben,az államban meg NEM!!!

Gondolkozzatok el egy kicsit...

Ez volt mára az Autizmus Live - Zala megyéből Boncodföldéről..Köszönöm,hogy olvastatok.

dsc07301.JPG

Utóirat: A bejegyzést,kéretik széles körben terjeszteni......

süti beállítások módosítása